Izostanci

Izostanci, 9. april

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.04.2024 00:00
Izostanci, 9. april
Izostanci, 9. april

Bitno je da znate, da su situacije svakako podložne promenama dolaskom novih informacija, a mi ćemo se truditi da što agilnije ažuriramo novosti. Ako budete imali pitanja što se statistike tiče, pišite slobodno u komentarima na društvenim mrežama, pa ćemo probati da “iskopamo” šta vas zanima. Primer, koliko poena daje Durent protiv Atlante? Ili Barns protiv Bridžesa? Iskopaćemo.

Šarlot Hornets

Izostanci:

Lamelo Bol OUT
Set Kari OUT
Kodi Martin OUT
Mark Vilijams OUT

Dalas Maveriks

Izostanci:

Maksi Kleber 50%
Džoš Grin 25%
Derek Lajvli OUT
Greg Braun OUT

Viđenje utakmice

Ulazimo u sam finiš sezone, timovima je ostalo još 3 ili 4 utakmice da odigraju i završe regularni deo sezone. Veliki broj ekipa se još uvek bori za neki plasman i bolju poziciju na tabeli, dok je, kao i uvek, tu i određen broj ekipa koji igraju revijalnu košarku. Koliko će biti kalkulacija, koliko će neki da zapnu i da pruže 100% pred kraj, da se štede za derbije koje ih čekaju, sve je pitanje…

Dalas je jedna od ekipa koja ima za šta da se bori, ali ništa im nije hitno, ne gori im pod nogama. Uz potencijalnu pobedu večeras (jer su logično veliki favoriti), i protiv Detroita za 3 noći, imaće jasnu situaciju i realno je da će biti peti na Zapadu. Njima ne gine plej-of serija sa Klipersima, samo je pitanje da li će njih uspeti da skinu sa četvrtog mesta i tako prigrabe prednost domaćeg terena. Večeras nas raduje duel Vasilija Micića i Alekseja Pokuševskog sa jedne, odnosno Luke Dončiča sa druge strane. Za Šarlot je dosta stvari ispričano, znaju da odigraju dobro i iznenade, ako krene šut. Zanimljiv je podatak da su na prošlom meču koji su igrali, protiv Oklahome, svi igrači Šarlota bili dvocifreni (njih 8). Da li ćemo gledati možda neko takmičenje u šutiranju sa pola pre početka utakmice između Luke i Vase?

Filadelfija Seventisiksers

Izostanci:

Tajris Maksi 50%
Džoel Embid 50%
Tobajas Heris 50%

Kajl Lauri 50%
Deantoni Melton 50%
Robert Kovington OUT

Detroit Pistons

Izostanci:

Evan Furnije 75%
Kejd Kaningem 50%
Tadž Gibson OUT
Simone Fontekio OUT
Kventin Grajms OUT
Asar Tompson OUT
Ajzea Stjuart OUT

Viđenje utakmice

Kakvu je samo partiju odigrao Tajris Maksi protiv San Antonija. 52 poena, rekord karijere, i to uz samo 2 pogođene trojke, nestvarno. On i Embid su zaista “on fire”, možda trenutno najbolji duo lige, ređaju neke nerealne brojke. Ovako preporođena Fila nije baš protivnik za poželeti ni u plej-inu ni u plej-ofu. Imaju večeras zicer u vidu Detroita, za koji je Kaningem upitan, što Pistonsima dodatno smanjuje šanse za iznenađenjem. Doduše, ponovo su svi upitni i u Fili, ali izgleda će to biti tako do kraja regularne sezone.

Embid nije igrao prošlu, odmarao je, pa po toj logici možda zaigra večeras. Tada ga je dobro odmenio Pol Rid, koji je došao do dabl-dabl učinka od 11 poena i 10 skokova, uz 5 asistencija. Zanimljivo je da je on igrao u startnoj umesto dostupnog Moa Bambe. Pistonsi su u top 5 najgorih odbrana lige na 4 od 5 pozicija (sve sem PG pozicije), tako da je jasno kakvu priliku će imati igrači Filadelfije da budu produktivni večeras.

Toronto Reptors

Izostanci:

Grejdi Dik 50%
Imanuel Kvikli OUT
Skoti Barns OUT
Kris Buše OUT 
Jakob Peltl OUT
Džontej Porter OUT

Indijana Pejsers

Izostanci:

Benedikt Maturin OUT

Viđenje utakmice

Šteta što je Kvikli OUT za večeras, jer bi možda mogli videti dobar otpor Toronta protiv Indijane. Imanuel je na protekle 3 utakmice na prosecima od 24 poena i 8 asistencija. Beret zato noćas igra, on je na protekle 3 na prosecima od 25 poena, 7 skokova i 5 asistencija, što je zaista impresivno. Na jednoj ovakvoj utakmici, koju ne vidim kako može otići na mali broj poena, realno je da Beret zategne preko 20 šuteva i da ode preko 30 poena, ako mu se ne desi neko katastrofalno šutersko veče. Indijana je ovako veliki favoriti, pogotovo što su u solidnoj formi i što im pobeda znači.

Atlanta Houks

Izostanci:

Trej Jang OUT
Onjeka Okongvu OUT
Ejdžej Grifin OUT
Sadik Bej OUT

Majami Hit

Izostanci:

Bem Adebajo 75%
Nikola Jović 75%
Kevin Lav 75%
Teri Rožir 50%
Dankan Robinson OUT
Džoš Ričardson OUT

Viđenje utakmice

Sa jedne strane Nikola Jović, sa druge Bogdan Bogdanović, obojica kao starteri (verovatno, ako Jović zaigra jer je pod upitnikom) – to je nešto što volimo da vidimo. Ove dve ekipe su već igrale tri puta ove sezone, uspešniji je bio Majami sa 2 pobede. Atlanta je pobedila u prošloj i to pogotkom Dižonteja Marija u poslednjim sekundama, verujem da se sećate te trojke. On je na protekle 3 utakmice protiv Hita na proseku od 23 poena i 7 asistencija, ali mu je uloga značajno porasla od poslednjeg susreta ove dve ekipe. Bogdan je na proseku od 18 poena u mečevima sa Majamijem ove sezone. Uloga i pozicija Nikole Jovića u ekipi Majami Hita se takođe bitno promenila od kada se poslednji put susreo sa Bogdanovom ekipom, te je tako realnije istaći da on na poslednjih 10 utakmica sezone beleži 10 poena i 4 skoka.

Očekujemo Tajlera Hira u startnoj, što zbog odsutnog Dankana Robinsona, što zbog potencijalno odsutnog Rožira.

Milvoki Baks

Izostanci:

Patrik Beverli 75%
Kris Midlton 75%
Janis Adetokumbo 50%
Mardžon Bošamp OUT

Boston Seltiks

Izostanci:

Al Horford OUT
Kristaps Porzingis OUT

Viđenje utakmice

Na papiru, veliki derbi ove NBA večeri, derbi Istoka, derbi čitave lige. Jedino je upitan momenat odigravanja, odnosno momentum i stanje obe ekipe. Milvoki je u katastrofalnoj formi, 1-6 u poslednjih sedam utakmica, i to su uglavnom porazi od fenjeraša. Boston je osigurao prvo mesto, u laganijem su ritmu već neko vreme, ali morali bi imati određenu motivaciju u jednoj ovakvoj utakmici, protiv velikog rivala. Baksima je ovo jako bitna utakmica, jer do kraja igraju još dva puta sa Orlandom i jednom sa Oklahomom, što će reći da imaju izuzezno nezgodan raspored. Da su dobijali pola od onih utakmica na kojima se to očekivalo, ne bi im ovako gorelo pod nogama. A gori, jer su i Niksi i Orlando na samo jednu pobedu iza njih, a tu su i Kavsi. Ljudi bi mogli da prospu čitavu sezonu ako se poklope pobede konkurenata, a oni nastave da gube. Zato, noćas na svom terenu, da vidimo od čega su napravljeni i da li mogu da se trgnu iz krize. Janisov nastup jeste pod znakom pitanja, ali ne znam da li ima luksuz da propusti ovaj meč, te čekamo dalje vesti i informacije.

Malo brojki: Džejson Tejtum na poslednjih 10 utakmica protiv Baksa beleži 28.5 poena, a Džejlen Braun je na 22.8 poena na istom uzorku. Janis u poslednjih 10 protiv Bostona 31.7 poena, Midlton 15.7, Lilard 28.4. Na tri utakmice koje su već igrane ove sezone, Boston je slavio dva puta kući, Baksi jednom, takođe kući. Prošla utakmica pre par nedelja, Lilard je ubacio 32 a Portis 24 poena (Janis nije igrao), dok je Tejtum brojao do 31.

Prenos ovog meča možete pratiti na kanalu Arena Sport 1 Premium (01:30). Kompletan program Arene pogledajte ovde.

Čikago Buls

Izostanci:

Kobi Vajt 75%
Ajo Dosunmu 50%
Aleks Karuzo 50%
Džulijan Filips OUT
Patrik Vilijams OUT
Zek Lavin OUT
Lonzo Bol OUT

Njujork Niks

Izostanci:

Bojan Bogdanović 75%
Džulijus Rendl OUT

Viđenje utakmice

Džulijus Rendl je i zvanično završio za ovu sezonu, i to su naravno vrlo loše vesti za Nikse. On od 29. januara nije nastupao zbog problema i povrede sa ramenom, a prelomio je da na kraju mora otići na operaciju i da ne postoji šansa da opet zaigra ove sezone, jer je problem prevelik. Bojan Bogdanović bi trebalo da zaigra večeras. ali činjenica je da se on nije nametnuo treneru od trejda iz Detroita, te postoje određene informacije da bi mogao da bude na minimalnoj ulozi u skraćenoj rotaciji koju Tibodo planira za plej-of. Čini se da on ipak ima određenog iskustva koje bi moglo da pomogne i, što bi se reklo, poene u rukama, ali eto, videćemo šta budućnost nosi. Niksima je svaka utakmica must-win ako žele prednost domaćeg terena, pa čak i ako žele da sačuvaju sigurno mesto pred plej-of, te će i večeras jaku minutažu da gule igrači poput Bransona, Harta, Mekbrajda… Donte Divinćenzo je treći po broju ubačenih trojki ove sezone, momak igra nestvarnu sezonu, za svaku pohvalu.

U Čikagu upitni skoro svi bekovi i plejevi, te valja istaći da bi veću minutažu i ulogu mogao da ima Džavonte Grin, koji je potpisao za Bulse do kraja sezone, nakon povratka iz povrede (inače bivši reprezentativac Crne Gore). On je u protekle dve utakmice odigrao ukupno 54 minuta, te je zabeležio partije od 25 poena/13 skokova i 15 poena/8 skokova. Naravno, Derozan je na skoro 40 minuta po svakom meču, vuče koliko može. Čikago je inače pobedio Nikse pre par večeri, ali smo već ustanovili da su poprilično nekonstantni ove sezone i da je teško predvideti kako će odigrati.

Hjuston Rokets

Izostanci:

Džejšon Tejt OUT
Alperen Šengun OUT
 
Tari Ison OUT
Stiven Adams OUT

Orlando Medžik

Izostanci:

Frenc Vagner 50%
Džonatan Ajzak 50%

Viđenje utakmice

Hjuston je nakon onog nenormalnog niza, ipak uspeo da potone i sada je definitivno da neće ići u plej-in. Šteta zaista, par surovih poraza, recimo protiv Dalasa pre 2 noći, uspeli su da ispuste meč u kome su vodili čitavim tokom. Na 5 poraza su u nizu, ne znam koliko će ih to uzdrmati ili će završiti sezonu u stilu, ali svakako ih očekujemo sledeće godine kao ekipu koja se razvija u pravom smeru i koja će biti vrlo opasna. Orlandu večeras upitni Vagner i Ajzak, što bi bila dva značajana izostanka. Ajzak, kakav defanzivac, čovek bi trebalo da bude u priči za najboljeg defanzivca godine, sve može da brani, ima takvo telo da je to strašno. On Orlandu inače ulazi sa klupe, kao defanzivni specijalac, ali i pored toga Orlando ima sjajne odbrambene igrače u petorci koji ih čine jednom od najtvrđih ekipa lige.

Memfis Grizlis

Izostanci:

Lamar Stivens 25%
Džejk Laravija 25%
Santi Aldama OUT
Džeren Džekson OUT 
Džon Končar OUT 
Dezmond Bejn OUT 
Markus Smart OUT
Derik Rouz OUT
Zaire Vilijams OUT
Juta Vatanabe OUT
Vins Vilijams OUT 
Dža Morent OUT

San Antonio Spars

Izostanci:

Džedi Osman OUT
Džeremi Sohan OUT
Devin Vasel OUT
Dominik Barlov OUT
Keldon Džonson OUT

Viđenje utakmice

Da li će se ekonom Memfisa skinuti i zaigrati neku utakmicu do kraja sezone? Vrlo moguće, jer ljudi nekako nastavljaju da proširuju ovaj spisak povređenih igrača iz utakmice u utakmicu, a već odavno sam mislio da je to nemoguće. Skroman sastav je prejaka reč za ovu ekipu Memfisa, koja će se sastojati od 7 igrača večeras, i to 7 vrlo ne baš eminentnih igrača. Skoti Pipen mlađi bi mogao da vodi glavnu reč večeras (prošlu utakmicu 24 poena i 5 asistencija). Ne mogu da ne spomenem izvesnog Žoaa Marsela Pereiru, poznatijeg kao Maožinja, koji je izborio ugovor u Memfisu i sada igra u startnoj petorci, a pre par godina je bio na probi u Radničkom iz Kragujevca. Priča za poseban tekst.

U Sparsima, isto veliki broj povreda kako se sezona bliži kraju, ali se momci ne predaju, igrali su dva produžetka protiv File pre 2 večeri, i na kraju izgubili.

Minesota Timbervuls

Izostanci:

Karl Entoni Tauns OUT

Vašington Vizards

Izostanci:

Kajl Kuzma 50%
Tristan Vukčević 50%
Rišon Holms 50%
Entoni Gil 50%
Džoni Dejvis 50%
Marvin Begli OUT
Lendri Šemet OUT
Tajus Džouns OUT
Bilal Kulibali OUT
Ajzea Livers OUT

Viđenje utakmice

Nažalost, Tristan Vukčević nije siguran za večeras zbog problema sa kolenom, Ako ne igra, zaista treba naći neki poseban razlog da bi gledali Vizardse, koji jesu odigrali neke zanimljive utakmice pri kraju sezone, čak i napravile neke skalpove, ali jednostavno, 15 pobeda u sezoni, najgora sezona u istoriji franšize, zaista loše. Ukoliko svi upitni ne zaigraju, recimo da vredi obratiti pažnju na Patrika Boldvina mlađeg, momka koji je na prethodnom meču dobio rekordnih 33 minuta u sezoni, te isporučio 16 poena i 11 skokova.

Vizardsi su jedna od gorih odbrana lige, te je pitanje ko će iz Minesote da ih natrpa, ako za tim bude potrebe. Džejden Mekdanijels bi mogao da bude taj, zbog katastrofalne odbrane Vizardsa na pozicijama krila, ili Naz Rid, koji igra nestvarnu dobru sezonu, a recimo Lejkersima je ubacio 31 poen prošlu. Njega zaista ne vidim ko bi mogao da zaustavi, kao ni Rudije Gobera, koliko god to zvučalo čudno, ali u Vašingtonu nema “mesa” u reketu.

Oklahoma Siti Tander

Izostanci:

Džejlen Vilijams 50%
Gordon Hejvord OUT

Sakramento Kings

Izostanci:

Kigan Muri 50%
Kevin Herter OUT
Malik Monk
OUT

Viđenje utakmice

Posle određenog vremena, Šej konačno nije upitan pred meč, te je viđen kao starter, ukoliko ne bude nekih iznenadnih komplikacija sa tom povredom. Ja verujem da ona nije zalečena 100%, ali jednostavno, ovo je poslednji voz za Tandere. Pali su na treće mesto, Denver i Minesota im beže, tako da moraju da pruže poslednje napore ukoliko žele prvo ili drugo mesto Zapada. Zašto je to toliko bitno? Verujem da ne žele da nalete na Finiks Sanse u prvoj rundi plej-ofa. Doduše, ko god dođe iz plej-ina, takođe nije baš sjajan izbor, ali svakako je bolje ciljati Nju Orleans ili Sakramento, nego bilo koga od Sansa, Voriorsa ili Lejkersa.

Malo brojki i statistike: tri puta su već igrali u sezoni Sakramento i Oklahoma, za sada Kingsi odbranili svoj teren oba puta, a Oklahoma jednom. Šej je na ta tri meča redom postizao 33, 43 i 38 poena. U prošlom susretu, Monk (ne igra večeras) je bio najefikasniji u redovima Kingsa sa 26 poena, a Sabonis je u dva od tri meča ostvario tripl-dabl učinak. Foks je prvi duel propustio, a u druga dva – 41 i 15 poena. U prvom meču sezonu, u redovima Sakramento ubedljivo najefikasniji Herter (28) i Muri (24).

Juta Džez

Izostanci:

Voker Kesler OUT
Kris Dan OUT
Džordan Klarkson OUT
Lauri Markanen OUT
Džon Kolins OUT

Denver Nagets

Izostanci:

Nikola Jokić 75%
Eron Gordon 75%
Džamal Muri 75%
Eron Gordon75%
Kentavijus Kaldvel Poup 75%
Vlatko Čančar 25%
Zik Nađi OUT

Viđenje utakmice

Kao što vidite, čitava, ali bukvalno čitava prva petorka Nagetsa pod malim znakom pitanja za večeras. E sad, mislim da je tu računica u štabu Denvera jasna. Igraju sa prežaljenom Jutom, od koje možda i nema slabijeg protivnika u ligi trenutno-. Već sutra, Denver ima verovatno odlučujući meč sa Minesotom, meč u kojem bi mogao da se odredi poredak vrha Zapada. Bolje odmoriti i spremiti nosioce za taj meč, nego nešto rizikovati protiv Jute. Naravno, čisto sumnjam da će svi propustiti utakmicu, naprotiv, ali neko dobija poštedu. Ko, teško je reći sada, samo nam ostaje da čekamo vesti.

U Juti, eventualno bih pohvalio mladog Kijontea Džordža, koji je jedna od svetlih tački ovog tima. U poslednjih 10, on beleži 12.6 poena i 4.3 asistencije, a Voriorsima je u poslednjoj utakmici ubacio 25. Ostatak ekipe, dosta tanko, nepredvidivo i ne toliko atraktivno.

Los Anđeles Lejkers

Izostanci:

Entoni Dejvis 50%
Lebron Džejms 50%
Džared Vanderbilt OUT
Kristijan Vud OUT

Golden Stejt Voriors

Izostanci:

Geri Pejton 75%
Endrju Vigins 75%
Dario Šarić OUT

Viđenje utakmice

Nije nam ostalo još puno susreta Lebrona Džejmsa i Stefa Karija, ovo je jedan od poslednjih, tako da nema većeg povoda da gledate ovu utakmicu od toga. A osim toga, vrlo je moguć scenario u kome će ove ekipe igrati u plej-inu, ali za to moramo sačekati još malo. Lejkersi ovde ciljaju pobedu i nadaju se kiksu Sakramenta kako bi došli do osme pozicije, mada stvarno, ne znam kakve će sve kalkulacije imati timovi u ovih par poslednjih utakmica. Ne zna se ko će biti prvi, koje mesto više odgovara, jer siguran sam da niko ne želi Denver u prvoj rundi, dok je mlada i neiskusna ekipa Oklahome svakako poželjnija.

Sve u svemu, ostaje da se nadamo da će Lebron i Dejvis igrati večeras i da će biti dobra utakmica. Možda se ne bude igralo na 100%, možda se ne otkriju sve karte pred protivnikom, ko zna. Što se brojki tiče, Lebron je na poslednje 2 Voriorsima dao 40 i 36, a Kari Lejkersima 32 i 31.

Finiks Sans

Izostanci:

Jusf Nurkić 50%
Dejmion Li OUT

Los Anđeles Klipers

Izostanci:

Musa Dijabate 75%
Danijel Tajs 50%
Kavaji Lenard OUT

Viđenje utakmice

Duel za koji je zaista teško predvideti tok meča i konačni ishod. Kladionice kažu da su Sansi ubedljivi favoriti, ali jasno vam je da meč može otići u oba pravca. Sansi su favoriti jer nema Kavaija Lenarda u redovima Klipersa, ali eto, već 4 utakmice bez njega, Klipersi su tu zabeležili 3 pobede. U tom periodu, Pol Džordž je na proseku od 25 poena, Vestbruk na 14, Harden 15.

Sansima mnogo više treba pobeda, pa je možda i zato na njih takva kvota. Prošlu protiv Nju Orleansa, konačno smo videli Bredlija Bila na 30+ poena, što se zaista dugo nije desilo. Buker i Durent su manje-više konstantni, jedino je veliki upitnik nastup Jusufa Nurkića, koji je zbog svojih skokova, blokova i defanzivnih zadataka, ključan u ovakvom rasporedu snaga ekipe Finiks Sansa.

Portland Trejl Blejzers

Izostanci:

Džeremi Grent 25%
Anferni Simons OUT
Malkolm Brogdon OUT
Šejdon Šarp OUT
Matis Tajbul OUT
Robert Vilijams OUT
Tumani Kamara OUT

Nju Orleans Pelikans

Izostanci:

Nađi Maršal 25%
Brendon Ingram OUT

Viđenje utakmice

Portland je konačno odigrao neke malo bolje partije, čak uzeo 2 pobede u 3 utakmice, a protiv Bostona igrao egal (nazovimo to tako). Najzaslužniji za to jeste Diandre Ejton, koji beleži sjajne partije  i igra odlično. Od Ol-Star pauze je jedan od boljih centara lige, barem po nekim brojkama – samo su on, Dejvis i Jokić u tom periodu na prosecima od 20+ poena i 13+ skokova. Noćas će imati nezgodne protivnike u vidu Valančiunasa i Zajona, ali jasno je da ima potpunu slobodu u napadu Portlanda. Sa klupe je sjajan i Dalano Banton, kog smo prošli put hvalili – nemoj da nismo rekli. 🙂

Naravno da je Nju Orleans favorit, pogotovo kada imaju raspucanog Si Džej Mekoluma (na poslednje 3 je ubacivao 30+, uz dobre procente), koji bi kritičnoj odbrani Portlanda mogao da bude nerešiva enigma.