NBANoLimits

Postavljeni NBA rekordi na otvaranju sezone

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.10.2021 00:00
Postavljeni NBA rekordi na otvaranju sezone
Postavljeni NBA rekordi na otvaranju sezone

Iza nas je početak još jedne zanimljive i duge NBA sezone. Krenula je 76. po redu sezona najbolje košarkaške lige na svetu i na početku nam već donela obaranje nekih rekorda, neke zanimljive momente i poteze koji su nas odmah podsetili zašto svi volimo ovu igru.

Daćemo kratak osvrt na pojedince koji su postavili rekorde u određenim segmentima igre kada je u pitanju nastup na prvoj utakmici u sezoni.

Ovo ne bi trebalo nikoga da čudi. Naravno da je u pitanju Vilt Čemberlejn. Jedan od najboljih poentera u istoriji ove igre drži rekord sa najvećim brojem postignutih poena na otvaranju sezone. Sezonu 1962-63 započeo je tako što je zatrpao koš protivnika postignuvši čak 56 poena na otvaranju, rekord koji i danas još uvek stoji. U to vreme, srušio je postojeći rekord Elgina Bejlora od 52 poena. Najbliži da ga sruši bio je Majkl Džordan koji je postigao 54 poena na otvaranju sezone 1989-90. Od trenutno aktivnih igrača, Kajri Irving je postigao 50 poena na otvaranju pre dve sezone.

Legendardni Bil Rasel drži rekord kao igrač koji je ostavario učinak od čak 36 skoka na utakmici otvaranja sezone 1965-66! Očigledno se nije zadovoljio time pa je odlučio da tri sezone kasnije izjednači svoj rekord i tako sve do danas još uvek ostane jedini igrač kome je ovaj poduhvat uspeo dva puta da pođe za rukom. Najbliži obaranju rekorda od aktivnih igrača bio je Dvajt Hauard koji je imao 26 skoka na otvaranju sezone pre 9 godina.

 

Za svaku od ovih kategorija može da se pretpostavi ko drži rekord, pa shodno tome verujem da posebno ovde nije bilo previše teško. Da, u pitanju je naravno Džon Stokton. Legendarni plejmejker Jute drži rekord sa 19 asistencija na početku sezone 1989-90.  Međutim, iz godine u godinu njegov rekord je sve ugroženiji budući da se Džejms Harden dva puta već zaustavljao na brojci 17.

Klajd Dreksler drži rekord od čak 10 ukradenih lopti ostvarenih na utakmici protiv Sakrementa na otvaranju 1995-96 NBA sezone. Sledeći na ovoj listi je Majkl Karter-Vilijams sa 9 krađa. Ono što je još više impresivnije je da je to ostavario na njegovom debitantskom nastupu u NBA ligi. Na početku prošle sezone, Džimi Batler imao je 7 ukradenih lopti što je nešto najbliže što je neko uspeo u skorašnje vreme da se približi ovom rekordu.

Pokojni Nejt Turmond drži rekord od 12 blokada u utakmici Čikaga protiv Atlante na otvaranju NBA sezone 1974-75. Interesatno je da je na toj utakmici pored dvocifrenog broja ostvarenih blokada još imao i 22 poena, 14 skokova i 13 asistencija! Jedini igrač u istoriji kome je ovo uspelo i veliko je pitanje da li će neko u skorije vreme moći da nadmaši ovo neverovatno dostignuće. Entoni Dejvis je imao 9 blokada na otvaranju sezone 2014-15. Prošle sezone, Majls Tarner je započeo sezonu u stilu podelivši svojim protivnicima 8 blokada.

Naravno, ovo je kategorija koja se iz godine u godinu samo dopunjava i sa evolucijom same igre rekordi se ovde svake godine obaraju. Trenutno, Teri Rožir drži rekord od 10 postignutih trojki na meču protiv Klivlenda na otvaranju prošle sezone. Već ove sezone, na drugom mestu je Džejlen Braun koji je pre nekoliko večeri u porazu Bostona od Njujorka ubacio 8 trojki. Isti učinak imao je i Harison Barns u pobedi Sakrementa nad Portlandom. Peti Mils i Lamelo Bol ubacili su 7 trojki takođe prve večeri ovogodišnje NBA sezone i ekspresno dospeli na ovu listu.