NBANoLimits

15 najboljih bekova

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.06.2023 00:00
15 najboljih bekova
15 najboljih bekova

Vreme je za bekove!

I nije neka klasa slobodnih igrača u ovom pogledu, pogotovo sada kada je Tejlen Horton-Taker iskoristio opciju da ostane u Juti i naredne sezone, nema previše igrača koji značajno utiču na igru, niti igrača koji će napraviti tektonske poremećaje gde god da potpisali, ali se opet radi o kvalitetnim igračima, koji mogu dati solidnu dubinu timovima koji ih potpišu.

Krećemo!

Ostin Rivers

Proseci: 4.9 poena, 1.6 skoka, 1.4 asistencije, 44% iz igre, 35% za 3, 77% penali.

Bek rođen 1992. godine, visok 193cm, težak 90kg, sa rasponom ruku od 201cm, poslednji klub za koji je nastupao bila je Minesota.

Čovek postade sada već ozbiljan veteran. Prekaljeni igrači koji su prošli mnogo, a još uvek mogu da doprinesu su svakako na ceni. Rivers je bio u raznim situacijama i opstao, pronašao neku svoju igru, defanzivno borbeno iako daleko od najboljih defanzivaca lige, u napadu ne potražuje mnogo lopti.

Pričaju upućeni da se radi o jako kvalitetnom liku, momku koji podiže samopouzdanje ljudima oko sebe i to je samo po sebi kvalitet.

Očekivanja: Minimalac.

Rodni Mekgruder

Proseci: 5.7 poena, 2.3 skoka, 41% iz igre, 42% trojke, 82% slobodna.,

Bek rođen 1991. godine, visok 193cm, težak 92kg, poslednji klub za koji je nastupao bio je Detroit.

Već godinama Mekgruder opstaje u ligi na suvi profesionalizam, posvećenost, zdrav pristup poslu i prenošenje tih radnih navika mlađim igračima.

Čudno je i da nije dobio veću šansu za igrom, s obzirom da se radi o jako solidnom igraču, odlične građe, koji može pristojno da igra protiv većine bekova u odbrani, a daleko je od nekoga koga će odbrane potpuno zanemariti na perimetru.

Očekivanja: Minimalac, jednostavno vidim ga da se vraća u Detroit u najmanju ruku, Monti Vilijams obožava prisustvo veterana.

Demijon Li

Proseci: 8.2 poena, 3.1 skok, 1.3 asistencija, 1.1 izgubljena, 44% iz igre, 45% za tri, 90% slobodna.

Bek rođen 1992. godine, visok 196cm, težak 95kg, sa rasponom ruku od 203cm, poslednji klub za koji je nastupao bio je Finiks.

Demijon bi trebao da otpusti agente ukoliko mu ne pronađu ugovor samo na osnovu ovih elitnih procenata šuta. Igrač koji nikada nije statičan u napadu, nešto što je verovatno dodatno usavršio u Golden Stejtu. Jako mekana ruka i pretnja u svakom napadu ukoliko ga zanemarite, čime daje dobru širinu u napadu svom timu.

Onako, užih ramena i krhke građe možda nije najbolji defanzivac na svetu i verovatno bi bio izložen konstantnim napadima u plej-ofu, ali i kroz regularni deo lige treba proći, pogotovo je poslednji plej-of pokazao koliko je prednost domaćeg terena bitan faktor.

Prognoza: Minimalac, verovatno povratak u Finiks s obzirom da bi tamo imao najviše prostora za igru i bolju situaciju narednog leta, ali biće zainteresovanih timova.

Svi Mihaljuk

Proseci: 10.6 poena, 2.4 skoka, 2.7 asistencija, 1.2 izgubljene, 44% iz igre, 40% trojke, 68% penali.

Bek rođen 1997. godine, visok 201cm, težak 92kg, sa rasponom ruku od 196cm, poslednji klub za koji je nastupao bio je Šarlot.

Pakleni šuter koji je imao problema da sačuva i čunj do sada u karijeri, ali će mu ovo prvo omogućiti još godinu dana borbe za bolje mesto. Mihaljuk bi definitivno bio paklen igrač na evropskim terenima gde bi njegovi nedostaci bili mnogo lakše prikriveni, ali u ovako tankom tržištu što se šutera tiče, ne bi me iznenadilo da ekipe koje vape za nadogradnjom u tom pogledu pošalju ponudu Ukrajincu.

Mihaljuk je u 8 utakmica u kojima je bio starter Šarltoa beležio 17.3 poena, 5.3 asistencija i 4.3 skoka, što su veoma respektabilne brojke.

Prognoza: Minimalac.

Terens Ros

Proseci: 9 poena, 3.3 skoka, 2 asistencije, 43% iz igre, 35% trojke, 86% slobodna.

Bek rođen 1991. godine, visok 198cm, težak 93kg, sa rasponom ruku od 201cm, poslednji klub za koji je nastupao bio je Finiks.

Nažalost, najbolje godine proveo je u sivilu Orlando Medžika. Sada će verovatno produžiti sa Finiksom i probati da pojuri titulu između nove velike trojke. Kao i većina slobodnih igrača koji su sezonu završili u Arizoni, sigurno im je idealan scenario povratak u klub sa novoformiranom velikom trojkom.

T-Ros još uvek može da doprinese, što je pokazao prethodne sezone, iako su procenti šuta varirali. Donosi maaalo sekundarne kreacije, po čemu se izdvaja od ostalih “limitiranih” šutera.

Prognoza: Minimalac, 99% Finiks.

Nikil Aleksander-Voker (OSL)

Proseci: 5.9 poena, 1.8 skokokva, 1.4 asistencija, 38% iz igre, 36% za 3, 62% penali.

Bek rođen 1998. godine, visok 198cm, težak 92kg, sa rasponom ruku od 206cm, poslednji klub za koji je nastupao bila je Minesota.

Večiti talenat je konačno progledao i pokazao bar nešto i to baš u duelu sa Nagetsima. Izuzetan defanzivni potencijal i što je još bitnije ozbiljno je “zagrizao” na tom delu terena u prethodnoj sezoni. Ogroman raspon ruku mu donosi veliku prednost. Ta kombinacija visine i dužine je nešto što će NBA timovi posebno juriti ovog leta, jer se košarka konačno resetovala kada su Nagetsi dokazali da biti viši i moćniji od protivnika i dalje nosi veliki kvalitet.

Vidim plejadu timova koji će želeti NAV-a, pominju se pored “matičnih” Vulvsa još Golden Stejt, Čikago i Boston. Jednostavno je u pitanju tip igrača koji želi svaka ekipa. Nikil je ove sezone stabilizovao i šut spolja, što mu je dalo dodatnu dimenziju.

Prognoza: Minimalac, ali me zbog velikog broj zainteresovanih timova ne bi iznenadilo ni da dobije više.

Set Kari

Proseci: 9.2 poena, 1.7 skokova, 1.6 asistencija, 46% iz igre 41% trojke, 93% penali.

Bek rođen 1990. godine, visok 188cm, težak 83kg, sa rasponom ruku od 193cm, poslednji klub za koji je nastupao bio je Bruklin.

Šuteri će uvek imati posla. Set Kari je jedan od najboljih u istoriji u tom pogledu. Set je trenutno šesti najbolji (procentualno) šuter u istoriji lige, sa 43.5% uspešnosti u šutu za 3 poena.

Prošla sezona je i za njega, kao i ostatak Bruklin Netsa bila jako čudna, sa onim ogromnim tumbanjem rostera nakon razmena Kajrija Irvinga i Kevina Durenta. U toj situaciji je imao varijacija, pa u nekim utakmicama i nije bilo mesta za njega pored plejade krila, ali ne sumnjamo da će ponovo dobro naplatiti svoju najveću veštinu.

Prognoza: Oko 6 miliona dolara.

Loni Voker

Proseci: 11.6 poena, 1.9 skokova, 1.1 asistencija, 45% iz igre, 37% trojke, 86% penali.

Bek rođen 1998. godine, visok 193cm, težak 92kg, sa rasponom ruku od 209cm, poslednji klub za koji je nastupao bili su Lejkersi.

Nastupi u plej-ofu sigurno će doprineti da Loni može da traži i dosta više od minimalca. Mislimo da će se naći u rangu polovine “MLE” izuzetka, ako ne “prevari” nekoga i za više. Voker je u dresu Lejkersa pokazao da mu nije strano da “uprlja ruke” i odigra ozbiljnu utakmicu, a hajlajt koji će njegovi agenti najviše forisirati je svakako ona četvrta četvrtina protiv Voriorsa u kojoj je gotovo sam svom timu doneo pobedu.

Još uvek u odličnim godinama, ne sumnjamo da će dobiti solidnu ponudu. Prioritet Lejkersa biće Rivs i Hačimura, ali Loniju neće nedostajati interesovanja.

Prognoza: Oko 6 miliona dolara.

Tejlen Horton-Taker (OI)

Proseci: 10.7 poena, 3.2 skoka, 3.8 asistencija, 1.8 izgubljenih, 42% iz igre, 29%  trojke, 75% bacanja.

Bek rođen 2000. godine, visok 193cm, težak 106kg, sa neverovatnim rasponom ruku od 216cm, poslednji klub za koji je nastupao bila je Juta.

Po pravljenju liste THT je iskoristio opciju u ugovoru i produžio saradnju sa Jutom do narednog leta, kada će biti slobodan igrač.

Prognoza: …

Džoš Ričardson

Proseci: 7.5 poena, 2.4 skoka, 1.6 asistencija, 1.3  ukradene, 1 izgubljena, 42% iz igre, 38% trojke, 76% bacanja.

Bek rođen 1993. godine, visok 198cm, težak 91kg, visok sa rasponom ruku od 208cm, poslednji klub za koji je nastupao bio je Nju Orleans.

I u San Antoniju, pa kasnije i u taboru Pelikana Ričardson je nastavio da potvrđuje da je pouzdan krilni igrač koji može i da organizuje, ali pre svega njegovi kvaliteti leže na defanzivnom delu terena. Džoš jednostavno čini timove u kojima igra boljim. Fantastičan defanzivac, stoper na perimetru, krpi na strani pomoći, štiklira sve potrebe timova.

Po izveštajima upućenih novinara neće nedostajati interesovanja. Do sada, šta sam ja uspeo da pronađem – Lejkersi, Boston, Klivlend… Nije loše.

Prognoza: Oko 6, ali me zbog silnog interesovanja ne bi čudilo da ode i do čitavog “MLE”.

Donte Divinćenco

Proseci: 9.4 poena, 4.5 skokova, 3.5 asistencija, 1.4 ukradene, 1.6 izgubljenih, 44% iz igre 40% trojke, 82% bacanja.

Bek rođen 1997. godine, visok 193cm, poslednji klub za koji je nastupao bio je Golden Stejt.

Donte je imao opciju da produži ugovor sa Voriorsima, ali se odlučio da je odbije i postao je potpuno slobodan igrač. Po signalima koji dolaze iz San Franciska, Ratnici ne očekuju da će biti u mogućnosti da ga produže. Veliki broj timova će biti zaintersovano za njegove usluge, ulazi u najbolje godine, inteligentni defanzivac koji može da igra i kao “spot ap” šuter i kao sekundarni organizator.

Jedan od timova koji se pominje kao zainterosavn za njegove usluge jeste Njujork, koji bi želeo da ga upari sa ostalim bivšim igračima Vilanove, nekadašnjim saigračima, Džejlenom Bransonom i Džošom Hartom.

Prognoza: Oko 6 miliona dolara.

Džoš Hart (OI)

Proseci: 10.2 poena, 7 skokova, 3.6 asistencija, 1.4 ukradene, 1.5 izgubljenih, 59% iz igre, 52% trojke, 79% bacanja.

Bek rođen 1995. godine, visok 193cm, poslednji klub za koji je nastupao bio je Njujork.

Džoš Hart je pronašao sebe u Njujorku. Verujemo da će odbiti opciju, ali da će ostati u Niksima na višegodišnjem i višemilionskom ugovoru. Jednostavno, Tibodo i on su savršeni par. Korišćenje opcije navodno bi dalo dodatnu fleksibilnost Niksima, to jest oni bi ostali ispod granice nakon koje se plaća porez na luksuz i tako bi dobili pristup čuvenom “MLE” izuzetku koji sam toliko puta pomenuo u ovih nekoliko dana, ali sa dobrim razlogom – u pitanju je najveće “oružje” velikog broja timova koji su već prevazišli dozvoljenu granicu budžeta.

Ostaje samo pitanje da li će ta solucija odgovarati Hartu ili će ovaj odlični košarkaš želeti svoj novac odmah. Ako “pokupi” opciju i tako produži ugovor na još godinu dana, Hart će zaraditi 12.9 miliona dolara, što je po našem mišljenju dosta manje od onoga što bi trebao da zaradi po novom ugovoru.

Prognoza: Više od 18 miliona dolara.

Keris Levert

Proseci: 12.1 poen, 3.8 skokova, 3.9 asistencija, 1 ukradena, 1.6 izgubljenih, 43% iz igre, 39% trojke, 72% slobodna.

Bek rođen 1994. godine, visok 198cm, poslednji klub za koji je nastupao bio je Klivlend.

Keris je pokazao da može da doprinese i na defanzivnom delu terena, što će mu verovatno doneti i novi višegodišnji ugovor. Moguće je da Klivlend i nije najbolji fit za njegove sposobnosti, jer je dosta “talasao” iz starte petorke do počinjanja utakmica sa klupe i nazad, što je sigurno uticalo na njegov ritam, ali opet moram napomenuti da me je prijatno iznenadio nekim košarkaškim sitnicama koje ga nisu krasile u prethodnom periodu karijere.

Kavsi će mu, navodno ponuditi između 15 i 18 miliona dolara godišnje, ali biće još zainteresovanih timova, jedan od kojih je Minesota.

Prognoza: Više od 15 miliona dolara.

Brus Braun

Proseci: 11.5 poena, 4.1 skok, 3.4 asistencije, 1.1 ukradena, 1.6 izgubljenih, 48% iz igre, 36% za tri, 76% bacanja.

Bek rođen 1996. godine, visok 193cm, sa rasponom ruku od 205cm, poslednji klub za koji je nastupao bili su šampioni NBA lige, Denver Nagetsi.

Prognoza – nerealno. Čovek koji zaslužuje i 15 miliona dolara godišnje će verovatno prihvatiti značajno manje da ostane u Denveru. Mole se Bogu svi navijači Grumenja!

Džordan Klarkson (OI)

Proseci: 20.8 poena, 4 skoka, 4.4 asistencije, 3 izgubljene, 44% iz igre, 34% trojke, 82% bacanja.

Bek rođen 1992. godine, visok 196cm, poslednji klub za koji je nastupao bila je Juta.

Fantastična sezona u dresu Džezera vrlo verovatno će doneti Klarksonu nove milione, jedini problem je što ne postoji veliki broj timova koji ima čistog prostora u budžetu da ga odvoji od Jute, tako da će verovatno biti u nemilosti Denija Ejndža. U situaciji u kojoj nema puno prostora kao što smo naveli, većina timova će juriti igrače koji mogu više da doprinesu, to jest na više nivoa od igrača koji se još uvek smatra većinom ne preterano efikasnim poenterom bez previše drugih kvaliteta, i pored kao što smo pomenuli sjajne sezone.

Apsolutno nije nemoguće da Klarkson iskoristi opciju i zaradi 14.26M$ naredne godine, iako je po našem mišljenju najbolji bek dostupan, kako bi sačekao bolju situaciju narednog leta.

Prognoza: Više od 15 miliona dolara.

Konačna lista svih dostupnih bekova, iliti igrača koji igraju na poziciji “2”:

1. Džordan Klarkson
2. Brus Braun
3. Keris Levert
4. Džoš Hart
5. Donte Divinćenco
6. Džoš Ričardson
7. Tejlen Horton-Taker
8. Loni Voker
9. Set Kari
10. Nikil Aleksander-Voker
11. Terens Ros
12. Svi Mihaljuk
13. Demijon Li
14. Rodni Mekgruder
15. Ostin Rivers
16. Taj Džerom
17. Deni Grin
18. Hamidu Dijalo
19. Vil Barton
20. Vesli Metjuz

Za listu, ili odbrojavanje 100 najboljih slobodnih igrača kliknite ovde.

Za listu 15 najboljih plejmejkera među slobodnim igračima kliknite ovde.