Hijerarhija moći

Hijerarhija, novi poredak na vrhu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.11.2021 00:00
Hijerarhija, novi poredak na vrhu
Hijerarhija, novi poredak na vrhu

Uzbudljiva nedelja je iza nas. Nekoliko odličnih utakmica, više nego ozbiljan broj velikih preokreta prouzrokovalo je brojne promene. Imamo nove lidere začelja, kao i promenu na vrhu hijerarhije.

Moram pomenuti i povrede. Evo, od malopre znamo da će Kavsi biti bez Sekstona u dobrom delu sezone, možda i do samog kraja. Bostonu će faliti Džejlen Braun. Veliki broj igrača pokosila je i korona, koja čini se ponovo hara ligom. Poslednja žrtva je Džoel Embid. No, koga nema, bez njega se može i mora. Nekima smo dali malo oduška iz pomenutih razloga, ali kao i prošle nedelje glavni parametar ostaje isti – timove rangiramo po tome kako bi se kotirali da večeras kreću plej-of utakmice.

Detroit Pistons

Promena: Pad od tri mesta.

Ovi momci izgledaju zaista očajno. Kao ekipa imaju najgore procente u ligi i mimo blagog buđenja Džeremija Grenta, nemaju svetlu tačku.

Dočekaše i Kejda Kaningema, samo kako bi ovaj bio apsolutno razočarenje u svojih prvih par utakmica. Ključno – prvih par, duga je karijera pred njim i treba mu dati ipak mnogo više vremena za pokazati šta zna.

Do tada, začelje. Teško začelje.

Nju Orleans Pelikans

Promena: Pad od tri mesta.

Imali su Pistonsi ozbiljnu konkurenciju u Pelikanima, ali nisu se dali. Dugo sam mozgao šta i kako, koga na poslednje mesto. Presudila je činjenica da su Pelikani ipak odigrali 2, 3 zanimljive utakmice. Pistonsi ni to nisu uspeli.

Naravno, biće oni mnogo zanimljiviji kada se vrati Zajon, a trenutno nema ni Brendona Ingrama. Svakako da u toj situaciji trenutni roster ne može mnogo. Kako je komponovan da operiše oko najboljeg igrača tima, a njega nema, nije se ni očekivalo mnogo više.

Hjuston Rokets

Promena: Ostali na istom mestu.

Nemaju Roketsi sreće. Ni previše znanja trenutno. Ali igraju košarku na pravi način, Silas je čini se dobar mladi trener koji će napraviti nešto od ovog tima u budućnosti.

Odigrali su nekoliko baš dobrih utakmica, ali nisu stigli do pobeda protiv Lejkersa i Nagetsa, obe u gostima. Samo to zaslužuje pohvale, ali ipak nisam mogao da ih plasiram pre “konkurenata” sa začelja, koji su stigli do nekih odličnih pobeda.

Zamerka za duo mladih igrača, Kevin Porter mlađi i Džejlen Grin, koji trenutno umiru u gracioznosti i ekstravagantnim potezima i driblinzima, ima mnogo stvari na kojima mogu pre da rade u ovom periodu svojih karijera.

Oklahoma Siti Tander 

Promena: Popeli se tri mesta.

A kako i neće? Stigli su do druge i treće pobede u sezoni tokom prošle nedelje, a zanimljivo je da su u sve tri nadoknadili deficit od najmanje 15 poena. Mislim da se to može u dobroj meri pripisati i potcenjivanju od strane protivnika, ali svakako veliki podstrek za ovu mladu ekipu.

Ne želim puno toga da dodajem, odgledaću još par utakmica Tandera naredne nedelje, da vidim da li mogu da potvrde pobede i protiv sebi ravnih protivnika kao što su Pelikani.

Orlando Medžik

Promena: Popeli se tri mesta.

Puno igrača fali Magiji iz Orlanda, ali oni očigledno ne traže alibi. Predvođeni Kolom Entonijem, koji pokazuje zavidan napredak, mladići sa Floride stigli su do dve pobede iz četiri poslednja susreta, a posebno impresivan bila je sinoćnja, protiv Juta Džeza.

Svakako da nova dešavanja i razvoj momaka koji su trenutno u sastavu, u kombinaciji sa udarnim iglama tima koji se bliže povratku na teren, daju razlog za optimizam navijačima franšize koja je dugi niz godina bila sinonim za mediokritet u NBA ligi.

San Antonio Spurs

Promena: Pali jedno mesto.

Moraće Spursi pod hitno da se vrate igrama sa samog starta sezone ukoliko žele da zadrže nalet mladih timova koji se trenutno nalaze ispod njih na našoj rang listi. Protekle nedelje savladali su šampione, ali su sinoć poraženi od doskora najgoreg tima na našoj listi – Oklahoma Siti Tandera.

Indijana Pejsers

Promena: Popeli se jedno mesto.

Došli su sebi. Vratio se Levert, ulazi u formu. Bez Brogdona su dobili tri od poslednja četiri meča i izgubili u neizvesnoj završnici od Portland Trejl Blejzersa. Nastave li u ovom ritmu i naredne nedelje, te potvrde dobre igre, preskočiće dobar broj timova koji se trenutno nalaze ispred njih, a vraćaju se starim navikama.

Ne zaboravite šta smo pisali prethodnih nedelja – Indijana igra odličnu košarku, ali to ne rezultira u pobedama, e pa sada su i pobede stigle. Stižu informacije da se u stručnom štabu nadaju povratku Ti Džej Vorena u decembru. Zapamtite, ovaj tim će se boriti za plej-of mesto na nikad dubljem Istoku.

Minesota Timbervulvs

Promena: Pali šest mesta.

Godišnja “ovo je naša sezona” tradicija Vulvsa je ispunjena, ali i ono što obično stiže nakon toga. Vukovi su izgubili četiri uzastopne utakmice, između ostalih i neke u kojima su imali ubedljivu prednost. Povrh svega, morali su da gase novi požar u kući drame Karl Entoni Taunsa.

U narednim danima i nedeljama čekamo odgovor da li ovi novi momci imaju snažniji karakter od prethodnika iz ranijih sezona. Minesotu očekuju četiri vezana i jako teška gostovanja – Memfis, Golden Stejt, Lejkersi, pa Klipersi. Prava prilika da vidimo od čega su satkani.

Šarlot Hornets

Promena: Pali šest mesta.

Momci Majkla Džordana se vraćaju na zemlju. Briljantne partije na samom startu obrisali su sa čak četiri vezana poraza i sa vrha tabele Istoka pali na mesto koje ne bi obezbedilo učešće u plej-ofu da se sezona završi danas. Imamo ipak još jako dugačak put do tog momenta.

Samim tim i četa Džejmsa Borega ima lufta da se vrati na pravi put. Mislim da Šarlot ima kvalitetan i dubok roster, ali kao što sam već pomenuo, vodiće se ljuta bitka na Istoku. Nikad više timova koji figuriraju za mesto u plej-ofu.

Toronto Reptors

Promena: Popeli se dva mesta.

Toronto je preko noći postao zanimljiv. Niko nije očekivao da će ovaj momčić, Skoti Barns, biti ovoliko kvalitetan u oba pravca i to je ozbiljno podiglo limit Reptorsa u tekućoj sezoni.

Pre par dana se vratio i Sijakam, Anunobi preuzeo teret i postao glavni poenter tima, uz Vanvlita, odličnog Trenta mlađeg i kvalitetnog trenera kao što je Nurs – Toronto bi ipak mogao da se umeša u borbu za plej-of, što moram priznati nisam očekivao.

Nakon par odgledanih utakmica, čini mi se da je najveći problem tima što ulaze u prazan hod napadački i prepuste se često igri 1 na 1. Kada igraju timski i po spremljenom planu/akcijama, izgledaju zaista dobro.

Sakramento Kings

Promena: Popeli se jedno mesto.

Ne smem još uvek da pomislim da dozvolim sebi da poverujem kako su Kingsi iznadprosečna ekipa. Ono što moram priznati, jeste da test golim okom prolaze. Pored Foksa koji igra ispod nivoa koji sam očekivao, ostatak tima je veoma dobar. Počinjem da mislim da je najbolja opcija uprave da “unovče” Foksa i Badija, a da nastave dalje da grade sa kombinacijom bekova Haliburton – Mičel. Pokazali su zavidan potencijal i odlično se dopunjuju u oba pravca.

Kingsi su trenutno na skoru 5-5, a predstoji im nakon Finiksa, trio slabijih timova – San Antonio, Oklahoma i Detroit. Tu će morati da potvrde solidna izdanja i nastave da koračaju u plej-of trci.

Klivlend Kavalirs

Promena: Popeli se tri mesta.

Još jedna ekipa koja me je iznenadila i nakon onoga što sam video u prvih par utakmica daleko prebacila očekivanja. Nažalost, povredio se Sekston, ali i pored činjenice da je najbolji poenter tima, mladi bek je imao osetno manju ulogu i manje lopte u rukama nego prethodnih godina. Čini se da su se Kavsi više okrenuli Garlandu i visokoj kombinaciji Mobli-Alen, negoli beku čiji ugovor ističe na leto.

Pored pomenutih mladića, renesansu doživljava Riki Rubio, koji je sinoć u Medison Skver Gardenu ubacio rekord karijere. Čak i pre ovog meča, Rubio je igrao sa puno samopouzdanja. Kavsi su mu dali na značaju, što je očigledno urodilo plodom. Rubio i pored činjenice da je igrao “iza” Garlanda i Sekstona imao bitniju ulogu nego što je to bio slučaj u prethodnih par godina.

Kavsi su na čak tri pobede iznad 50% uspešnosti, sa skorom 7-4. Dodatno na teži ovom uspehu daje činjenica da su čak osam od jedanaest mečeva odigrali u gostima, samim tim imaće priliku da dodatno poboljšaju skor u narednom periodu. U devet dolazećih utakmica na čak osam će biti domaćini.

Boston Seltiks

Promena: Ostali na istom mestu.

Konačno su dali znake života, ali čekaću na potvrdu u narednoj nedelji kako bih im “dozvolio” napredak na listi. Na njihovu žalost, izgubili su Džejlena Brauna u narednom periodu, što je popriličan gubitak.

U svih pet narednih utakmica će igrati protiv timova sa Istoka i to onih sa kojima će se najverovatnije tamo pre aprila boriti za plej-of mesto.

Najznačajnija pobeda godine došla je u Majamiju, kada su do tada najbolji tim lige potpuno ugušili u odbrani. Dan nakon toga, Luka Dončić ih je potopio trojkom u poslednjoj sekundi.

 

Atlanta Hoks

Promena: Pali četiri mesta.

Daleko je to od onih Hoksa koji su dominirali od početka Mekmilanovog mandata pa sve do finala Istoka za prošlu sezonu. Nema tog žara, nema te organizacije, pre svega nema hijerarhije u ekipi.

Ne samo što naš Bogdan Bogdanović ne dobija protagonizam koji zaslužuje, već Kapela, Hurter, Hanter i Rediš imaju tek po šut u proseku manje i od drugog igrača u kojeg su Hoksi stavili novčano poverenje, Džona Kolinsa.

Mekmilan mora postaviti timske prioritete u narednim danima inače će nadolazeće ekipe Istoka brzo umaći.

Los Anđeles Klipers

Promena: Popeli se četiri mesta.

Priznajem, nisam očekivao ovakvu renesansu Klipersa. Veruju u sebe, veruju u svoj sistem, nisu odstupali ni kada su bili na skoru od jedne pobede u prvih pet kola, te su vezali četiri trijumfa.

Ukoliko nastave u ovom ritmu, Pol Džordž će definitivno biti u priči za MVP-ja lige, a Redži Džekson je konačno krenuo da mu daje potporu kao što je to činio u plej-ofu. Momentalno je rezultiralo pobedama.

Sinoć se vratio i Serž Ibaka, koji će kada se vrati u pravi ritam biti ozbiljno “pojačanje” za ovu ekipu.

Portland Trejl Blejzers

Promena: Ostali na istom mestu.

Nit smrde, nit mirišu. Krenu dobro, pa razočaraju. Neću da se ponavljam, hvalim ili kudim. Za sada u samom centru liste, dok ne pokažu više ili manje.

Valja pomenuti da je Lilard preksinoć protiv Lejkersa konačno odigrao dobar meč. Ako bude na istom nivou u narednoj nedelji očekujte i penjanje Blejzersa.

Vašington Vizards

Promena: Popeli se pet mesta.

Rekao sam da čekam potvrdu, a Bil i ekipa su mi je servirali. Pre svega, Vizardsi su pokazali da za razliku od nekih prethodnih sastava imaju karakter. Nakon dva poraza reagovali su sa dve čvrste pobede, protiv Memfisa i oslabljenih šampiona, Milvoki Baksa.

Dubina rostera dolazi na videlo, a kapiten Bredli Bil čini se dugo vremena nije imao ovakvu potporu. Čarobnjaci dele treće mesto na Istoku i čini se da bolji start ni poželeti nisu mogli.

Memfis Grizlis

Promena: Pali jedno mesto.

Toplo-hladno igraju Grizlisi prethodnih nekoliko utakmica. Dža se malo ohladio i to je već dovoljno da ova ekipa bude stepenik niže. Moraju više dati i ostali, pre svega Džeren Džekson mlađi, koji figurira kao drugi najbolji igrač tima. Dao je znake života protiv Denvera, ali je razočarao već u sledećem meču protiv Vašingtona.

Bitno za Memfis jeste da su dva susreta protiv Nagetsa rešili u svoju korist i imaju čvrstu prednost u tom eventualnom duelu. Može se vrlo lako desiti da se do poslednjih utakmica bore za mesta u plej-of pozicioniranju.

Memfis ima tri meča kod kuće ispred sebe, u kojima se nada maksimalnom učinku, Minesota, Finiks i Šarlot. Ne baš lak raspored, ali navijači Grizlisa znaju da daju vetar u leđa kakav se retko viđa u NBA.

Čikago Buls

Promena: Pali jedno mesto.

Dva uzastopna poraza od Filadelfije uzela su danak, ali Čikago ostaje neizmerno zabavna ekipa koja “must see” televizija trenutno. Letovi Lavina, Lonza i Derika Džounsa su zaista lep prizor.

Čikago je i pored poraza u samom vrhu Istoka, ali strašno težak period dolazi, ako uspeju da dobiju bar pola od narednih 8 utakmica mogu biti prezadovoljni. Bruklin, Lejkersi, Klipersi, Portland, Denver, Dalas, Njujork, Golden Stejt. Pakleno.

Dalas Maveriks

Promena: Popeli se tri mesta.

Nekako nezgrapno, bez puno organizacije i čiste igre, lepe za oko, Dalas ipak stiže do respektabilnog skora 6-3, što trenutno donosi treće mesto na Zapadu. Dončić ne igra na vrhuncu, ali uspeva potezima da prelomi ili reši mečeve, kao što je to učinio protiv Bostona i Sakramento Kingsa.

Nju Orleans i San Antonio, plus Čikago u naredne tri. Čini se da moraju stići bar do dve pobede, a kakav ih raspored čeka nakon toga sigurno će dati sve od sebe da budu maksimalni u ovom periodu.

Milvoki Baks

Promena: Pali četiri mesta.

Jeste, veliki broj povreda i izostanaka, ali moram reći da sam i pored toga očekivao više od ekipe koja je šampion lige. Milvoki Baksi ne samo da gube utakmice, već to čine bez neke prevelike borbe, relativno lako.

Janis ovim utakmicama potvrđuje koliko je Jokićev MVP trofej iz prethodne sezone veliki i koliki su u stvari uspesi bile pobede bez Džamala Murija. Midlton je i dalje u protokolima zbog kovida, ali bolji dani su pred Milvokijem kada izađe iz karantina.

Njujork Niks

Promena: Ostali na istom mestu.

Tri poraza u prethodne četiri utakmice i to sve od timova sa Istoka. Nikako dobra stvar za četu Toma Tibodoa, ali njegova ekipa je u prethodnih godinu i po dana dokazivala karakter, tako da navijači ne bi trebalo da brinu.

U narednih nekoliko utakmica biće bez pomoći Kembe Vokera, koji je hvatao dobar ritam.

Njujork večeras ima zicer protiv razvojnoj tima Filadelfije, Siksersi su uništeni povredama i izostancima. Nakon toga revanš sa Milvokijem koji su savladali pre nekoliko dana.

Los Anđeles Lejkers

Promena: Pali četiri mesta.

Vratimo se na ono koliko je teško pobeđivati u NBA ligi kada nema najboljih. Lejkersi su vezali dva poraza bez Lebrona iako u timu imaju Entonija Dejvisa i nekadašnjeg MVP-ja, Rasela Vestbruka.

I u mečevima koje su pobeđivali, nikako nisu izgledali fluidno i kohezivno, tako da Vogel ima veliki posao ispred sebe. Hemija u timu nikako nije dobra, nešto što smo pretpostavljali da će biti slučaj pre početka sezone, otuda i veliki pad.

Denver Nagets

Promena: Ostali na istom mestu.

Pored poraza od Memfisa, Denver je uspeo nekako da ostane na istom mestu, iz prethodne nedelje. Ali pre svega iz razloga što je bilo nekoliko dosta lošijih ekipa.

Klupa Denvera je trenutno najgora u ligi i uprava tima mora naći bilo kakvo rešenje, bar dok se Džamal Muri ne vrati na teren.

Filadelfija Seventisiksers

Promena: Popeli se pet mesta.

Oni koji pomno prate portal mogli su pročitati moju analizu meča Njujork-Filadelfija u kojoj nisam baš nahvalio igru Siksersa, ali i pored toga oni su zavidnoj seriji pobeda.

Najviše zahvaljujući Džoelu Embidu, ali su uspeli da pobede Portland Trejl Blejzerse i bez njega na parketu. Period koji dolazi biće strašno težak, jer imaju previše problema sa izostancima.

Finiks Sans

Promena: Popeli se tri mesta.

Konačno počinju da poprimaju obrise tima koji je oduševio sve protekle sezone. Čini se da su ušli nekako neozbiljno i nonšalantno u sezonu, ali mislim da su se na vreme “zategli”.

Kris Pol je trenutno mnogo više raspoložen za asistiranje negoli poentiranje, ali i pored serije pobeda Finiksa, čini mi se da mora izbalansirati dva kako bi u istom ritmu nastavili.

Raspored u prethodnih deset dana je bio naklonjen timu iz Arizone, a narednih nedelju-dve će dati bolji opis stanja u timu.

Juta Džez

Promena: Pali tri mesta.

Situacija u kojoj nisu Džezeri toliko bili loši, koliko su ostali iznad njih bili dobri. Razmišljao sam se da ih ostavim u Top 3, ali morao sam da kaznim (moram je nazvati tako) blamažu protiv Orlanda. Oni ne smeju sebi dozvoliti onakav poraz od ispodprosečne ekipe.

Ipak, nije se mnogo uzdrmalo ni pored toga, verujem da će se brzo vratiti na pravi kolosek. Po stoti put ponoviću, sistem igre Jute je idealan za lomljenje protivnika u regularnom delu sezone.

(Tiho) Gober igra sezonu koja je vredna pažnje i u MVP razgovorima.

Bruklin Nets

Promena: Popeli se dva mesta.

Serija pobeda obezbedila je Bruklinu povratak u sam vrh. Nisu to bile neke preterano teške utakmice, ali pobeda je pobeda, svedoci smo da ovako rano u sezoni svako može od svakoga da izgubi. Pored toga, tim koji se nalazio ispred njih je debelo zakazao.

Brada se vraća u život, Kej Di nastavlja da igra u velikom stilu, to je i više nego dovoljno da Bruklin bude moćan i razlog zbog kojeg smo ih plasirali na drugo mesto pred početak sezone iako je bilo jasno da će biti bez Kajrija.

Majami Hit

Promena: Popeli se jedno mesto.

“Kiksnuli” su protiv Bostona, koji je ugušio njihov odličan protok lopte ove sezone. Jednostavno im nije bilo veče, ali Majami generalno nastavlja da potvrđuje da je ovaj tim strašno dobro sklopljen, formiran za one velike utakmice.

Sada im predstoji niz odličnih i teških gostovanja, počevši sa Denverom večeras. Pored dva meča protiv timova iz Los Anđelesa, posetiće i Jutu pre odlaska na izlet u Oklahomu.

Golden Stejt Voriors

Promena: Popeli se jedno mesto.

Vratili su se!

Sada je zvanično i nema više spora. U trenutku pisanja Ratnici su bili jedini tim u ligi sa manje od dva poraza, najbolji skor u NBA.

Bob Majers i ekipa su toliko dobro izmozgali sastav oko Stefa i bukvalno da nisu promašili sa dovođenjem. Bjelica, Pejton drugi i Igudala naravno, uz sada već ozbiljan iskorak Pula potpuno su skinuli teret sa Karijevih leđa. Čini mi se da je morao više da radi čak i onim zlatnim godinama, kada su stigli do 73 pobede.

A još uvek čekaju na Kleja, pa i Vajzmena. Sve cveta u San Francisku!