Hijerarhija moći

Hijerarhija moći, vraćaju se posrnuli

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.11.2021 00:00
Hijerarhija moći, vraćaju se posrnuli
Hijerarhija moći, vraćaju se posrnuli

Poslednji Power rankings za novembar je stigao. Mnoštvo zanimljivih stvari se dogodilo koje su naravno uticale na promene na listi.

Nekako specifično za ovu sezonu imamo veliki broj timova koji igra u serijama, pa tako i “prave cirkus” po listi i od izdanja do izdanja prave velike pomake.

Kao i svaki put do sada, vodilja je bila “ko bi u duelu timova pobedio da večeras startuje plej-of”, jer sama lista ne bi imala poentu da gledamo suvo na odnos pobeda i poraza.

Mnogo faktora je uticalo na učinak timova. Težina rasporeda, gustina istog, odnos utakmica kod kuće i na strani, sreća ili nesreća sa izostancima. Mi smo tu da u tematiku zađemo dublje i provalimo pravi raspored timova pored svega navedenog.

Orlando Medžik

Promena: Pali tri mesta.

Ekipa broj jedan po broju povreda. Izlišno je pričati o nadanju za bilo kakvim uspehom kada je 4-5 najboljih košarkaša ekipe koja i sa njima na terenu nije preterano kvalitetna. Talentovana da, ali kvalitetna ne, bar ne još uvek.

Detroit Pistons

Promena: Pali jedno mesto.

Ponovo sam gledao Pistonse u nekoliko navrata i potvrdio utisak sa starta sezone – radi se o jednoj jako bledoj ekipi.

Ima tu nekoliko zanimljivih igrača, naravno. Grent je odličan i izuzetno je napredovao na svim poljima. Kaninghem je ogroman talenat i biće čini mi se vrhuski igrač u ovoj ligi godinama. Mimo njih, Pistonsi imaju jako malo.

Bljesne s vremena na vreme Frenk Džekson. Epizodne uloge imaju Hamidu Dialo i Trej Lajls. Nedovoljno da se pobeđuje na ovom nivou.

Oklahoma Siti Tander 

Promena: Pali dva mesta.

Imali su seriju odličnih rezultata, ali je nalet ipak ugušen šestim uzastopnim porazom.

Bilo je i za očekivati. Nije bilo realno da određeni igrači nastave sa ofanzivnom produkcijom kakvu su imali. Pre svega tu mislim na Lugenca Dorta i Džoša Gidija. Mislim da nisu još uvek na nivou da takve predstave pružaju u kontinuitetu.

S druge strane, ubeđen sam da ni okoreli navijači Tandera nisu očekivali ovoliko pobeda u trenutnom momentu sezone. To, u kombinaciji sa činjenicom da igraju utakmice pune takmičarskog naboja je samo po sebi trijumf.

Hjuston Rokets

Promena: Popeli se tri mesta.

Konačno su precrtali postavu sa dva tradicionalna visoka igrača i momentalno su našli uspeh, šta više, vezali su tri trijumfa. U ovom “pohodu” Kristijan Vud je bio nezaustavljiv, jak dabl dabl učinak sa preko 24 poena u proseku u tri pomenuta meča i po tome je očigledno kome je najviše prijao dodatni prostor u napadu.

Dodatno, možda i paradokslano, ali izostanak jednog od najboljih igrača nove draft klase, Džejlena Grina, imao je pozitivan uticaj na trenutne igre tima. Koliko god talentovan bio, Grin nije još uvek na nivou kvaliteta i iskustva Erika Gordona, koji je izostankom pomenutog momka promovisan u startera ponovo.

San Antonio Spurs

Promena: Pali jedno mesto.

Par zanimljivih igrača i ništa više, nažalost. Spursi trenutno idu koliko ih Dežonte Marej odvede. Dežonte je napravio ozbiljan iskorak i legitiman je kandidat za trofej namenjen igraču koji je najviše napredovao u ligi. Beleži blizu tripl dabla u proseku.

Problem nastaje kada Marej sedne ili kada ga neće, šta onda?

Nema Derouzena, nema Milsa ili Geja, da ne navodimo igrače iz pređašnjih zlatnih sezona. Kada ih ne ide šut ozbiljno je mučenje gledati ih i pored očiglednog rada na razmišljanju igrača i protoka lopte. Spursi svakako gledaju na ovu sezonu kao na priliku da rade na razvoju igrača i što bolje pozicioniranju za godine koje dolaze.

Nju Orleans Pelikans

Promena: Popeli se četiri mesta.

Naravno da je s povratkom Ingrama sve lakše, ali i vanserijske partije Litvanca, Jonasa Valančijunasa se ne smeju zaboraviti.

Pelikani na krilima pomenutog dvojca stižu do čak tri pobede u prethodne četiri utakmice. Ono što je bitno pomenuti u ovom slučaju, jeste da su sve tri pobede izvojevane protiv ekipa sa pozitivnim skorom. Jako dobre utakmice Nju Orleansa.

Morao sam da ih smestim ispred Spursa. To je bila dilema do poslednjeg časa, ali mislim da Pelsi imaju više. Igraju desetkovani povredama od samog starta, a uspeli su da stignu do istog broj pobeda. Uistinu, imaju i više poraza, ali mislim da u trenutnoj situaciji imaju ozbiljnu prednost.

Biće zanimljivo videti igre ekipe kada se vrati Vilijamson. Po rečima igrača koje sam ja mogao da pronađem, oni su zaista optimistični. Novi sistem sa mini doigravanje ostavlja vrata za plasman u plej-of mnogo duže otvorenim.

Sakramento Kings

Promena: Pali jedno mesto.

Bole me oči. Bole me kada gledam igre, bole me kada čitam novosti, a bogami i glava kada krenem da razmišljam o trenutnoj situaciji i disfunkcionalnosti Kingsa.

Otišao je Volton, kormilo je (bar za sada) preuzeo Alvin Džentri, ali je malo uradio za ovo kratko vreme.

Ono značajno je povratak Marvina Beglija trećeg u rotaciju tima. Momak, koji je nažalost poznatiji po tome što je biran ispred Luke Dončića i Treja Janga, pruža konačno solidne partije za Sakramento.

Toronto Reptors

Promena: Pali dva mesta.

Bojim se da će osrednjost, pa i nešto manje, ipak obeležiti ovu sezonu Reptorsa, ali njihova budućnost svakako izgleda svetlije nego što je to bio slučaj pre početka sezone.

Nakon godine u kojoj apsolutno nisu bili konkuretni, Reptorsi su sada tim koji može da napravi probleme bilo kome kada su raspoloženi.

Paskal Sijakam nije još uvek našao očekivanu formu nakon povrede. U Torontu to svakako ne očekuju od njega još uvek, ali moram priznati da me to, u kombinaciji sa sukobima sa Nikom Nursom navodi da pomislim kako Udjiri neće baš sedeti skrštenih ruku. Mislim da je Sijakam jedno od zvučnijih imena koje će možda biti trejdovano ove sezone.

Klivlend Kavalirs

Promena: Pali dva mesta.

Kako samo dobro Džej Bi Bikerstaf vodi ovu ekipu!

Kavsi se posle duže vremena nakon četvrtine sezone nalaze u plej-of konkurenciji. Pozitivan start više nije samo to, već očigledno proizvod kvalitetnog rada i prave kulture tima.

Kavse nisu mnogo poljujale ni povrede Sekstona i Moblija, koji se nakon par propuštenih mečeva ekspresno vratio iako se očekivalo duže odsustvo. Kavsi forsiraju igru sa tri visoka i to van svih očekivanja, pogotovo mojih, donosi rezultat.

Trenutno su na pozitivnom skoru, 11-10, a mesec decembar biće presudan za dalji razvoj sezone.

 

Indijana Pejsers

Promena: Popeli se jedno mesto.

Pejsersi su definitivno pronašli bolji ritam. Nemaju kvalitet da budu jedna od onih ekipa koja će vezivati ogroman broj pobeda, ali da imaju štofa za borbu za doigravanje – imaju.

Nakon silnih povreda Pejsersi sada “čekaju” još samo Ti Džej Vorena, kako bi bili kompletni. Nakon početnih muka, Indijana je na 8-8 u prethodnih 16 susreta. Upravo Voren bi mogao biti taj tas na vagi koji bi balansirane igre dodatno povukao na njihovu stranu.

Minesota Timbervulvs

Promena: Popeli se četiri mesta.

Uspeše da se iskoprcaju iz večite letargije i otrgnu se predaji. Minesota je nakon niza u kojem je izgubila pet od šest mečeva sada pobedila na sedam od poslednjih osam i nalaze se na dobroj poziciji na Zapadu, sede na šestom mestu koje bi ih konačno odvelo u plej-of da se večeras završi sezona.

Kris Finč radi odličan posao, pogotovo što je uspeo da istorijski lošu defanzivnu ekipu transformiše u jednu jako kvalitetnu odbranu. Trenutno sedmu u ligi, sa 105 primljenih poena na 100 poseda u proseku, takozvani defanzivni rejting.

Postava Vulvsa sa Taunsom, Dinađelom i Edvardsom je i prošle sezone nakon silnih povreda pokazala da ima potencijala, a na startu ove odlične igre samo potvrđuju.

Boston Seltiks

Promena: Ostali na istom mestu.

Kao i većina ekipa sa novim trenerom imaju problema. Pre svega konstantnost. Imali su utakmica zbog kojih pomislite “auuu, pa ovi mogu daleko” a opet i situacija u kojima se pitate da li su ovi ljudi ikada trenirali zajedno.

Ime Udoka je početnik što se posla glavnog trenera tiče i verovatno će mu trebati malo više vremena da svoje misli usadi igračima slavnog tima. Jedan od razloga nedostatka stabilnosti može se tražiti i u činjenici da je Džejlen Braun propustio veliki deo sezone do sada.

Do sledećeg izdanja našeg renkinga imaju tri ozbilna duela, koji bi mogli da nam kažu više o kvalitetu ovog sastava Bostona. Dočekuju Filadelfiju, pa putovanje Zapadom kreću utakmicama sa Jutom i Blejzersima.

Vašington Vizards

Promena: Pali pet mesta.

Čini mi se da polako padaju. Ovo je period u kojem im je trebala vanserijska igra Bila, a on trenutno jednostavno nije na tom nivou.

Roster jeste dubok, ali ne preterano kvalitetan. Gledajući na sastav, sve su to više manje samo solidni igrači uloge. Nova krv i svež izvor energije doneli su lepe rezultate na startu, ali mislim da nisu tim za velika dela. Voleo bih da me demantuju.

Kad, ako ne sad? Počinju možda i “najlakši” niz utakmica u sezoni. Nema lakih naravno, pogotovo ne protiv mladih ekipa koje nadolaze, ali ako žele bilo šta da urade to su ekipe koje moraju da pobede.

U narednih pet utakmica prvo će ugostiti Minesotu i Klivlend, pa gostovati redom Torontu, Indijani i Detroitu.

Memfis Grizlis

Promena: Pali jedno mesto.

Uf. Boli povreda Dža Moranta. Igrao je vrhunsku sezonu. Srećom, potvrđeno je da nije došlo do krucijalnih povreda kolena, ali će svakako morati da propusti veliki deo sezone.

Njegovi Grizliji su odgovorili fenomenalno u prvom meču na kom nije nastupio i prosto razneli Sakramento Kingse. Svakako da će u nastavku biti znatno teže. Ta startna poletnost će polako ispariti, a timovi će se polako navikavati na igru bez Moranta, skautirati i verovatno lakše usporavati napade tima.

Na Džerenu Džeksonu mlađem, Dilonu Bruksu i ostalima je da nas demantuju i zadrže ovaj tim u trci za plej-of mestom u odsustvu Dža Moranta.

Portland Trejl Blejzers

Promena: Pali jedno mesto.

Taman kada sam pomislio da mogu da ih eliminišem iz surove sredine, novi ponor. Dobro, pisali smo već o tome, navijači moraju imati strpljenja kada je novi trener u pitanju. 20 utakmica nije ni približno dovoljno kako bi se principi igre postavili na mesto i kako bi sistem perfektno funkcionisao. Pogotovo ne u situaciji kada stare navike to ne dozvoljavaju, kada je okosnica tima dugi niz godina igrala za jednog trenera i u potpuno drugačijem košarkaškom okruženju.

Za Blejzerse je bitno da se kako tako dokopaju pozicije koja vodi u plej-of ili makar plej-in turnir, a do tada će valjda i Bilapsom sistem krenuti da ubira plodove.

Do sledećeg izdanja Portland će imati nešto povoljniji raspored. Odigraće sve tri utakmice kod kuće i to protiv Detroita, San Antonija i Bostona.

Njujork Niks

Promena: Pali jedno mesto.

Velika rokada dogodila se juče, Tibodo je zvanično izbacio Kembu Vokera iz rotacija, a za punopravnog startera imenovao Aleka Burksa i to baš na poziciji plejmejkera.

Neke vid radikalnog poteza je bio očekivan. Niksi su bili ubedljivo najgora startna petorka u ligi, od svih sa pozitivnim skorom. Dubljom analizom statističkih podataka, a za mnoge i jednostavnim testom golim okom, došlo se do zaključka da je problem Voker, što možete pročitati u gore obeleženom tekstu.

Prvi meč i prvi test položen. Niksi su u Atlanti savladali sada već ljutog rivala, a Burks je bio možda i najbolji igrač tima.

Šarlot Hornets

Promena: Popeli se četiri mesta.

Odličan start, pa jedan bledi, bledi period, da bi se nakon njega pregrupisali i ponovo krenuli sa odličnim igrama.

Zaista zanimljiva ekipa, skup interesantnih košarkaša, pažljivo upakovanih od strane Džejmsa Borega. Mislim da Šarlot svojom dubinom i poletnošću ima ozbiljnu šansu da se umeša u trku za jedno od šest mesta koja garantuju plej-of učešće.

Ozbiljan test sledi u narednom meču, kada će gostovati šampionima, u Milvokiju.

Los Anđeles Klipers

Promena: Pali dva mesta.

Postoji određena distanca do koje Pol Džordž može da pogura ovaj tim, a čini se da polako stižu do, iliti pokazuju svoj limit. Šuterski ograničena ekipa koja zavisi upravo od šuta i većinom igre sa 5 spolja.

Šta je pravo rešenje? Ne znamo. Možda da čuvena doktorka Marijana Kovačević poseti Los Anđeles i Kavaja Lenarda. Videćemo šta nose naredni dani, ekipa je već pokazala da ima potencijal da nadahnutom košarkom vezuje trijumfe, ali je to u prethodnih desetak dana izgledalo prilično bledo, zaokruženo porazom od jedne od najgorih ekipa lige.

Do sledećeg “viđenja” neće napuštati Kaliforniju. Dva puta će ukrstiti koplja sa Sakramento Kingsima i odigrati gradski derbi protiv Lejkersa.

Dalas Maveriks

Promena: Pali tri mesta.

Očekivano. Moram to reći. Dalas nema kvalitet da bude standardni član top 10 ekipa našeg renkinga. Jednostavno, govorimo o potpuno istoj ekipi iz prošle sezone. Dolazak Džejsona Kida nije pretvorio Kristapsa Porzingisa ili bilo kog drugog igrača Mavsa u Hakima Olajdžuvona.

Privikavanje na novi sistem, ponoviću po stoti put, doneće Dalasu mnogo u onim bitnim, plej-of utakmicama, ali i do njih treba doći. Na putu Luki i drugarima ove nedelje stoje dva puta Pelikani, pa onda i Memfis bez lidera Moranta. Dobra prilika da se vrate na pobednički put.

Filadelfija Seventisiksers

Promena: Pali četiri mesta.

Povratkom Embida, stvari bi trebalo da dođu na svoje mesto. “Ostali” su dali sve od sebe da Filu zadrže na respektabilnoj poziciji, pre svega mladi plejmejker – Tajris Maksi, ali sa Kameruncom u rosteru ovo je potpuno druga ekipa.

Siksersi imaju više pobeda negoli poraza, što je svakako uspeh s obzirom da Simonsa nema od početka sezone, a možda i bitnije, da je Džoel Embid propustio tri nedelje u borbi sa kovidom.

Istok je čini se jači nego ikad. Čak 11 ekipa trenutno ima pozitivan skor, što je nezapamćeno za ovaj period sezone. Siksersi se svakako nadaju direktnom plasmanu u plej-of, ali ukoliko se ovako opaka trka nastavi, a bude još prepreka usput, nije nemoguće da se nađu i u mini doigravanju.

Atlanta Hoks

Promena: Popeli se sedam mesta, rekordno “penjanje”.

To su ti Hoksi koje smo želeli da gledamo. Nisam se libio da im podarim ogroman napredak na listi nakon što su vezali sedam trijumfa, u kojima su šta više svaki put postigli 110 ili više poena. Zaista fascinantan podatak.

Stali su protiv Niksa, bukvalno. Ništa nije htelo u koš, gomila otvorenih šuteva, promašenih trojki, ali navijači tima ne trebaju da brinu. Dođu takvi dani, pogotovo u dugoj NBA sezoni.

Težak period im tek predstoji, zbog povreda neće biti Bogdana i Hantera, a i Rediš je pod upitnikom. Ipak, Mekmilan je jedan od “koga nema, bez njega se može” trenera. Ni prošle godine u surovom periodu sa mnoštvom povreda nije jednom komentarisao odsutne, već je sa odličnim Hoksima nizao pobede. Verujemo da će i ovoga puta biti fokusiran na isto.

Los Anđeles Lejkers

Promena: Pali jedno mesto.

Prednost nad Atlantom dobili su jedino iz razloga što pričamo o trenutnoj situaciji ekipa “da večeras počinje plej-of”, a Hoksi u ovom trenutku imaju tri bitna krila povređena.

Malo vere navijačima vratili su utakmicom protiv Detroita. Iako protivnik nije zvučan ni pod tačkom razno, niti mnogo kvalitetniji od opšteg mišljenja javnosti, Lejkersi su konačno pokazali malo fluidnosti u igri i kakvu takvu koheziju tima.

Očigledno je da je ovaj tim proces koji je tek započet i da će im trebati vremena. S druge strane, nije veliki broj timova koji bi birao da će izaći kao pobednici iz “prvi do četiri pobede” tima koji predvode zdravi Lebron Džejms i Entoni Dejvis.

Denver Nagets

Promena: Pali tri mesta.

Kad je Nikola tu, Denver je definitivno plej-of ekipa. Ko god drugi da je povređen, ko god da fali, jedna konstanca vezana za pobeđivanje utakmica i kvalitet igre tima je prisustvo MVP-ja. To i nije tako čudno, svaki tim će imati problema ako im “uklonite” najboljeg igrača, ali u slučaju Nagetsa ova činjenica je drastičnija.

Par timova Zapada zaista jesu kvalitetniji i “dublji” od Nagetsa, ali iskreno govoreći, ne mogu da zamislim scenario u kojem se Denver ne nalazi među četiri najbolja tima ukoliko Jokića zdravlje posluži.

Denver će imati priliku da (za svoje želje i očekivanja) mizerni skor popravi serijom utakmica u kojima će mahom biti favoriti, a do narednog izdanja gostovaće samo Orlandu i Njujorku.

Čikago Buls

Promena: Popeli se tri mesta.

Nije se često dešavalo u prošlosti da ekipa koja prigrabi veliki broj, nećemo reći navijača, ali možda poštovalaca (uuu, ovo može biti fina ekipa sledeće sezone) tokom leta, ta očekivanja i opravda. Bulsi su apsolutno uspeli u tome, možda čak i prevazišli ista.

Demar Derouzen je možda i najbolja priča sezone. Davno otpisani majstor igra možda i košarku karijere, ali u dosluhu sa čitavim timom. Lavinu, Lonzu i Karusu sinoć se pridružio i uspavani Vučević. Sa njim na nivou, ova ekipa ima dodatnu brzinu.

Nema odmora. Bulsi će ovu nedelju zaokružiti duplim gostovanje u Njujorku, Niksima, pa Netsima.

Juta Džez

Promena: Ostali na istom mestu.

Džezeri nisu baš toliko dominantni koliko sam očekivao, ali ponovo imaju vrhunski skor, čak četvrti u ligi. Čini se da Snajder radi na malim korekcijama, dodaje nijanse na već utvrđeno gradivo i to je ono što ih košta očekivane lakoće u igri, ali i nešto što će im svakako značiti u vreme plej-ofa.

Juta je tim koji mi nekako uvek padne najteže za pisanje, makar i ovih nekoliko rečenica. Nema šta puno za napisati i izmišljati. Stabilni su, pouzdani, ali njihov uspeh će se jedino i isključivo meriti u doigravanju. Ovo sve su samo kvalifikacije.

Te kvalifikacije naredne nedelje uključuju Boston i Klivlend naredne nedelje.

Milvoki Baks

Promena: Popeli se sedam mesta, izjednačili “rekord” Hoksa.

To su Baksi koje smo svi čekali, šampioni ‘vataju zalet!

Povratkom Krisa Midltona na teren, mnogo stvari je proradilo za Milvoki Bakse. Iako sam Midlton fizički još uvek nije na nivou, to ne znači da protivničke odbrane ne moraju da obrate pažnju na njega.

Posao je mnogo lakši za Janisa Adetokumba, koji vodi svoju ekipu ponovo ka vrhu Istoka. Nemojte se začuditi ako Milvoki bude među prva dva tima konferencije, kada u ponedeljak budete čitali sledeće izdanje Hijerarhije moći.

Majami Hit

Promena: Pali jedno mesto.

Hitlsi imaju samo jedan streptomicin – ime mu je Nikola Jokić.

Šalu na stranu, iako ih je Jokić baš razmontirao u oba susreta ove sezone, to su bili možda i najslabiji momenti Majamija u novom izdanju lige. Pored situacije u kojoj su najveći protagonisti propuštali utakmice, Majami uspeva da vezuje trijmfe i ima čvrst pobednički skor.

Trenutno su upitni Batler i Hiro, možda i dva najbolja poentera tima, ali ne bi trebalo da odsustvuju sa terena mnogo duže. Majamiju će biti potrebni u duelima sa rivalima iz konferencije, a već ove nedelje igraće protiv Klivlenda, Indijane i Milvokija.

Bruklin Nets

Promena: Pali jedno mesto.

U duelu sa Finiks Sansima jasno se videlo da tim još uvek nije na nivou koji Stiv Neš želi. Jasno, sada i nije pravo vreme za to, ali svakako da stručni štab, ali i navijače tima brine to što su Netsi izgubili u bukvalno svakoj utakmici protiv ekipa koje pretenduju na šampionski prsten.

Ne samo da su izgubili, već su apsolutno nadigrani, neki bi rekli potučeni do nogu od strane Milvokija, Finiksa i Golden Stejta.

Ipak, kotiram ih i dalje visoko. Džejms Harden jeste u problemu, ali sam isto tako ubeđen da Durent ima brzinu, ako ne i dve više koje čuva za vreme doigravanja.

Finiks Sans

Promena: Popeli se jedno mesto.

Šta reći? 16 uzastopnih pobeda. Drugi skor lige.

Možda su imali malo i sreće, ali pisali smo već o tome – treba 16 puta uzastopno pobediti i Evrokup ekipe, a kamoli protivnike u NBA ligi.

Sansi su trenutno podmazana mašina, kojom diriguju Kris Pol i Monti Vilijams, najsuroviji egzekutor lige Devin Buker, igrač nedelje na Zapadu.

Sada se sprema spektakl. “Finale” dosadašnjeg dela sezone.

Golden Stejt Voriors

Promena: Ostali na istom mestu.

U direktnom duelu protiv prvog pratioca iz prošlog izdanja, Golden Stejt Voriorsi su pokazali silu. Potpunu dominaciju. Odbrana Ratnika je na istorijskom nivou, a napad potentan kao u najboljim danima. Sada je na redu prvi pratilac novog izdanja.

Kakva će samo poslastica biti sutrašnji okršaj dve najbolje ekipe ove liste. Bukvalno ne možemo dočekati.

Golden Stejt uspeva da pronađe uspeh i kada Kari nema svoje veče, što je bila misaona imenica prethodne dve sezone. Umetnici iz San Franciska zaista briljiraju nakon prve četvrtine sezone.