Glasine bez granica

Mičel, Lebron, Klakston i Bili Donovan...

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.04.2024 00:00
Mičel, Lebron, Klakston i Bili Donovan...
Mičel, Lebron, Klakston i Bili Donovan...

U novoj rubrici koju startujemo od danas, uvešćemo vas u svet NBA glasina. Sve sitne zanimljivosti koje se bučno, ili tiše, provlače kroz NBA medije prikupljaćemo tokom nedelje i ponedeljkom objaviti u novoj rubrici.Veliki potez povukli su Klivlend Kavalirsi, kada su leta 2022. godine razmenili Laurija Markanena, Kolina Sekstona i Očai Agbađija u Jutu i zauzvrati dobili Donovana Mičela.

Donovan je u dresu Kavsa do sada odigrao 121 utakmicu i prosečno beleži 27.5 poena, 5.1 asistenciju i 4.6 skokova. Pored činjenice da su već u prošloj sezoni stigli u laganom ritmu do plej-ofa, kao i da u samom finišu tekuće mogu čak i do drugog mesta pred doigravanje, čini se da je rastanak blizu.

Naime,  kako insajderi u Americi tvrde, ukoliko Kavsi ne doguraju daleko u plej-ofu i ne pokažu se kao tim koji ima potencijal da u skorijoj budućnosti osvoji šampionat, Donovan Mičel neće potpisati produžetak ugovora, godinu dana pre isteka aktuelnog. Kako je leta 2025. godine potpuno slobodan igrač, Klivlend bi verovatno potražio novog partnera za razmenu svog najboljeg igrača.

Jednostavno je, ukoliko Mičel ne odluči da produži saradnji i svoju karijeru na duže staze prikloni Klivlendu, Kavsi bi ga izgubili praktično ni za šta. Rizik na koji u taboru tima iz Ohaja nisu spremni. Pored trojice pomenutih igrača, Klivlend je Juti poslao i tri pika prve runde, kao i dva prava zamene pikova prve runde, što znači da Kavsi u skorijoj budućnosti neće kroz draft moći da dodaju najtalentovanije igrače i zbog čega bi gubljenje Mičela ni za šta bilo praktično samoubistvo.

Odnos Mičela i uprave Klivlenda biće jedna od zanimljivijih tema dolazećeg leta, s obzirom da se radi o verovatno najboljem igraču koji bi bio dostupan u pregovorima, širom čitave lige.

Nije nikakva tajna da je velika želja Lebrona Džejmsa da jednog dana zaigra sa svojim sinom (možda čak i sinovima) u jednom NBA timu. Nadljudska izdržljivost i dugovečnost bili su prvi znaci da bi ova želja mogla da se ostvari, nakon čega je Lebron potpisao ugovor sa Lejkersima tako konstruisan da postane slobodan igrač tačno ovog leta, kada njegov sin, Lebron Džejms mlađi, postane kvalifikovan za draftovanje od strane NBA tima.

Nakon što se Broni prijavio za draft u toku protekle nedelje, Lebronov san postaje sve realnija mogućnost.

Da li je Broni uradio dovoljno na koledžu da postane NBA igrač? Možda i nebitno u ovom trenutku, s obzirom na to ko mu je otac. Sve ono što smo slušali od raznih insajdera u godinama iza nas upućuje na to da bi tim koji ga draftuje mogao biti u pol poziciji da potpiše i starijeg Džejmsa.

Lebron i u svojoj 40. godini igrao na neverovatno visokom nivou, pa i pored činjenice da Lejkersi plej-of mesto još uvek nisu obezbedili, u timu gaje optimizam da Džejms, Dejvis i drugari imaju još jedan dobar niz u sebi.

Šta mislite, da li je zaista moguće da Džejms zanemari situaciju u Los Anđelesu, verovatno se oprosti od gomile miliona i započne poslednju etapu svoje karijere na nekom drugom mestu?

Nikolas Klakston je igrač koji je u “eri” Durenta, Irvinga i Hardena u Bruklin Netsima uspeo da zaradi svoje mesto u startnoj petorci i briljantnom igrom na defanzivnom delu terena stekne reputaciju širom lige.

Izabran u drugoj rundi drafta, možda nije imao pogodnosti i ugovore momaka koji su u tom trenutku viđeni kao najtalentovaniji, ali mu je to dalo priliku da već sada, sa 25 godina i nakon 4 sezone NBA karijere može da postane potpuno slobodan igrač i bira svoj sledeći tim na tržištu dolazećeg juna.

Da pojasnimo situaciju, najviši pikovi sa drafta, odnosno momci koji su izabrani u prvoj rundi imaju fiksne četvorogodišnje ugovore sa ekipama (timovi čak mogu da ne iskoriste opciju i ne produže njihove ugovore za treću ili četvrtu godinu, samo su prve dve potpuno garantovane) koje su ih draftovale, nakon čega, po isteku četvorogodišnjih ugovora postaju ograničeno, a ne potpuno slobodni igrači. Ograničeno slobodni igrači mogu pregovarati sa svim timovima lige, ali i u slučaju da prihvate ponudu od nekog drugog tima, njihov matični ima pravo da ponudu izjednači i igrač bi u tom slučaju upravo sa matičnim timom potpisao ugovor. Klakston taj pridev “ograničeno” slobodnog igrača neće imati, sudbinu drži potpuno u svojim rukama.

Ono što se šuška jeste da je Klakston prijatelj sa nekolicinom igrača Memfis Grizlisa i da je to veoma moguće njegov naredni tim. Naime, fanovi  su u više navrata “upecali” Klakstona kako lajkuje objave o igračima Memfisa, a navodno je, po mnogima neočekivana, razmena Stivena Adamsa u Hjuston prošlog leta bio prvi potez u oslobađanju prostora za dovođenje Klakstona.

“Free Agency”, odnosno tržište slobodnih igrača otvara se 30. juna i kao i svake godine verovatno je najzanimljiviji period leta. Igrači zvanično mogu da potpišu ugovore sa svojim novim timovima od 6. jula.

Koledž košarkom je u toku jučerašnjeg dana odzvanjala bomba – nakon dugog niza godina, Džon Kalipari odlazi sa Kentakija i verovatno će preuzeti kontrolu košarkaškog tima Arizone.

Ovim potezom, jedno od najpoželjnijih trenerskih mesta koledž košarke ostaje prazno. Po poslednjim najavama, Bili Donovan, višegodišnji trener Čikago Bulsa jedan je od kandidata za mesto trenera Kentaki Vajldketsa.

Po svemu sudeći, Čikago Bulsi idu u smeru novog rekonstruisanja tima, s obzirom da je ekipa već dugi niz godina čist prosek lige, a možda i ispod istog. Ako to bude razvoj situacije, pitanje je da li će Donovan biti zainteresovan da narednih godina vodi ekipu koja neće imati pobedničkih aspiracija.

Koledž insajderi ga upravo iz tog razloga vide kao idealnu zamenu Kalipariju, pogotovo što vuče korene kao pomoćni trener Vajldketsa, od 1989. do 1994. godine.

Za one koji se pitaju zašto bi napustio NBA i unosne ugovore i vratio se da trenira koledž košarku, razlog je što velike razlike u godišnjim primanjima ne bi bilo, ako uopšte. Donovan u NBA zarađuje 6.000.000$ godišnje, a plata sada već bivšeg trenera Kentakija, Džona Kaliparija, u protekloj sezoni prebacila je 8.5 miliona dolara.

Hvala Vam što čitate, NBA No Limits u saradnji sa TV Arena Sport.