Hijerarhija moći

Počinje druga nedelja, brojne promene na listi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.10.2021 00:00
Počinje druga nedelja, brojne promene na listi
Počinje druga nedelja, brojne promene na listi

Uvodna nedelja bila je jako zanimljiva, iako gotovo pravo iz pripremnih mečeva, videli smo dobru košarku. Očigledno je da ekipe shvataju da je liga izuzetno izjednačena i nema više onog perioda u kojem se polako pale motori i razmišljanja “lako ćemo”. Nivo odbrane je mnogo viši negoli što je to bio slučaj prethodnih sezona u ovo vreme.

Bilo je za očekivati da ćemo nakon prve nedelje videti dosta promena, jer je uvodno izdanje više i predviđanje onoga što nas je čekalo. Tu su razočarenja, tu je naravno i timova koji su u ovom trenutku značajno kvalitetniji nego što smo očekivali.

Ne treba dužiti previše, veliki posao je pred nama.

Oklahoma Siti Tander 

Promena: Ostali na istoj poziciji.

Ovde definitivno nismo omanuli. Oklahoma je ubedljivo najgori tim lige u ovom trenutku. Možda i zato što je Pokuševskom minutaža u potpunom padu, nakon zaista obećavajućeg završetka prošle sezone?

Sve je ovo za očekivati, Tanderi su najmlađi tim lige, a u NBA je iskustvo oduvek donosilo prevagu. Ne očekujte da se previše promeni u danima pred nama.

Orlando Medžik

Promena: Pad za jedno mesto.

Hjuston je u direktnom duelu pokazao da je bolji tim od Orlanda u ovom trenutku, stoga su morali da na mesto ispred.

Orlando je sinoć pokazao da će navijači ipak moći da se nadaju povremenim kvalitetnim igrama ovog mladog tima. Rešili su sinoć Njujork, za koji smatram da može biti ekipa za velika dela, ali moraće da potvrde ovo iz večeri u veče kako bi ih pomakao sa začelja.

U dva uvodna meča su izgledali jako bledo, a rotacija više ličila na Evrokup ekipu.

Hjuston Rokets

Promena: Popeli se jedno mesto.

Kao što smo već pomenuli u prethodnom segmentu, morali su da preskoče Orlando, jer su ih prosto razmontirali u direktnom duelu. Sinoć su na neki način pokazali da to nije slučajnost, jer su pošteno namučili favorizovanu ekipu Bostona.

Zanimljivi, to je svakako pridev kojim bi ih opisao, za razliku od prva dva tima na listi. Hjuston ima igrače koji bi mogli da naprave krupne korake već ove sezone.

Detroit Pistons

Promena: Pad za jedno mesto.

Kao što je Dvejn Kejsi i najavio, problem ove ekipe biće u napadu. Trebalo bi da istom doprinese povratak na teren prvog pika na draftu, Kejda Kaningema, ali i sa njim biće ovo boljka Pistonsa čitave sezone.

Druga strana medalje je defanziva i tu ovaj tim pokazuje ozbiljan potencijal. Iako su izgubili oba meča, igrali su protiv ekipe koja pretenduje na sam vrh Istoka ove sezone, a oba puta su ih zadržali ispod 100 poena.

Pistonsi imaju nešto u ovom timu i ako nastave sličnom trajektorijom napretka, biće ponovo u konkurenciji za plej-of na Istoku znatno brže od očekivanog.

Nju Orleans Pelikans

Promena: Pad za četiri mesta.

Jedan od najvećih padova na čitavoj listi, ali definitivno zaslužen. Pelikani su izgubili sva tri meča koja su odigrali. Bitnije od toga, izgledali su potpuno neinspirisano i ni u jednom nisu bili ni blizu pobede.

Jednostavno, rotacija tima je jako tanka. To je nešto čega smo se pribojavali i pred samu sezonu, a sada se samo potvrđuje. Naravno, život je težak u NBA ligi kada vam nedostaje najbolji igrač i napadač, a kada je njegovo ime Zajon Vilijamson to dodatno dobija na težini.

Mislim da i povratkom Vilijamsona Pelikani neće imati šta da traže u borbi za plej-of na Zapadu, no, neka me demantuju.

Toronto Reptors

Promena: Ostali na istoj poziciji.

Jesu doživeli dva poraza u tri meča, ali Reptorsi imaju puno razloga za optimizam. Čini se da je Skoti Barns, četvrti pik na ovogodišnjem draftu, značajno ispred što se razvoja tiče nego što su se i najluđi fanovi Toronta nadali. Momak izgleda fantastično na početku profesionalne karijere i igra sa planinom samopouzdanja.

Povratkom Sijakama ova ekipa bi mogla da se već sada uključi u borbu za plej-of, ako protivnici ne odmaknu previše. Rapsodija u Bostonu i velika pobeda protiv Seltiksa je ogroman razlog za nadu.

Klivlend Kavalirs

Promena: Pad za tri mesta.

Kavsi jesu uspeli da dođu do pobede u prva tri meča i to protiv favorizovanih Hoksa, ali ni tada me nisu uverili da su ekipa za ozbiljnija dela ni ove sezone. Ekipa koja šutira trojke u ogromnim brojkama, a najbolji šuter joj je Riki Rubio, nema šta preterano da traži u NBA ligi.

Kao i Toronto, mogu biti i više nego zadovoljni početnim izdanjima svog novajlije, Evana Moblija. Mislio sam da će imati ogromnih problema igrajući četvorku u svojim prvi profesionalnim utakmicama, ali Mobli me demantuje i igra zaista iznad svih očekivanja.

San Antonio Spurs

Promena: Popeli se šest mesta.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja od početka sezone je mlada četa Grega Popoviča. Moram reći da igraju značajno modernije negoli prošle sezone, pa iako su izgubili dva meča propisno su namučili Denver i Milvoki u ta dva susreta.

Ostajem pri stavu da nema previše kvaliteta u ovoj ekipi, ali Popovič ih je usmerio da igraju na pravi način, timski, uz primese popularne košarke što se tiče velikog volumena trojki i prodora do samog koša i to izgleda jako solidno nakon prve nedelje.

Sakramento Kings

Promena: Popeli se dva mesta.

Veliko iznenađenje napravili su protiv Blejzersa i pobedili u Portlandu, u jednom odličnom meču. Nakon toga su izgubili dve utakmice na svom parketu, od Jute i Golden Stejta, ali ne može im se zameriti previše. Bili su u igri do samog kraja u oba susreta.

Devijon Mičel je svakako osveženje i doneo je ozbiljan kvalitet ovom rosteru. Uz napredak Haliburtona, ali i ponovo Rišona Holmsa, plus najbolje utakmice u karijeri Herisona Barnsa – dobijamo jako zanimljiv sastav.

Moram priznati da me je Dieron Foks pomalo razočarao, očekivao sam dodatni iskorak od njega, ali nakon prve utakmice u kojoj je bio solidan, na poslednja dva meča jako smušen i neadekvatno se pokazao u finišima utakmica kada je najviše trebao svom timu.

Indijana Pejsers

Promena: Popeli se dva mesta.

Neverovatni Pejsersi su odigrali dva meča, a koš razlika im je -2, ako se gleda samo regularni deo utakmice, kao da igraju fudbal.

Izgubili su prvo od Hornetsa, pa onda od Vizardsa, sa po jednim poenom zaostatka. Nakon toga su savladali odličnu ekipu Majamija u produžetku.

Čini mi se da Karlajl radi odličan posao sa ovom ekipom, koja mora se priznati zbog silnih povreda ima ograničenu rotaciju. Kris Duarte se potvrđuje kao jedan veoma dobar igrač, veoma iskusan za rukija i to samopouzdanje pokazuje od prvog dana. Sabonis i Brogdon su pravi lideri tima, a kada se vrate Levert, pa i Ti Džej Voren, ova ekipa će biti izuzetno opasan rival.

Vašington Vizards

Promena: Ostali na istom mestu.

Čak i pored dve pobede nisam i dalje ni blizu uveren da će ova ekipa Vašingtona biti u samom vrhu Istoka. Jeste, jako su zanimljiv sastav, dugačka rotacija, pregršt iskusnih igrača, ali želim dodatnu potvrdu naredne nedelje kako bi ih “nagradio” pomakom na listi. Ispred njih su već ozbiljne ekipe.

Los Anđeles Klipers

Promena: Pad za osam mesta.

Čini mi se najdeblji pad na listi, ali i pored toga Klipersi me nisu previše razočarali. Čudno, zar ne? Igrali su protiv dva tima koji su pretendenti na visoke plasmane i oba puta bili u finišu, ali samo kako bi se potvrdilo koliko im Lenard nedostaje.

Da, došlo je do pada, ali iz prostog razloga što je NBA u ovom trenutku ozbiljna džungla, a lavova ima i previše.

Boston Seltiks

Promena: Pad za tri mesta.

Dugo sam se dvoumio da li da ih postavim ispred Klipersa, bio sam razočaran njihovim igrama, ali ipak mislim da su u trenutnim sastavima kvalitetniji tim od ekipe iz Los Anđelesa. Daću još malo vremena ruki treneru Imeu Udoki da posloži kockice.

Jedina pobeda došla je protiv nejakog Hjustona, nedelja dokazivanja je pred njima.

Šarlot Hornets

Promena: Popeli se dva mesta.

Penjanje od samo dva mesta, ali gomila potencijala. Šarlot je na 3-0, nakon ogromne pobede protiv Bruklina. Nisam još uvek spreman da ih stavim ispred nekih dokazanih ekipa, ali Šarlot ima jako visok plafon ove sezone.

Mislim da je dovođenje Kelija Ubrea mlađeg pun pogodak uprave tima. Da, zna Keli da bude ishitren i uzme šuteve koji su van reona njegovih mogućnosti, ali njegov defanzivni potencijal donosi dodatnu dimenziju ovoj ekipi.

Napredak Majlsa Bridžesa će biti velika priča za ovu ekipu, a valja naglasiti da su sve ovo uradili bez velikog doprinosa Terija Rožira, najboljeg igrača tima prošle sezone.

Šarlot Hornetsi su strašno zanimlijv tim, verovali ili ne, a kada ih predvodi tako lucidan igrač kao što je Lamelo Bol, oni su “must see TV“.

Minesota Timbervulvs

Promena: Popeli se dva mesta.

Nazireli se to konačno jedna čvrsta sezona doživotno mladih Vukova? Izgledali su odlično u uvodnoj nedelji, iako su igrali protiv dva fenjeraša, to su mečevi koji su ih prethodnih godinama mnogo koštali.

Napomenuli smo da su prošle sezone kada god su bili kompletni izgledali odlično, a sada je to slučaj. Imaju ogromnu želju da se dokažu, a to potvrđuju i njihove izjave.

Čikago Buls

Promena: Popeli se dva mesta.

NBA javnost je mnogo očekivala od njih, a oni su opravdali ista očekivanja. Čikago je 3-0 i posle dužeg niza godina bude optimizam među navijačima u vetrovitom gradu.

Jesu imali nešto lakši raspored, ali te “lake” utakmice koje se moraju dobiti su često kamen spoticanja ekipa koje nemaju čvrstu fondaciju. Čini se da je Bili Donovan uspeo da udari taj temelj.

Zek Lavin će se definitivno naći u još jednoj rubrici ove nedelje, onoj koja pažnju posvećuje najboljim individualcima lige.

Dalas Maveriks

Promena: Pad za pet mesta.

Dalas me je totalno razočarao. Pogledao sam oba meča tima, jesu pobedili na neugodnom gostovanju u Torontu, ali je i tu bilo dosta klimavo do jedne furiozne serije u poslednjoj četvrtini i sijasetu teških šuteva koje su pogodili.

Ono što me je posebno zateklo jeste da Dalas nema igrača koji zna da postavi pravi, čvrsti blok prilikom pik en rola. Otuda čudi što nisu značajnije pohitali za ozbiljnijim rešenjem na poziciji centra i važnije, partnera Luke Dončića u najvažnijem segmentu današnje igre.

Atlanta ih je potpuno razmontirala u uvodnoj utakmici.

Atlanta Hoks

Promena: Popeli se jedno mesto.

Od sjaja do očaja i nadajmo se nazad, mi pristrasni fanovi Srba u NBA ligi. Kao što je poslednja rečenica u prethodnom segmentu rekla, prosto su masakrirali Dalas u premijeri, da bi samo par dana kasnije potpuno razočarali u Klivlendu.

Mislim da su pucali sebi u noge i izgubili dobijen meč protiv ekipe koja ni sama nije verovala u sebe, ali takođe mislim da to neće biti problem u narednom periodu. Hoksi ipak ne smeju prečesto dozvoljavati sebi ovakve kikseve ukoliko žele da potvrde odličnu prošlu sezonu.

Njujork Niks

Promena: Popeli se jedno mesto.

Nisam želeo previše da “kaznim” Nikse za sinoćnji kiks protiv Orlanda. Svaka ekipa u NBA ga ima s vremena na vreme, a Niksi su sinoć taj kupon iskorstili.

Izgledali su jako zanimljivo i kvalitetno protiv Bostona, pa potvrdili to u prvom meču protiv Medžika. Verovatno su pomislili “lako ćemo”, a sa takvim pristupom će teško dobiti i ekipe razvojne lige.

Furnije je pokazao da će biti odlično pojačanje za ovu ekipu, dok se nešto veći doprinos Kembe Vokera željno iščekuje.

Portland Trejl Blejzers

Promena: Popeli se jedno mesto.

Da, jesu izgubili prilično neočekivano protiv Sakramenta u prvom meču, ali su i tada pokazali dosta dobrih stvari. Izgledaju dosta bolje i žustrije negoli prethodnih godina, pre svega u defanzivi, ali jednostavno nisu imali odgovor za brzinu Foksa, u kombinaciji sa odličnom šuterskom večeri gostiju.

Potvrdili su dobru igru protiv finaliste NBA lige i potpuno razbili Finiks u drugoj utakmici, a bitnije, apsolutno ukočili protok lopte ekipe čija je to glavna odlika. Ozbiljan period je pred Portlandom.

Memfis Grizlis

Promena: Popeli se šest mesta.

Ako se ne varam, najveći napredak na lisit. Potpuno zasluženo. Memfis igra bez drugog najboljeg igrača iz plej-of serije sa Jutom, ali se to ne primećuje. Povratak Bruksa biće samo dodatno gorivo ovog tima.

Lako su savladali Kavse, pa to potvrdili protiv Klipersa, a sinoć su bili jako blizu pobede i nad drugim timom iz Los Anđelesa. Morant je definitvno napravio iskorak i biće jedan od glavnih igrača u našoj MVP trci.

Memfis je ekipa koja je prethodne dve godine potpuno nadmašila očekivanja, a sve su prilike da će to ponoviti i ove sezone.

Majami Hit

Promena: Popeli se jedno mesto.

O, kako su samo razmontirali Milvoki. Šampioni lige se nisu ništa pitali na Floridi, na prvom meču Hita ove sezone. Energija sa kojom su igrali i koncentracija sa kojom su prišli utakmici su bili na mnogo višem nivou od momenta u sezoni u kojem su se našli.

Izgubili su na drugoj utakmici protiv neugodne ekipe Pejsersa u Indijanapolisu, ali su igrali bez pravog rešenja na poziciji plejmejkera nakon Laurijeve povrede zgloba.

Majami će definitivno biti konkurentniji negoli prošle sezone.

Filadelfija Seventisiksers

Promena: Pad dva mesta.

Fila je sa lakoćom rešila utakmice u kojima je trebala da pobedi, ali su poptuno razočarali u poslednjoj četvrtini derbija sa Bruklinom.

Ta senka dešavanja sa Benom Simonsom će biti sve tamnija bude li još par negativnih rezultata, ipak verujem da Siksersi imaju dovoljno i kvaliteta i sistema da pobeđuju u utakmicama protiv ekipa od kojih su objektivno bolji.

Pad je posledica činjenice da je par ekipa na višem nivou trenutno od onoga što smo predviđali.

Finiks Sans

Promena: Pad za tri mesta.

Moram priznati da sam solidno razočaran izdanjima Sansa na početku sezone. Jesu dobili Lejkerse, mada i oni su priča za sebe, ali poraženi su od Nagetsa za koje su pokazali da su značajno bolja ekipa u plej-ofu, a nakon toga i potpuno razbijeni u Portlandu.

Sansi su bili to što su bili prethodne sezone zbog kolektivne koncentracije i posvećivanju detaljima. Trenutno nisu ni blizu tog nivoa posvećenosti, ni na jednoj strani terena.

Denver Nagets

Promena: Popeli se dva mesta.

Nisam očekivao Denver ovako visoko nakon uvodne nedelje, moram biti iskren. Ali zdravi Vil Barton dodaje novu dimenziju ovoj ekipi, na obe strane terena (?)!

Jokić od samog starta igra na strašnom nivou i sa lakoćom je rešavao rivale. Ostatak ekipe trenutno kao podmazan i pored informacija sa priprema da je situacija drugačija.

Očekuju se tek bolje igre Majkla Portera mlađeg koje će i ceo Denver dići na viši nivo.

Los Anđeles Lejkers

Promena: Pad za dva mesta.

Pored razočaravajućih partija nisam nikako sprema da Lejkerse spustim niže od ovoga. Očigledno je bilo i pred početak sezone da će ovo biti ekipa koju će Vogel teško ukomponovati, tako da ću mu dati još vremena pre nego što krenem da “sečem”.

Nakon dva uvodna poraza sinoć bitna pobeda protiv poletnog tima Memfisa, ali još važnije, donela ju je dubina rostera kojoj se Rob Pelinka nadao i odlična partija novog devetog strelca u istoriji NBA košarke. 

Bruklin Nets

Promena: Pad za dva mesta.

Kao i u slučaju Lejkersa, ne mogu još uvek da odustanem od visokog plasmana Bruklina, pa i pored teškog poraza od Šarlota sinoć. Evidentno je da Stiv Neš taktizira dosta i isprobava razne varijante u prvim mečevima, pa ćemo to navesti kao olakšavajuću okolnost.

Durent je na ozbiljnom nivou, ukoliko mu se pridruži i Džejms Harden, Bruklin će rešiti dosta problema jednim udarcem.

Juta Džez

Promena: Popeli se dva meta.

Džezeri su u uvodnoj nedelji dokazali jedno, a to je da ova ekipa ima svu rutinu regularne sezone u malom prstu. Sistem Kvina Snajdera je idealan za utakmice regularnog tipa, na njima (i njemu) je da dokažu u aprilu da imaju veštine za više.

Dve čvrste, najbolje rečeno upravo rutinske pobede u utakmicama u kojima je timska igra ponovo došla do izražaja.

Golden Stejt Voriors

Promena: Popeli se pet mesta.

Prvi put nakon 2016. godine (kada su imali 73 pobede u regularnom delu) Ratnici su stigli do 3 uvodne pobede. Bitnije, savladali su konkurente u borbi za plasman na Zapadu, timove iz Los Anđelesa – Lejkerse i Kliperse, pa nakon toga i neugodne Kingse u Sakramentu.

Golden Stejt se vratio. Nisam nikada bio fan Ratnika, ali ne mogu da se otmem utisku nakon dvadesetak odgledanih utakmica u ovoj prvoj nedelji da igraju ubedljivo najlepšu košarku u ligi.

Za njih veoma bitno da su počeli da pobeđuju i u utakmicama kada Stef ne šutira kao vanzemaljac, kao što je to bio slučaj protiv Lejkersa, što je prošlih par sezona bila nemoguća misija.

Milvoki Baks

Promena: Ostali na istom mestu.

Mislim da je prašenje guzice od strane Majamija bio samo jako loš dan i nedostatak energije, tačnije nemogućnost da se u tom pogledu izjednače sa silno motivisanim Hitom, nakon odličnog meča i pobede protiv Netsa, direktnih rivala.

Vratili su ih Džimi i ekipa u realnost, a oni su reagovali momentalno sa pobedom protiv San Antonija. Mora se reći da im nedostaju bitni igrači i starteri, pa i to ima velikog udela u odluci da ih ne svrgnem sa čela. Mislim da je Milvoki i dalje najbolji tim u ligi u ovom trenutku, ali ne smeju sebi dozvoliti još blamaža kao što je bila ona na Floridi.