Draft predstavljanje 24

Može li još jedan "jednorog"?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.06.2024 00:00
Može li još jedan "jednorog"?
Može li još jedan "jednorog"?

Aleks Sar, 2005. godište, Francuz, igrao je za Pert Vajldkets u australijskoj NBL ligi.

Krilni centar, visok 213cm, raspon ruku 224cm, težak 102kg.

9.7 poena, 4.4 skoka, 1.3 blokade, 61% za 2, 30% za 3, 71% sa linije slobodnih bacanja.

Sar je igrač iz reda “jednoroga”. Veliki raspon ruku, odlično izgleda defanzivno, a kontroliše loptu i igra kao bek. Već sa 19 godina pravi globtroter. Aleks je sa 14 godina napustio rodnu Francusku i postao deo mlađih selekcija Real Madrida. Tada, kako kažu, nezgrapni klinac počinje da sazreva. U Madridu su odradili odličan posao, imao je mnogo profesionalniji odnos prema košarci, a nakon dve godine, kada napušta Madrid i postaje deo Overtajm privatne lige u SAD-u, Sar se smatra izuzetno mobilnim igračem za svoju visinu. Nakon što je za godinu dana u Overtajmu zaradio prvi ozbiljan novac od košarke (oko 100.000$) seli se u Australiju, gde je proveo prošlu godinu, igrajući za Pert, jednu od najboljih ekipa tamošnje lige.

Kada pogledamo napadačku igru ovog Francuza, sve se zasniva na nekom potencijalu. Nečemu što će, nekada, možda razviti, ali njegov visok plasman na ovogodišnjem draftu donosi defanzivni kvalitet i polivalentnost. Sar se sa 213cm zaista kreće lako kao pero. Okreće kukove kao da je u pitanju bek, a ne krilni centar, ili čak centar. Pert je Sara koristio i kao zaštitinika obruča, gde je beležio procentualno istorijske brojke što se blokada tiče, ali Aleks je vrhunski defanzivac u pik & rolu, već sada. To mnogo govori, s obzirom da je odbrana od pik & rola najteži ispit svakog mladog centra i da pomenuti igrači sa ovom defanzivnom stavkom kubure godinama. Sar je p&r igrao u dropu, sa iskakanjem, na nivou, a svaki način pokrivanja je odrađivao veoma, veoma dobro. Sa rasponom ruku od 224cm, kao i hitrim kretnjama koje smo pomenuli, ne treba naglašavati da se timovi nadaju vrsnom zaštitniku obruča sa strane pomoći. Obratite pažnju na ovaj isečak, koliko je samo teško pronaći igrača njegovih dimenzija, koji već sa 19 godina ovoliko kvalitetno “izdržava” na perimetru protiv mnogo bržih i nižih igrača:

Što se ofanzivne igre tiče, pomenuli smo njegov potencijal, a njega zaista ima na pretek. Sar je jedan od retkih igrača u ovoj klasi koji je viđen kao neko ko jednog dana možda može postati i “All-NBA” igrač. Ono što se meni najviše svidelo jeste njegovo donošenje odluka sa loptom u rukama. Opet, hrabri me to, jer se radi o veštini sa kojom mladi igrači, pogotovo visoki, imaju problema u ranim godinama karijere. Sar je nalazio vrhunska rešenja iz driblinga, a pogotovo kratkog rola, koji je postao esencijalan za svakog visokog igrača koji teži ka nekoj većoj ofanzivnoj ulozi u timu.

Njegove poenterske sposobnosti u ovom trenutku nisu izuzetne, daleko od toga, ali je u dresu Perta uspeo da prikaže određene bljeskove u tom segmentu. Voli da odigra leđima, pogodio je nekoliko šuteva iz okreta u tim situacijama, gde je prosto nemoguće braniti njegov šut. Jedan od načina na koji bi mogao do lakih poena u NBA ligi jeste tranzicija. Izuzetno je brz, sa dugim korakom, da li trčao bez lopte ili sa njom nakon defanzivnog skoka, pokazao je da zna da iskoristi prostor protiv nenameštene odbrane.

https://x.com/andlankell/status/1798355144989663608

Aleks još uvek nije popunio svoj “ram”, fali tu dosta kilograma, kao što je obično i slučaj sa mladim igračim, retko ko je fizički dosegao blizu maksimuma. Iz tog razloga neće verovatno moći da igra na “petici” u NBA u prvih par godina, a sa druge strane, njegova nesigurnost u šutu spolja mogla bi da pravi problem njegovoj ekipi kada bude igrao krilnog centra. Taj limbo između četiri i pet je prva prepreka koju će trebati da preskoči. Sar je bio prilično neprecizan, kao što rekosmo, u šutu spolja. Ispod 30% u Australiji, a na prvi pogled njegovoj mehanici šuta ne treba puno. Problem je u šuterskom laktu, koji nije stabilan, već “upada” unutra i to je verovatno dovelo do ozbiljnih varijacija u šutu. Ne preterani problem, zbog čega i pričamo konstantno o tom potencijalu, nešto što će se verovatno rešiti u narednim godinama.

Neko na koga me Sar izuzetno podseća jeste Džeren Džekson mlađi. As Memfisa je neko ko je od prvog dana u ligi bio vrsan defanzivac, odličan na preuzimanju, još bolji na strani pomoći, a to su “crte” koje Aleksa Sara trenutno najbolje definišu. Džekson je razvio određenu napadačku igru, iako još uvek ne briljira u tom pogledu, a mislim da Francuz na tom polju ima (potencijalno) određnu prednost sa onim čitanjem igre koje sam pomenuo.

U kratkim crtama: 

  • Potencijalno elitni defanzivac koji bi mogao da čuva sve od 1 do 5
  • Pametan u među igri, kratkom rolu, pokazuje zavidan osećaj za igru
  • Trenutno poenterski može da se osloni samo na završnicu oko obruča
  • Jedan od retkih u ovoj klasi koji ima Ol-Star potencijal

Biće zanimljivo videti ko će izabrati Sara. Ukoliko se Atlanta odluči da ne razmeni svog pika, duo između njega i Onjeke Okugvua bi mogao da izgleda jako dobro. Pod pretpostavkom da u slučaju da zadrže pika, Hoksi i definitivno idu u rekonstrukciju tima, što znači da bi Švajcarac Kapela napustio Atlantu. U svakom slučaju, radi se o jednom od retkih igrača u ovom draftu koji ima potencijal da jednog dana postane Ol-Star igrač i neko ko bi mogao da predvodi franšizu koja ga izabere i ponese ozbiljan košarkaški teret. Po onome što se može pročitati od novinara i “insajdera”, Sar će jako, jako teško pasti van druge pozicije. Ukoliko ga ne izaberu Atlanta Hoksi, to će gotovo definitvno uraditi Vašington.

Vrati se na sve igrače.