NBANoLimits

Padali rekordi, potrošeno više od milijarde - ko je sve izvisio?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.10.2021 00:00
Padali rekordi, potrošeno više od milijarde - ko je sve izvisio?
Padali rekordi, potrošeno više od milijarde - ko je sve izvisio?

Rok za produženje ugovora igračima na ruki ugovorima sa draft klase 2018. godine juče je istekao.

Čak 11 igrača koji su bili dostupni za produžetak saradnje potpisali su nove ugovore ove godine, što je novi rekord NBA lige, prenosi Bobi Marks. Takođe, vrednost svih ovih ugovora iznosi neverovatnu 1.1 milijardu američkih dolara.

Prošle godine taj broj je stao na deset, a poslednji put pre toga jedino je 2006. bilo deset igrača koji su potpisali popularni “Rookie Scale Extension”, a te godine svoje druge ugovore potpisali su igrači poput LeBrona, Karmela, Vejda, Boša…

Pre nego što krenemo o igračima koji od svojih klubova nisu dobili produžetak ugovora i novac koji su tražili, kratko ćemo se osvrnuti na sve igrače koji su se dogovorili sa svojim franšizama.

Na ovoj listi naći će se svi igrači koji su pre isteka roka produžili ugovor, a poređaćemo ih po cenama.

Luka Dončić i Dalas Maveriksi.

Sada već uveliko jedan od najboljih košarkaša sveta, sa njegovim Dalasom potpisao je ugovor vredan čak 207 miliona dolara! Ovaj potpis bio je istorijski za ligu, pošto je to prva ruki supermaks ekstenzija, jer je on do tada već dva puta bio u najboljoj petorci lige. Takođe, poslednja godina biće “plejer opcija”, odnosno Dončićeva volja da li želi da ostane u timu za tu sezonu, ili ne.

Tre Jang i Atlanta Hoksi.

U današnjem tekstu povodom MVP trke za predstojeću seoznu, sve je rečeno o ovom momku. Projektovana vrednost njegovog ugovora je oko 172 miliona, a takođe može da poraste do visine Dončićevog ugovora, ukoliko Jang ove sezone bude u nekoj od tri najbolje petorke.

Šej Gildžis-Aleksander i Oklahoma Siti Tander.

Dve sjajne sezone nalaze se iza ovog momka. Nažalost, u prošloj je učestvovao na tek 35 nastupa, ali je i to bilo dovoljno da čelnici Tandera steknu povrerenje u njega i ponude mu maksimalni ugovor. Njegov ugovor je apsolutno isti kao i Jangov. Dakle, sigurnih 172 miliona, a mogućih 207 ukoliko se ove sezone nađe u nekoj od tri najbolje petorke lige.

Majkl Porter mlađi i Denver Nagetsi.

Još na draftu je njegova vrednost dosta opala zbog problema sa povredama, a to je i dalje najveća bojazan što se tiče ovog igrača. Ipak, Denver je rizikovao na samom draftu, to radi i sada. Porter je dokazao da kada nema povreda, donosi fantastičan doprinos ovoj ekipi. On ima zagarantovanih 172 miliona dok će uz određene bonuse taj novac porasti do između 193 i 207 miliona.

Džeren Džekson mlađi i Memfis Grizlisi.

Takođe košarkaš koji je dugo muku mučio sa povredama, ali je svaki put kada je imao priliku da igra, oduševio. Taj slučaj bio je i u prošlogodišnjem plej-ofu kada je bio jedan od najboljih igrača svoje ekipe u seriji protiv Jute. On je potpisao četvorogodišnji ugovor u vrednosti od 105 miliona američkih dolara.

Mikel Bridžes i Finiks Sansi.

Mikel je takođe jedan od najbitnijih karika svoje ekipe i pravi je primer igrača čiji se doprinos ne vidi samo u statistici. Čuvao je šta je stigao tokom celog prošlogodišnjeg plej-ofa i sa Finiks Sansima pao na poslednjem testu, u finalu sa Milvoki Baksima. Ipak, odigrali su iznad svih očekivanja, te će Bridžes kao i drugi saigrači dobro naplatiti prošlu sezonu. On će u naredne četiri sezone zaraditi okruglo 90 miliona dolara, a opširnije o njegovom potpisu pročitajte na ovom linku.

Kevin Huerter i Atlanta Hoksi (65 miliona za četiri godine).

Vendel Karter mlađi i Orlando Medžik (50 miliona za četiri godine).

Robert Vilijams i Boston Seltiksi (48 miliona za četiri godine).

Lendri Šemet i Finiks Sansi (42.5 miliona za četiri godine).

Grejson Alen i Milvoki Baksi (20 miliona za dve godine).

Na linkovima koji su dati iznad možete pročitati opširnije o ovih pet igrača i njihovim ugovorima, a mi se bacamo na glavnu temu ovog teksta. Igrači koji su izvisili, to jest nisu dobili ruki produženje saradnje od svojih timova.

Krenućemo od prvog pika NBA drafta iz 2018. godine i ujedno najvećeg iznenađenja.

Startni centar prošlogodišnjeg finaliste NBA lige, Diandre Ejton, najbolji je igrač ove klase koji nije dobio rani produžetak ugovora.

Za razliku od Dončića i Janga ovaj košarkaš je malo sporije počeo profesionalnu karijeru, ali je kroz vreme postao neizostavan deo slagalice Sansa, tako da je zahtevao iste uslove kao oni. Vrhunac forme pokazao je u prošlogodišnjem plej-ofu kada je bio među najbitnijim igračima na putovanju tokom kog su stigli na dohvat titule.

Iako je disukutabilno da li je Ejton ovo zaslužio, on će sledeće leto postati ograničen slobodan agent.

Sledeći igrač za kog se očekivalo da će bez problema potpisati rani produžetak saradnje sa svojim timom jeste bek Klivlend Kavalirsa.

Miljenik navijača franšize iz Ohaja iza sebe ima fenomenalnu sezonu u kojoj je beležio 24 poena i četiri asistencije u proseku, uz odlične procente šuta.

Ipak, čelnici Klivlenda smatraju da to trenutno nije dovoljno kako bi sa njim produžili ruki ugovor pre isteka roka, tako da će on takođe sledećeg leta biti ograničen slobodan agent i zasigurno dobiti mnoštvo ponuda.

Naravno, ovo ne znači da će napustiti Kavse pošto oni mogu da izjednače svaku ponudu koja se Kolinu pošalje, ali svakako komplikuje situaciju. Na kraju krajeva, ovo može završiti tako što će sledeće leto Sekston potpisati kratkoročni ugovor sa Klivlendom, što im svakako ne ide u korist.

Sledeći na listi je bivši saigrač Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice.

Kontroverzan je put ovog mladića u Sakramentu još od samog početka. Pred početak prve sezone izjave pune samopouzdanja kako očekuje da će biti MVP, do sjajnog dokazivanja na početku. Ruki godinu je završio odlično sa skoro 15 poena i nešto manje od osam skokova u proseku.

Međutim, nakon toga kao da je sve stalo. Foks i Hild počeli su da preuzimaju sve veću ulogu u timu, a Begli je polako počeo da se gubi. Na kraju je sezonu završio sa sličnim statistikama. Ista priča je i sa prošlom sezonom što se tiče njega, a na kraju kada se sve sagleda, stiče se utisak da mu je ruki sezona bila najbolja u karijeri za sada.

Već više od godinu dana vrte se spekulacije o trejdu Marvina Beglija, tako da ovo nije bilo neočekivano.

Naredni od 12 igrača koji je imao pravo na produženje ugovora, a nije ga potpisao je jedan od najboljh “dankera” lige.

Prezimenjak igrača Finiksa, Mikela, koji je nešto ranije spomenut u tekstu, za razliku od njega nije uspeo da se izbori za novi ugovor, bar za sada.

Bridžes je biran sa 12. mesta od strane Klipersa, ali je momentalno trejdovan u ekipu Šarlota, u kojoj je i danas. U suprotnom pravcu put Los Anđelesa krenuo je još jedan igrač o kome smo pisali nešto pre Bridžesa u ovom tekstu, Šej Gildžis-Aleksander.

Od početka karijere za Hornetse igra potpuno korektno, ali Majkl Džordan očigledno misli da to za sada nije dovoljno za produžetak saradnje.

Ostali igrači koji se nisu izborili za ugovor nalaze se u linku ispod.

Mo Bamba, Troj Braun, Donte Divićenzo, Eron Holidej, Kevin Noks, Džoš Okogi, Anferni Sajmons i Loni Voker. Ovo je lista igrača koji će naredne leto biti ograničeni slobodni agenti, pod uslovom da završe trenutni ugovor do kraja.

Nema sumnje da će biti ponuda sa strane za ove košarkaše, ali ipak, najviše se pita njihova matična franšiza koja ima pravo da izjednači svaku ponudu za njih.

Trenutno su tu gde su, a mi čekamo sledeće leto da vidimo gde će svi oni nastaviti košarkaški put.