Draft predstavljanje 24

Francuska nada, Zakari Risaše

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.06.2024 00:00
Francuska nada, Zakari Risaše
Francuska nada, Zakari Risaše

Zakari Risaše, 2005. godište, igrao za Burž u ligi Francuske, kao i Evrokupu.

Krilo, visok 204cm, raspon ruku 207cm, težak 88kg.

11.3 poena, 3.3 skoka, 1 asistencija, 50% iz igre, 45% za 3, 69% sa linije slobodnih bacanja u 23 utakmice Evrokupa.

Gledano po prikazanom u prošloj sezoni, mladi Francuz je definitivno uradio najviše kako bi “zaradio” prvo mesto na dolazećem draftu. Igrajući na ozbiljnijem nivou košarke od 95% kolega iz draft klase, Risaše je pokazao da i više nego pripada u NBA ligi. Kada god smo gledali ovog momka u Evrokupu, ili francuskom prvenstvu, pokazao je jednu sjajnu karakternu crtu – uvek igra sa mnogo samopouzdanja. To je, dobrim delom, uticalo na činjenicu da bude izabran za “Zvezdu u usponu” u Evrokupu, kao i najboljeg mladog igrača LNB lige.

Risaše je, zanimljivo, rođen u Malagi, gde je njegov otac u to vreme nastupao za Unikahu.

Radi se o dugačkom i mobilnom krilnom igraču, koje sve više veruje u svoj šut i igra sa gomilom samopouzdanja. Njegov momentalni kvalitet, koji bi od prvog dana trebalo da donese u NBA jeste timska defanziva. Verovatno najteži aspekt igre za svakog mladog igrača, ali to je segment igre u kojem Risaše već sada pokazuje napredna “čitanja” i prepoznavanja. Zaista je neverovatno koliko je tačan u rotacijama i na koji način “krpi” izlete i greške saigrača.

Francuz je imao neke vruhnske posede i na lopti, gde je uspeo da uštopuje neke od najboljih napadača Evrolige, poput Majka Džejmsa, pa i De Koloa, koji već oseća svoje godine. Burž ga je koristio kao primarnog defanzivca na prvoj liniji odbrane, gde se on snalazio takođe jako dobro, ali mislim da bi u ovom momentu karijere to bio preveliki zalogaj u NBA okvirima, ali svakako potencijal postoji. Moraće da “usitni” lateralne kretnje, kako bi dostigao taj viši nivo. U ovom momentu je preskače preveliki prostor u pomenutim kretnjama, što će bolji igrači od onih sa kojima se susretao do sada sigurno znati da iskoriste.

Ofanzivno, Risaše je savršen komplementarni igrač. I trenutno, a još bolji potencijalno. Inteligentno utrčava i traži rupe u odbrani, brzo pomera loptu kada je ekstra pas potreban, ima sve odlike školovanog igrača koji je učen na pravi način.

Pozicija prvog pika na draftu u principu sa sobom nosi i epitet igrača koji bi u jednom trenutku trebao da postane prvi igrač tima koji ga selektira i vodi svoju franšizu u godinama koje dolaze. Zakari do sada nije pokazao baš taj potencijal, pre svega jer ne poseduje neku preveliku širinu i maštovitost u momentima kada treba da “izmisli” poene. Onako, baš, baš, problematičan u kontroli lopte sa više od jednog ili dva driblinga. Pedantno izračunato, Risaše je napravio izgubljenu loptu u čak 43% pik en rolova, u kojima je on bio taj koji kontroliše loptu.

Nedavno je, na kampu u Trevizu i sam priznao da mu ta kreacija i kontrola lopte nedostaju kako bi svoju igru podigao na dodatni nivo, kao i da će to biti segment igre na kojem će u budućnosti najviše raditi.

U kratkim crtama:

  • Odličan timski defanzivac i potencijalno jednako kvalitetan na lopti
  • Ne preterano vešt u kreaciji za sebe i druge
  • Visok IQ
  • Teoretski savršen 3&D igrač

Ne sumnjamo uopšte da će Risaše ići veoma visoko na draftu. Radi se o jako talentovanom igraču, jedini “problem” u njegovom slučaju je taj što se nalazi u generalno gledano ne preterano kvalitetnom draftu, a sa visokih pozicija, sa koje će on biti izabran, obično se biraju momci koji u očima skauta imaju potencijal da postanu Ol-Star igrači. To nije predviđanje koje ide uz Risašea, bar ne u ovom momentu. Tim koji ga izabere, mogao bi, ipak, da dobije elitnog igrača uloge u godinama koje dolaze.

Vrati se na sve igrače.