NBANoLimits

Novo rivalstvo u nastajanju - Luka vs Jang

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.10.2021 00:00
Novo rivalstvo u nastajanju - Luka vs Jang
Novo rivalstvo u nastajanju - Luka vs Jang

Došao sam na ovu temu podstaknut utakmicom između Hoksa i Mevriksa, koja se igra u jedan sat iza ponoći.

Luka kao igrač i lice Dalasove franšize, te Jang kao lice franšize iz Atlante. Ova priča između njih je počela momentalno nakon drafta 2018. kada su oba igrača, Luka i Jang izabrani u prvoj rundi, na samom početku prve runde. Mediji su nakon onog trejda Dalasa i Atlante dodatno zapalili atmosferu i kroz iste se već raspravlja da li je bolji fit Jang ili Luka, te koji bi mogao imati uspešniju karijeru.

Moram priznati, obojica su jako talentovani i teško bi bilo izabrati između ova dva igrača. Iskreno, ne sećam se kad sam vidio ovako dobrog i talentovanog igrača kao što je Luka, a da je došao iz Evrope. Janga se sećam sa koledž  košarke, tačnije Oklahome, za koje je ovaj plej nastupao. Baš kao i sada, obdaren moćnim šutem za tri poena.

Krenule su medijske priče, Luka je precenjen jer dolazi iz Europe, a Jang jer će biti samo jako loša verzija Stefa Karija i propali pik. Na sajtu se pisalo o njemu i zapelo mi je za oko, dok recimo dobroj američkoj košarkaškoj populaciji i ne, jednostavno Jang i Luka im nisu seli na prvu. Idemo se malo vratiti u prošlost i dotakniti samog početka ove dve karijere.

Malo istorije o Luki

Luka Dončić, rođen je 28. februara 1999. godine u Ljubljani, Sloveniji. Luka je malih nogu zavoleo košarku, njegov tata, Saša Dončić, je bivši košarkaški igrač i trener. Pre nego je otišao u Real Madrid, Luka je igrao za domaću Union Olimpiju. Tada su ga uočili skauti Real Madrida, pa napušta Sloveniju i seli na sam zapad Evrope, tačnije u prestonicu Španije.

Prvu njegovu utakmicu koju sam pogledao igrala se 2017. godine protiv Barselone i baš ćaletu govorim, biće nešto od ovog dečka, na što se ćale, klimajući glavom složio sa mnom. Dončić je iz utakmice u utakmicu bio sve bolji, kao igrač rastao i sazrevao, a kako je samopuzdanje raslo, tako ga je Pablo Laso sve više koristio kao zamenu Serhiju Ljulju, nekad je i znao igrati sa istim. Dončić je te sezone odigrao čak 32 utakmice u ligi i 35 u Evroligi. Hala Pionir, 2018. godina, Zvezda dočekuje Madriđane, a Dončić je Zvezdi ubacio  24 poena, imao 9 skokova i 4 asistencije i pobedosnom trojkom sa 9 desetinki do kraja odneo pobedu u Španiju. Na kraju utakmice, navijači Zvezde su ga ispratili aplauzom, na šta je Luka jako prijatno reagovao i zahvalio im se.

Dončić je imao 16 poena u proseku te sezone, igrao je maestralno, tako mlad, a tako dobar, čak i za evropske standarde. Nagrada je usledila. Luka je osvojio titulu prvaka Evrope, kad je u finalu fajnal fora igranom u Beogradu, njegov Real bio bolji od Fenerbahčea Željka Obradovića. Luka je proglašen najboljim igračem završnice. Proglašen je i najboljim igračem lige, za proteklu sezonu, a i uvršten je u najbolji tim decenije lige (2010-2020).

Negde neposredno 2018. godine, Luka se prijavio za draft u najjačoj ligi na svetu, NBA. Luka je bio skautiran od strane Vlade Divca, generalnog menadžera Sakramenta. Sansi su prvim pikom uzeli Ejtona, što je bilo očekivano jer im je trebao centar franšiznog potencijala. Sakramento je na redu, ali biraju Marvina Beglija, za neke dosta iznenađujuće. Hoksi koji su bili treći na redu su trejdovali svoj pik za Dalasov peti. Hoksi uzimaju Dončića, a Dalas drugog subjekta ove priče, Trea Janga.

Jang seli u Hokse, a Luka u teški Teksas. U prvoj sezoni, Dalas je bio jako bled, te su sezonu završili na pretposlednjem mestu konferencije. Luka je u ruki sezoni imao 21.2 poena, 7.8 skokova i 6.0 asistencija u proseku što mu je donelo titulu novajlije godine i prvi tim novajlija za tu sezonu pride. Luka je iduće dve sezone pokazao zašto, dovedeni su napokon pravi saigrači, a Dalas je odlično izgledao. Luka je tada počinjao sa onim svojim ludim dalekometarskim trojkama i takozvanim ludarijama, ona teška trojka iz ugla sa zvukom sirene još boli Blejzerse, tada je neslužbeno i dobio nadimak Luka Medžik, jer je tako i stvarno igrao. Dončić je fino napredovao, a u prvom  glasanju je bio prvi u MVP utrci.

Dončić nakon loše sezone Dalasa vodi svoj tim u doigravanje, tamo ih čekaju Pol Džordž i Kavaj Lenard u nekim novim Klipersima. Porzingis se tada povredio, a Luka je preuzeo celi teret ekipe na svoja leđa. U doigravanju beleži 31 poen, 9.8 skokova, 8.7 asistencija i 1.2 ukradene lopte. Takođe, pamtimo onu trojku sa parkinga kada je doneo pobedu Dalasu u četvrtoj utakmici. Popularni komentator, Majk Brin, je to naglasio sa dva ”Bang-a”. Nešto što čini jako retko i u istorijski bitnim momentima. Dončić je izabran i u prvi tim sezone, 2021 godine, ali i prošle sezone.

Renesansa počinje, mali je Ol-star, bili su natpisi u tamošnjim medijima. Dončić je ubacio 46 poena uz 12 skokova i 6 asistencije, najviše datih poena na jednoj utakmici od strane Luke. Protiv Pelikana 1. maja, Luka je ubacio 31 poen, uhvatio 12 skokova i asistirao čak 20 puta. Četvrti igrač u istoriji, uz Oskara Robersona, Rasela Vestbruka i Medžika Džonsona, da je neko imao tripl dabl, a pritom da je ubacio minimalno 30 poena i imao 20 asistencija. Plej-of, opet ista priča, opet teret na leđa i koliko možeš. Nažalost u sedam utakmica padaju Mavsi u prvoj rundi, ponovno. Dončić je u sedmoj utakmici imao 46 poena (izjednačio rekord po broju ubačenih poena na jednoj utakmici), uz 14 asistencija, ali nedovoljno, ponovno su pali od Klipersa. Dončić je izabran u drugi tim sezone, a sredinom jula meseca je objavljeno da je i na naslovnici popularne košarkaške igrice, NBA 2K. Početkom osmog meseca, Dončić potpisuje novi ugovor i ostaje veran timu iz Dalasa. Luka je dobio ugovor na pet godina, ukupno 207 miliona dolara.

Za reprezentaciju Slovenije, Dončić je uvek bio tu, vodio ih je 2017. sa 18.godina do titule prvaka Evrope. Pomogao mu je tu naravno Goran Dragić, koji je izabran za MVP turnira. Na Olimpijskim igrama, 2021.godine, Dončić je osvojio nagradu za MVP turnira, a Slovenac je ubacio čak 48 poena protiv Argentine. Slovenci su nažalost ostali bez medalje, jer su u polufinalu bili bolji Francuzi, a bronzu osvojili Australijanci. Dončić je izabran i u tim Olimpijskih igara zajedno sa Rubiom, Goberom, Durentom i Petijem Milsom.

Malo istorije o Treu Jangu

Tre Jang je rođen 19. septembra, 1998. godine, u Laboku, Teksasu. Jang je na koledžu nastupao za Oklahomu. Krenuo je dobijati pažnju kada je sasuo 43 poena protiv Oregon Daksa, uz šest asistencija. Tada nakon par uvodnih, statističkih dobrih utakmica, Jang je napredovao na NBA draft predviđanjima. Pa je sa kraja prve runde došao na top 3 pika prve runde.

Već tada su Lebron Džejms i Stef Kari krenuli hvaliti Janga. Upoređivali su ga sa Stefom Karijem, zbog sličnog načina igre. Ulazi u reket, dalekometarske trojke i uopšteno izbačaj koji jako podseća na jednog od, ako ne i najboljeg šutera svih vremena.  Jang je bio odlučan i prijavio se za NBA draft 2018. godine. Naravno, najveća mana Janga uz sav talenat je bila loša obrana. Mršav, loš u odbrani, te napamet dodavanja je ono što je donosilo puno izgubljenih lopti i negativne statistike. Jang je koledž karijeru završio sa 27.4 poena u proseku. Sa tom brojkom je probio konferenciju, rekord koji su držali Kevin Durant i Majkl Bizli.

U doigravanju je njegova Oklahoma ispala od Roud Ajland Remsa. Jang je imao 28 poena, 7 asistencija i 5 skokova, a takve brojke su poslednji put viđene od Point Goda, Kris Pola, još 2004 godine. Izabran je trećim pikom od Dalasa, ali u gore pomenutom tekstu, on je u trejdu završio u Atlanti, a Luka u Dalasu. Jang je u trećoj službenoj utakmici za Hokse zabeležio 35 poena i 11 asistencija. Te sezone je imao još par utakmica za pamćenje. Protiv Kavalirsa je ubacio 25 poena i imao 17 asistencija, protiv Klipersa je krajem drugog  meseca imao 36 poena, na osam ubačenih trojki. Protiv Minesote je ubacio 36 poena i imao 10 asistencija. Protiv Bulsa je eksplodirao za 49 poena i 16 asistencija. Sezonu je završio na 19.1 poen u proseku, a Hoksi na 12. mestu konferencije.

Tada počinje lagana renesansa, kako za Janga, tako i samih Hoksa. Jang je iduće sezone imao 29.6 poena, 9.3 asistencije i 4.3 skoka u proseku. Na otvaranju sezone 19-20 ubacuje Pistonsima 38 poena. Mesec dana posle, Pejsersima je sasuo 49 poena, uz 21 poen u poslednjoj deonici. 23. januara, 2020. godine biraju ga kao učesnika Ol-star utakmice. Tri dana kasnije, Jang tuče Vizardse sa 45 poena uz podeljenih 14 asistencija. Siksersima je dao 39 poena i imao 19 asistencija, što mu je bio sopstveni rekord. Uz dva produžetka, Jang je tukao i Nikse, 48 poena i 13 asistencija za gospodina. Februar dvadeseti, 2020. godine, rekord po broju poena. Okruglo 50 je ubacio Majamiu, šutajući 8/15 za tri poena.

Jang je te sezone bio gladan lopte i igre. Te je i sam rekao da bi bila dobra stvar organizovati neki manji ”mehur” za ekipe koje ne idu u doigravanje. Iduća sezona, Jang okružen mladim jezgrom igrača, Kevinom Hurterom, Kemom Redišom, Diandreom Hanterom i Džonom Kolinsom. Uz njih su bili i nešto iskusniji momci, poput Klinta Kapele, koji je pokrivao poziciju centra, srpski as Bogdan Bogdanović, te naravno Italijan, Danilo Galinari. Ova ekipa predvođena bivšim trenerom Indijane, Nejtom Mekmilanom završava na petoj poziciji konferencije, istim skorom kao i četvrtoplasirani Nju Jork Niksi. Jang je imao opet zapaženu sezonu.

Doigravanje. Hoksi idu na Nikse koji su imali isti skor. Prepun Medison Skver Garden. Jang je ubacio 32 poena, podelio 10 asistencija, uhvatio 7 skokova, i imao odlučujući šut za pobedu, 9 desetinki do kraja. Zamrzeli su ga fanovi Niksa. Hoksi su dobili seriju ukupno 4-2 i plasirali se u sledeću rundu. Tamo su ih čekali Siksersi predvođeni Džoelom Embidom, koji su u prethodnoj rundi isprašili Vizardse. Jang je protiv Siksera u petoj utakmici imao 39 poena, 7 asistencija i 3 ukradene, a Hoksi su nadoknadili zaostatak od 26 poena defecita. Hoksi su sa 4-3 u seriji prošli dalje. Prvo finale konerencije nakon punih šest godina i one generacije Horforda, Tiga, Korvera, Demarea Kerola, koji su bili prvi tim konferencije te godine, ali su metlom počašćeni od Kavsa i Lebrona. Prva utakmica u konferencijskom finalu, Jang je ubacio 48 poena, imao 11 asistencija i 7 skokova, Hoksi su dobili utakmicu u trileru. Nažalost radi povrede kosti u stopalu, Jang je propustio petu i šestu utakmicu, a Baksi su eliminisali Hokse, pa kasnije i osvojili šampionat. Početkom osmog meseca, Jang dobija novi ugovor od strane Hoksa, 207 miliona dolara na pet godina, koliko i sam Luka Dončić, koji je svoj ugovor dobio nedelju dana kasnije.

Međusobno kad gledamo popularni head to head, statistika je sledeća:

Hoksi pod Jangom imaju odnos 83-121, a Mavsi pod Lukom 104-95. Tre u doigravanju ima 9 pobeda i 7 poraza, dok Luka ima 5 pobeda i 8 poraza (svih 8 od Klipersa). Luka je biran dva puta kao Ol-star, a Tre samo jednom. Dončić je izabran dva puta u najbolje petorke lige, dok Jang nije nikad. Ekipe Hoksa i Maveriksa su igrale 4. puta međusobno, a da su nastupili i Jang i Luka. Ekipa iz Atlante je dobila tek jedan susret, a tri susreta su otišla na stranu Dalasa. Hoksi su dobili prvi susret igran 24. oktobra 2018.godine, rezultatom 111-104, Tre je imao 17 poena uz 4 skoka i 5 asistencija, uz dosta loš šut, čak 3 od 12. Dončić je imao 21 poen, uz 9 skokova. Drugu utakmicu su uzeli Mavsi, 114-108. Treća i četvrta su isto otišle na stranu Dalasa. U poslednjoj odigranoj, pre osam meseci, Dončić je upisao tripl dabl, imao je 28 poena, uz po 10 skokova i asistencija. Jang je imao 25 poena, 15 asistencija i 7 skokova.

Dončić u proseku beleži 25 poena protiv Hoksa, a Jang nešto više od 21. Svakako najveći problem kod Luke je to mučenje za tri poena, kad ga ne ide, onda ga baš ne ide. Jang opet šutira 36% protiv Mavsa i to očito pokazuje put ka postizanju poena protiv Mavsa, koji ne brane šut za tri baš najbolje.

Bez obzira koga imali u timu, ova dva su sada već Ol-star nivo. Luka koji radi bukvalno sve na terenu i Jang koji očito fino podseća na Stefa Karija. Da li će nastaviti ovako, sigurno da hoće, ako ih povrede zaobiđu. Izuzetno su napredovali. Uz mnogo timskih nedostataka kod Dalasa, sigurno da će i ove sezone uz pomoć Luka Medžika doći do doigravanja, što očekujem isto i od Hoksa. Jako dobra sezona se predviđa obojici, a prema nekim medijima, Luka je nakon strašnih OI verovatno i prvi kandidat za MVP. Koliko god da su im dobre karijere predviđali, čini se da su ih prevazišli već sada, a mi imamo novo rivalstvo koje će vladati ligom u narednim godinama.

Utakmica Hoksa i Mevriksa je na rasporedu u jedan sat posle ponoći, neka pobedi bolji.