NBANoLimits

15 najboljih krila

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.06.2023 00:00
15 najboljih krila
15 najboljih krila

Red je došao i na krilne igrače. “Nered” nam prave momci koji sa svojim timovima uspevaju da nađu zajednički jezik, ali ćemo i njih voditi na listi kao da su slobodni i dalje, tako smo jednostavno pripremali, samo ćemo vam u samom objašnjenju predstaviti da je dogovor već napravljen.

Nemam veliku ideju šta da pišem dalje mimo opisa samih igrača, pa da krenemo!

Kem Rediš (OSL)

Proseci: 11 poena, 2.9 skokova, 1.9 asistencija, 1.2 ukradene, 1.6 izgubljenih, 44% iz igre, 32% za tri, 83% slobodna.

Krilo rođeno 1999. godine, visok 203cm, težak 98kg, sa rasponom ruku od 216cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Portland.

Nisam toliko oduševljen njegovom igrom koliko većina američkih analitičara i mislim da je već promenio 2, 3 kluba i konstantno nešto fali i nije do njega. Večiti talenat što bi se reklo. Da, ima tu potencijala, i te kako, ali Rediš nije pokazao dovoljno da bi neki tim uložio u njega u tom smislu, da oko njega gradi svoju igru, a način na koji Rediš igra odaje utisak da on misli da treba da bude taj igrač koji će se pitati, što se kaže.

Nije uspeo da transformiše svoj talenat u proizvod koji će doprinositi pobedama svog tima, nije se stavio u službu tima i to je najveći problem. Rediš je i dalje glavom u srednjoj školi, pa i koledžu, gde se mnogo više od njega individualno očekivalo i taj raskorak u kom se nalazi predstavlja ozbiljnu prepreku. Pod hitno mora da pronađe način da se adaptira i bude u funkciji tima, inače slaba valjda od talenta, dolaze nove nade, dolaze mlađi momci, neće još dugo opstati.

Prognoza: Minimalac. Poslednji.

14. Džoš Okogi

Proseci: 7.3 poena, 3.5 skokova 1.4 asistencije,  39% iz igre, 34% za tri, 72% slobodna.

Krilo rođeno 1998. godine, visok 193cm, težak 96kg, sa rasponom ruku od 213cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Finiks.

Stameno krilo, bikčina, slabija verzija Lugenca Dorta. Takođe očekujemo da potpiše ponovo sa Finiksom, koji vapi za defanzivcima oko velike trojke, s obzirom da su gotovo svim igračima mimo pomenutog tria + Ejtona.

Prognoza: Minimalac. Okogi nije pokazao previše ofanzivnog napretka da bi to u ovom trenutku svoje karijere više naplatio, što se može lako promeniti narednog leta, ukoliko uspe da se izbori za minute u Finiksu, gde ga očekujemo naredne sezone.

13. Džejlen Mekdenijels

Proseci: 6.7 poena, 3.2 skoka, 49% iz igre, 40% trojke, 82% slobodna.

Krilo rođeno 1998. godine, visok 206cm, težak 92kg, sa rasponom ruku od 214cm. Poslednji klub za koji je nastupao bila je Filadelfija.

Brat poznatijeg Mekdenijelsa iz Minesote je takođe vrsan defanzivac i time će tražiti svoju kartu za nekom boljom rolom. Indikacije su da će se vratiti u Filadelfiju, ali mislim da bi mu bilo pametnije da pronađe tim koji će mu ponuditi više minuta, ukoliko ne dođe do nekih “većih” tumbanja u sastavu File odlaskom Hardena. Momak ima potencijal, a i kvalitet, da bude startno krilo ili krilni centar velikog broja ekipa u NBA ligi.

Prognoza: Minimalac, ali ne jer toliko zaslužuje, već jer je toliku šansu do sada dobio. Ne bi me čudilo da neko pametan ponudi i značajno više.

12. Dže Krauder

Proseci: 6.9 poena, 3.8 skokova, 1.5 asistencija, 48% šut iz igre, 44% trojke, 83% bacanja.

Krilo rođeno 1990. godine, visok 198cm, težak 106kg, sa rasponom ruku od 206cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Milvoki.

U veoma čudnoj situaciji prošle sezone, pa je nakon sedenja na tribinama gotovo čitave sezone pokazao da je još uvek u formi solidnim predstavama pri kraju regularnog dela u Milvokiju. Deluje čudno da ga gotovo uopšte nije bilo u plej-ofu. Nema potrebe pričati o Krauderu, već je dugo na NBA terenima. Stamen igrač, koji u ogromnoj meri doprinosi na odbrambenom delu terena.

Prognoza: Minimalac. Još uvek se traže prekaljeni igrači, pogotovo sa njegovim kvalitetima.

11. Džastis Vinslou

Proseci: 6.8 poena, 5 skokova, 3.4 asistencije, 1.1 ukradena, 1.5 izgubljenih, 41% iz igre, 32% trojke, 71% penali.

Krilo rođeno 1996. godine, visok 198cm, težak 100kg, sa rasponom ruku od 290cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Portland.

Momak koji je imao mnogo problema sa povredama tokom svoje karijere i koje su ubeđen sam i te kako uticale da već sada nema bolju, ali još uvek verujem u njega. Ne želim da odustanem. Generalno se ježim od spoljnih igrača koji imaju lošu mehaniku i samu preciznost šuta, ali Vinslou ima slojeve napadačke igre sa loptom u rukama i dirigovanju pik & rolom koji nemaju mnoga krila u ligi.

Prognoza: Minimalac. Nadam se da će uspeti da ostane zdrav.

10. Ti Džej Voren

Proseci: 4.2 poena, 3.1 skok, 43% iz igre, 32% za tri, 50% slobodna bacanja.

Krilo rođeno 1993. godine, visok 203cm, težak 99kg, sa rasponom ruku od 207cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Finiks.

Jedan od igrača koji mi je zadavao najviše muke prilikom rangiranja. Prvo sam ga postavio previsoko, radi nekih starih zasluga, pa prenisko zbog poslednjih mučenih sezona i ogromnom pauzom. Na kraju, mislim da možemo očekivati lepe igre od njega ukoliko dobije priliku da se vrati bar blizu nivoa na kom je bio, pa ćemo ga lako rangirati naredne sezone. Na osnovu onoga što je pokazao u protekloj, ovo je čini mi se pravo mesto. To ne znači da ekipa koja ga pokupi ne dobija potencijalno ozbiljnog napadača, pod onom naznakom – ako bude zdrav.

Prognoza: Minimalac.

9. Matis Tajbul (OSL)

Proseci: 7.4 poena, 3.5 skokova, 1.4 asistencije, 1.7 ukradenih, 44% iz igre, 39% trojke, 63% bacanja.

Krilo rođeno 1997. godine, visok 196cm, težak 91kg, sa rasponom ruku od 210cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Portland.

Koliko god bio kvalitetan defanzivac kao da jednako propada ofanzivno i da njegovo samopouzdanje ide na mesto sa kojeg nema povratka. Nadam se da će u rekonstrukciji Portlanda biti prostora da isto povrati. Dobre vesti za njega su te što je Portland dostavio kvalifikacionu ponudu, što znači da veruju u njega. Tajbulov KO vredi oko 4.5M$, ali iskreno vidim da dobija i nekih 18-20 miliona na tri godine, čisto na osnovu paklene defanzive. Zaista duguje sebi i kvalitetu koji poseduje na tom delu terena da se dovede u red u ofanzivi.

Prognoza: Oko 6 miliona dolara.

8. Tori Kreg

Proseci: 7.4 poena, 5.4 skokova, 1.5 asistencija, 46% iz igre, 39% trojke, 71% bacanja.

Krilo rođeno 1990. godine, visok 201cm, težak 100kg, sa rasponom ruku od 211cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Finiks.

Tori Kreg je neviđeni radnik koji je svoj potencijal ispunio. Briljantan defanzivac koji je žestoko radio na šutu spolja. Neće on biti faktor kojeg će se protivničke ekipe plašiti, ali svaka ekipa treba ovakvog igrača, u to nema sumnje. Kao i za većinu igrača koji su završili sezonu u Finiksu, očekujem ga nazad na minimalnom ugovoru.

Prognoza: Minimalac.

7. Keli Ubre mlađi

Proseci: 20.3 poena, 5.1 skok, 1.1 asistencija, 1.4 ukradene, 1.3 izgubljene, 43% iz igre, 32% trojke, 76% bacanja.

Krilo rođeno 1995. godine, visok 198cm, težak 92kg, sa neverovatnim rasponom ruku od 220cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Šarlot.

Ogromne brojke u užasnom timu. Ubre do sada nije pokazao da može da doprinese u pobedničkoj košarci, ali će svakako ove brojke nositi veliku težinu. Moje mišljenje je da ne može da se stavi u službu pobedničke franšize, pa neka dokaže da se varam. Jednostavno neke nijanse njegove igre nisu tu, u ozbiljnoj ekipi svakako neće biti prva opcija, ali mislim da to u njegovoj glavi mnogo ne menja i tu dolazi do problema.

U svakom slučaju, ekipe koje vape za defanzivom i “dužinom”, gledaće u Ubrea kao u spasioca. Čovek ima duži raspon krila od velikog broja centara u ligi. U današnjoj košarci u kojoj NBA naginje ka protoku i što bržoj igri, igrači koji pokrivaju ovoliko veliki deo terena, pa još ako igraju na krilu, oni su u sigurnim rukama i ne moraju da brinu za naplatu.

Prognoza: Oko 12 miliona dolara, pun MLE.

6. Dilon Bruks

Proseci: 14.3 poena, 3.3 skoka, 2.6 asistencija, 1.4 izgubljene, 40% iz igre, 33% trojke, 78% bacanja.

Krilo rođeno 1996. godine, visok 198cm, težak 102kg, sa rasponom ruku od 198cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Memfis.

Napravio je sebi cirkus u protekloj sezoni i otišao predaleko sa nekim glupostima, što mu je oduzelo od kvaliteta igre, ali se i dalje radi o jednom od, ako ne i najboljem defanzivcu na perimetru u ligi. Bruks na neverovatan način koristi snagu gornjeg dela tela, sposoban je da izgura sa pozicije i mnogo više igrače, da probija kroz blokove među najboljima u ligi i to su stvari koje se izuzetno cene. Ubeđen sam da, da nije pravio već poznate ekscese da bi išao i preko 20 miliona dolara godišnje.

Hjuston je izuzetno zainteresovan za njegove usluge, ali i oni sada imaju pregovaračku moć jer Bruks neće imati toliku potražnju kao što je trebao da ima.

Prognoza: Više od 15 miliona dolara.

5. Maks Strus

Proseci: 11.5 poena, 3.2 skoka, 2.1 asistencija, 41% iz igre, 35% trojke, 88% bacanja.

Krilo rođeno 1996. godine, visok 196cm, težak 98kg, sa rasponom ruku od 202cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Majami.

Strus će, kao i Vinsent, čekati šta će se desiti sa Lilardom, ali ne mora da brine da li će imati tim. Sigurno je pokazao dovoljno za višegodišnji ugovor. Odličan šuter koji je naveliko nadogradio sebe u defanzivi, gde je prošle godine u ovo vreme bio rupa, sada je i više nego solidan i svakako da nije više jedan od onih igrača zbog kojih ekipa trpi u odbrani.

Poslednje indikacije su da Strus teško ostaje u Majamiju, a da plejadu timova predvodi Indijana, koja je spremna da mu ponudi trogodišnji ugovor.

Prognoza: Oko 15 miliona dolara.

4. Kemerun Džonson (OSL)

Proseci: 16.6 poena, 4.8 skokova,  2.1 asistencija, 1.4 ukradene, 1.1 izgubljena, 47% iz igre, 37% trojke, 85% bacanja.

Krilo rođeno 1996. godine, visok 203cm, težak 95kg, sa rasponom ruku od 208cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Bruklin.

Kem Džonson će sa razlogom potraživati oko 20 miliona dolara godišnje. Jedan od najboljih šutera na krilu u ligi. Našao se u dobroj situaciji u taboru Netsa gde je iza Bridžesa u drugom delu sezone bio druga opcija tima.

Caka je u tome, što će Monti Vilijams, Kemov bivši trener biti naoružan prostorom u budžetu i moći će da ponudi Džonsonu ooozbiljan ugovor, kako bi naterao Netse da ne izjednače tu ponudu i ukrade ga iz Bruklina. Jako retko se dešava da kvalitetni igrači koji su ograničeno slobodni promene tim i da njihov “matični” klub ne izjednači ponudu, ali mogu da vidim kako se to dešava u ovom slučaju.

Prognoza: Više od 20, mislim i čak oko 25 miliona dolara godišnje, na četiri sezone.

3. Ostin Rivs (OSL)

Proseci: 13 poena, 3 skoka, 3.4 asistencije, 1.5 izgubljenih, 53% iz igre, 40% trojke, 86% bacanja.

Krilo rođeno 1998. godine, visok 196cm, težak 93kg, sa rasponom ruku od 199cm. Poslednji klub za koji je nastupao bili su Lejkersi

Da li uzeti gomilu na drugom mestu ili žrtvovati zaradu zarad ostanka u Los Anđelesu?

Rivs me je apsolutno oduševio protekle sezone, kao što možete videti po listi. Mnogi će reći da je profitirao igranjem u Lejkersima, jer je imao povoljno suđenje, ali je očigledno da Ostin i te kako ima glavu za ovaj posao. Previše inteligentan igrač koji je ovako rano u karijeri naučio kako da koristi svoje kvalitete mora biti ekstremno tražena roba.

Igra na tri nivoa, iako na koledžu nije bio veliki šuter, Rivs je izuzetno opasan u dresu Lejkersa. Dodatni nivo njegovoj igri donosi manevrisanje u pik & rolu, koji koristi na jako dobar način, da li za sebe, da li za saigrače.

Prognoza: Oko 12 miliona dolara. Mislim da na današnjem tržištu Rivsova igra vredi i mnogo više, oko 20, ali imam neki čudan osećaj da ostaje u Lejkersima za značajno manje novce.

2. Herison Barns

Proseci: 15 poena, 4.5 skokova, 1.6 asistencija, 1 izgubljena, 47% iz igre, 37% trojke, 85% bacanja.

Krilo rođeno 1992. godine, visok 203cm, težak 102kg, sa rasponom ruku od 211cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Sakramento.

Nema potrebe pisati o Barnsu, jer je potpisao novi ugovor sa Kingsima.

Prognoza: Potpisao je na 3 godine i 54 miliona dolara.

1. Kris Midlton

Proseci: 15.1 poen, 4.2 skoka, 4.9 asistencija, 2.1 izgubljena, 44% iz igre, 32% trojke, 90% bacanja.

Krilo rođeno 1991. godine, visok 201cm, težak 100kg, sa rasponom ruku od 211cm. Poslednji klub za koji je nastupao bio je Milvoki.

Bogami, neočekivano, ali postoji mogućnost da se Milvoki i Kris raziđu. Uvek je tako u situacijama kada se nekada “maksimalni” igrač suoči sa ozbiljnom povredom i brojke u sezoni opadnu. Sama činjenica da se još uvek nije dogovorio, pre otvaranja tržišta, sa svojim Baksima, dovoljno govori o tome koliko su daleko u pregovorima.

Vidite da je većina igrača koji dele obostranu želju sa svojim dosadašnjim timom pronašla i zajednički jezik, ali Kris još uvek nije, što znači da ga lako možemo gledati u drugom dresu naredne sezone.

Mislim da je njegova cena opala značajno nakon sporog povratka iz povrede, ali nema sumnje da se radi o izuzetno kvalitetnom igraču koji je daleko od poznih godina. Nije 32 godine danas isto što je bilo pre 10-15 godina. Sve je napredovalo u sportu, pa se tako i radni vek košarkaša značajno produžio. Nemam sumnje da Kris može da igra na “All-Star” nivou još najmanje tri sezone.

Prognoza: Najmanje 25 miliona dolara. Sve ispod toga biće popust za svoj Milvoki.

1. Kris Midlton
2. Herison Barns
3. Ostin Rivs
4. Kemerun Džonson
5. Maks Strus
6. Dilon Bruks
7. Keli Ubre mlađi
8. Tori Kreg
9. Matis Tajbul
10. Ti Džej Voren
11. Džastis Vinslou
12. Dže Krauder
13. Kem Rediš
14. Džoš Okodži
15. Džejlen Mekdenijels
16. Džo Ingls
17. Troj Braun
18. Terens Dejvis
19. Entoni Lemb
20. Romeo Lengford
21. Juta Vatanabe
22. Huan Toskano-Anderson
23. Ošej Briset
24. Džavonte Grin
25. Džastin Holidej
26. Dilan Vindler
27. Tanasis Adetokumbo

Listu 100 najboljih igrača, nevezano za pozicije, možete naći na ovom linku. 7 igrača sa liste je već produžilo ugovor sa svojim dosadašnjim timom ili iskoristilo opciju u ugovoru da ostane u dosadašnjoj ekipi.