NBANoLimits

Predstavljanje "rukija": Denver Nagets

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.07.2023 00:00
Predstavljanje "rukija": Denver Nagets
Predstavljanje "rukija": Denver Nagets

Počinjemo polako sa predstavljanjem “rukija”, a krećemo naravno od “naših” Denver Nagetsa.

Tim iz Kolorada je imao 29. pika, kao i dva pik druge runde, 32. i 37. na ovogodišnjem draftu, a mi ćemo baciti pogled na igrače koje su birali. Gledali su jako visinu i dužinu, da budu “plus” u tom segmentu, nikako neželjeni mismeč. Svi momci donose određeni kvalitet, ali i slične boljke s kojima će se boriti.

Pored individualnih kvaliteta, zagledaćemo dublje kako se to uklapa u sistem Denvera, kao i šta možete očekivati od svakog u narednoj sezoni.

Džulijan Stroder / Julian Strawther

Stroder je krilo sa Gonzage. Visok je 200cm, sa solidnim rasponom ruku od 206cm. U protekloj sezoni je posle sile zvane Dru Time bio druga violina jedne od najboljih koledž ekipa.

Džulijan ima još mnogo posla i mnogo učenja na defanzivnom delu terena, ali Bože, koliko je lako zaljubiti se u ovaj skok-šut i ovaj izbačaj.

Stroder je jedan od najboljih šutera na ovom draftu. Izbacuje loptu nešto niže, sa nosa, ali to lako nadoknađuje izbačajem brzine svetlosti. Moram da napomenem da ovo cupkanje prilikom prijema lopte, a pre samog šuta, “koriste” samo veliki šuteri. To mi je nekako oduvek bio pokazatelj samopouzdanja. Stroder je šutirao gomilu NBA trojki na koledžu, iz svih pozicija, iz svakojakih kretnji, ali rezulat, odnosno uspešnost se nisu menjali. Odlika istinskih šutera.

Nadogradio je sebe u smislu da ukoliko mu protivnik izađe previše na šut, može da spusti loptu na parket i napravi prodor ka košu, ali se taj prodor naječešće završava van reketa gde iz punog trka baca flouter, možda i nije pravi flouter već neku guralicu iz trka koja obično ulazi, iako izgleda jako čudno. Kada čovek pogleda snimke pomisli da je taj šut ušao verovatno par puta, ali istražio sam malo dublje i našao da taj “push” šut iz punog trka šutira preko 56%, što je fenomenalno.

Pored gore navedenog, ne može se reći da je kompletan napadač, daleko od toga, ali to je možda i bolje za njega u smislu što će se lakše navići na NBA ulogu. Stroder bi definitivno mogao da ima dugu karijeru u ligi ukoliko se pozabavi defanzivnim manama, što je daleko od neizvodljivog. Ima veliki raspon ruku, što mu daje prednost. Nadajmo se da će mu rad sa NBA trenerima pomoći da oseti prostor malo bolje u odbrani, da se bolje pozicionira prilikom pik & rola. Ove stvari, odnosno činjenica da je slabiji u defanzivi će mu verovatno oduzeti određeni broj minuta u prvoj godini, jer Meloun nikako ne trpi defanzivne propuste, a Stroder će sigurno imati gomilu dečačkih.

Prognoza:

Stroder će čekati šansu kada se igrači iz rotacije budu umorili, neke sitne povrede i težak raspored, da “uleti” i pokuša da zgrabi šansu. Ne očekujem ogromne minute, možda desetak u proseku u prvoj godini i neće nastupati na svakoj utakmici.

Džejlen Piket / Jalen Pickett

32. pikom Nagetsi su birali Džejlena Piketa, ogromnog plejmejkera sa Pen Stejta. Piket je svoj tim predvodio po broju poena, asistencija, skokova i ukradenih lopti. Sila na koledž nivou. Bio je treći u čitavom NCAA po broju kreiranih poena, kombinaciji postignutih i asistiranih. Stameni plejmejker je neko ko je morao da “grize” za sve u karijeri, neko ko je bio označen kao talenat sa 0 zvezdica u srednjoj školi (većina NBA igrača je obično okarakterisana sa najmanje 4) ko je prošao čak pet sezona koledž košarke kako bi izgradio ime i taj rad, taj mentalitet uvek dobro izgledaju pred NBA zvaničnicima.

Piket ima nesvakidašnju, neobičnu igru, tačnije nekarakterističnu za današnje plejmejkere, i to je nešto što mi se jako sviđa. Igra leđima na postu protiv manjih čuvara više puta po utakmici i kao takav me momentalno podsetio na Andrea Milera. Zanimljivo, s obzirom da će sa Milerom sigurno provesti dobar deo sezone, jer je Andre trener filijale Nagetsa u razvojnoj ligi. Piket ima izuzetan osećaj za igru i košarkaš je čije brojke dolaze nekako prirodno, nikako isforsirano, što se uklapa u sistem Nagetsa. Fenomenalan je skakač, iako je bez patika visok tek 188cm, ima rasponu ruku od 202cm i ogromna, široka ramena, koja mu dozvoljavaju da se “rve” i sa mnogo većim momcima i gradi u reketu.

Kada sam već pomenuo Andrea Milera, da nastavimo u tom tonu, Piket je izuzetno strpljiv u pik & rolu ili prodoru do samog obruča, nije igrač koga je lako ubrzati, što je ogromna prednost. Naveli smo da ima dugačke ruke, a to mu omogućuje da baci i neke teške pasove preko pika ili udvajanja. Čita igru i rotacije odbrane, što će mu pomoći u NBA, pogotovo u regularnom delu sezone gde protivnici neće preterano komplikovati i menjati stvari, već će većinom igrati po šablonu.

Njegova najbolja utakmica sezone bila je protiv Ilinoisa, 41 poena i 8 asistencija.

Moramo pričati i o manama, a one će kao i kod Strodera doći na defanzivnom delu terena, možda samo ne u toj meri. Piket nije preterano eksplozivan niti ima hitre te lateralne kretnje kako bi konstantno pratio protivničke bekove u tom pogledu. Dodatno će problem praviti širine NBA terena i činjenica da će morati da pokriva mnogo veći prostor negoli na koledžu. Sa srećom, Nagetsi su trentutno jako dugački i mobilni, pa će i kolektivno, kao tim, moći da “krpe” jedni druge. To je smer u kom je But i želeo da ide kada je preuzeo rukovodeću poziciju.

Gura loptu prilikom šuta, mislim da nije prirodni šuter i igrači sa takvom mehanikom generalno imaju puno problema prilikom tranzicije u NBA, u tom segmentu. Generalno je jako napredovao i poludistanca izgleda prilično “čisto”, ali mislim da će za šut za 3 poena trebati vremena.

Prognoza:

Piket će, rekao bih, imati bolju situaciju od Strodera da se izbori za minute, pre svega iz ugla da će verovatno manje kaskati u odbrani, ali i situacija je takva da Nagetsi odlaskom Brauna vape za igračima koji mogu da organizuju za sebe i druge. Redži Džekson će predvoditi drugu petroku, Nagetsi su mu dali novu šansu nakon što je došao pri kraju prošle sezone i to nije izgledalo sjajno, ali ako nastavi sa ispod prosečnim igrama, mislim da bi Piket lako mogao da dobije značajno veću šansu. Teško je proceniti minute, jer će mnogo zavisiti i od Redžija, ali verujem da je Džejlen razlog što Kalvin But, generalni menadžer Nagetsa, nije tražio idealnu zamenu za Brusa Brauna na tržištu slobodnih igrača.

Hanter Tajson / Hunter Tyson

Odmah da kažem, mislim da je Hanter jedan od mojih omiljenih igrača ove draft klase, kada pričamo o onim van vrha, iako uz njega ne ide neki veliki potencijal, iako je igrao čak pet sezona koledž košarke, volim ovako, da se tako izrazim jednostavne igrače od kojih znate šta da očekujete i to što od njih očekujete oni ispunjavaju na visokom nivou. Jedan od onih polivalentnih igrača oko kojih ne morate puno da izmišljate, koji mogu da igraju u svakoj postavi, mogu sa svima i svako može sa njima.

Krilo ili krilni centar, Klemson univerzizet, 202cm bez patika, sa rasponom ruku od 208cm.

Tajson je igrao na Klemsonu, kao što pomenusmo, i u svakoj od pet sezona njegova uloga se povećavala, sve do ovih 15 poena i 10 skokova u proseku. Kroz karijeru šutira 37% za 3 poena, ali 40% u prethodne tri godine otkada je veći deo rotacije. Obožava da šutira za tri poena, preko 6 pokušaja po utakmici prošle sezone, 41% uspešnosti. Pritom, bio je jako efikasan i za 2, 58%, kao i sa linije penala, 84%. Ono što mi je odmah zapalo za oko jeste da je Tajson uvek spreman. Njegove ruke su u poziciji za šut, noge blago savijene – uživaće u protoku lopte Denver Nagetsa i neće se libiti. On ne spušta mnogo loptu na parket, nije to njegova igra, ali neće biti sebična, podeliće pas kada je saigrač u boljoj situaciji. Dodatni nivo njegovoj igri donosi korišćenje mismeč situacija na postu, novina koju je uneo protekle sezone i u čemu je bio jako uspešan.

Kao i ostali momci, prelaz iz koledž u NBA košarku biće najizazovniji na defanzivnoj strani. Hanter je “lagan” za krilnog centra, pozicija koju će verovatno igrati u NBA, a reklo bi se i sporiji od klasičnih krila. Tu će se naći u klackalici što se defanzive tiče i biće poprilično ciljan ukoliko ne pokaže rano da može da se nosi sa izazovima.

Prognoza:

Očekuje se da Tajson potpiše “Two-way” iliti dvostrani ugovor, tako počevši već od toga moramo očekivati da više minuta provede u razvojnoj ligi i čeka svoju šansu. Kao što sam već naveo, mislim da ima igru koja može da mu donese ozbiljne NBA minute, ali moraće da prođe određeni period i redosled u rotaciji.

Nove momke Nagetsa moći ćemo da vidimo već za par dana, uz još nekoliko zanimljivih imena.

Letnja liga u Las Vegasu počinje 7. jula, kada će Nagetsi igrati protiv Milvokija. Svaki od 30 timova odigraće najmanje 5 utakmica, a Grumenje će nakon Baksa igrati sigurno još protiv Atlante, Jute i Majamija.

Pored Strodera, Piketa i Tajsona, na spisku su još 3 “rukija” Nagetsa, iz prošle sezone. Pored Pejtona Votsona, koji je dobio minute pri kraju prošle sezone i od kog se očekuje da “otme” značajno veću ulogu ove sezone, tu su Ismael Kamagate i Kolin Gilespi. Kamagate je imao vrhunsku sezonu u Francuskoj i Evrokupu, a očekuje se da će naredne sezone igrati u Evroligi, verovatno u Milanu. Gilespi je nažalost prošlu sezonu propustio zbog povrede, ali ga Maloun i But obožavaju i dobiće novu šansu ove sezone iako je bio na dvostranom ugovoru. Malo više o ovim momcima možete pročitati klikom na njihova imena, u tekstu koji smo pisali prošle godine u ovo vreme.

Očekujte nove misli o mladićima Denvera nakon Letnje lige, a u komentarima na društvenim mrežama nam pišite koji od “rukija” vam se najviše sviđa, kao i čije “rukije” želite da predstavimo sledeće: Lejkersi, Boston, neko treći?

Svi igrači koji su do sada predstavljeni obeleženi su narandžastom bojom, jednostavno kliknite na njihovo ime i sajt će vas voditi do analize. Nakon Denvera, San Antonija i Hjustona, Portland je četvrta ekipa koju smo predstavili. Ukupno 10 igrača i idemo dalje.

  • Viktor VembenjamaSan Antonio Spurs
  • Brendon Miler – Šarlot Hornets
  • Skut HendersonPortland Trejlblejzers
  • Amen TompsonHjuston Rokets
  • Ausar Tompson – Detroit Pistons
  • Entoni Blek – Orlando Medžik
  • Bilal Kulibali – Vašington Vizards
  • Džaras Voker – Indijana Pejsers
  • Tejlor Hendriks – Juta Džez
  • Kejson Voker – Oklahoma Siti Tander
  • Džet Hauard – Orlando Medžik
  • Derek Lajvli drugi – Dalas Maveriks
  • Grejdi Dik – Toronto Reptors
  • Džordan Hokins – Nju Orleans Pelikans
  • Kobi Bafkin – Atlanta Hoks
  • Kijonte Džordž – Juta Džez
  • Džejlen Hud-Skifino – Los Anđeles Lejkers
  • Haime Hakez mlađi – Majami Hit
  • Brendin Podziemski – Golden Stejt Voriors
  • Kem VitmorHjuston Rokets
  • Noa Klauni – Bruklin Nets
  • Darik Vajthed – Bruklin Nets
  • Kris MariPortland Trejlblejzers
  • Olivije-Maksens Prosper – Dalas Maveriks
  • Markus Saser – Detroit Pistons
  • Ben Šepard – Indijana Pejsers
  • Nik Smit mlađi – Šarlot Hornets
  • Brajs Sensabo – Juta Džez
  • Džulijan StroderDenver Nagets
  • Kobi Braun – Los Anđeles Klipers
  • Džejms Nađi – Šarlot Hornets
  • Džejlen PiketDenver Nagets
  • Leonard Miler – Minesota Timbervulvs
  • Kolbi Džouns – Sakramento Kings
  • Džulijan Filips – Čikago Buls
  • Andre Džekson mlađi – Milvoki Baks
  • Hanter TajsonDenver Nagets
  • Džordan Volš – Boston Seltiks
  • Muhamed Gaj – Atlanta Hoks
  • Maksvel Luis – Los Anđeles Lejkers
  • Amari Bejli – Šarlot Hornets
  • Tristan Vukčević – Vašington Vizards
  • Rajan RupertPortland Trejlblejzers
  • Sidi SisokoSan Antonio Spurs
  • Gregori Džekson drugi – Memfis Grizlis
  • Set Landi – Atlanta Hoks
  • Mojave King – Indijana Pejsers
  • Džordan Miler – Los Anđeles Klipers
  • Emoni Bejts – Klivlend Kavalirs
  • Kijonte Džonson – Oklahoma Siti Tander
  • Džejlen Vilson – Bruklin Nets
  • Tumani Kamara – Finiks Sans
  • Džejlen Klark – Minesota Timbervulvs
  • Džejlen Slouson – Sakramento Kings
  • Ajzeja Vong – Indijana Pejsers
  • Tarik Biberović – Memfis Grizlis
  • Trejs Džekson-Dejvis – Golden Stejt Voriors
  • Kris Livingston – Milvoki Baks
  • Zapratite nas na Instagramu i Fejsbuku!

    Na društvenim mrežama nam možete reći šta mislite o Skutu i momcima, kao i koga želite sledećeg da predstavimo.