Hijerarhija moći

Hijerarhija moći - Šampioni i dalje posrću

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.11.2021 00:00
Hijerarhija moći - Šampioni i dalje posrću
Hijerarhija moći - Šampioni i dalje posrću

Šta više pisati u ovom uvodu? ‘Ajmo na pregledavanje, nakon višesatnog pisanja i tumbanja nema trunke inspiracije za uvertiru.

Hjuston Rokets

Promena: Pali za dva mesta.

Sve je ok. Bore se, ulaze u neizvesne završnice, ali nikako ne mogu do pobede. Nisam mogao više da ih “guram”, ekipa sa najgorim skorom u ligi je i najgora na našem renkingu.

Rakete baš nemaju mnogo pored Vuda i Gordona, ostatak ekipe je mlad i neiskusan. Previše nonšalancije i nedostatak konstantnosti unutar same utakmice – rezultat je gorepomenuti.

Nju Orleans Pelikans

Promena: Ostali na istoj poziciji.

Sa povratkom Brenonda Ingrama čini se da su uspeli da izbegnu fenjer naše liste. Momentalno su bili uspešni i to protiv ozbiljne ekipe Memfisa. Sinoć su igrali neizvestan meč protiv lidera Istoka, dovoljno da izbegnu poslednje mesto.

Glavna priča je i dalje izostanak Zajona Vilijamsona i njegovim povratkom ova ekipa može izgledati dosta drugačije. Do tada, nezanimljive utakmice i pusta nadanja.

Detroit Pistons

Promena: Popeli se dva mesta.

Počeo je i taj Kaningem da pokazuje zavidan talenat. Kako je samo rešio zahutalu ekipu Reptorsa u Torontu, ona dva poteza u završnici utakmice dovoljno pokazuju koliko samopouzdanja, ali i znanja ima ovaj momak.

Pistonsi sada izgledaju dosta poletnije, a navijači imaju značajno više razloga za optimizam. I dalje su istorijski loši što se procenta šuta tiče, ali gledano sa matematičke strane to je dobra stvar, jer se očekuje da će se procenti balansirati, što znači mnogo više uspeha za ekipu iz Detroita.

Orlando Medžik

Promena: Pali jedno mesto.

Orlando mi izgleda stabilnije od prethodne tri ekipe, ali će morati da nastave da istu stabilnost potvrđuju, jer samo začelje liste nije toliko udaljeno.

Sa nestrpljenjem očekuju povratak makar nekog od talentovanih igrača.

Oklahoma Siti Tander 

Promena: Popeli se jedno mesto.

Da li sam se ogrešio o ovu ekipu Oklahome ili su trenutne dobre igre samo prolazna faza? Ponovo sam odlučio da ih pogledam u mečevima protiv Bruklina i Majamija. Nisam doneo drastično drugačiji zaključak, ova ekipa nema kvalitet da nastavi sa sličnim partijama.

Pored SGA, jedini igrač od kojeg znate šta možete da očekujete je Lugenc Dort, i to na defanzivnom delu terena. Napadačka rola je i dalje avantura. Ipak, Mark Dejgnolt izgleda kao neko ko zna šta radi, pokušava da oformi moderan sistem u Oklahomi i to će kad tad iznedriti i igrače i rezultate. Bojim se samo da će biti potrebno mnogo više vremena negoli što navijači Tandera očekuju.

San Antonio Spurs

Promena: Ostali na istom mestu.

Pred početak sezone zaradili smo mnogo kritika što smo San Antonio smestili u donji dom, ali očigledno da su te prognoze bile na mestu. Iako Spursi igraju modernije, igraju timski, rezultati jednostavno izostaju zbog nedostatka individualnog kvaliteta.

Minesota Timbervulvs

Promena: Pali jedno mesto.

Posrtanje je na trenutak zaustavljeno pobedom nad Lejkersima, ali je očigledno da je to bio samo još jedan užasan dan Jezeraša, jer su igrači Minesote već sutradan ubedljivo izgubili od Klipersa. To im je čak osmi poraz u poslednjih devet utakmica.

Kris Finč se suočava sa mukama koji je mnošto prethodnika probalo da ispravi, gde je čoveče energija i mentalite ove ekipe?

Sakramento Kings

Promena: Pali još tri mesta.

Nije za džabe situacija po Luka Voltona alarmantna. Sakramento je sinoć konačno pobedio i to fenjeraša, Detroit Pistonse. Ova ekipa ima aspiracije da prekine plej-of sušu petnaest godina dugu, ali nakon dobrog starta (kao i svake godine) stigla ih je realnost. Porazi od ekipa koje po trenutnom renomeu i pomenutim željama ne smeju poljuljati Kingse, uzdrmali su poziciju trenera Voltona.

Koliko sam ja lično shvatio, bivšem asu Lejkersa potrebne su pobede u nizu, naredna nedelja može odrediti njegovu sudbinu. Gostuju Vulvsima, pa dočekuju Toronto, Jutu i Filadelfiju. Kako zna i ume mora doći do tri pobede.

Indijana Pejsers

Promena: Popeli se dva mesta.

Pisali smo o dobrim igrama Indijane čak i kada su pobede izostajale. Učestalo. Pejsersi konačno stižu do rezultata i tim Rika Karlajla sada ima šest pobeda, čak pet na poslednjih osam susreta.

Ne predaju se i pored činjenice da su konstantno bombardovani izostancima i povredama, a i mi se ovako kao neostrašćeni posmatrači nadamo da će im se sreća u tom pogledu konačno osmehnuti.

Moglo bi se reći da u narednoj nedelji imaju nešto lakši raspored, jer će dva od četiri meča odigrati protiv Pistonsa i Pelikana.

Toronto Reptors

Promena: Ostali na istom mestu.

Da mi je neko rekao da će Reptorsi posle 15 mečeva biti nadomak 50% uspešnosti, ne bih mu verovao. Ali istina je. Da se ne ponavljamo, Skoti Barns izgleda mnogo naprednije nego što smo očekivali, a verovatno i bolje od onoga čemu su se nadali u samom taboru Toronta.

Predstoji im čak pet vezanih gostovanja, koja bi mogla poremetiti njihove planove. Ili samo potvrditi lepo iznenađenje?

Klivlend Kavalirs

Promena: Pali jedno mesto.

Jeste, istrpeću sve uvrede. Kako ekipa koja ima najbolji start posle ko zna koliko godina i koja je konačno u plej-of slici nakon makar desetak utakmica, sa petim skorom na Istoku može da padne jedno mesto? Može po svemu sudeći. Držao sam se ponovo kriterijuma “da večeras startuje plej-of ko bi po mom mišljenju bio favorit u seriji?” Mislim da Kavsi, pogotovo nakon povreda Sekstona, a sada i Moblija, ne bi bili pobednici niti protiv jedne ekipe koja se nalazi iznad njih.

Na njima je da me razuvere u teškom periodu koji im predstoji.

Boston Seltiks

Promena: Pali jedno mesto.

Gore dole, gore dole, dobar meč, užasan meč, novi trener, stari Kelti. Možda na konstantnost utiče i izostanak Džejlena Brauna, ali svakako da ove varijacije ne leže dobro navijačima tima.

Dobra stvar je što se izgleda probudio mali Nemac, Denis Šruder. Loša što je kompozicija tima još uvek nekako nejasna. Boston juri najviši plasman, a pored Brauna, Tejtuma i iskusnjaka, tu je i gomila momaka kojima zaista fali ozbiljne košarke. Mešavina koja je možda i glavni uzrok pomenute nestabilnosti, a plašim se da će Boston i nastaviti po istom dok se ova situacija ne reši.

Šarlot Hornets

Promena: Popeli se četiri mesta.

Dve vezane pobede bile su dovoljne da mi ponovo vrate veru u Majklove Stršljenove. Teri se vratio čoveče!

Kakva pobeda protiv najbolje ekipe lige, kakav performans Scary Terija u drugom poluvremenu. Ovaj tim Šarlota je izuzetno dubok. Dovoljno je pomenuti da u samoj završnici nije bilo Gordona Hejvorda, najskupljeg igrača tima.

Hornetsi ne smeju sebi da dozvole varijacije kao u prethodnom periodu ukoliko žele konačno plasman u plej-of. Naredna nedelja biće prava nedelja dokazivanja, dva puta protiv Vizardsa, te Indijana i Atlanta. Borba na Istoku već ključa!

Atlanta Hoks

Promena: Ostali na istom mestu.

Nastavili da razočaravaju iz utakmice u utakmicu do povratka u Atlantu, kada su uspeli konačno da se trgnu i pobede Bakse, pa onda očekivano i Medžik. Hoksi svakako ne liče na ekipu koja je oduševila sve u prošlom plej-ofu. Ozbiljno im se drma pozicija u prvih dvadeset timova ukoliko nastave sa sličnim igrama.

Jednostavno, Hoksi ne izgledaju toliko uigrano, što je prosto neverovatno. Očekivao sam da dodatni period, prve pripreme sa Mekmilanom donesu nešto novo, ali na bolje. Ima još mnogo vremena da se situacija promeni, ali Hoksi moraju pod hitno da se aktiviraju i ne smeju shvatiti dolazeći period olako.

Memfis Grizlis

Promena: Pali tri mesta.

Odolevao sam koliko sam mogao, poštujem Dža Moranta i mladi tim Memfisa, ali nastavili su po principu toplo-hladno, čak značajno više hladno u nedelji za nama. Sinoć su očekivano lako savladali Hjuston Roketse, ali su pre toga vezali tri poraza od kojih me j je najviše razočarao onaj protiv slabašnih Pelikana.

Dža Morant je nastavio sa snažnim partijama, ali čini se da ga ostatak tima ne prati. Posebno bih izdvojio pad forme Dezmonda Bejna, koji je bio ključni igrač u odličnom startu tima.

Grizlise čeka serija od tri utakmice sa protivnicima iz konferencije – Klipersi, Minesota, Juta. “Sigurne” pobede nema na vidiku.

Portland Trejl Blejzers

Promena: Ostali na istom mestu.

“Nit smrde, nit mirišu.” Ovako sam opisao Blejzerse prošle nedelje, a oni mi još uvek nisu dali inspiracije za novi komentar. Uspeli su konačno da dođu do prve pobede u gostima, to je dovoljno za ovu sedmicu.

Njujork Niks

Promena: Pali za pet mesta.

Tragikomični nastupi startera Niksa zaslužili su ekipi pad od pet mesta. Neverovatno, ali startna petorka ekipe iz Njujorka ima najgori +/- u ligi. Derik Rouz i ekipica sa klupe izvlače koliko mogu, ali nisu ni oni svemoćni.

Nadrealno deluju brojke Kembe, Vokera, Bereta i Rendla zajedno. Tibodo će morati pod hitno da “prevaspitava” svoje najbolje igrače.

Vašington Vizards

Promena: Popeli se jedno mesto.

U prošlom izadnju su se popeli čak pet mesta. Na dalje je težak i trnovit put, prožet odličnim ekipama na svakom koraku. Razlog zbog kojeg nisam Vašington ponovo plasirao značajno više i pored najboljeg skora na Istoku je taj što su pobede dolazile protiv timova sa slabijim skorom,

Narednih par nedelja koje će nas primaći kraju kalendarske godine obično bivaju potvrdne sedmice za timove tipa Vizardsa, koje su nadmašile očekivanja na startu sezone. U narednoj će odigrati četiri susreta protiv dve odlične ekipe, Majamija i Šarlota, pa ćemo već sada moći da dobijemo kakvu takvu sliku pomenute potvrde.

Milvoki Baks

Promena: Pali dva mesta.

Izostanak Midltona više ne sme biti opravdanje. Janis i Baksi su morali do sada da se prilagode situaciji, ali to nije bio slučaj. Milvoki se ne nalazi čak ni na mestu koje vodi u mini-doigravanje, trenutno su 11. na Istoku.

Da li je u pitanju nedostatak žara nakon osvojene titule ili Midlton, Lopez i Taker baš toliko znače timu, pokazaće samo vreme. Čini mi se da se vrag već polako sprema da odnese šalu, bilo bi bolje da Janis dodatno zasuče rukave.

Los Anđeles Klipers

Promena: Popeli se pet mesta.

Nastavljaju da se penju No Limits stepenicama, nakon što su u prošlom izdanju preskočili četiri ekipe, sada su napravili dodatni korak. Pre nego što ih je savladao Čikago, vezali su čak sedam pobeda.

Luov prepoznatljiv sistem iz plej-ofa, sa četvoricom igrača konstantno van linije za 3 poena i odličnom “drive ‘n’ kick” igrom daje rezultate. Klipersi teže modernoj košarci i na drugoj strani terena, preuzimaju sve, imaju sposobne defanzivce i to donosi rezultate.

Čikago Buls

Promena: Popeli se dva mesta.

O, kako igraju ovi novi Čikago Bulsi. Po mnogima najuzbudljivija ekipa i najlepša priča NBA lige u dosadašnjem delu šampionata.

Sinoć su zaokružili posetu Los Anđelesu sa dve pobede, Lejkersi i Klipersi im nisu bili ravni. Šepure se pri samom vrhu Istoka i stiču ogromni broj fanova svojim načinom igre.

Usred su možda najtežeg rasporeda sezone, a na poslednjih pet mečeva izgubili su samo od Golden Steja u slabom drugom poluvremenu, dok su pored pomenutih timova iz Los Anđelesa savladali još Dalas i Bruklin. Impresivno.

Žestok raspored NBA sezone ne prašta opuštanje ako imate najviše ciljeve. U narednoj nedelji gostuju Portlandu, pa Denveru, nakon čega će dočekati ljute rivale sa Istoka – Njujork Nikse.

Dalas Maveriks

Promena: Popeli se dva mesta.

Sinoćnja pobeda protiv Denvera nosi posebnu težinu, Dalas polako dolazi na svoje sa novim trenerom Kidom, za razliku od starta koji i pored pobeda nije ulivao poverenje, situacija se promenila.

Sinoć su birali momente i (naravno) prelomili Nagetse na startu poslednje deonice, kada je klupu predvodio fenomenalni Branson, a Denver po navici nije imao raspoloženog igrača.

Nisu imali pretežak raspored u prethodnom periodu pred Jokare, ali su ga rešili na najbolji mogući način i imaju čak 9 pobeda iz 13 susreta.

Naredne nedelje dobićemo verovatno pravo stanje u Dalasu, gostovaće dva puta Finiksu, pa igrati i dva meča u Los Anđelesu kod Klipersa.

 

Los Anđeles Lejkers

Promena: Ostali na istom mestu.

Veliki udeo u tome što Lejkersi nisu doživeli pad ima činjenica da je Lebron bukvalno spreman za povratak na teren, pa bi ova ekipa u onoj situaciji “da večeras startuje plej-of” bila značajno bolja. Po ko zna koji put “neverne Tome” su uverene da je Lebron Džejms ubedljivo najvažniji šraf ovog tima. Čak i sada, sada gotovo 37 godina.

Vojnarovski najavljuje Lebronov povratak možda već u petak, a Lejkerse očekuje turneja po istočnoj obali od čak pet utakimca. U velikom broju će biti favoriti, ali već više puta pominjani problemi što se hemije i uigranosti tiče mogu ih koštati dodatnih unapred upisanih pobeda.

Filadelfija Seventisiksers

Promena: Pali za jedno mesto.

Počinje da se oseća izostanak Džoela Embida, nakon što je njegova ekipa izgubila čak četiri vezane utakmice. Posle odličnog početka i čela tabele Istoka nakon 9 odigranih utakmica, Filadelfija može doći u neprijatnu situaciju ukoliko nastave sa sličnim igrama.

Na sreću, Embid uskoro izlazi iz kovid protokola. Filadelfiju očekuje pet uzastopnih gostovanja, od kojih se ne zna koje je teže – Juta, Denver, Portland, Sakramento, Golden Stejt.

Juta Džez

Promena: Pali dva mesta.

U pretposlednjem izdanju držali su prvo mesto. Pričao sam o perfektnom sistemu za regularni deo sezone, ali i taj sistem izgleda štuca kada se ne podmaže.

Juta je poražena čak četiri puta na poslednjih pet mečeva. To ih je oborilo na tek sedmo mesto ove naše tabele.

Ne bih se ipak previše brinuo da sam navijač tima iz Solt Lejk Sitija, ovakve varijacije nisu strane tokom regularnog dela NBA sezone. Glavna stvar je da Džezeri nemaju problema sa izostancima, a pobede će doći kao plod kvaliteta tima.

Naredne nedelje dočekaće oslabljene Sikserse, te Reptorse, pa svratiti do Sakramenta i konačno ugostiti Memfis. Sigurno je da se nadaju maksimalnom učinku.

Denver Nagets

Promena: Popeli se dva mesta.

Nikola Jokić zna samo da pobeđuje. U sred je još jedne istorijske sezone, ali ‘ajde da to ostavimo za MVP trku, a sada ćemo pričati o Nagetsima. Timu koji bez trećeg startera nastavlja da dobija i to sa lakoćom, ozbiljne rivale.

Sada i bez Bartona, posle Portera mlađeg i naravno Džamala, Nagetsi su u protekloj nedelji razbili Majami, pa dobili Indijanu bez Jokića, a onda izmaltretirali Atlantu i Portland, sve do sinoćnjeg poraza u Dalasu.

Sinoć su takođe bili na pragu pobede, vodili i dvocifrenom razlikom u drugom poluvremenu, ali im je ponovo klupa došla glave. Činilo se da je Meloun konačno pronašao lek za poene rezervne postave u vidu mladog Hajlenda, ali ne može se ni od njega u prvoj profesionalnoj sezoni očekivati takva konstantnost.

Pred Nagetsima je težak raspored, od kojih je prvi meč verovatno najlakši protiv oslabljenih Siksersa, nakon čega imaju još Čikago, pa odlazak u Finiks.

Finiks Sans

Promena: Popeli se jedno mesto.

Krenuli su uspavano, lenjo, ali stigli su Finiks Sansi kakve je većina navijača zavolela prošle sezone. Čak devet uzastopnih pobeda, najduži niz lige, koji im je doneo drugo mesto na Zapadu.

Dobro je to izgleda Monti podmazao nakon slabog početka. Kris Pol igra i dalje vanserijsku košarku, a ozbiljan metodički pristup donosi trijumfe.

Serija zanimljivih utakmica u borbi za sam vrh Zapada ih očekuje. Uzastopna domaćinstva Dalasu, pa Jokiću i Denveru, pre gostovanja u San Antoniju.

Majami Hit

Promena: Pali jedno mesto.

Oporavio se Majami nakon četiri poraza u pet mečeva i savladao Jutu i Oklahomu, pa nisam bio spreman da dozvolim veći pad na listi.

Igraju bez Džimija Batlera, sinoć i Adebaja, ali to ih nije uzdrmalo. Vratili su se na kolosek i čvrsto verujem da će do kraja sezone parirati Bruklinu u trci za najbolji tim Istoka. Jednostavno su pakleno dobro skockani, o čemu smo već pisali.

Dobar test u narednoj nedelji kada će, pored utakmice sa Pelikanima, dva puta odmeriti snage sa trenutnim liderom Istoka – Vašington Vizardsima.

Bruklin Nets

Promena: Popeli se jedno mesto.

Muški je Kevin Durent izgurao Bruklin u proteklom periodu. Popeo ih je na svoja leđa, čekao “povratak” Hardena, koji je čini se i dočekao, ali bitnije – Netsi su u samom vrhu Istoka i pored neubedljivih timskih partija.

Ima tu i izostanaka, ne treba ni pominjati da nema Irvinga, odnedavno na spisku povređenih su i Klakston, Milsap, pa i Džo Heris. Pored svega toga nastavljaju da nalaze pobede. Ili on, Kevin Durent.

Večeras nas očekuje spektakl, u kojem će dva najbolja tima po našem renkingu odmeriti snage.

Golden Stejt Voriors

Promena: Ostali na istom mestu.

Poraz od Šarlota, nakon sedam vezanih trijumfa, nije poljuljao moje ubeđenje da su Voriorsi trenutno najbolja ekipa u NBA košarci.

Neverovatna timska košarkaška inteligencija, ispunjavanje obaveza u odbrani i zadatih ciljeva u igri. Jeste, Stef Kari je košarkaški čarobnjak i to je ono što će prvo ljudima zapasti za oko, ali Golden Stejt kao celina izgleda fantastično.

Stiv Ker uspeva da izvuče NBA maksimum iz Bjelice, pa prežaljenog Pejtona i prekaljenog Igudale. Svako ima svoj zadatak i ispunjava ga na najvišem mogućem nivou unutar koncepcije tima.