NBANoLimits

100 najboljih igrača lige: Od 80. do 71. mesta

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.10.2024 00:00
100 najboljih igrača lige: Od 80. do 71. mesta
100 najboljih igrača lige: Od 80. do 71. mesta

Već smo “predstavili” 20 igrača sa liste, od 100. do 91. mesta možete naći ovde, a od 90. do 81. ovde – kako dani odmiču, jasno, idemo sa sve kvalitetnijim igračima. Danas odbrojavamo još 10 mesta, a ova “ekipa” ima pregršt igrača koji su potpisivali, a i ubuduće će, maksimalne ugovore sa svojim ekipama.

80. Dianđelo Rasel, Los Anđeles Lejkers

Večito osporavani Rasel će, možda i neočekivano, dobiti novu priliku da kao startni plejmejker Lejkersa započne sezonu. Možda neočekivani kažemo jer je ponovo podbacio protiv Nagetsa i u velikom delu leta činilo se da će napustiti Los Anđeles. Šta više, očekivalo se da ne iskoristi opciju u ugovoru, postane slobodan igrač i na nekom drugom mestu potpiše višegodišnji ugovor, ali on to nije učinio. Sada će, igrajući za Džej Džej Redika, kojeg je već nekoliko puta javno pohvalio, pokušati da napravi uspeh sa slavnom franšizom i „pojuri“ bolji ugovor naredne sezone. Jezeraši će u sezonu ući u više-manje neizmenjenom sastavu, ali sa određenom svežinom u stručnom štabu, trenerom koji je, bar u teoriji pokazao maštovitost, a u upravi tima veruju da je to jedino što ih je sprečavalo da se ponovo domognu same završnice plej-ofa. Dobre igre Dianđela Rasela stavka su koja se podrazumeva kako bi se do tog cilja i stiglo.

79. Nikola Vučević, Čikago Buls

Nikola nije odigrao lošu sezonu, daleko od toga, ali određene stvari brinu. U narednu ulazi kao tridesetčetvorogodišnjak, po današnjim standardima nisu to preterano pozne godine, ali već bi trebao da pravi određene promene u igri kako bi produžio karijeru u NBA ligi. Ono što brine, jeste da je šut potpuno izgubio ritam, da Nikola kao da nema više samopouzdanja u njega. Otkada je šut za 3 poena postao redovan deo njegovog napadačkog repertoara nije šutirao slabije negoli prethodne godine, tek 29%. Uloge u kojima će se naći na zalasku karijere sigurno će zahtevati da širi teren igračima koji će biti zaduženi za najviše u ofanzivi tima, s tim na umu nadamo se da će se bar šuterski ponoviti ona sjajna, Ol-Star sezona, 20/21, kad je pogađao čak 40% šuteva za 3 poena. Biće zanimljivo videti i kako će se Bulsi opohoditi prema njemu, kuda će taj brod uopšte ploviti, da li idu u potpunu rekonstrukciju tima ili će sa Lavinom i Vučevićem probati da „premoste“ ovih par godina sazrevanja Džoša Gidija i nove nade tima, Matasa Buzelisa. Jedna jako zanimljiva spekulacija se pojavila prethodnih dana, a to je da su Lejkersi zainteresovani za dovođenje crnogorskog centra.

78. Pi Džej Vašington, Dalas Meveriks

Kada čitavu karijeru provedete u timu bez ikakvih ambicija, kakav je doskora bio Šarlot, onda i nije čudno što će se većina ljudi iznenaditi vašim dobrim partijama u timu koji igra značajne utakmice. Vašington je važio za talentovanog igrača, ali je u dresu Dalas pokazao da može da bude i borac, defanzivac, sve što od njega situacija zahteva. Odigrao je zaista vrhunski plej-of, poentirao i pogađao po potrebi, pravio razliku na niskom postu u određenim situacijama i pre svega, igrao vrhunsku odbranu. Verujemo da je svojim nastupima zacementirao poziciju jednog od ključnih igrača uloge tima iz Teksasa, za narednih nekoliko godina.

77. Diandre Ejton, Portland Trejlblejzers

Uspeo je sa, tada svojim Sansima, da stigne do finala lige, ali narednih par sezona obeležile su nesuglasice sa saigračima, pa je pre nešto više od godinu dana razmenjen u Oregon, gde je postao član Portland Trejlblejzersa. Prva sezona u novom dresu nije baš okončana najuspešnije. Portland je imao žestokih problema sa povredama, verovatno ni uprava tima nije imala preveliku želju za pobedama u nadi za što boljim plasmanom na draftu, ali ono što bode oči tu, jeste da su izabrali Donovana Klingana, momka koji obećava i takođe igra na centarskoj poziciji. Moglo bi se reći da je Ejtonov ostanak u taboru Portlanda upitan već posle godinu dana boravka, iako postoje indikacije da će Blejzersi često u narednoj sezoni igrati sa „tornjevima“, Ejtonom i Klinganom u paru.

76. Džejden Mekdenijels, Minesota Timbervulvs

Jedan od najboljih defanzivaca lige, što je i dokazao u proteklom plej-ofu, uspevši da sačuva apsolutno sve mimo Luke Dončića, koji je „mečap“ koji muu nikako ne odgovara. Mimo Slovenca, Mekdenijels je „hapsio“ redom i zagorčavao život protivničkim igračima iz utakmice u utakmicu. Mekdenijels je po okončanju regularne sezone uvršten u drugu defanzivnu petorku lige, a veoma je moguće da je oštećen, jer je po svim naprednim statistikama bio među pet najboljih defanzivaca u NBA protekle sezone. Njegov napredak na ovoj listi, ali bitnije – u karijeri, uticanje ponajviše od proširenja ofanzivnog repertoara, koji je trenutno prilično skroman. Mekdenijels često zna i da prespava utakmicu ofanzivno, a kada i ima loptu u rukama, ne pravi preterano kvalitetne stvari. Ne smeta ofanzivno, ali kažem, nije ni igrač koji će doneti neku prevagu na tom delu terena.

75. Markus Smart, Memfis Grizlis

Smart kao da je prespavao prvu sezonu van Bostona. Memfis je bio najranjivija ekipa u NBA prošle sezone, sa najviše propuštenih utakmica među igračima, a Smart je prednjačio – odigrao je tek 20 utakmica za Grizlise. Pored Smarta, veliki broj utakmica propustio je naravno i Dža Morent. Prvo je bio u autu zbog one duge suspenzije, a onda je nakon praktično epizodne uloge morao na operaciju ramena, pa se čini da je uprava Memfisa čekala svaku priliku da „odmori“ nekog od nosioca igre, makar i zbog najsitnijih povreda. Smart je bio među tim igračima gotovo redovno. Ta strategija donela im je deveti pik na draftu, na kojem su iznenađujuće visoko birali silu koledž košarke, Zeka Idija. Memfis očigledno projektuje visokog momka kao startera, pa će on uz pomenute Smarta i Morenta, te Bejna i Džeksona mlađeg, uz odličnu potporu tima, napasti visoko mesto na Zapadu nakon praktično sezone pauze. Smartove defanzivne veštine, uz liderske sposobnosti, biće ključni deo tog „napada“.

74. Darijus Garland, Klivlend Kavalirs

Kružile su priče po NBA kuloarima da će omaleni plejmejker zatražiti razmenu ukoliko Donovan Mičel produži ugovor sa Kavsima. Mičel je uradio upravo to, što je Garland dočekao raširenih ruku, a to je još jednom potvrdilo da nikako ne trebamo slepo verovati onome što se NBA novinarima servira. Moram priznati da sam očekivao od Garlanda veći iskorak prošle sezone, nakon uvodnih u kojima je pokazao zavidan potencijal u kontroli utakmice i organizovanju igre. Kao da se zaista nije uklopio najbolje sa novom zvezdom tima, koja je stigla iz Jute, ali očigledno da su obojica spremna da pokušaju ponovo i da veruju kako imaju dovoljno da se takmiče na najvišem nivou.

73. Džejlen Grin, Hjuston Rokets

Mnogo toga je moglo da zabrine navijače Roketsa što se tiče ovog momka. U velikom delu prošle sezone igrao je ispod očekivanja i nadanja fanova, ali je taj sam finiš odigrao kao pravi Ol-Star igrača i ponovo raspalio maštu pristalica Hjustona. Ono što nas brine, jeste da Grin izgleda nije baš preterani radnik. Obično smo svedoci ozbiljnih fizičkih transformacija igrača koji stignu sa koledža u NBA, ali Džejlen, čini se, nije nabacio kilogram mišića od momenta kada je stigao u tabor Roketsa. Puno je tih nekih malih pokazatelja, razloga za brigu, a jedan od njih je i taj što su Rakete u nekoliko navrata prošle godine probale da „zapakuju“ Grina u razmeni za nekog iskusnije, dokazanog igrača. Velika i bitna sezona je pred njim.

72. Džoš Hart, Njujork Niks

Nije mogao da nađe bolje mesto za nastavak karijere od Njujroka, Hart je sve ono što publika Niksa ceni kod igrača. Ruku na srce, nemoguće je ne voleti igrača poput Džoša Harta, ukoliko ste navijač kluba za koji nastupa. Nepresušni izvor energije, čovek koji od 50-50 pravi 80-20 lopte. Njegov poenterski doprinos će zauvek biti upitan, ali i pored toga, sada je već nekoliko puta dokazano da Hart pozitivno utiče na ishode onih najbitnijih, plej-of utakmica. Niksi će imati strašnu ekipu u narednoj sezoni, po mnogima, pa i po našem mišljenju, sastavili su ekipu kadru da pomrsi račune Boston Seltiksima na Istoku, pa onda da i konačno napadnu dugo željenu titulu.

71. Ajzea Hartenštajn, Oklahoma Siti Tander

Kada smo već kod Niksa, taj tim će imati praktično sve, mimo ozbiljnog startnog centra. Veliki deo njihove sjajne prošlogodišnje ekipe, uz Harta definitivno srce tima, izgubili su kada je Ajzea Hartenštajn potpisao za Oklahoma Siti Tandere. Čini se da će trener Tandera, Dejgnolt, imati i mnogo više ofanzivnih zaduženja za Nemca. Hartenštajn je u mlađim kategorijama, nastupajući za svoju državnu selekciju uvek pokazivao zavidan potencijal na tom delu terena, ali je u prethodnim NBA sezonama, pogotovo prošle godine među Niksima, bio zadužen isključivo za odbranu i požrtvovanost na skoku. Imao je momente u kojima je, ipak, pokazao umeće u razigravanju saigrača, a to je ono što ekipa iz Oklahome želi da iskoristi. Dodatno, nakon što je Minesota razbila partnerstvo Taunsa i Gobera, Oklahoma sada verovatno ima najbolje opremljeni dvojac na Zapadu da se bori sa Nikolom Jokićem. Hartenštajn će biti zadužen da se „bije“ sa našim asem, a Holmgren će moći da vreba sa strane pomoći.

Hvala vam što ste bili uz naše tekstove i danas, sutra nas očekuje nova tura igrača, a 30 koje smo “otkrili” za sada izgledaju ovako:

100. Ostin Rivs
99. Bobi Portis
98. Klej Tompson
97. Kigan Mari
96. Kem Tomas
95. Tobajas Heris
94. Aleks Karuzo
93. Džejlen Sags
92. Džejlen Džonson
91. Herbert Džouns
90. Deni Avdija
89. Kobi Vajt
88. Imanuel Kvikli
87. Džonatan Kuminga
86. Brendon Miler
85. Malik Monk
84. Majkl Porter mlađi
83. Teri Rožir
82. Devin Vasel
81. Ar Džej Beret
80. Dianđelo Rasel
79. Nikola Vučević
78. Pi Džej Vašington
77. Diandre Ejton
76. Džejden Mekdenijels
75. Markus Smart
74. Darijus Garland
73. Džejlen Grin
72. Džoš Hart
71. Ajzea Hartenštajn