No limits lupa

No limic lupa, uvodno izdanje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.10.2021 00:00
No limic lupa, uvodno izdanje
No limic lupa, uvodno izdanje

Nolimic lupa je rubrika kojoj smo na kratko opipali puls još pre par godina, a sada kada su stvari na portalu postavljene na pravo mesto, sa zadovoljstvom možemo nastaviti sa radom na istoj.

Oni koji nisu upoznati sa poentom rubrike, ona jeste da “bacimo svetlo” na neke igrače koje opšti ili iskorstimo sleng – kežual navijači ne primećuju preterano, a u prethodnom periodu su pružali partije vredne pomena.

Naravno, u ovoj rubrici ćemo zaobići najveće zvezde lige, pa isto tako i novajlije/rukije koji će imati svoju odvojenu, a ona će redovno biti objavljivana nedeljom. Već će to biti momci čiji je doprinos u prethodnih nedelju dana prevazišao ono što su sami pružali u nedeljama, godinama ili sezoni iza.

Trudićemo se da svake sedmice čitaoce “upoznajemo” sa novim igračima, a svakako ukoliko bude slučaj da isti igrači ulaze u fokus iz nedelje u nedelju, njima će mesto biti u nekim drugim rubrikama, nekim drugim trkama. Možda onoj za nagradu za igrača koji je najviše napredovao.

Ove nedelje pod budnim okom No Limits uredništva tri jako zanimljiva momka. Krećemo!

Nasir Litl, Portland Trejl Blejzers.

Statistika: 9.3 poena, 5 skokova, 1 ukradena, 58% iz igre, 40% za 3 poena, 60% slobodna bacanja.

Nakon četiri utakmice, Litl postiže duplo više poena u proseku u odnosu na prošlu sezonu (4.6) a u Portlandu su pokazali da zaista veruju u njega na samom startu sezone.

Litl je igrač energije, kvalitetan i mobilan defanzivac, koji je pokazao znake ozbiljnog napretka u čitanju igre i pravom razmišljanju.

Blejzersi su naznake da će Litl imati veću ulogu ove sezone dali već za vreme Letnje lige, kada su Nasira povukli iz ekipe jer su njegovi kvaliteti značajno odudarali od ostataka sastava.

Velike zasluge za dobre igre Litl mora pripisati zaista dosta boljem i sigurnijem šutu spolja, van linije za 3 poena. Portlandu već godinama žarko fale kvalitetni defanzivci, ali Litl nije bio ofanzivno plus igrač i to ga je sprečavalo da više vremena provede na terenu. To ove godine očigledno neće biti slučaj.

Demijon Li, Golden Stejt Voriors.

Statistika: 14.2 poena, 3 skoka, 1 asistencija, 46% iz igre i za 3 poena, 92% penali.

Nije ovo prvi put da Li ima zapažene brojke u NBA ligi. U svojoj prvoj sezoni, igrajući za Atlantu postizao je preko 10 poena u proseku na 15 utakmica. Nakon toga je baš za Ratnike beležio 12.7 poena, ali igrajući u ekipi koja je ostala zakucana za dno tabele. Ovo je prvi put u karijeri odličnog šutera da doprinosi u jednoj od najboljih ekipa lige i to kako.

Li je dugo bio poznatiji kao momak koji je oženio sestru Stefa Karija, pa iako su mnogi kroz šalu pozivali na nepotizam, Demijon iz sezone u sezonu napreduje i pokazuje koliko je zaista kvalitetan košarkaš.

Toliko je zavredeo poštovanje Stiva Kera, da je Li igrač koji uz Karija, Drejmonda, Igudalu i Viginsa zatvara utakmice Golden Stejta. Pouzdan je reč koja ga najbolje opisuje. Borben u odbrani i jako pametan u napadu. Kroz godine je naučio jako dobro kako da koristi pažnju koju protivničke odbrane posvećuju Stefu, pa obično utakmicu završi sa par lakih polaganja gde se jednostavno ušunja ka košu dok njegov igrač gleda ka Stefu.

Pomalo neverovatan podatak je da je od početka sezone šutirao jednak broj puta i za dva i za tri poena, tačnije, da je jednak broj šuteva pogodio. 5,2 pokušaja za dva, kao i za tri i u oba slučaja 2.4 pogotka u proseku.

https://www.youtube.com/watch?v=aIOhLeFllJ4

Dezmond Bejn, Memfis Grizlis.

Statistika: 19.2 poena, 4.6 skokova, 2.4 asistencije, 49% iz igre, 42% za tri, 88% penali.

Igrač sa najvećom ulogom od trojice navedenih, ali apsolutno zasluženo. Bejn je u svojoj ruki sezoni potvrdio jedan epitet sa koledža, a to je da je zaista elitni šuter. Veliki broj igrača, pogotovo mladih, čak i onih sa odličnim procentima šuta varira tokom sezone i ulazi u dobre ili loše serije. Po mom mišljenju elitnim šuterom možemo nazvati samo one koji su konstantno jako dobri i čije su “crne” serije zanemarljive i baš kratkotrajne.

Na pamet mi padaju Kajl Korver, Džej Džej Redik, možda Majk Miler. Da, mislim da je Bejn u tom redu šutera, plus ima prostora za značajno više.

To više je pokazao ove godine, kada unutar linije za tri poena šutira gotovo 58%. Odbrane se zatrčavaju i pokušavaju da ga oteraju sa trojke, ali Bejn (iako izgleda pomalo kruto, sa ozbiljnom mišićnom masom) zna da spusti loptu na pod i napravi nešto za svoj tim.

Mimo ofanzivnog dela, gde je bio neophodan u postavi sa Morentom i Adamsom kako bi širio teren, Bejn uz Meltona preuzima svu odgovornost u čuvanju najboljih protivničkih bekova i skidanju tereta sa Morenta.

Grizlisi polako prelaze sa prideva zanimljive ekipe u jedan ozbiljan sastav, a napredak Bejna čini se ima veliki udeo u tome.

https://www.youtube.com/watch?v=o4LFs_wnRr4