Izostanci

Izostanci, 9. decembar

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.12.2021 00:00
Izostanci, 9. decembar
Izostanci, 9. decembar

Tri utakmice na programu večeras, ali veoma zanimljive i može se probrati fino na osnovu izostanaka.

Bitno je da znate, da su situacije svakako podložne promenama dolaskom novih informacija, a mi ćemo se truditi da što agilnije ažuriramo novosti.

U ovoj prvoj turi više ćemo se baviti statistikom. A, vi ako budete imali pitanja što se nje tiče, pišite slobodno u komentarima na društvenim mrežama, pa ćemo probati da “iskopamo” šta vas zanima.

U drugoj turi dodaćemo naše viđenje mečeva za svaku ekipu. Krećemo!

Filadelfija Seventisiksersi

Ne igraju
Ben Simons – Nije igrao ove sezone.
Grent Riler – Nije igrao ove sezone.

Možda najzanimljiviji duel danas jeste Embid-Gober. Do sada su odigrali 6 susreta jedan protiv drugog, a Kamerunac beleži 23.8 poena u proseku, uz tek 43.6% šuta iz igre. Vredi pomenuti da je u poslednjem susretu Embid ubacio čak 40 poena. Takođe, da li će ga čuvati direktno Gober? U poslednje vreme Juta pušta Bogdanovića da čuva protivničke centre, dok Francuz čuva najgore napadače protivnika i “luta” odbranom, pomaže u defanzivi.

Juta Džez

Upitni
Hasan Vajtsajd 75%. 6.7 poena, 6.4 skoka za 15 minuta. Propustio poslednje dve.

Juta je u nizu od 5 pobeda, a u tom periodu Donovan Mičel igra briljantno – 31.2 poena u proseku. Sasvim solidno iznad ponuđene granice (26,5) dok su ostali igrači manje više na proseku ponuđenih granica, pa izaberite najbolji mečap.

Viđenje utakmice:

Utakmica između Filadelfije i Jute donosi nam jedan jako zanimljiv duel centara. U pitanju su Gober i Embid. Dva sjajna centra pre svega u defnazivi, dok u napadu odskače Embid u odnosu na Gobera. Kvinsi Snajder u poslednje vreme Gobera pomera na neke druge igrače, a ne njegove direktne protivnike, kao što bi u ovom slučaju bio Embid. Nadajmo se da će ipak večeras Gober i Embid imati direktan duel, te da nas očekuje pravi spektakl. Na stranu da ostavimo Gobera i Embida, večeras Mičel može iskoristiti i naplatiti to što za Filadelfiju ne igra Simons, ali svakako da će imati korektnog čuvara u vidu Matisa Tajbula. Tajbul svojim protivnicima ne dopušta da dišu. Jednostavno igra ”flaster” odbranu, te to treba očekivati večeras od strane Doka Riversa da iskoristi, ali je pitanje koliko će moći to da urodi plodom na Mičela koji je pronašao pravi ritam i svoju igru odveo na drugi nivo. U Filadelfiji se može očekivati od Karija i Maksija da preuzmu odgovornost u napadu ukoliko Embid bude zaustavljen i udvajan od strane igrača Jute, što je za očekivati svakako. Suma sumarum jeste da nas očekuje jedna tvrda utakmica, verovatno sa manjim brojem poena. Filadelfija je spustila Šarlot na 106 poena, a Juta sinoć Minesotu na samo 104 poena.

Memfis Grizlis

Upitni
Kajl Anderson
50%. 7.9 poena, 5.2 skoka za 21.7 minuta na parketu.
Zair Vilijams – 50%. 5 poena, 1.6 skokova za 18.6 minuta na parketu
Brendon Klark50%. 8 poena i 4 skoka za 16 minuta na parketu.

Ne igraju
Dža Morant – 24.1 poen, 5.6 skokova i 6.8 asistencija, 32.6 minuta. Nije igrao poslednjih 6 utakmica.
Zair Vilijams – 5 poena, 1.6 skokova, 18.6 minuta na parketu
Brendon Klark – 8 poena, 4 skoka, 16 minuta na parketu.
Sem Meril – 4.2 poena, 1.2 skoka, 9.7 minuta. Nije igrao poslednjih 10 utakmica.

Statistika:

Bez Dža Moranta na terenu u poslednjih šest utakmica, najviše je profitirao Tajus Džouns, logično. Džouns je trenutno startni plejmejker tima i ima najveću minutažu – 29.9 minuta. Postiže 9.2 poena u proseku i piše 7.5 asistencija. A, evo i brojki udarnih igli tima pre i posle povrede Moranta:

Džeren Džekson mlađi – 15.4 poena pre, 20.3 poena posle.
Dezmond Bejn – 16 poena pre, 17.8 poena posle.
Dilon Bruks – 18.4 poena pre, 16 poena posle.

Los Anđeles Lejkersi

Upitni
Entoni Dejvis90%. 24.4 poena, 10 skokova, 3.1 asistencija, 35.7 minuta.
Lebron Džejms90%. 25.6 poena, 6.8 asistencija, 5.7 skokova, 36.9 minuta.
Režon Rondo 50%. 3.4 poena, 3.6 asistencija, 2.4 skoka, 14.9 minuta.

Ne igraju
Trevor Ariza – Ne igra od početka sezone.
Kendrik Nan – Ne igra od početka sezone.

Za večeras većinom tri igrača Lejkersa u ponudi – Lebron, Dejvis, Vestbruk. Na poslednjih 5 utakmica, Lebron je sa lakoćom išao preko svoje granice (24,5) i to redom – 39, 30, 33, 23, 30. U odličnoj formi igra i Rasel Vestbruk, gledajući na njegovu granicu (18,5) čak 7 puta je na poslednjih 8 utakmica išao “u over”, prosečno beleži 23.5 poena u tom periodu. Celu priču zaokružiće i Entoni Dejvis, 4/5 utakmica je prebacio 22.5, koliko je u ponudi za danas. Ko ima najteži mečap?

Viđenje utakmice:

Memfis ulazi oslabljen neigranjem Moranta koji je definitivno glavni šraf tima, dok Lejkersi ulaze u sastavu u kom su i počeli sezonu. Lebron je u neverovatnom naletu, ali videćemo može li u istom ritmu nastaviti i protiv Bruksa, motivisanog defanzivca koji je takođe fizički dominantan. LBJ je dominirao u tom duelu prethodnih godina, ali Bruks napreduje. Vogel bi mogao da pusti Dejvisa na mesto centra, obzirom da Adams neće igrati puno, a i da igra u direktnom duelu protiv Dejvisa, dosta je sporiji, a Dejvis može širiti napad i svojim šutem svakako dosta doprineti Lejkersima večeras. Sa druge strane, Dezmond Bejn od povrede Moranta igra sjajnu košarku. Nemojte se čuditi granici u kladionicama, on postiže od povrede Moranta prosečno 18 poena. Složićete se, nije malo. Svakako da bi trebao biti možda čak i prva uzdanica u napadu večeras, obzirom da bi trebao imati duel sa Bredlijem u odnosu na kog ima visinsku prednost. Džekson će imati dosta teži posao u vidu svojih čuvara, Dejvisa, Haurda i Džordana, pa ne treba očekivati neku ozbiljniju partiju od strane njega obzirom da je ovaj trojac svakako sposoban da ga juri i van linije za tri poena. Suma sumarum jeste da sve ukazuje ka pobedi Lejkersa, ali svakako ne treba otpisati Memfis koji igra isuviše korektno ove sezone, što se moglo videti i u utakmici protiv Tandera kada su postavili rekord po razlici kojom je dobijen jedan NBA tim.

San Antonio Spurs

Upitni
Keldon Džonson
20%. 14.4 poena, 6.4 skoka, 1.9 asistencija, 31.1 minut.
Devin Vasel
20%. 11.6 poena, 3.7 skokova, 1.4 asistencije, 25 minuta.

Ne igraju
Zek Kolins – Ne igra od početka sezone.

Već smo pisali da su određeni igrači podigli nivo otkada Devin Vasel ne nastupa. Danas veoma moguće nema ni Keldona Džonsona i njegovih 14.4 poena u proseku, zajedno sa Vaselovih 12.2 (jedan meč napustio posle par minuta pa mu se prosek spustio na 11.6) to je već solidna brojka za nadoknaditi. Evo razlike u poenima pre i posle povrede Vasela, a vi razmislite ko bi mogao da dobije još šuteva ako Džonson bude izostao:

Dežonte Mari – 18.4 pre, 20.2 posle.
Derik Vajt – 11.1 pre, 19.3 posle.
Dag Mekdermot – 10.4 pre, 14 posle.
Jakob Peltl – 12.9 pre, 11.3 posle.

Upitni
Vil Barton 90%. 16.2 poena, 5.2 skoka, 4.2 asistencije, 33.8 minuta.

Ne igraju
Ostin Rivers – 3.9 poena, 1.4 skoka, 17.4 minuta.
Džamal Muri – Ne igra od početka sezone.
Majkl Porter mlađi – Nameštena rotacija, ne igra već 16 utakmica.

U nedostatku neke pametnije statistike, ‘ajde da zanemarimo prvih 8 utakmica i da pogledamo “pravu” statistiku svakog igrača Nagetsa iz ponude u poslednjih 16, na ovu novu nameštenu rotaciju.

Nikola Jokić – 27.1 poen.
Vil Barton – 16.8 poena.
Eron Gordon – 14.2 poena.
Monte Moris – 12.7 poena.

A, vi ako budete imali pitanja što se statistike tiče, pišite slobodno u komentarima na društvenim mrežama, pa ćemo probati da “iskopamo” šta vas zanima. Tipa: Koliko Nikola Jokić daje poena Spursima kroz karijeru? Daje 21 poen u proseku, ali gledajući samo prethodnih 5, taj prosek se diže na 28.6 poena.

Viđenje utakmice:
Biće ovo jedan košarkaški spektakl. Jokić koji predvodi svoj Denver, ne zna ni on sam kako. Sinoć je na svom kontu imao 39 poena protiv odličnog Valančijunasa, a večeras igra protiv i ne baš tako sjajnog defanzivca Peltla. Verujemo da naš Nikola može vući Denver i večeras protiv neugodnih Spursa. No, u Spursima ima par igrača koji će večeras praviti ogromne probleme Denveru. Prvi je svakako Mari. Plejmejker koji ima dužinu atipičnu za plejmejkera, ali sjajno igra na toj poziciji. Iskorišćava svako preuzimanje da napadne više i sporije igrače od sebe, a na niskom postu vrlo lako rešava protivničke čuvare na pozicijama jedan i dva. To treba očekivati večeras protiv Morisa, Kampaca i Hajlenda, koje može da rešava na postu. Drugi jeste Mekdermot, čovek haubica. Popovič mu je dao ulogu beka-šutera ili niskog krila. Igra odlično, istrčava i diže prvu. Denver nije ekipa koja preterano juri za igračima, te treba očekivati od njega da uzme bar 10 šuteva večeras, a možda bude i igrač sa najviše uzetih šuteva u svojoj ekipi vrlo lako. Očekivani broj poena jeste negde oko 215, što bi mogla biti granica koja neće biti pređena večeras, obzirom da Jokić i njegovi saigrači imaju sinoćnu utakmicu u nogama, a Greg će sve posvetiti čuvanju Jokića, s toga ne verujemo u neki veći broj poena večeras.