NBANoLimits

Slobodni igrači: 10 najboljih visokih krila

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.06.2024 00:00
Slobodni igrači: 10 najboljih visokih krila
Slobodni igrači: 10 najboljih visokih krila

Idemo dalje, idemo dalje. Nakon 10 najboljih plejmejkera, kao i 10 najboljih krila među slobodnim igračima, došao je red na one koji mogu da pokrivaju pozicije 3 i 4 u današnjem polivalentnom momentu lige. Reći ćemo da su to krila i krilni centri, momci koji teško mogu da pokrivaju poziciju beka šutera.

Valja pomenuti odmah da je jedan od najboljih igrača ove grupe, O Dži Anunobi potpisao novi, višegodišnji, ogromni ugovor sa Njujork Niksima, koji su tako krenuli u sve ili ništa poteru za titulom.

Ova grupa nije toliko duboka i talentovana kao što je to bio slučaj sa krilima, ali postoji i veliki broj kvalitetnih igrača, čija bi promena sredine mogla da odluči tok šampionata naredne sezone.

Markus Moris

Braća Moris ne odustaju. Mislio sam da je Markusu došao kraj nakon što je otišao iz Filadelfije, ali on je uspeo da se dočepa ugovora sa Klivlendom, pa čak i odigra solidne minute, pre svega u plej-ofu, gde je šutirao 39% za tri poena, u devet utakmica.

I pored solidne igre u svom periodu među Kavsima, Moris je “opleo” po timu u nekoliko navrata na društvenim mrežama i podkastima prethodnih dana. Prvo je pomenuo da je primetio nemire unutar svlačionice za svoje vreme u Klivlendu, a on i da bi se našao na terenu da je bio u situaciji u kojoj se našao Džeret Alen, koji je povredio rebra. Sve indikacije da se verovatno neće vraćati.

Procena, minimalac.

Prešs Ačua

Nakon razmene iz Toronta u Njujork, Ačua je uspeo da se izbori za minutažu kod Tima Tibodoa, koji retko daje šansu mladim igračima. Odigrao je 24 minuta u proseku i beležio 7.6 poena i 7.2 skoka u tom periodu, jako pristojne brojke.

Niksi su odbili da Ačui ponude makar i onu kvalifikacionu ponudu, kako bi postao ograničeno slobodan igrač. On je potpuno slobodan u izboru nove sredine, nakon poslednjih razmena i dovođenja Mikela Bridžesa, za Nigerijca prosto mesta i nekih ozbiljnih minuta neće biti. Postoji određena zaintersovanost od strane Njujorka, ali to nije verovatno u toj meri kako bi Ačua sam želeo da se vrati.

Jedna realna opcija koja se sada pominje jeste “sign and trade” varijanta, u kojoj bi Prešs potpisao sa Njujorkom, pa momentalno bio dodat u razmenu u kojoj je glavni lik Mikel Bridžes. Ta razmena još uvek nije ozvaničena, dve strane gledaju kako da iz ove saradnje izvuku što je više moguće, a jedna od opcija je i prelazak Ačue.

Procena, ako dobaci do deset miliona dolara, biće to veliki uspeh za ovog momka.

Džejlen Smit

Popularni Štaponja odigrao je veoma dobru sezonu u bekap ulozi za Indijana Pejserse. Nekada visoki deseti pik Finiks Sansa je pre dve godine postao deo tima iz Indijanapolisa i to je bio pravi pogodak za njegov razvoj. Protekle sezone beležio je 9.9 poena, uz čak 69% uspešnosti u šutu za dva i odličnih 42.4% u šutu za tri poena. Zaista odlične brojke.

Smit je dugačak, mobilan, a u određenim “small ball” varijantama može da igra i kao centar. Imao je opciju u ugovoru po kom bi zaradio 5.4 miliona dolara naredne sezone, što znači da se sigurno nada mnogo unosnijem ugovoru.

Timovi koij su zainteresovani za njega su oni koji će tražiti širinu u napadu, a opet, oni u koje se Smit donekle uklapa sa godinama. Iz tog razloga mnogo smatraju da će Smit biti idealna opcija za Detroit, ali i Klivlend Kavalirse.

Procena, MLE, iliti 12 miliona dolara godišnje.


Obi Topin

Obi je sa prethodnikom na listi praktično bio u borbi za poziciju, a razlog zbog kojeg će Smit verovatno napustiti Indijanu je zato što Pejsersi favorizuju ovog momka za budućnost. Imaju i razloga.

Topin je uspeo da se nadogradi od titule prosto vanserijskog kucača, do igrača koji zaista pomaže svom timu. Šutirao je čak 70.6% za 2 poena, uz šta je dodao odličnih 40.3% za 3. Odlična poenterska sezona za Topina, koji je postavio rekorde karijere u svih pet glavnih statističkih kategorija, a pomenuti procenti unutar i izvan linije za 3 poena takođe su najbolji u karijeri.

Ažurirano:

Od pisanja ovog teksta, Obi je uspeo da produži ugovor sa Indijanom i zaradi sjajnih 60 miliona dolara za četiri sezone.

Kajl Anderson

Nesvakidašnji igrač, nezgrapan, spor, sa mehanikom šuta koja nikako nije lepa za oko, ali sa druge strane izuzetno inteligentan, sposoban da pronađe pasom rupe u odbrani, kao i u mnogim situacijama odličan timski defanzivac. Jedan jako dobar primer koji opisuje njegovu inteligenciju mogao je biti viđen tokom plej-ofa, kada je praktično u čitavoj akciji navodio Taunsa i Edvardsa i orkestrirao poene, bez da je dodirnuo loptu.

Kajl Anderson nije “seksi”, nećete se zaljubiti u njegov stil igre, ali ako bi vam trebao igrač koji će doprineti da vaš tim češće pobeđuje, “Slow-mo” svakako može biti izabran. Mislim da će ponovo uspeti da nacilja tih 12 miliona dolara godišnje, takozvani MLE izuzetak.

Hejvud Hajsmit

Za neke, ovo će biti previsoko mesto, ali Hajsmit je prototip igrača kakav se traži u današnjoj ligi tražiti. Izuzetno dugačak i mobilan, svestran defanzivac koji je pokazao ozbiljan napredak u šutu.

Kao i slučaju Kejleba Martina o kom smo u toku dana pisali, Hajsmit će teško ostati u redovima Majamija, osim ukoliko ne pronađe situaciju u kojoj neće pronaći bolji ugovor, što će teško biti slučaj.

S obzirom na to da Hejsmitova cena neće biti prevelika, a tim koji ga bude potpisao dobiće potencijalno odlično 3&D igrača, broj zaintersovanih timova je ogroman, možda veći od bilo kog drugog slobodnog igrača ovog leta. Dobro upućeni Majk Skoto prenosi da su interesovanje za Hejsmita do sada pokazali Pistonsi, Hornetsi, Džez, Spursi, Siksersi, Pejsersi, Kingsi i Voriorsi.


Keli Ubre mlađi

Moram priznati da prošlog leta nisam mnogo očekivao od Ubrea, nisu ni funkcioneri lige, pa je za Filadelfiju potpisao na apsolutni minimalac, ali sjajna stvar je da je njegova produktivnost u protekloj sezoni debelo prevazišla visinu ugovora. Stoga i nije čudno što je Filadelfija ozbiljno zainteresovana da ga vrati u svoje redove.

Ako ovo bude slučaj, Ubre najverovatnije neće potpisati novi ugovor odmah, već će to učiniti nakon što Siksersi dovedu pojačanja iz drugih timova, jer svoje igrače timovi mogu potpisati i nakon što je granica budžeta probijena.

E, sad, šta ako Siksersi večeras dovedu Pola Džordža? Smatraju se favoritima trenutno. Ubre u toj situaciji neće biti toliki prioritet Filadelfiji, a postavlja se pitanje da li bi i on bi zainteresovan da se nakon jedne vrhunske sezone u ulozi startera verovatno preseli na klupu.

Naša procena je da će Ubre dobiti svojih petnaestak miliona dolara godiš

Tobajas Heris

Vrednost ovog momka je doživela sunovrat u plej-ofu, nakon jako slabih izdanja, ali uveren sam da Tobajas i te kako ima kvaliteta u sebi. Heris je u određenim situacijama ranjiv defanzivno, ali generalno gledano se radi o veoma solidnom defanzivcu. Iako se malo izgubio u sistemu Siksersa kako je sezona odmicala, mislim da se radi o odličnom napadaču, koji bi bio odlična treća ili četvrta napadačka opcija u bilo kom timu lige.

Mislim da ne postoji promil šansi da se vrati u Filadelfiju, gde su ga bukvalno svi indirektno proglasili jednim od krivaca za potop u prvoj rundi plej-ofa. Ono što se spekuliše jeste da li će Heris ići “po lovu” ili će žrtvovati milione zarad neke bolje situacije u kojoj može da povrati reputaciju.

Od onoga što “insajderi” prenose, Detroit Pistonsi se jedini pominju, kao “veliki” povratak.

Majls Bridžes

Tabadžija se vratio nakon duge pauze i odigrao jako dobru sezonu za osakaćene Hornetse. Zanimljivo je da Bridžes i Šarlot nisu mogli da se dogovore oko produžetka saradnje prošlog leta, kada je bio ograničeno slobodan igrač, nakon čega je on potpisao kvalifikacionu ponudu, što se jako retko dešava. Šarlot nije prošlog leta “odrešio kesu” jer su mislili da imaju moć u pregovorima, ali ovog će morati, ako žele da zadrže jednog od najboljih igrača.

Džef Peterson, potpredsednik tima, potvrdio je da su Hornetsi i te kako zainteresovani da ga zadrže u svojim redovima, ali svi timovi sa prostorom u budžetu bi mogli da im “zaprete”. Kao i kod nekoliko drugih, kvalitetnih slobodnih igrača, Pistonsi koji imaju gomilu prostora u budžetu figuriraju kao potencijalno rešenje.

Lebron Džejms

Šta reći o Kralju Džejmsu, što već nije rečeno? Suludo bi bilo pričati o njegovim kvalitetima, čak i sada, u ovim godinama. Odigrao je neverovatnu sezonu, ne prestaje da zapanjuje fanove, a nervira one koji jedva čekaju da mu vide leđa.

Čak i da se konačno „skući“ u ulozi druge opcije tima, verovatno bi i u ovom momentu bio, ako ne najbolja, onda među najboljim drugim opcijama lige. Da li biste, na primer, gledajući samo za narednu sezonu, pre imali u svojim redovima Lebrona Džejmsa ili MVP-ja finala lige, Džejlena Brauna?

Verujem da će mišljenje biti podeljeno, što je upravo i poenta, Džejms je još uvek neverovatan igrač i sigurno među 15-20 najboljih u ligi.

Otuda, dodatnu težinu nosi činjenica da je slobodan igrač ovoga leta. Lebron je imao opciju da produži ugovor sa Lejkersima, već će je tu opciju odbio i moći će da uđe u pregovore i sa drugim timovima.

Ok, svi ga očekujemo ponovo sa Lejkersima naredne sezone, pogotovo nakon što je drugar Redik upošljen kao glavni trener tima, međutim… i čudnije stvari su se dešavale u NBA!

Kako izvori Lejkersa prenose, Lebron Džejms je spreman da se oprosti od 19 miliona dolara godišnje, kako bi se Jezeraši spustili ispod granice budžeta i tako stekli pravo na “MLE”, izuzetak vredan 12 miliona dolara godišnje koji dobijaju timovi koji ne plaćaju porez. Sve to pod uslovom da Lejkersi taj izuzetak mogu da iskoriste i u svoje redove privole nekog kvalietnog igrača.