NBANoLimits

Predstavljanje "rukija": Portland Trejlblejzers

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.07.2023 00:00
Predstavljanje "rukija": Portland Trejlblejzers
Predstavljanje "rukija": Portland Trejlblejzers

Portlandova saga sa Lilardom je jedna od glavnih tema ovog leta unutar NBA lige. Blejzersi ne posustaju, traže ogromnu cenu, ali da sam na njihovom mestu – prihvatio bi trenutno najbolju moguću ponudu i ušao u neko novo vreme, sa novim liderom, momkom koji definitvno ima potencijal da bude nosilac ove franšize.

Izabran je sa treće pozicije, a Blejzersi su još birali sa 23. i 43. pozicije. Sve u znaku trojke!

Sterling “Skut” Henderson

(Sterling “Scoot” Henderson)

Gledate u rukija godine za narednu sezonu, mog omiljenog igrača sa ovog drafta i generalno momka koji će, po mom mišljenju, verovatno imati najbolje uvodne sezone od svih igrača sa ovog drafta. Ne mislim da je trebao da ide pre Vembenjame na draftu, jer se radi o nečuvenom talentu, niti tvrdim da će po završetku karijera Skut biti ispred, ali verujem da će u narednim, pogotovo dolazećoj sezoni biti bolji.

Sterling Henderson je već sada majstor pik&rol igre, što je najteža stvar za svakog mladog plejmejkera i veština za koju je potrebno najviše vremena za savladati. Šalje teledirigovane rakete saigračima i levom i desnom rukom, pogađa rol igrača od parket, oko protivnika, iz lažnog skok-šuta… Arsenal dodavanja, ali i završnice na obruču iz pik&rola je preširok za momka njegovog uzrasta. Redovno je kažnjavao centre u dropu, pogađao sa poludistance, na kojoj je jako komforan ili odličnim flouterom, koji može da baci precizno i iz blizine penala.

Skut je plejmejker koji je proveo dve sezone “na kaljenju” u Ignajtu, u razvojnoj ligi. 2004. je godište, jedan od mlađih igrača ove klase. Visok je 188cm, ali sa rasponom ruku od čak 206cm i ozbiljnom mišićnom masom.

Jedini igrač za koga bih rekao da je eksplozivniji od Skuta jeste Amen Tompson, ali obojica su nerealne atlete. Jedan je od onih igrača koji kao da konstantno trče nizbrdo. Promene pravca i brzine – elitni nivo. Pomoglo je sigurno i to što je već dve godine član profesionalnog tima.

Skutova najveća mana jeste šut za 3 poena, ali kao i uvek, ovde prvo obratim pažnju na mehaniku i sam izbačaj. Po mom mišljenju tu nema apsolutno nikakvih problema. Mislim da će Henderson, i to veoma brzo, postati solidan šuter spolja. Generalno su ga igrači u situacijama 1 na 1 čuvali na većoj udaljenosti i provocirali taj šut, kao i išli ispod bloka, ali je i pored toga nalazio način da bude više nego efikasan i produktivan. Sa dodatkom šuta, jednačina će se dodatno promeniti u njegovu korist.

Skut nije defanzivac na istom nivou kao recimo pomenuti Amen, ali svakako neće biti minus faza u odbrani. Izuzetno čvrsto telo i duge ruke, iako nije pokazao mnogo prilikom preuzimanja do sada u karijeri, mislim da će ipak biti u mogućnosti da čuva sve do trojke u NBA. Verovatno je dobar deo tih defanzivnih propusta i do činjenice da je igrao u “izlogu” kakav je Ignajt u razvojnoj ligi. Ignajt je i kao ekipa bio užasan u komunikaciji i odbrani pik&rola, pa je i sam Skut upao u to sivilo.

Prognoza

Većinu prognoze sam ispucao u prvom pasusu, ‘ajde da se malo poigram brojkama, mislim da Skut može ići na famoznih 20 poena i 10 asistencija već u prvoj sezoni *ukoliko Blejzersi razmene Dejma u Majami do početka sezone.

Kris Muri

(Kris Murray)

Momak koji dolazi iz košarkaške familije, blizanac Kigana Murija koji je odigrao vrhunski u svojoj “ruki” sezoni za Kingse, u nedavno završenom prvenstvu. Otac, Kenjon je takođe nastupao za Ajovu, kao i blizanci. Doduše, sa dosta manje uspeha. Nema sumnje da je Kiganova sezona značajno uticala i na činjenicu da Kris bude izabran već u prvoj rundi, iako nije mlad za “rukija”, jer i pored izgleda, imaju veoma sličan košarkaški stil.

Kris bi mogao da bude zanimljiv NBA košarkaš. Nije veliki atleta, ako uopšte, ali ima zanimljivu građu, dugačke ruke, onako prototipično NBA krilo, odnosno krilni centar.

Muri je krilni centar, visok 203cm i rasponom ruku od čak 213. Rođen je 2000. godine, u Sidar Rapidsu, državi Ajova, a kao što smo već pomenuli, studirao je na istoimenom koledžu.

Bio je epicentar napada svoje koledž ekipe, ali to će se definitivno promeniti dolaskom u NBA. Mislim da će Kris više igrati ulogu nekog šutera po ćoškovima i zadatak će mu biti da širi teren saigračima, bar na početku karijere. Sumnjam da će protiv mnogo atletski nadarenijih košarkaša (od onih na koledžu) tako redovno ići na post ili prodor, kao što je to činio na Ajovi. Ključni zadatak ovog leta biće da poradi na konstantnosti šuta. Inače ima jako lep izbačaj, ali je, možda i zbog velikog opterećanja i uloge, kao i teških uzetih šuteva, pogađao tek 34% trojki prošle sezone. Mislim da će manji teret u napadu i sigurno više prostora uticati na to da njegovi procenti u NBA budu značajno bolji. Jednostavno, ima sve preduslove za to.

Veliki deo uspeha zavisiće i od odbrane. Koliko će biti stabilan protiv bržih igrača u NBA, ali po svom filmu koji sam video, mislim da će dobro preneti igru sa koledža. Jako fino pomera noge lateralno, retko kasni, mogao bi donositi solidan doprinos od prvog dana. Širok raspon ruku mu pomaže da blokira ili natera ofanzivca da promeni šut.

Prognoza

Cenim da će Kris već u prvoj sezoni biti starter Portlanda, ekipe koja će veoma verovatno ući u rekostrukciju. Jedino pitanje će biti da li će Čonsi ići sa baš niskom petorkom: Ent, Skut, Šarp, Grent, Nurkić u kojoj bi Muri izvisio ili će neko od nižih igrača ipak na klupu, jer bi sa Krisom značajno dobili i na čvrstini i na dužini. Pričamo sve pod pretpostavkom da će Dejm otići, što zaista očekujemo.

Rajan Ruper

(Ryan Rupert)

Kod Rupera se sve vrti oko potencijala, budućnosti. Ovaj dečko nije spreman da doprinosi u NBA ligi, ni blizu, bar po mom mišljenju. Blejzersi veruju u njega, s tim u duhu on je već potpisao višegodišnji garantovani ugovor, iako je biran tek sa 43. pozicije. Kažem “iako” jer igrači koji su poslednjih godina birani sa tako niskih pozicija obično potpisuju two-way ugovore.

Rajan Ruper je Francuz, rođen u Strazburu, 2004. godine. Kao jako mlad počeo je da igra seniorsku košarku za Pole, u trećoj ligi Francuske, a prethodnu godinu je proveo u Nju Zeland Brejkersima, kao deo programa tamošnje lige vezanog za pripremu mladih igrača za NBA draft. Ruper igra na poziciji krila, visok je 198cm, a najviše intrige budi njegov neverovatni raspon ruku od 221cm

Narednu godinu će, pogotovo po onome što sam video tokom Letnje lige (što nikako nije sjajno) provesti najverovatnije većinom u razvojnoj ligi. Ne verujem da će biti mesta za njega u rotaciji Blejzersa i pored činjenice da verovatno kreću u rekonstrukciju tima. Njegov forte će definitivno biti odbrana, čiji kvalitet je jako blizu NBA nivou, a ima potencijal za mnogo više od proseka. Strašno brze, dugačke ruke koje je koristio na pravi način u Australiji, kvalitet koji mu je dozvolio da već sa 18 godina bude starter u jednom profesionalnom timu i solidnoj ligi. Gledajući snimke, iskreno stečem utisak da bi na tom delu terena mogao jednog dana biti i među najboljima u ligi… Problem dolazi u ofanzivi.

Iako često potpuno sam, ostavljen, provociran da šutira, Ruper je pogađao tek 25% uzetih šuteva za 3 poena. Mizerno malo. Njegova forma šuta i mehanika su se popravili u odnosu na neke mečeve u mlađim kategorijama igrajući za Francusku, sada to budi neku nadu, ali rezultati su još uvek očajni. U finalu australijske lige, Sidnej Kingsi su ga ostavljali potpuno samog, bukvalno mu okretali leđa – nije mogao da pogodi ništa. Ovo pišem iz razloga što ga to očekuje i u NBA, uz još dalju liniju za 3 poena. Gro njegovih šuteva je i sa bližom “trojkom” bio kratak, što će predstavljati dodatni problem.

Ostatak igre ne pominjem iz razloga što zaista malo šta ima da se pomene. Znam da postoji određen potencijal u kreaciji za druge. Francuzi su ga često koristili i kao plejmejkera, ali nije to ni blizu nivoa potrebnog da uopšte dribla na NBA utakmicama. Verovatno i bolje za njega. U Australiji je promašio više od 80% šuteva koje je uzeo nakon makar i jednog driblinga i spuštanja lopte.

Prognoza

Razvojna liga, nada u veliki boljitak u šutu, inače ni ogroman defanzivni potencijal neće pomoći da dugo ostane u ligi.

Skut se nažalost povredio već u prvoj utakmici Letnje lige i sumnjamo da će Portland rizikovati iako se radi o bezazlenoj povredi, ali je i za tih 10 minuta pokazao ozbiljnu klasu. Isto je učinio i Šejdin Šarp, leteći čovek koji je prošle sezone, pogotovo pri kraju iste pokazao ozbiljan potencijal i pored činjenice da je šutirao mizerno, dovoljno je nekoliko poteza u kojima se jasno vidi potencijal. Blejzersi će biti jako pametni ukoliko nastave da grade oko ova dva momka. Tu je naravno i Enferni Sajmons, jako zanimljiva rotacija mladih bekova.

Muri je sinoć odigrao sjajan meč i pokazao sve o čemu smo pisali. 4 od 7 trojke, par puta i savio oko pikova i išao na prodor do samog koša. Definitivno ima potencijal da bude zanimljiv igrač u ligi. Ruper je jako daleko, kao što smo i očekivali. Igra tek 12 minuta u proseku i u tri utakmice ukupno je šutirao 2 od 9 iz igre i 4 od 8 sa linije penala. Postigao je ukupno 8 poena.

Svi igrači koji su do sada predstavljeni obeleženi su narandžastom bojom, jednostavno kliknite na njihovo ime i sajt će vas voditi do analize. Nakon Denvera, San Antonija i Hjustona, Portland je četvrta ekipa koju smo predstavili. Ukupno 10 igrača i idemo dalje.

  • Viktor VembenjamaSan Antonio Spurs
  • Brendon Miler – Šarlot Hornets
  • Skut HendersonPortland Trejlblejzers
  • Amen TompsonHjuston Rokets
  • Ausar Tompson – Detroit Pistons
  • Entoni Blek – Orlando Medžik
  • Bilal Kulibali – Vašington Vizards
  • Džaras Voker – Indijana Pejsers
  • Tejlor Hendriks – Juta Džez
  • Kejson Voker – Oklahoma Siti Tander
  • Džet Hauard – Orlando Medžik
  • Derek Lajvli drugi – Dalas Maveriks
  • Grejdi Dik – Toronto Reptors
  • Džordan Hokins – Nju Orleans Pelikans
  • Kobi Bafkin – Atlanta Hoks
  • Kijonte Džordž – Juta Džez
  • Džejlen Hud-Skifino – Los Anđeles Lejkers
  • Haime Hakez mlađi – Majami Hit
  • Brendin Podziemski – Golden Stejt Voriors
  • Kem VitmorHjuston Rokets
  • Noa Klauni – Bruklin Nets
  • Darik Vajthed – Bruklin Nets
  • Kris MariPortland Trejlblejzers
  • Olivije-Maksens Prosper – Dalas Maveriks
  • Markus Saser – Detroit Pistons
  • Ben Šepard – Indijana Pejsers
  • Nik Smit mlađi – Šarlot Hornets
  • Brajs Sensabo – Juta Džez
  • Džulijan StroderDenver Nagets
  • Kobi Braun – Los Anđeles Klipers
  • Džejms Nađi – Šarlot Hornets
  • Džejlen PiketDenver Nagets
  • Leonard Miler – Minesota Timbervulvs
  • Kolbi Džouns – Sakramento Kings
  • Džulijan Filips – Čikago Buls
  • Andre Džekson mlađi – Milvoki Baks
  • Hanter TajsonDenver Nagets
  • Džordan Volš – Boston Seltiks
  • Muhamed Gaj – Atlanta Hoks
  • Maksvel Luis – Los Anđeles Lejkers
  • Amari Bejli – Šarlot Hornets
  • Tristan Vukčević – Vašington Vizards
  • Rajan RupertPortland Trejlblejzers
  • Sidi SisokoSan Antonio Spurs
  • Gregori Džekson drugi – Memfis Grizlis
  • Set Landi – Atlanta Hoks
  • Mojave King – Indijana Pejsers
  • Džordan Miler – Los Anđeles Klipers
  • Emoni Bejts – Klivlend Kavalirs
  • Kijonte Džonson – Oklahoma Siti Tander
  • Džejlen Vilson – Bruklin Nets
  • Tumani Kamara – Finiks Sans
  • Džejlen Klark – Minesota Timbervulvs
  • Džejlen Slouson – Sakramento Kings
  • Ajzeja Vong – Indijana Pejsers
  • Tarik Biberović – Memfis Grizlis
  • Trejs Džekson-Dejvis – Golden Stejt Voriors
  • Kris Livingston – Milvoki Baks
  • Zapratite nas na Instagramu i Fejsbuku!

    Na društvenim mrežama nam možete reći šta mislite o Skutu i momcima, kao i koga želite sledećeg da predstavimo.