Hijerarhija moći

Hijerarhija moći, imamo novog lidera

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.12.2021 00:00
Hijerarhija moći, imamo novog lidera
Hijerarhija moći, imamo novog lidera

Kovid i povrede kroje listu mnogo više nego što bismo voleli naravno, ali u tim teškim situacijama isplivavaju najbolji.

Primačinjemo se se 2022. godini, polako i polovini sezone, pa me otuda čudi što neki timovi još uvek mogu da iznenade.

Idemo!

Detroit Pistons

Promena: Pali jedno mesto.

12 uzatopnih poraza, sada i povreda najboljeg igrača Grenta. Nema ovde spora, idemo dalje.

Orlando Medžik

Promena: Popeli se jedno mesto.

Sa svim povredama koje ih prate od početka sezone, da sam navijač Orlanda bio bih zadovoljan. Kol Entoni je napravio ozbiljan iskorak, Franc Vagner je pravi potencijal, uz njih Vendel Karter igra sasvim solidnu sezonu.

Problem je jako kratka rotacija i neiskustvo, nešto što je neoprostivo u NBA ukoliko želite pobede.

Oklahoma Siti Tander 

Promena: Ostali na istom mestu.

Nemam puno šta da dodam za Tandere. Već su stigli do osam pobeda, što je za mene iznenađenje, ali su generalno i dalje teški za gledanje.

Bude tu zanimljivih utakmica, kada se Šeju pridruži raspoloženi Dort, Oklahoma zna da bude opasan protivnik. Problem je što nemaju mnogo mimo njih.

Nju Orleans Pelikans

Promena: Pali dva mesta.

Imali su Pelikani jedan fin zalet u toku kojeg su srušili Jutu, Dalas i Kliperse. Sve pretendente na prvih šest mesta Zapada. Međutim, nakon toga ponovo teško sivilo i gore od toga.

Sada stižu informacije da Zajon ipak neće uskoro na teren. Možda ne “noćna mora” od sezone za navijače Pelikana, ali svakako nešto jako blizu toga.

Hjuston Rokets

Promena: Popeli se jedno mesto.

Izgleda da imaju kvalitet da pobeđuju, samo kad hoće. Hjuston je rešio da razvija mlade igrače, ali kada su se oni povredili, Rakete su vezale sedam pobeda i držale najbolji niz lige.

Erik Gordon igra fenomenalno i definitvno će doneti bar jednog pika prve runde u buđelar Raketa kada bude trejdovan tokom sezone, što apsolutno očekujem. Jer i pored niza pobeda, Hjuston je definitnvno u fazi rekonstrukcije i okrenuće se mladim snagama.

Sakramento Kings

Promena: Pali jedno mesto.

Kakva-takva reakcija Kingsa na otpuštanje Voltona je ipak prisutna. Uspeli su da dođu do određenih pobeda, ali i dalje dobijam glavobolju kada krenem da razmišljam o situaciji unutar tima.

Organizacija rostera je prosto katastrofalna, sa potpnuim opterećenjem bekovskih pozicija. Ne bi me čudilo da Kingsi budu uključeni u par trejdova momentalno od 15. decembra (od tog datuma mogu da budu trejdovani igrači koji su potpisali svoje ugovore ovog leta)

San Antonio Spurs

Promena: Popeli se dva mesta.

Generalno su u dobrom ritmu, 6-3 na poslednjih devet susreta. Dežonte Mari preuzima sve više odgovornosti i pokazuje da bi u budućnosti mogao biti i jedan od boljih plejmejkera lige.

Igraju brzo, moderno, lepršavo. Mimo poslednjeg prideva ne može se reći da to opisuje veliki broj timova koji je Greg Popovič vodio tokom bogate karijer, ali čini se da je sam Greg zadovoljan. Toliko zadovoljan da su sve češće informacije kako ovo nije njegova poslednja sezona u karijeri.

Toronto Reptors

Promena: Ostali na istom mestu.

Kanadski tim će predvođen Nikom Nursom uvek igrati solidnu košarku, pa tako i ove sezone. Mislim da Toronto ima dovoljno da se i ove godine bori za mini doigravanje, pored teške konkurencije.

Šteta što se povredio Anunobi, koji je bio planiran i zaista je igrao kao prvi napadač tima. Sada sa povratkom Sijakama, Toronto bi bio tvrd orah za sve.

Indijana Pejsers

Promena: Pali jedno mesto.

Već naveliko poznata situacija i rasprodaja najboljih igrača tima kao da je donela neku novu energiju, možda inat u pomenutim igračima i oni su trenutno u nizu od 3 pobede. Pogotovo dobro je odigrao Domantas Sabonis, jedan od glavnih protagonista ove afere “Rekonstrukcija”.

Mnoštvo je zainteresovanih timova, a plan Pejsersa je da šansu daju mladim igračima i da probaju kroz draft da se vrate u sam vrh. Osrednost ih izgleda ne zadovoljava.

Minesota Timbervulvs

Promena: Pali jedno mesto.

Teniserke su predvidljivije i imaju više konstantnosti od igrača Minesote. Od početka sezone imali su niz od 6 poraza, da bi usledilo 5 vezanih trijumfa, a nedugo zatim i 5 vezanih poraza ponovo. Prosto neverovatno.

Generalno igraju dobro kada su u sastavu KAT, Edvards i Rasel, ali to je možda i pokazatelj stabilnosti ekipe ako igraju toliko loše u odsustvu samo jednog igrača.

Boston Seltiks

Promena: Pali jedno mesto.

Bolno nestabilni i nekonkretni.

Vašington Vizards

Promena: Pali jedno mesto.

Mislim da sve ono što sam pisao o njima od starta sezone polako dolazi na svoje. Iskreno, ne izgledaju mi kao ekipa koja će se održati na vrhu Istoka, šta više, mislim da će se boriti za “goli život”. Pod tim mislim plasman u mini doigravanje.

Bredli Bil i dalje igra ispod proseka, a polako mu se pridružuju i igrači koji su na startu igrali možda iznad očekivanja.

Portland Trejl Blejzers

Promena: Pali dva mesta.

Potpuno razočaranje. Od Lilarda sve do poslednjeg igrača na klupi.

Bili su pod uticajem svega što se dešavalo unutar tima, sa novom upravom trebala bi doći doza stabilnosti, ali svakako su morali više.

Sada na par nedelja neće biti ni Si Džeja Mekoluma, a i sa njim na terenu nisu izgledali sjajno. Daleko od toga.

Njujork Niks

Promena: Pali dva mesta.

Užasno igraju Niksi u poslednje vreme. Izgleda da nije bio problem u Kembi Tibs!

Rendl je daleko od igrača iz prošle sezone, Beret takođe. Pojačanja se nisu uklopila, Tibodo i dalje traži najbolje petorke, ali Niksima beže bolji timovi Istoka. Nikad jačeg Istoka može se reći.

Dalas Maveriks

Promena: Pali četiri mesta.

Apsolutno sam razočaran u sve što Dalas prikazuje ove godine, al hajde, daćemo im još malo vremena. Tek dvadesetak utakmica su pod novim trenerom.

Klivlend Kavalirs

Promena: Popeli se sedam mesta.

Auuu! Oduševljen sam igrom Kavsa ove sezone i moram reći da otvoreno navijam za njih. U moru ‘small ball‘ ekipa, oni igraju ‘big ball‘, najveći mogući.

Ponovo sve pohvale za Džej Bi Bikerstafa, a vi se uključite u prenose Klivlendovih utakmica i uživajte u paklenoj odbrani i zaista zanimljivoj ekipi.

 

Šarlot Hornets

Promena: Ostali na istom mestu.

Kapa dole Džejmsu Boregu i njegovim momcima. Uspeli su bez tri startera da održe korak u trci za plej-of mestom, pa i da igraju egal sa ekipama koje su bile na papiru vidno jače u tim utakmicama koje su izgubili.

Sada se na teren vraća Rožir, a uskoro se očekuje i Lamelo. Šarlot je jako, jako interesantan ove sezone, verovatno zaslužuju i neki jači pridev, nadam se da će potvrditi moje reči.

Los Anđeles Klipers

Promena: Ostali na istom mestu.

I dalje mi na oko ne izgledaju spektakularno, ali njihova igra donosi pobede i oni drže prestižno plej-of mesto na Zapadu.

Novo otkrovenje je Brendon Boston mlađi. Novajlija tima pokazao je zavidno umeće i ogromno samopouzdanje. U mečevima u kojima nije bilo Džordža pokazao je čak da može da nosi tim.

 

Majami Hit

Promena: Pali osam mesta.

Gledajući po onoj vodilji “gde bi ih smestili da večeras startuje plej-of” Majami bi možda trebao da bude i niže, ali bilo bi previše. Jedna od najboljih ekipa na početku sezone, izgubila je Batlera i Adebaja zbog povreda, a centra neće biti barem 2 meseca.

Još pre povreda, Hit je polako gubio poletnost i energiju. Međutim vratili su se sa odličnim pobedama protiv Milvokija i Čikaga, u njihovom stilu, bez pet igrača u sastavu. Ako Lauri i Hiro nastave sa sličnim partijama, uz Batlera ponovo na terenu, moraće da se popnu na listi ponovo.

Memfis Grizlis

Promena: Popeli se šest mesta.

Kakva reakcija Memfisa na povredu Moranta, ovo je apsolutno neočekivano. Otkada se Dža povredio, Grizlisi su dobili 6 od 7 utakmica i pokazali čitavoj ligi da njih tim ne čini samo poletni plejmejker.

Džekson mlađi, Dilon Bruks i Dezmond Bejn čine fenomenalnu okosnicu ekipe, a Memfis će biti ozbiljna pretnja u godinama koje dolaze.

Denver Nagets

Promena: Pali dva mesta.

Šta reći za Denver što već nije napisano? Ići će koliko ih nosi MVP, a mi mislimo da može da ih nosi daleko.

Atlanta Hoks

Promena: Popeli se jedno mesto.

Hoksi su u dobrom ritmu. Da izgubili su par utakmica u poslednjih par, ali kumovale su tome u mnogome i povrede, a i u tim utakmicama su izgledali dobro.

Kada zanemarimo užasan start i jedan jako loš liz, možemo da konstatujemo da će Hoksi ponovo biti ozbiljna pretnja na Istoku.

Lepe vesti stižu iz Atlante, a u njima čitamo da je Bogdan Bogdanović krenuo da radi sa loptom na parketu. Doduše, još uvek individualno, ali svakako korak u pravom smeru.

Filadelfija Seventisiksers

Promena: Popeli se tri mesta.

Sa povratkom Embida, naravno, i ekipa je počela da niže pobede. Sinoć su uzeli veliki skalp, pobedili su Golden Stejt Voriorse u jednoj na oko ružnoj utakmici, baš onakvoj kakvoj su se nadali u taboru File.

Ben Simons situacija i dalje bdi nad glavom svih u timu i oko tima, a ono što Siksersi budu uspeli da “izvuku” natrag u tom trejdu uveliko će odlučivati o njihovom uspehu ove sezone.

Los Anđeles Lejkers

Promena: Popeli se dva mesta.

Lejkersi su uspeli da odigraju par stabilnijih mečeva, iako protiv slabijih rivala, izgledali su dosta bolje u prethodne dve nedelje.

Lebron Džejms je definitivno igrao kao u najboljim danima. Preko 30 poena u proseku prethodnih sedam utakmica.

Vogel je odlučio da igra što više “smolbola”, što je apsolutno otvorilo prostor za Lebronove, ali i Vestbrukove napade ka košu, te rezultiralo u mnogo boljim rezultatima.

Čikago Buls

Promena: Popeli se jedno mesto.

Bulsi su razoreni izostancima zbog kovida, iz tog razloga liga je odlučila da otkaže njihova naredna dva meča, što će im dozvoliti da kompletiraju ekipu. Muški su se borili, ali trenutno imaju čak 10 igrača u izolaciji.

Juta Džez

Promena: Popeli se jedno mesto.

Džezeri su uhvatili ritam i vlasnici su najdužeg niza pobeda u ligi – sedam. Donovan Mičel igra kao da nije sa ove planete u pomenutom periodu.

Juta ima dubok sastav, kvalitetan sastav i igrače koji se jako dobro poznaju. Kada se sve poveže uspeh, bar u regularnom delu sezone, ne može da ne dođe.

 

Bruklin Nets

Promena: Pali jedno mesto.

Neko reče, pa ću iskoristiti to, Netsi su kao bokser koji mečeve dobija na poene. Nikoga nisu nokautirali, nijednom nisu oduševili, ali kad pogledaš u rezultate – dobiše opet.

Sigurno je da će Stiv Neš i ekipa vredno raditi na otklanjanju mana i imaju još mnogo vremena za to.

Milvoki Baks

Promena: Popeli se dva mesta.

Šampioni su samo jednom poraženi ove sezone kada se Janis, Midlton i Džru nalaze u sastavu. Dobili su 12 od prethodnih 14 utakmica.

Iskreno mislim da ako ih zaobiđu povrede i bolesti mogu da konkurišu za najbolji skor u ligi. Još puno utakmica je ostalo da se odigra.

Golden Stejt Voriors

Promena: Pali jedno mesto.

Na poslednjih 6 susreta, Voriorsi imaju skor 3-3. Morao sam da reagujem.

Prvo su poraženi od Sansa koji su u prvom poluvremenu tog meča izgubili Devina Bukera (savladali ih par dana kasnije, takođe bez Bukera) a potom izgubili i od San Antonija, kao i sinoć od Filadelfije.

Došlo je do malog opuštanja možda, ali takođe već može da se primeti jedna stvar – svaka ekipa koja uspe da izdrži sa Ratnicima do finiša u egalu, ima ozbiljne šanse za pobedom. Svaki neizvestan meč ove sezone, Ratnici su izgubili, mimo prvog kola i otvaranja u Los Anđelesu.

Ispade kao da su jedna od gorih ekipa lige, ne, naprotiv. Lepršava mašina koja melje, ali Ker se mora pozabaviti protokom lopte i kada se uđe u zanimljive završnice.

Finiks Sans

Promena: Popeli se jedno mesto.

Potpuno zasluženo na prvom mestu. Finik pobeđuje. I bez Bukera. I bez Ejtona. Ova ekipa je stvorena za velika dela. Ako pogledamo ono što smo pisali za Ratnike, Sansi su sušta suprotnost. Dobili su bukvalno svaki neizvestan meč.

Ova ekipa je građena za plej-of i mislim da u takvom okruženju mogu da pruže najviše od svih. Bar po onome što smo do sada videli.