NBANoLimits

Analiza: Borbeni Dalas brani domaći teren

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.05.2024 00:00
Analiza: Borbeni Dalas brani domaći teren
Analiza: Borbeni Dalas brani domaći teren

Dalas Maveriksi su nakon brejka u Oklahomi uspeli i da odbrane domaći teren i tako povedu u seriji, 2-1.

Nije ovo bila šuterski najefikasnija ili najatraktivnija utakmica, ali tako nešto verovatno i nećemo gledati u ovoj seriji. Umesto toga, gledamo pravi rat na parketu, fajterski mentalitet i borbu do samog kraja. Detalji su ovde presudili u korist Mavsa, jer su Tanderi bili u meču čitavim tokom, pa čak i vodili, ali ipak nisu došli do brejka.

Da vidimo kako su to odigrali igrači obe ekipe, i ko je bio prevaga u ovom meču.

Pi Džej Vašington – 9,0

Vašington je večeras bio apsolutno najbolji igrač Dalasa. Odlično se uveo u meč, sa monstruzonim zakucavanjem, a nastavio sa poenima iz svih pozicija. Pogađao je trojke, održavao Dalas u životu, energetski i odbrambeno na nivou, preuzimao je i Šeja u nekoliko navrata. Meč je završio sa 27 poena i 6 skokova, a trojke je šutirao 5 od 12. Na kraju je imao nekih promašaja, ali to ne sme umanjiti činjenicu da Mavsi ne bi imali šanse da dođu do pobede bez ovakve njegove partije. Takođe, nije imao izgubljenih lopti. Sve pohvale za njega, ponovo je dokazao kakav je džekpot napravio Dalas sa njegovim dovođenjem u toku sezone.

Kajri Irving – 8,5

Opet smo gledali Kajrijevu magiju u drugom poluvremenu utakmice. Slabije se uvodi u utakmice već neko vreme, ali zato kada krene da pleše, to je poezija. 22 poena, 7 asistencija, vrhunska realizacija, 10 od 17 iz igre. Pogodio je maltene sve što je bilo bitno, a neki od tih šuteva su bili zaista preteški. Jedina zamerka je što je mogao ranije da se uključi, ta pasivnost u prvom poluvremenu dok se Dalas i Luka mučio, tu je mogao da šutne koju više. Ipak, Mavsi su upisali pobedu i to se na kraju neće ni pamtiti.

Derik Lajvli – 8,0

Lajvli je tihi heroj i X faktor Dalasa u ovom meču. Počeo je sa klupe, nije to možda obećavalo dobru partiju u početku, pogotovo nakon prve dve utakmice serije u kojima je imao malu ulogu, ali… U potpunosti je uspeo da zameni indisponiranog Gaforda i da donese sve što se od igrača tog kalibra očekuje. Pre svega, prisustvo u skoku i defanzivna energija. U četvrtoj četvrtini, Tanderi su potpuno iznenadili Mavse tako što su krenuli da ga namerno šalju na liniju za slobodna bacanja. Odlično se tu snašao, jer je šutirao 8 od 12 slobodnjake. 27 odigranih minuta, najveći plus/minus indeks u timu od +16, i najbolja lična partija u toku dosadašnje serije sa Tanderima.

Luka Dončić – 8,0

Luka se nervozono uveo u meč, Lu Dort se bukvalno zakačio za njega i nije mu dao da diše. Daleko je ovo od sjajnog za Luku, očigledno da ta povreda desnog kolena pravi ozbiljne probleme. I pored toga je naravno značajan za Mavse, ali da nisu upisali pobedu, realno je da bi ocena bila značajno manja. Došao je do neke statistike kao po običaju, 22 poena uz čak 15 skokova, ali nije to ta igra i kreacija, a šuterski se sada već standardno baš muči (7 od 17).

Danijel Gaford – 7,0

Gaford je odigrao svega 19 minuta, iako je krenuo u petorci, što mu je najmanja minutaža u poslednje vreme. Nije bio dovoljno dobar večeras, ali je imao tu sreću da se i Vašington i Lajvli pojave u dobrim izdanjima.

Deri Džouns mlađi – 7,0

Svega tri poena Derika Džounsa mlađeg, što je njegov najgori učinak u ovom plej-ofu. Nije jednostavno moglo ništa da uđe, 1 od 10 iz igre. I pored toga, nemerljiv je njegov značaj za igru Dalasa, tu je da krpi i preuzima, da radi taj prljav posao, i svakako opravdavda preko 30 minuta koje stalno ima.

Džoš Grin – 7,5

Krenuo je meč loše, faul u napadu i promašena trojka. Ipak, u trećoj četvrtini je dao veliki doprinos u preokretu, zaista dobre minute. Par dobrih defanzivnih poseda i preuzimanja, jedna bitna trojka, ništa previše u napadu, ali taman koliko treba.

Tim Hardavej mlađi – 7,0

Takaođe počeo meč katastrofalno, sa promašenom čitavom konstrukcijom koša iz otvorene pozicije. Posle je pogodio 2 trojke i imao neki doprinos, ali teško da zaslužuje veću ocenu.

Dante Egzum – 6,5

Samo pet minuta na parketu, 5 dosta tankih minuta. Nije se upisao, nije ni imao značajniju ulogu.

Šej Gildžes-Aleksender – 9,0

Šej je večeras bio u zoni, igrao je svoju najbolju košarku. Nisu uspeli puno da ga uspore, baš kao i na prošlom meču, ali Oklahoma je ponovo doživela poraz, što donekle potire sve. Za individualni performans ipak zaslužuje najviše ocene. 31 poen, 10 skokova, 6 asistencija, 5 blokada. Na kraju je imao neke promašaje, te je meč završio sa 10 od 23 iz igre. Svakako mu se ne može skoro ništa zameriti, on je na svom nivou, i ostali će morati bolje da ga isprate.

Džejlen Vilijams – 8,0

Kakav je ovo samo igrač, sa ovom konstitucijom, dugim rukama i umećem sa loptom, Vilijams će u narednim godinama baš biti na ceni. Uključio se u ovaj meč u drugoj četvrtini, pogađao u visokim procentima (7 od 12 iz igre). Defanzivno prisustvo je takođe bilo tu, kao i skokovi i asistencije (8 asistencija). Nije od podbacio večeras, ali možda će morati da doprinese još više u napadu, jer je to Tanderima očigledno potrebno da bi pobeđivali Dalas.

Ajzea Džo – 7,5

Sve što je bilo do njega, Džo je odradio. U napadu je kaznio otvorene pozicije koje je imao nakon što je Dalas pomagao sa dva igrača, te je meč završio sa 3 date trojke iz 4 pokušaja. U defanzivi to naravno nije sjajno, ali je svoju ulogu odradio dobro, i zaradio je dnevnicu.

Čet Holmgren – 7,5

Ponovo sjajan sa blokadama, ponovo solidna rola, ali utisak je da i od njega Oklahoma mora da dobije malo više u napadu. Dao je 13 poena, nije puno šutirao, više je kupio neke ostatke. Nisu ga puno kažnjavali što se tiče sile i jačine centri Dalasa, ali svakako je da su Mavsi nadskočili Tandere.

Lugenc Dort – 7,0

Od početka je krenuo jako na Dončiću, i to je njegov jedini i glavni zadatak.  Bio je tu, igrao odbranu na ivici faula, pratio ga i činio nervoznim. Grčko-rimski stil, kako bi rekao komentator Arene. U napadu je imao jednu suludu pogeđenu trojku i još par situacija, ništa spektakularno. Na kraju meč završio zbog 6 faulova, te je Dončić i u tom smislu odneo psihološku pobedu.

Džoš Gidi – 6,5

Uspeo je da par puta kazni odbranu Dalasa koja ga ostavlja potpuno samog, ali sem toga, ništa posebno. Igrao je samo 19 minuta, ne može da se zadrži na parketu mnogo duže očigledno. Da ga smatramo igračem uloge, ocena bi bila mnogo veća, a ovako, kao starter i nominalno jedan od bitnijih igrača, jako tanko.

Eron Vigins – 7,0

Solidna partija Viginsa sa klupe, ali se nije ništa posebno istakao. 6 poena, 3 od 7 iz igre, solidna energija i odbrana.

Kejson Valas – 6,5

Delovalo je da može da bude korisniji od Gidija, dao je jednu trojku, posle se ugasio.

Gordon Hejvord – 6,0

3 minuta, i to samo da pokrpi momente u kojima je Džejlen Vilijams izašao zbog blaže povrede. Ništa od njega u tom periodu, vidi se da defanzivno nije na nivou.