NBANoLimits

15 najboljih plejmejkera

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.06.2023 00:00
15 najboljih plejmejkera
15 najboljih plejmejkera

Nakon što smo juče odbrojali 100 najboljih slobodnih igrača, čiju konačnu listu možete naći ovde, danas idemo malo detaljnije redom krenuvši od plejmejkera.

Ukupno je 30 igrača koji su u prošloj sezoni bili na platnom spisku nekog od timova, a da su trenutno bez ugovora, ali mi ćemo predstaviti 15 koji nose najveću vrednost. Pod “vrednost” mislimo obično na suvi kvalitet, ali u pojedinim instancama dolazimo i do igrača koji su još uvek jako mladi i njihov potencijal se mora uzeti u obzir.

Nisam ni sumnjao da ću u odnosu na Top 100 listu napraviti silni broj promena što se pojedinačnih listi tiče. Jednostavno, Top 100 je preobiman posao, tek kada se uđe detaljnije u materiju i kada se rangira po pozicijama dolazimo do savršene priče.

Ajo Dosunmu (OSL)

Proseci: 8.6 poena, 2.7 skokova, 2.6 asistencija, 1.2 izgubljene lopte, 49% iz igre, 31% trojke, 81% slobodna.

Plejmejker rođen 2000. godine. Visok 196cm, težak 90kg, sa rasponom ruku od 204cm. Poslednji klub za koji je nastupao je Čikago.

Mladi plejmejker Čikaga je defanzivni specijalista, ali da li je pokazao dovoljan napredak na drugom delu terena?

Iako je počeo 51 utakmicu u protekloj sezoni, po mom mišljenju nije kalibar za startera, bar za narednu sezonu. Problem je što ga protivnici toliko nisu poštovali ofanzivno, da je čak sedmi po broju upućenih “Wide-Open” trojki, odnosno trojki prilikom kojih je bio potpuno sam. Ni to ne bi bilo tragično da ih je pogađao u pristojnim procentima, a ne tek 31%, pogotovo u tim situacijama, kada je potpuno sam.

Defanzivno se radi, ne o potencijalu, nego već sada o jako kvalitetnom igraču i ovo će se svesti na čuvenu vagu, gde njegov naredni tim meriti koji tas je teži, kvalitetna odbrana ili minus faza u napadu. Dosunmu je, inače, jedan od najboljih defanzivaca na lopti, ali pre svega onih koji jure igrače u pokretu, kroz blokove, tu se po naprednoj statistici kotira kao sedmi najbolji u ligi. U principu, sistem za praćenje tih podataka meri koliko je ofanzivac uspeo da se odvoji od defanzivca tokom kretnji bez lopte i kroz blokove. Top 10 je sam krem defanzivnog dela lige.

Prognoza: Iznenadilo me je kada su Bulsi ponudili kvalifikacionu ponudu Dosunmuu, jer sam očekivao da će potpisati novi minimalni ugovor, ali ta QO (kvalifikaciona ponuda) u Dosunmuovom slučaju vredi 5.2M$.Kval. ponudom je Dosunmu postao ograničeno slobodan igrač, što znači da Bulsi mogu da izjednače sve ponude konkurentskih timova. Posle ovih dešavanja, očekujemo da ostane u Čikagu.

Redži Džekson

Proseci: 7.9 poena, 1.8 skokova, 3.1 asistencija, 1.2 izgubljene, 38% iz igre, 28% trojke, 83% bacanja.

Plejmejker, rođen 1990. godine, visok 188cm, težak 94kg, sa rasponom ruku od čak 213cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Denver.

Redži se potpuno pogubio u protekloj sezoni. Prvo je krenuo da opada u Klipersima, a trend se nastavio u taboru Nagetsa. U situaciji gde mu je Majk Meloun predao ključeve druge postave pokazao je da donosi jako loše odluke kao primarni organizator, stoga ga naredne sezone očekujemo u ulozi nekog iznenađenja sa klupe, gde može dobiti veće minute “ako ga krene” ili potpuno ispariti sa utakmice ukoliko mu nije dan.

Verujemo da bi ipak morao dobiti novi ugovor, na osnovu minulog rada. Ima veliki kvalitet u kreiranju sopstvenog šuta, dobrog prodora, što je i te kako cenjeno.

Prognoza: Minimalac. Neki od pretendenata na prsten.

Patrik Beverli

Proseci: 5.8 poena, 4.8 skokova, 3.5 asistencija, 1 ukradena, 40% iz igre, 31% trojke, 53% slobodna.

Plejmejker, rođen 1988. godine, visok 185 cm, težak 81kg, sa rasponom ruku od 201cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Čikago.

Prgavi defanzivac je obično donosio uspeh ekipama za koje je igrao, iako se to nije moglo olgedati u suvoj statistici. Bulsi su dodali Beverlija u drugom delu prošle sezone i sa njim u sastavu bili na skoru 14-9 uz top 3 odbranu lige! Problem Čikaga bio je na ofanzivnom terenu, gde jednostavno nisu imali dovoljno napadačke moći i širine, ali Beverli je svoj deo svakako odradio.

Ne sumnjam da će nekolicina pretendenata na prsten želeti da ga vidi u svojim redovima, a i u Bulsima je ostavio odličan utisak.

Prognoza: Minimalac. Beverli i Boston Seltiksi navodno gaje obostrano interesovanje.

Denis Smit mlađi

Proseci: 8.8 poena, 3.1 skok, 4.8 asistencije, 1.4 ukradene, 1.6 izgubljenih, 41% iz igre, 22% za 3, 74% penali.

Plejmejker, rođen 1997. godine, visok 188 cm, težak 92kg sa rasponom ruku od 190cm. Poslednji klub za koji je nastupao je bio Šarlot.

Smit nije imao ogromne poenterske partije u prošloj sezoni. Najbolja je došla protiv Atlante, još u oktobru, kada je postigao 18 poena. Međutim, pokazao je veliki kvalitet u svojoj igri na koji se nije preterano oslanjao u prethodnim sezonama, a to je odbrana na lopti. Smit je bio jedan od igrača koje je bilo najteže probiti na perimetru u prošloj sezoni, po svim naprednim statistikama.

To posebno dobija na značaju s obzirom na minimalnu pomoć saigrača u tom pogledu. Smit je apsolutno najzaslužniji što je Šarlot nakon Ol-Star pauze bio jedna od pet najboljih timskih odbrana lige. Obratite pažnju na igrače koje je “maltretirao” u odbrani.

Prognoza: Minimalac, ali nas apsolutno ne bi začudilo da dobije i više. NBA timovi vape za igračima koji mogu da zaustave protivničke prodore na perimetru, pogotovo u današnje vreme kada je napadačima svašta dozvoljeno.

Šejk Milton

Proseci: 8.4 poena, 2.5 skokova, 3.1 asistencija, 1.3 izgubljene, 48% iz igre, 38% trojke, 85% penali.

Plejmejker rođen 1996. godine, visok 196cm, težak 92kg sa raspoonom ruku od čak 212cm. Poslednji klub za koji je nastupao je Filadelfija.

Kažu upućeni da nije zadovoljan ulogom u Fildelfiji i da će potražiti drugu situaciju. Ne sumnjamo da će pronaći i solidne novce, s obzirom da ulazi u najbolje godine. Milton je u pojedinim utakmicama u odsustvu Hardena pokazao da može sa lakoćom da bude i startni plejmejker ekipe. Najviše poena u prošloj sezoni postigao je protiv Orlanda, 29, a u istom razdoblju postigao je i 27 protiv Minesote.

Milton je odličan ofanzivac, neko ko može da kreira za sebe i druge, ali je verovatno i očekivano dolaskom Hardena potpuno izgubio minute iz prethodnih sezona. Šejk će sigurno tražiti situaciju u kojoj će moći da povrati taj protagonizam. Vešt u kontroli lopte sa varijacijom driblinga i solidna kreativnost u traženju svog šuta. Evo Miltonovih 39 poena protiv Klipersa iz 2020. godine, što je ujedno i njegov rekord karijere.

Prognoza: Oko 6 miliona dolara, otprilike polovina MLE izuzetka. Po poslednjim navodima novinara, Njujork Niksi su zainteresovani za njegove usluge.

Kobi Vajt (OSL)

Proseci: 9.7 poena, 2.9, skokova, 2.8 asistencija, 1 izgubljena, 44% iz igre, 37% za tri, 87% bacanja.

Plejmejker, rođen 2000. godine, visok 196cm, težak 88kg, sa rasponom ruku od 195cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Čikago.

Da li je pokazao dovoljno da preuzme ulogu startnog pleja Čikaga? Mislimo da jeste. Imao je varijacija tokom ruki ugovora, uspona i padova, ali Bulsi ne smeju da dozvole sebi da ga izgube na tržištu slobodnih igrača.

E, sad, sa druge strane, da li ima veliku budućnost kao startni plejmejker Čikaga, ili neke druge NBA ekipe u godinama koje dolaze? Po našem mišljenju ne. Kobi je građen, i igra, kao idealni šesti igrač tima. Neko ko će lucidnim potezima sa klupe razdrmati ekipu ili ući u seriju pogodaka s vremena na vreme.

Nije defanzivac, niti preterano vešt u organizaciji igre, što mi ne daje nadu da može do pozicije startera na plejmejkerskoj poziciji, ali svakako ima kvalitete koje NBA timovi traže i shodno tome Čikago, kao što rekosmo, ne sme da dozvoli da ga izgubi za džabe. Vajt je u više navrata u karijeri išao do preko 30 poena na utakmici.

Prognoza: Oko 12 miliona dolara, naše je mišljenje da će Kobi od Čikaga, ili nekog od konkurentskih timova dobiti ponudu od čitavog “MLE” izuzetka, koji iznosi oko 12.4M$. Bulsi imaju pravo da izjednače svaku ponudu, tako da očekujemo da to i urade.

 

Denis Šruder

Proseci: 12.6 poena, 2.5 skokova, 4.5 asistencija, 1.7 izgubljenih, 42% iz igre, 33% za tri, 86% bacanja.

Plejmejker, rođen 1993. godine, visok 185cm, težak 78kg, sa rasponom ruku od 203cm. Poslednji klub za koji je nastupao bili su Lejkersi.

Šruder izlazi iz veoma solidne sezone sa Lejkersima kojom je verujemo poboljšao svoj rejting u ligi i pretpostavljamo da će ovoga puta imati jače ponude od minimalca. Ako odluči da ostane u Lejkersima, to će verovatno biti tek nešto iznad istog, ali ne sumnjamo da će biti zainteresovanih timova.

Odličan defanzivac na lopti, koji u prethodnim sezonama počinje sa ponosom da se oslanja na tu stranu svoje igre. I dalje probojan i može da kreira pogled za saigrače. Mnogi iz krugova Denver Nagetsa ga vide kao zamenu za Brusa Brauna ukoliko napusti tabore šampiona.

Prognoza: Oko 6 miliona dolara, iliti pola MLE.

Dževon Karter (OI)

Proseci: 8 poena, 2.5 skokova, 2.4 asistencije, 1 izgubljena, 42% iz igre, 42% trojke, 82% bacanja.

Plejmejker, rođen 1995. godine, visok 185cm, težak 90kg, sa rasponom ruku od 194cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Milvoki.

Dževon drži OI po kojoj može da produži ugovor sa Baksima i za narednu sezonu, ali bi zaradio veteranski minimum, što iskreno mislim da je daleko prevazišao svojim igrama.

Jedan od mojih omiljenih igrača, pouzdani bekap plejmejker koji je imao baš dobrih partija ove sezone u odsustvu Holideja i pokazao da zaslužuje višegodišnji ugovor u NBA ligi.

Karter je u novembru protiv Oklahome postigao 36 poena i 12 asistencija, šutirao 55% iz igre, što je njegova najbolja partija u sezoni. U izostancima Holideja ove sezone, Dževon je beležio 13 poena i 5 asistencija u proseku za 29 minuta igre. Jedan od najboljih bekap plejmejkera lige, s tim da bi mogao da startuje u nekolicini NBA timova.

Prognoza: Oko 6 miliona dolara bi morao biti njegov minimum, osim ako nema ogromnu želju da se vrati u Milvoki.

Gejb Vinsent

Proseci: 9.4 poena, 2.1 skok, 2.5 asistencija, 1.4 izgubljene, 40% iz igre, 33% trojke, 87% bacanja.

Plejmejker, rođen 1996. godine, visok 188cm, težak 91kg. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Majami.

Vinsent će biti žrtva potere za Dejmijenom Lilardom. Ako plan uspe i Dejm dođe u Majami, ne vidim kako bi mogao i Vinsent da ostane, a da ne žrtvujee ozbiljne milione.

Gejb Vinesnt je svoju igru podigao na viši nivo u plej-ofu i to je ono što timovi i generalni menadžeri jako cene. Postoje igrači na ovoj listi koji su možda u nekom pogledu kvalitetniji, ali imaju plej-of serije u kojima imaju dobar mečap, kao i serije u kojima njihovi timovi jednostavno ne mogu da izguraju sa njima u sastavu. Najveći kvalitet Vinesnta je što kod njega ne postoje te varijacije, dovoljno je dobar šuter da bi ga respektovao svaki protivnik, dovoljno dobar defanzivac da bi protiv svakoga mogao da ostane na terenu.

Prognoza: Oko 12 miliona dolara iliti čitavi, jako popularni “MLE” izuzetak.

Tre Džouns (OSL)

Proseci: 12.9 poena, 3.6skokova, 6.6 asistencija, 1.3 ukradene, 1.6 izgubljenih, 46% iz igre, 29% trojke, 86% bacanja.

Plejmejker, rođen 2000. godine, visok 185cm, težak 84kg, sa rasponom ruku od 193cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je San Antonio.

Tre Džouns je imao sreće što je izabran u drugoj rundi, te je već ovako mlad na tržištu slobodnih igrača iako starter San Antonija. Kao i brat, Tajus, veoma dobar organizator igre koji retko gubi loptu. Biće jako teško proceniti njegovu vrednost u ovom trenutku.Budućnost je verovatno da bude jedan od najboljih rezervnih plejmejkera lige, shodno nekim fizičkim limitacijama, ali u ovom trenutku ga vidim kao startnog plejmejkera Spursa koji će na pravi način ekipu uvoditi u akcije i razigravati trio Vembenjama-Vasel-Džonson.

Maksimum koji Spursi mogu da mu ponude jeste 58 miliona dolara na četiri sezone, ali mislim da će dobiti par miliona godišnje manje od toga.

Prognoza: Između 10-12 miliona dolara.

Rasel Vestbruk

Proseci: 15.8 poena, 4.9 skokova, 7.5 asistencija, 1.1 ukradena, 3.4 izgubljene, 49% iz igre, 36% trojke, 66% bacanja.

Plejmejker, rođen 1988. godine, visok 191cm, težak 91kg, sa rasponom ruku od 203cm. Poslednji klub za koji je nastupao bili su Klipersi.

Napravio je odličan potez prelaskom u Kliperse, ali ako želi da se bori za najviše domete moraće da prihvati “minimalac” i na dalje. Klipersi mogu da mu ponude malčice više, uz “Non-Bird” prava.

Uspeo je da pronađe svoje mesto iza Kavaja i Džordža, da bi u njihovom izostanku verovatno igrao svoju najbolju košarku u prethodnih par sezona, u seriji protiv Sansa.

Prognoza: Minimalac, Klipersi.

Dianđelo Rasel

Proseci: 17.4 poena, 2.9 skokova, 6.1 asistencija, 2.4 izgubljene, 48% iz igre, 41% za tri, 74% bacanja.

Plejmejker, rođen 1996. godine, visok 193cm, težak 88kg, sa rasponom ruku od 208cm. Poslednji klub za koji je nastupao bili su Lejkersi.

Rolerkoster sezona, loš period u Minesoti, pa odličan u Lejkersima. Fantastičan uvod u plej-of, pa onda strmoglav pad protiv Nagetsa. Koliko će to uticati na njegovu tržišnu vrednost?

Mislim da bi mogla da spadne čak i do “MLE” izuzetka, ali me ne bi čudilo da tim željan kvalitetne organizacije igre koji je izvisio za prethodne mete pohrli i da mu jak ugovor na dve godine. Dianđelo je bio ubedljivo najteži igrač za procenu budućeg ugovora, baš zbog pomenutih varijacija.

Prognoza: Preko 12 miliona dolara. Nakon turbulentnog perioda na tržištu očekujemo ga nazad među Lejkersima.

Fred Vanvlit

Proseci: 19.3 poena, 4.1 skok, 7.2 asistencije, 1.8 ukradenih, 2 izgubljene, 39% iz igre, 34% trojke, 90% bacanja.

Plejmejker, rođen 1994. godine, visok 185cm, težak 89kg, sa rasponom ruku od 188cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Toronto.

Postoji ozbiljna mogućnost da se Toronto i Vanvlit raziđu. Kao i Bruka Lopeza, Udoka želi iskusnog plejmejkera koji će predvoditi mladi tim Hjustona. FVV nije samo vrhunski organizator igre i neko ko može da probije prvu liniju bilo kog tima i izbaci pas spolja, FVV je i jedan od najboljih defanzivaca lige na svojoj poziciji i pored očiglednih fizičkih limitacija.

Prognoza: Više od 25 miliona dolara. Nekoliko timova uključujući Hjuston i Čikago su zainteresovani za njegove usluge.

Džejms Harden (OI)

Proseci: 21 poen, 6.1 skok, 10.7 asistencija, 1.2 ukradene, 3.4 izgubljene, 44% iz igre,  39% trojke, 87% bacanja.

Plejmejker, rođen 1989. godine, visok 196cm, težak 99kg, sa rasponom ruku od 210cm. Poslednji klub za koji je nastupao bila je Filadelfija.

Bio je prva želja Raketa, tima koji ima najviše prostora u budžetu ovoga leta, ali kako stvari stoje nakon odlaska Riversa Harden je bliži ostanku. Postoje indikacije da još uvek nije gotovo, ali moje mišljenje je da bi se samom Hjustonu Vanvlit bolje uklopio u trenutne planove i razvoj mladih igrača.

Imao je neke nestvarne utakmice tokom sezone i plej-ofa, ali i užasne periode. Išao od sjaja do očaja i nazad po nekoliko puta. Mora mu se odati priznanje što je u potpunosti prihvatio ulogu plejmejkera i drugog po redu u hijerarhiji. U pomenutoj situaciji zaradio je kritike i okarakterisano je kako nema više onu moć iz najboljih dana, ali to ne možemo realno gledano ni saznati jer igra u potpuno drugoj situaciji i ulozi.

Džejms inače ima opciju u ugovoru po kom bi produžio saradnju na još godinu dana i sledeće sezone ponovo bio slobodan igrač i dostupan na tržištu, ali s obzirom na godine apsolutno bi neočekivano bilo da je iskoristi, rizikuje možda povredu i ostane bez još jedne naplate.

Prognoza: Maksimalni ugovor na manji broj godina.

Kajri Irving

Proseci: 27.1 poen, 5.1 skok, 5.2 asistencije, 1.1 ukradena, 2.3 izgubljene, 51% iz igre, 39% trojke 95% slobodna bacanja.

Plejmejker, rođen 1992. godine, visok 188cm, težak 88kg, sa rasponom ruku od 193cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Dalas.

Nikad se ne zna sa ovom glavom, ali verujemo da neće olako menjati sredinu. Kjuban zna sa kim ima posla i neće mnogo rizikovati da izgubi Kajrija na tržištu slobodnih igrača. Sve osim maksimalnog ugovora bilo bi iznenađenje, bilo da ostaje u Mavsima ili to bude neki “Sign and Trade” slučaj.

Veliki majstor košarke.

Prognoza: Maskimalni ugovor.

Na konačnu listu su naknadno dodati Er Džej Hempton, koga su Detroit Pistonsi otpustili pre par dana, kao i Derik Rouz kome Njujork Niksi nisu “pokupili” opciju za narednu sezonu.

1. Kajri Irving
2. Džejms Harden
3. Fred Vanvlit
4. Dianđelo Rasel
5. Rasel Vestbruk
6. Tre Džouns
7. Gejb Vinsent
8. Dževon Karter
9. Denis Šruder
10. Kobi Vajt
11. Šejk Milton
12. Denis Smit mlađi
13. Patrik Beverli
14. Redži Džekson
15. Ajo Dosunmu
16. Džejlen Noel
17. Džordž Hil
18. Goran Dragić
19. Kori Džozef
20. Kendrik Nan
21. Dalano Banton
22. Di Džej Augustin
23. Frenk Nilikina
24. Iš Smit
25. Eron Holidej
26. Teo Pinson
27. Raul Neto
28. Dejvid Djuk mlađi
29. Er Džej Hempton
30. Derik Rouz