Hijerarhija moći

Hijerarhija moći - Pet Rajli konačno pogodio

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.11.2021 00:00
Hijerarhija moći - Pet Rajli konačno pogodio
Hijerarhija moći - Pet Rajli konačno pogodio

Pre svega izvinjenje na kašnjenju od jednog dana, iz tehničkih razloga. Zbog toga, molimo vas da zanemarite sinoćnje mečeve u ovom tekstu. Jer je rađen za dan ranije.

Imao sam dosta problema da posložim timove. Nikako nisam mogao da se odlučim za parametre. Da li je još uvek rano da otpišem nekoga? Da li je prerano da nekoj ekipi koja nije potvrdila svoje dobre partije u kontinuitetu previsoko mesto? Vodio sam se na kraju jednom idejom, a to je da ekipe poređam tako kao da večeras startuje plej-of, a ja ređam svoje glavne favorite za titulu po onome što su do sinoć pokazali.

Naravno, veliki uticaj na igru timova ima nedostatak nekih ključnih igrača. Pojedincima fale zvezde, nekima i po par startera, sve je legitimno. Ali baš iz tog razloga ova raspodela moći izlazi u momentu, jednom nedeljno, kako bismo videli trenutno stanje.

Oklahoma Siti Tander 

Promena: bez promene.

Ubeđen sam da bi imali ozbiljnih problema da osvoje Evrokup.

Jeste, savladali su Lejkerse. Ali to je kombinacija opuštanja Jezeraša, neigranje Lebrona i ispunjavanje godišnje kvote nemogućih kambekova.

Orlando Medžik

Promena: bez promene.

Postoji dosta stvari zbog kojih bi u taboru tima sa Floride mogli da budu optimističi. Igra plejmejkera Kola Entonija svakako raduje, napravio je iskorak u odnosu ruki sezonu. Bar ako je suditi po početnim utakmicama.

Medžik je mačlji kašalj za većinu ekipa trenutno, ali ne smetnite s uma da Orlandu fali nekoliko igrača koji se mogi podvesti pod red najboljih. Džonatan Ajzak, Markel Fulc i Čuma Okeke nestrpljivo čekaju odobrenje doktora da se vrate na parket.

Hjuston Rokets

Promena: bez promene.

Moram priznati da sam Hjuston najmanje puta uspeo da pogledam od početka sezone, ali u dva meča koja sam pogledao nisam bio impresioniran. Naravno, nije to ni za očekivati od ove mlade ekipe. Još uvek oni imaju dosta posla pred njima.

Svrstavam ih ispred prethodne dve ekipe iz razloga što imaju par veterana koji su dovoljno kvalitetni da bilo kom protivniku pomrse račune – Erik Gordon i Kristijan Vud. Obojica igraju u solidnoj formi od početka sezone.

Detroit Pistons

Promena: bez promene.

Moglo bi sve da izgleda značajno bolje za Detroit Pistonse u narednom periodu, ukoliko se ispostavti da je Kejd Kaningem zaista kvalitet o kom se pričalo godinama.

Prvi pik na draftu se vratio na parket, doduše u jako limitiranim minutima. Nije pokazao mnogo, što je bilo i za očekivati nakon gotovo mesec dana pauze, ali očekuju se sve bolje partije kako vreme bude odmicalo i sa iskustvom igranja NBA utakmica.

Pistonsi su već pokazali da su defanzivno kvalitetna ekipa, ali mučenje u postizanju poena je bilo preveliko. Nadaju se da će Kejd rešiti deo tih problema.

Nju Orleans Pelikans

Promena: bez promene.

Mučenje. Tako izgledaju pokušaji Pelikana u ostvarivanju pobeda. Imaju zanimljiv sastav, ali nedovoljnu dubinu. Tu dolazi do problema.

Trenutno su bez dva najbolja igrača. Zajon je počeo da trenira sa ekipom, ali neće se vratiti u ful trening bar još 3 nedelje.

Indijana Pejsers

Promena: nazadovali četiri mesta.

Ekipa Rika Karlajla izgleda kao tvrd orah, ali nakon 7 utakmica uspeli su da upišu samo jednu pobedu. Ne smemo zaboraviti da su igrali bez Leverta i Vorena, pa i Brogdona u prethodnoj nedelji.

Ipak, moramo odreagovati na nedostatak uspeha ove ekipe i propisno ih pozicionirati na listi. Ekipe koje su ih prestigle uspevaju da stignu do pobeda, što nije slučaj sa Pejsersima iako na oko njihova igra izgleda sasvim zadovoljavajuće.

San Antonio Spurs

Promena: nazadovali jedno mesto.

Nemaju Spursi veliki kvalitet, ali igraju na pravi način. To se i moglo očekivati od ekipe Grega Popoviča. Tim pristupom uspevaju da stignu do dve pobede, poslednje protiv Milvoki Baksa, ali i zaista neizvesnih mečeva protiv Lejkersa, Denvera i Dalasa.

Igrač koji je napravio najveći iskorak je Dežonte Mari. Dugajlija na poziciji plejmejkera beleži brojke blizu tripl dabla nakon 6 utakmica. Timovi ispred jednostavno imaju kvalitetnije sastave po mom mišljenju.

Toronto Reptors

Promena: napredak od dva mesta.

Moram reći da su Reptorsi prijatno iznenađenje, iako njihova pozicija na listi to ne potvrđuje baš. Sačekaću potvrdu u vidu dobrih igara i u narednim nedeljama kako bi dodatno napredovali na listi.

Prvi među jednakima je Skoti Barns, novajlija tima. Priznajem da nisam očekivao ovakva izdanja četvrtog pika na draftu, pogotovo ofanzivno. Barns je trenutno prvi poenter, prvi skakač i igrač sa najvišim procentom šuta iz igre u timu.

Postoji mogućnost da je Torontov proces reforme tima znatno ubrzan, a glavni razlog je Barns.

Klivlend Kavalirs

Promena: napredovali jedno mesto.

Kavsi nastavljaju da grade momentum nakon par velikih pobeda. Delom na dobre igre tima utiče i smanjena minutaža Kolina Sekstona. Da, šala, ali u svakoj šali ima istine. Ubeđen sam da je Sekston jedan od igrača koji postavljaju puste brojke koje ne donose rezultat timu. Čini se i u taboru Klivlenda dele mišljenje.

Sekston je i dalje prvi poenter tima i igrač koji je najrazvijeniji u tom smislu, ali uz znatno manju minutažu i balansirano poentiranje ostatka tima.

Klivlend može da raduje da su u svim porazima bili više nego konkurentni i bili u utakmicama do samog kraja.

Sakramento Kings

Promena: napredovali jedno mesto.

Doveka solidni i garantovana glavobolja. Ovaj tim i dalje ima bolnih, jako bolnih tačaka i tema za diskusiju, ali ima i više nego ikada kvalitetnih ili talentovanih igrača.

Hild i Foks su promenljivi i nažalost oličenje prethodne decenije tima, ali Haliburton i Mičel, uz stabilnog Holmsa nude nadu za bolje sutra. Po ko zna koji put.

Uspeli su od prošlog ponedeljka da upišu dve pobede i to jednu od njih protiv Sansa.

Los Anđeles Klipers

Promena: pad za jedno mesto.

Kako je dobro, videti te opet! Daleko je vreme kada će Džordž moći da otpeva legendarnu pesmu svom saborcu, Kavaju Lenardu, stoga bi Klipersi morali pod hitno naći način da redovno stižu do pobeda, inače će plej-of mesta debelo odmaći.

Pol Džordž igra na nivou na kojem smo se nadali da ćemo ga videti, ali nema gotovo nikakvu pomoć saigrača. U tom grmu leži zec.

Vašington Vizards

Promena: napredovali jedno mesto.

Čarobnjaci dele najbolji skor u ligi sa nekoliko ekipa. Zaista najbolji mogući način da se dodvore Bredliju Bilu i pokažu mu da može da pobeđuje i u Vašingtonu.

Ekipa je trejdom Vestbruka i potpisom Dinvidija stekla ozbiljnu dubinu. Pa iako ima veliki broj igrača koji su prečesto bili u očima fanova i izazivali podsmehe, potraje li odlična forma Vizardsa još par nedelja niko se više neće smejati.

Jedan su od timova od kojih čekam dodatnu potvrdu kvaliteta kao bi ih pozicionirao više na listi.

Boston Seltiks

Promena: bez promene.

Toplo-hladno. Tako se može opisati igra Bostona do sada, a gorući problem je odbrana, koja je trenutno jedna od najgorih u ligi.

Kao što prva rečenica kaže, tako igraju i najbolji igrači tima. Boston je doduše izgubio čak 3 utakmice u produžecima i stvari su lako mogle biti znatno drugačije. Čvrsto verujemo da u taboru tima nisu nikako zadovoljni početkom.

Minesota Timbervulvs

Promena: pali jedno mesto.

Vulvsi su izgubili bitan meč od rivala sa Zapada, Denver Nagetsa i tu su mogli videti dosta stvari. Iako su bili bolji tim u velikom delu susreta, uspeli su da ispuste prednost i zabeleže stoti uzastopni poraz od Nagetsa.

Pored rečenog, KAT, Edvards i Rasel su silno motivisani ušli u ovu sezonu i to se da primetiti. Ako ih povrede zaobiđu mislim da mogu do plej-ofa ove sezone.

Šarlot Hornets

Promena: popeli se jedno mesto.

Tim Majkla Džordana nastavlja da impresionira ove sezone. Nije se mnogo promenilo od prošlog pisanja, a budu li nastavili u istom ritmu, naredne nedelje će se probiti na mnogo ozbiljnije mesto.

Hornetse predvode Lamelo Bol i Majls Bridžes. Dok se za Bola moglo očekivati da napravi iskorak, nisam siguran da se isto može reći za Bridžesa, bar ne u ovoj meri. Majls igra na MVP nivou!

Portland Trejl Blejzers

Promena: pali četiri mesta.

Uh. Kakva glavobolja od ovih momaka. Mogu misliti kako je istinskim navijačima Blejzersa. Neverovatno je kakve promene u igri doživljavaju ovi momci, od blowouta na jednu, do iste situacije na drugu stranu.

Bilaps je izmenio dosta stvari u igri, na obe strane terena, te je ovo za očekivati, ali i pored svega ovih obrta je previše. Za sada su baš tu, na poziciji u sredini liste, dok ne pokažu stabilnost za više.

Razočarenje je Dejmijan Lilard, koji ne može trenutno da pogodi okean sa broda.

Dalas Maveriks

Promena: bez promene.

Mavsi još uvek traže sebe i stabilnost pod Džejsonom Kidom. Očigledno je da ovaj tim ima potencijal, ali isto tako kao da nisu u vinkli sa glavnim trenerom ili da proces postavljanja sistema još uvek traje.

Zaista puno sličnosti imaju u tom segmentu sa Portlandom, prethodnom ekipom na listi, ne dozvoljavaju mi ovako rano u sezoni da ih pravilno pozicioniram.

Luka Magija i dalje radi, to je sigurnije nego da će pasti mrak večeras.

Atlanta Hoks

Promena: bez promene.

Lista timova koji igraju po principu toplo-hladno je sve duža, pa na istu dodajemo i Atlanta Hokse. Moram priznati da nisam ovo očekivao od ekipe Nejta Mekmilana. Nisam očekivao ni neke nenormalno velike uspehe, ali jesam stabilnost u igri i prepoznavanje situacija koje su pokazali prethodne sezone.

Manjka kohezije i fluidnosti, kojih je bilo na pregršt prošle godine. Bogdan mora da se trgne, ne smeju neki Rediši i Hanteri uzimati više šuteva od igrača koji je nakon All Star pauze pogodio manje trojki samo do Stefa Karija.

Memfis Grizlis

Promena: pad od dva mesta.

Nije ovo toliko do Memfisa, koliko su ekipe iza njih odigrale kvalitetno. U protekloj nedelji jesu naneli prvi poraz Ratnicima, ali su i ubedljivo poraženi od strane Hita i Blejzersa.

Nemam puno šta da dodam što se Memfisa tiče u odnosu na prethodne objave. Možda da očekujem znatno više od Džerena Džeksona mlađeg. Još uvek je smušen i nedorečen, prespor u šutu i neodlučan. Ima talenat za mnogo više.

Čikago Buls

Promena: popeli se četiri mesta.

Velika reforma rostera donela je rezultate, bar na startu sezone. Impresivna pobeda protiv jedne od najboljih ekipa lige, Juta Džeza, samo je potvrdila da su Bulsi na pravom putu.

Povreda Patrika Vilijamsa mogla bi da im zagorča život, a njegov posao u defanzivi preuzeće Džavonte Grin.

Filadelfija Seventisiksers

Promena: pad od dva mesta.

Trulo je dosta toga ove godine u Filadelfiji, pa iako je navodno palo pomirenje sa Simonsom ne bih lično očekivao kraj turbulencijama.

Kako tako, Fila dolazi do pobeda. Skor od 4-2 nikako nije loš, ali jedina značajna što bi se reklo jeste ona protiv Atlante, koja takođe nije u sjajnoj formi.

Ozbiljne testove, protiv Bruklina i Njujorka su pali.

Njujork Niks

Promena: popeli se tri mesta.

Niksi su odlučili da prošla sezona ne sme biti puka slučajnost, već donja granica ispod koje se više ne ide. Nalaze se na samom vrhu konferencije, a otuda i ozbiljno penjanje na listi.

Razigrao se u potpunosti Kemba Voker i doneo tu dinamičnu dimenziju u bekovskoj liniji, igrača koji može da reši napad driblingom na perimetru.

Ako nastave da grade u istom ritmu, Niksi bi u vreme plej-ofa mogli biti ozbiljna pretnja, ne samo simpatičan tim.

Finiks Sans

Promena: pad za jedno mesto.

Trgli su se Sansi protiv neugodnih Kavalirsa. Da nisu i te kako bi uticalo na njihov plasman ove nedelje. Ovako ću im dati kredita za još jednu nedelju, posle svega što su uradili prošle sezone.

Naredne nedelje ih očekuju tri utakmice kod kuće i u svakoj će biti favoriti. Sve osim maksimalnog učinka uticaće negativno na njihov plasman na listi.

Denver Nagets

Promena: pad za jedno mesto.

Na skoru 4-2 i fantastični sa Jokićem na terenu. Prošle nedelje dve ozbiljne pobede, ubedljivi protiv Dalasa i jedna muška pobeda na gostovanju protiv ekipe koja nadolazi, u Mineapolisu.

Nagetsi moraju da reše goruće pitanje kreiranja situacija za poentiranje mimo Nikole Jokića. U svakoj izgubljenoj utakmici ih je to koštalo pobede.

Milvoki Baks

Promena: pad od pet mesta.

Izostanak startera počinje osetno da se primećuje i to više ne smemo zanemariti. Čak je i Midlton, pored Lopeza i Holideja, sada van terena i u kovid protokolu.

Milvoki je vezao čak tri poraza, što se nije desilo čini se prođe večnost. Ne trebaju da brinu za period kada se starteri vrate na teren, vratiće se i pobedama, ali do tada za njihove standarde slabo šesto mesto.

Bruklin Nets

Promena: pad za jedno mesto.

Mrežice na mišiće i raspoloženje najboljih igrača rešavaju slabije timove, ali i drugi ozbiljniji test padaju.

U toku prošle nedelje Majami im je podelio lekciju i pokazao da je trenutno bolji tim. Veći problem od čak 3 poraza je igra tima, koja je daleko od tečne, iako su veliki deo sastava sačuvali na okupu.

Los Anđeles Lejkers

Promena: popeli se jedno mesto.

Pretekli su Bruklin. Koliko god to čudno zvučalo meni, jer sam bio ubeđen da kada dođe vreme bitnih utakmica Lejkersi neće funkcionisati u ovom sastavu, mislim da serija između Bruklina i Lejkersa startuje večeras, u trenutnim sastavima i po sadašnjoj situaciji – mislim da bi Lejkersi izašli kao pobednici.

Ozbiljno su kiksnuli protiv Oklahome, ali i tu su osetno vodili do nenormalnog opuštanja. Mislim da polako kapiraju kako da igraju zajedno. Imaju još dva “zicera” u narednoj nedelji, protiv Hjustona i Oklahome, te za kraj iste solidan test protiv Portlanda.

Majami Hit

Promena: popeli se šest mesta.

Pet Rajli je konačno pogodio. Naslov lepo kaže. Pod ovim mislim na okruživanje okosnice tima Adebajo – Batler.

Majami igra fantastično i moram priznati da sam do samog momenta izbacivanja rubrike bio u nedoumici da li da ih plasiram na sam vrh liste. Odlučio sam da sačekam još jednu nedelju i sagledam situaciju – da li je ova energija sa kojom Majami igra u odbrani održiva ili posledica ogromne želje na startu sezone.

Hit ima šansu da postane istorijski dobra defanzivna ekipa, a sve zasluge idu dodavanju Laurija i Takera pomenutoj okosnici tima. Protivnici se bukvalno plaše da krenu u napad protiv Majamija.

Golden Stejt Voriors

Promena: bez promene.

Ratnici ostaju na visokom mestu i pored prvog poraza u sezoni. Sam poraz nije toliko bolan, koliko način istog.

Golden Stejt je pobegao od svoje igre kada se meč lomio i to nije slučaj prvi put. U prethodnim susretima ih to nije koštalo, ali protiv mladih Grizlisa jeste.

To je moja jedina zamerka za Stiva Kera i ekipu u dosadašnjem delu sezone.

Juta Džez

Promena: popeli se za dva mesta.

Svi variraju, ali oni su standardno jako kvalitetni. Čini mi se da su Džezeri ekipa koja najmanje mora da razmišlja i brine što se uigravanja tiče. Njihov sistem radi perfektno.

Jesu doživeli prvi poraz, ali niko se i nije nadao da će sezonu završiti sa svim trijumfima. Igra je funkcionisala i te večeri u Čikagu, ali ih nije služio šut.

Na većem uzorku, ređe će biti situacije u kojima će Juta gubiti ovakve utakmice. Mislim da su sigurni među četiri najbolja tima na Zapadu po završetku regularnog dela i pored povećane konkurencije.