NBANoLimits

Znate li da su Ratnici umalo trejdovali Stefa?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.12.2021 00:00
Znate li da su Ratnici umalo trejdovali Stefa?
Znate li da su Ratnici umalo trejdovali Stefa?

Ne jednom, već tri puta. Da, Golden Stejt Voriorsi su u tri navrata bili blizu trejdovanja sada jednog od najboljih plejmejkera lige. Koliko bi drugačije istorija izgledala?

Stefen Kari je od skora “kralj trojkaša”, prestigao je Reja Alena i sada sa sigurnošću možemo reći da se radi o najboljem šuteru ikada. Mimo toga, dva puta je proglašavan MVP-jem, uz tri šampionska prstena.

Ratnici su u razdoblju od pet sezona (2015-2020) bili najbolji tim lige, ali dinastija verovatno ne bi ni bilo, da su Majers i ostali uspeli da zamene Stefa Karija, o čemu su svakako razmišljali.

Pogledaćemo sva tri momenta.

Tada igrač Hornetsa (današnji Pelikani) Kris Pol, već u to vreme među najboljim plejmejkerima lige bio je želja mnogih timova. Tada je, mnogi se dobro sećaju, pokojni predsedavajući lige Dejvid Stern, stopirao Polov trejd u Lejkerse, jer je želeo da očuva takmičarski duh lige. Smatrao je da bi kombinacija Kobi Brajant & Kris Pol donela totalnu dominaciju Lejkersima.

U isto vreme, Pol i njegov agent su pregovarali sa Voriorsima. CP3 je bio otvoren za soluciju trejda u Golden Stejt, ali je i upravi tima poručio da neće produžiti ugovor sa Ratnicima po isteku istog. To je i potvrdio u emisiji “Uninterupted”.

Dogovor je bio da Hornetsi u zamenu za Pola dobiju Stefa Karija, ali i 11. pika na draftu, koji je kasnije ispostavilo se bio Klej Tompson. Bob Majers je bio spreman na trejd, generalni menadžer Hornetsa, Del Demps, takođe, ali je Pol bio taj koji je stopirao razmenu.

Još jedna od prekretnica u izgradnji dinastije bio je trejd sa Milvokijem. Ratnici su u redove Baksa poslali tada velikog favorita navijača, Montea Elisa, a zauzvrat dobili Endrjua Boguta, nekadašnjeg prvog pika na draftu i kasnije važan šraf šampionskog sastava.

Ono što mnogi ne znaju jeste da je Majers do samog kraja razmišljao da li će u Milvoki poslati Elisa ili Karija. Elis je u tim trenucima, kao što smo naveli, bio favorit navijača. Igrač koji je beležio preko 25 poena u proseku, dok je Kari ima učestalih problema sa skočnim zglobovima.

Majers je na kraju odlučio da ključeve franšize preda u ruke mladom Kariju, za šta je u narednim utakmicama bivao izviždan od strane domaćih navijača, ali ti isti navijači su se Bobu verovatno u više navrata izvinjavali prethodnih godina.

Stiv Ker je znao pre svih. Stiv Ker je znao.

Još dok je radio kao generalni menadžer Finiks Sansa, sadašnji trener Golden Stejta je pokušao da dovede Stefena Karija u svoj redove. Njegova ideja bila je da Stef preuzme ulogu lidera tima kada ona bude van domašaja Stiva Neša.

Na dan drafta, Stiv je ponudio 14. pika, Amarea Stodemajera i Erla Klarka za zvezdu sa Dejvidsona. Ker je u više navrata ponovio da je taj dogovor bio jako blizu realizaciji, ali je Golden Stejt na kraju odlučio da zadrži sedmog pika na draftu 2009. godine.