NBANoLimits

Najbolji šuteri u ligi do sada

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.11.2021 00:00
Najbolji šuteri u ligi do sada
Najbolji šuteri u ligi do sada

Ukoliko pratite naše stranice na društvenim mrežama, mogli ste pročitati poražavajuće podatke vezane za preciznost skok-šuta Entonija Dejvisa ove sezone:

Od svih igrača u ligi koji su uzeli 150 ili više skok-šuteva, Entoni Dejvis je najmanje efikasan. Pogađa tek 33.1% skok-šuteva, odnosno donosi 0.71 poen po skok-šutu. 38.3% sa poludistance. Najgore od svih igrača koji su uzeli najmanje 100 šuteva. 16.7% za 3 poena. Najgori procenat u istoriji lige za igrača koji uzima bar dve trojke u proseku, nakon 20 odigranih utakmica.

Verujemo da će se mehanika šuta Entonija Dejvisa oporaviti, ali do tada da vidimo ko su momci koji se nalaze u potpuno suprotnoj situaciji. Ko su najbolji skok-šuteri lige do sada?

Karmelo Entoni, Los Anđeles Lejkers.

Melo je najsvetlija tačka u timu Jezeraša ove sezone. Na koliko kvalitetan način ovaj čovek igra u svojoj ulozi iz prethodnih par sezona je zaista za svaku pohvalu. Taman kada pomislite “to je to” on ima nove visine.

https://www.youtube.com/watch?v=fJYMkqN_yrQ

Ove godine poobarao je nekoliko rekorda Lejkersa u šutu za 3 poena, što se uvodnog dela sezone tiče. Trenutno šutira 45% iz igre, ali i sjajnih 46% za 3 poena. Po efikasnosti skok-šuta izolovano je peti u ligi. Postiže fenomenalnih 1.19 poena po skok-šutu.

Lejkersi moraju da poprave mnogo stvari u igri i pronađu odgovore na veliki broj pitanja, ali igre i uloga Karmela Entonija nisu jedna od njih.

Set Kari, Filadelfija Seventisiksers.

Mlađi brat najboljeg šutera svih vremena igra sezonu karijere. Na samom startu iste bio je otpisan, jer po pravilu retko se dešava da iz iste porodice dobijemo dva kvalitetna igrača, kamoli tako dobra šutera. E, pa… Set Kari ima najbolji procenat šuta za 3 poena od svih aktivnih igrača, 44.2% u karijeri. Čisto da razbije stereotipe.

Ove sezone odlični bek postiže 15.8 poena po utakmici, uz 50% iz igre i 41% za 3 poena. Kada uz to dodamo gotovo 92% pogođenih slobodnih bacanja, dolazimo do zaključka da Kari ima veoma lepu šansu da se pridruži bratu u najprestižnijem šuterskom klubu “50/40/90”.

Što se efikasnosti skok-šuta tiče, Set Kari je četvrti u ligi ove sezone. Postiže 1.23 poena po skok-šutu.

Stef Kari, Golden Stejt Voriors.

Ako ste ga gledali ove sezone kako igra ili bacili pogled na njegovu statistiku, bili biste uvereni da nema boljih, odnosno efikasnijih (jer boljih nema, a verovatno ih nikada nije ni bilo) šutera u ligi od njega. Ipak, dva momka uspela su da se efikasnošću skok-šuta odmaknu od Stefa, što se dosadašnjeg dela sezone tiče.

Sam Kari beleži 28.4 poena ove sezone i prvi je favorit za nagradu MVP-ja rano u sezoni. Šutira 46% iz igre i 42% za 3 poena, a što se samog skok-šuta tiče, postiže 1.25 poena po šutu.

Važnije za samog Stefa verovatno jeste činjenica da su Ratnici ponovo na samom vrhu. Nakon par godina tavorenja po začelju ili puke borbe za ulazak u plej-of, Golden Stejt će ove sezone igrati glavnu ulogu ponovo. Svakako jedni od glavnih favorita za šampionsku titulu.

Grejson Alen, Milvoki Baks.

Verovatno i najveće iznenađenje ove liste, ali Grejson Alen igra fenomenalnu košarku za Milvoki Bakse ove sezone. Apsolutno je iskoristio izostanke nekih od nosioca igre tima i bio možda i najbolji saigrača Janisa Adetokumba ove sezone.

https://www.youtube.com/watch?v=YQBhiFxapzw

Grejson je bio velika koledž zvezda, gde je pokazao da je jedan od onih čistih, rođenih šutera. Međutim, nestabilnost u ulozi i manjak prostora, kao i ritma u NBA ligi nisu mu dozvoljavali da klasu u potpunosti potvrdi i među najboljima.

Do određene sigurnosti je stigao nakon trejda iz Jute u Memfis, ali je u 20 utakmica ove sezone dostigao još viši nivo. Klub o kojem smo pričali za Seta Karija, nije toliko daleko ni Grejsonu Alenu, koji ove sezone šutira fantastično. 46% iz igre, 42% za 3 poena i 90% sa linije penala. Kao što naslov kaže, Grejson je drugi u ligi po efikasnosti skok-šuta, postiže briljantnih 1.27 poena po šutu.

Peti Mils, Bruklin Nets.

“Australijski Mils” se konačno pojavio i u NBA ligi. Kevin Durent je tog Milsa tražio i želeo kada su Bruklin Netsi označili omalenog kombo beka kao primarnu metu prošlog leta, a Peti je na najbolji mogući način odgovorio.

Kada uđe sa klupe, Mils ima samo jedan zadatak, šutiraj i postiži poene. Stiv Neš je uradio odličan posao u smislu implementiranja Milsa u sistem Bruklina i neke akcije koje je zamislio za Australijanca mu očigledno prijaju, posebno one u kojima nakon uzastopnih blokova ima pogled ka košu.

Mils ove sezone postiže 12.3 poena, najviše u karijeri. Šutira tačno 50% za 3 poena. Značajno bolje od 39% za dva, procenat u koji su naravno uračunati šutevi na obruču i flouteri. Kada se čist skok-šut gleda, Mils je apsolutno neverovatan i predvodi ligu – 1.33 poena po skok-šutu, zaista impozantna brojka.