NBANoLimits

Gomila glasina o razmenama

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.02.2024 00:00
Gomila glasina o razmenama
Gomila glasina o razmenama

Krajnji rok za razmene u NBA ligi je do večeras u 21č, po našem vremenu, a ligom kruži gomila glasina. Kao i svake godine, “trade deadline” je jedan od najuzbudljivijih doba godine.

Mnogo je timova koji se nadaju da će do večeras postati značajno bolji, imajući najviše aspiracije. Oni koji se nadaju boljoj poziciji pred drafta se s druge strane nadaju da će postati značajno gori…

Sinoć smo već imali prilike da vidimo nekoliko manjih razmena:

• Simone Fontekio je napravio ovu facu jer putuje za Detroit, a Juta dobija pika druge runde.

• Bred Stivens je napravio novi strašan posao. Ksevijer Tilmen je novi igrač Seltiksa, a cena su samo Lamar Stivens i dva pika druge runde.

• Minesota je uspela da završi posao i dovede jednog od najboljih rezervnih plejmejkera lige, Montea Morisa. U Detroit će Šejk Milton, Troj Braun i pik druge runde.

Vreme je za najzanimljivije glasine iz prethodnih dana:

Šampioni lige neće biti zainteresovani da prave nikakve značajne razmene, očigledno. Iako su ekipa sa najtežim rasporedom u dosadašnjem delu sezone, iako su igrali, uz Majami, najduže prošle sezone, Nagetsi se nalaze na deobi prvog mesta Zapada, sa jednim od najlakših rasporeda u čitavoj ligi do kraja regularnog dela.

Ipak, Kalvin But bi, kako se čini, voleo nadogradnju u bekovskoj rotaciji tima. Ime koje se spominje je Delon Rajt. Vrsni defanzivac trenutno igra za svoju šestu franšizu, Vašington Vizardse, ali njegovi kvaliteti sigurno ne idu paralelno sa trenutnom trajektorijom tima.

Rajt ove sezone beleži 4,4 poena i 2,8 asistencija, ali ne dozvolite da vas njegove brojke zavaraju, jedan je od igrača čiji se doprinos ne meri u statistici. Jedan je od najboljih defanzivaca na lopti u čitavoj ligi.

Denver se u eventualnoj razmeni ne bi oprostio ni od jednog standardnog člana rotacije, u pitanju bi verovatno bio pik druge runde i Zik Nađi, koji nažalost ni u četvrtoj NBA sezoni nije uspeo da se probije u rotaciju Nagetsa. Šta više, igra manje nego ikada.

Prethodnih nedelja spekulacije o dolasku, odnosno želji Lejkersa da u svoje redove dovedu Dižontea Marija bile su jako glasne, ali prethodnih dana kao da taj nalet popušta. Zatišje pred buru?

Naime, kako i Vojnarovski u poslednjem izveštaju prenosi, odlična igra Dianđela Rasela u prethodnom periodu kao da je dala novu nadu upravi Lejkersa da sa njim, uz Lebrona i Dejvisa, imaju dovoljno da se i ove sezone takmiče na najvišem nivou.

Rasel u prethodnih 13 utakmica postiže 24 poena, deli 6.5 asistencija po utakmici i šutira strašnih 46,6% van linije za 3 poena.

Razmena bi pre ovih odličnih igara Rasela vrlo verovatno bila i obavljena, da su Lejkersi i Hoksi našli treći tim koji bi preuzeo Raselov ugovor, jer kako je Vojnarovski preneo, u Atlanti nisu želeli Dianđela.

Dižonte je veoma moguće najbolji dostupni igrač na tržištu pred večerašnje zatvaranje pijace i verujemo da će biti još mnogo glasina do 21č. Ono što trenutno znamo jeste da su se Nju Orleans Pelikani uključili u “trku” i da vide Marija kao dugotrajno rešenje na pleju, poziciji koju prinudno popunjava Si Džej Mekolum.

Mari u paru sa Jangom jednostavno nije funkcionisao kako bi doprineo pobedama tima, ali Dižonte igra poenterski najbolju sezonu karijere. 21,4 poena u proseku, uz 47% iz igre, 37% za 3 poena i 83% sa linije penala.

Kanađanin beleži impresivne brojke u dresu Jute, s obzirom na to koliko vremena provodi na terenu. 8,1 poen, 5,1 skok i 4,4 asistencije za samo 20 minuta po utakmici, uglavno mismeč na ofanzivnom delu terena zbog kvaliteta u šutu spolja, veštine koja nikada neće zastariti u NBA ligi.

Kako navode “insajderi”, za Olinika su ozbiljno zagrizli timovi koji se i dalje smatraju pretendentima na šampionski tron – Filadelfija i Golden Stejt.

Siksersi se nadaju da će Džoel Embid biti zdrav i spreman do početka doigravanja, stoga na sve načine pokušavaju da očvrsnu ostatak tima kako bi pomogli i skinuli trenutno ogromni teret sa leđa Tajrisa Meksija. Olinik je neko koga vide kao idealno rešenje, jer bi mogao da igra i u varijantama zajedno sa Džoelom, kada se vrati na teren.

Ovih 4,4 asistencije je nešto što se sigurno sviđa Stivu Keru i Voriorsima. Olinik je neko ko poznaje košarku, igra pametno, pomera loptu, a visoki igrač sa kvalitetnim šutem spolja je već nekoliko godina ozbiljna želja Voriorsa, jer se veruje da bi igrač takvih karakteristika dodatno olakšao pritisak sa Stefa Karija.

Pored Olinika, Siksersi se pominju kao zaintersovani tim za još nekoliko imena. Najzvučnija su Bojan Bogdanović i Alek Burks, igrači Detroita. U pitanju su odlični napadači, koji bi učinili ono o čemu smo već pisali – uspeli da doprinesu poenterski kako ne bi sav teret na tom kraju terena pao pre svega na Tajrisa Meksija, kao i Tobajasa Herisa.

Bojan je igrač koji je bio jako tražena roba tokom prošle sezone, ali je “cena” bila previsoka za zainteresovane timove. Kako njegov ugovor teče, tako će svakako i cena biti podnošljivija.

Još jedan od igrača koji bi mogao da donese poenterski udarac Fili, a pominje se kao meta, jeste Badi Hild. Bahamac je ove sezone pomalo u drugom planu, ali ga Indijana svakako neće pustiti bez solidnog povrata u razmeni. Kako navodi Kris Hejns, Pejsersi nisu preterano oduševljeni onime što Siksersi mogu da ponude, tako da ne bi bilo čudno ako ovde budemo videli razmenu tri tima.

Svesni su u upravi Dalasa da sa Lukom Dončićem i Kajrijem Irvingom imaju dovoljno napadačkog potencijala. Problem je okružiti ih sposobnim defanzivcima i krilima koji će pokriti njihove nedostatke.

Jedno zanimljivo ime koje se pominjalo prethodnih dana jeste Endrju Vigins. Kanađanin je totalno van forme ove sezone, ali se u taboru Mavsa nadaju da bi mogli da ga vrate na nivo na kojem je bio tokom poslednjeg pohoda na titulu Golden Stejta, kada je iza Stefa Karija bio apsolutno najbolji igrač tima.

Stefan Bondi, dopisnik Niksa, navodi da je tim iz Njujorka odbio ponudu Dalasa kojom bi Kventin Grajms postao Dončićev saigrač. Tibs još uvek veruje u ovog mladića.

Jedna od zanimljivih potencijalnih razmena koja se pominje jeste Bobi Portis za Grenta Vilijamsa. Grent je igrač koji je trebao da bude Dalasova veza na obe strane terena, ali nakon odličnog početka sezone doživeo je ozbiljan pad forme.

Od mnogobrojnih imena koje se pominju, jedno od zanimljivih je i Majls Bridžes. Igrač Šarlota koji je imao ozbiljnih problema sa zakonom se vratio i igra u odličnoj formi. Ugovor mu ističe na leto, tako da Šarlot nije u poziciji da potražuje previše, ali pored Mavsa postoji još veliki broj zainteresovanih timova za njegove usluge.

Kajl Kuzma je sa razlogom ime koje se najčešće pominje. Momak sa šampionskim iskustvom u dresu Lejkersa igra odlično za jednu od najgorih ekipa lige. Ima svojih nedostataka, ali igra na standardno visokom nivou i svakako da ima kvalitete koji bi pomogli mnogim timovima.

Još jedan igrač iz tabora Vizardsa koji već sada ima veštine da pomogne ozbiljnim plej-of timovima jeste Deni Avdija. Izraelac sve više veruje u svoj šut spolja, a i u defanzivno užasnom timu uspeo je da stekne epitet jednog od boljih defanzivnih krila lige.

Pored Delona Rajta, koga smo već pomenuli kao želju Denver Nagetsa, timovi se raspituju i za dostupnost Danijela Gaforda. Atletski nadareni centar je viđen kao neko ko bi energijom i trčanjem mogao da pomogne konkurentima za titulu.

Miljenik velikog broj navijača Denver Nagetsa iz prošle sezone već je promenio tim sa kojim je potpisao multi-milionski ugovor prošlog leta. Prešao je iz Indijane u Toronto kao deo razmene za Paskala Sijakama, ali definitvno se ne uklapa u trajektoriju tima iz Kanade, koji je krenuo u reformu tima.

Braun je pokazao u prošlogodišnjem plej-ofu da se radi o vrhunskom igraču koji može da pomogne timovima u najvažnijim momentima sezone, stoga će i pored visokog ugovora veliki broj generalnih menadžera do večeras probati da ga dovede u svoje redove.

Kao najozbiljnije zaintersovani timovi pominjali su se Los Anđeles Lejkersi i Njujork Niksi. Denver je svakako voljan da u svoje redove vrati člana šampionskog tima, ali je u ovom trenutku, sa trenutnim ugovorom to praktično nemoguće.

Očekujemo da će u toku dana, pored velikog broja razmena biti i pet puta više glasina, tako da budite uz naš portal i budite obavešteni o svemu.