Draft predstavljanje 24

Najveća "kocka" ovogodišnjeg drafta

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.06.2024 00:00
Najveća "kocka" ovogodišnjeg drafta
Najveća "kocka" ovogodišnjeg drafta

Stefon Kasl, 2004. godište, Amerikanac koji je prošle sezone nastupao za Jukon.

Plejmejker, visok 197cm, sa rasponom ruku od 206cm i težinom od 95kg.

11.1 poen, 4.7 skokova, 2.9 asistencija, 54.4% za 2 poena, 26.7% za 3 poena i 75.5% sa linije slobodnih bacanja.

Jedan jako zanimljiv igrač za procenjivanje. Najveći “problem” pravi njegova uloga koja je imao u šampionskom timu Jukona, sa onim što on i njegovi zastupnici žele od tima u NBA ligi. Navodno, Kasl je odbio sve pozive za treninge provere pred draft od strane timova koji imaju već startnog plejmejkera u svojim redovima. Stefon misli da je njegova prava uloga primarnog organizatora igre, a ne na krilu, gde je uglavnom igrao za Konetikat.

Pre nego što zađemo u ofanzivne kvalitete Kasla i pogledamo imali tu materijala za pravog plejmejkera, pozabavimo se trenutno najvećim kvalitetom ovog momka, igrom u odbrani, pre svega na igraču sa loptom u rukama, jer to je veština koja će mu doneti minute od samog  starta, nezavisno od ofanzivne pozicije. Kasl je definitivno jedan od najboljih defanzivaca ove klase, pre svega na perimetru, ali je sa ozbiljnim rasponom ruku pokazao da je pristojan defanzivac i sa strane pomoći. Ovaj mladić odlično brani grudima primarno, ne rukama, već sada pokazuje tu jako bitnu crtu, da je uvek ispravno postavljen u odbrani, da igra sa puno želje, istrajnosti i srčanosti. Neko je ko se očigledno ponosi igrom u odbrani, što je danas redak slučaj. Pravi destruktivac na lopti, ne neko ko prosto skakuće oko protivnika i nalazi se na dobroj poziciji, već pravi potpuno pometnu protivničkim plejmejkerima. Ima i jedan neophodan talenat, koji razdvaja dobre od vrhunskih defanzivaca, a to je anticipacija.

Što se njegove ofanzivne igre tiče, nakon što sam pogledao više snimaka i uspeo da odgledam nekoliko utakmica Jukona protekle sezone, moram reći da se slažem sa momkom i da mislim da bi mogao da bude odličan organizator igre u ligi, za razliku od većine skauta. Na Jukonu je bio deo ozbiljne napadačke mašine i nije imao toliko poseda sa loptom u rukama gde je on inicijalno organzivao napade, ali je njegov košarkaški IQ bio vidljiv u gotovo svakom napadu, što je ključ, naravno, za dobrog plejmejkera. Kasl ima nizak dribling i prilično dobro koristi uglove koje njegov centar stvara prilikom pikova, a čitanja u situacijama u kojima ti momenti stvaraju prednost su razlog zbog kojeg ga vidim kao dobrog plejmejkera u ligi. Njegova dodavanja imaju i težinu, brzinu ili mekoću po potrebi, a baca ih sa obe ruke bez uztezanja.

Fizički nije među najmoćnijim igračima, ali bih rekao da je i tu veoma dobro kotiran, opet, potcenjen – imam bolje mišljenje o njemu u tom pogledu od većine internet skauta. Izuzetno široka ramena, kojima stvara prednost prilikom prodora iako nije najbrži košarkaš, a opet, u kombinciji sa jako dobrim radom nogu. Iako nemaju definitvno preteranih sličnosti u igri, Kaslov rad nogu me podseća na jednog jako kvalitetnog igrača kojeg smo davno “skautirali” na koledžu, a to je Šej Gildžas-Aleksander, što je svakako veliki kompliment.

Problem u njegovoj ofanzivnoj igri je evidentan. Kasl je šutirao tek 26.7% za tri poena, a veliki deo te nepreciznosti ide na dušu oklevanja i manjka vere. Veliki deo njegovog potencijala i uspeha u NBA ligi zasnovan je na tome da li će postati makar prosečan šuter na tom nivou ili ne. Ja sam jedan od onih koji se “klade” da će to biti slučaj, da će Kasl postati i više nego korektan šuter, ali će to biti ozbiljan proces. Ima veoma pristojnu mehaniku šuta, jedini problem u budućnosti predstavlja brzina izbačaja, ali i na tome se da raditi. Ne radi se ni o čemu preterano ozbiljnom, jer je u pitanju trening, ali opet potvrda toga njegov šut nije pokvaren – Kasl je predvodio se igrače na šuterskim treninzima pred draft, sa čak 72% ubačenih trojki.

Mogli bi ovde da pričamo o nekim dodatnim mana, tražimo iglu u plasti sena, ali moram reći da na veće košarkaške probleme ne nailazim. Opet, skauti potenciraju taj nedostatak elitne brzine prvog koraka, ali sve više smo svedoci da je u toj nekoj kreaciji i prodor igri bitnija kombinacija veštine i snage, nego li same brzine, a mislim da u tom pogledu Kasl ima i više nego dovoljno da postane prilično kvalitetan kreator na NBA nivou.

Dobar deo ovog segmenta smo pokrili u uvodu. Kasl želi da se oproba kao plejmejker u NBA ligi i shodno tome je odustao od pokaznih treninga u ekipama koje imaju startnog plejmejkera za narednu sezonu. Najviše se priča o San Antonio Spursima kao njegovoj sledećoj destinaciji. Spursima su žestoko neophodni mladi defanzivci, a tim iz Teksasa je takođe i u potrazi za plejmejkerom koji se snalazi u napadu i bez lopte u rukama, jer će ona primarno biti kod Vembenjame ili Devina Vasela.

U kratkim crtama: 

  • Vrhunski, borbeni i čvrsti defanzivac na lopti
  • Veliko je pitanje da li će ga timovi videti kao plejmejkera ili krilo
  • Problemi u šutu spolja
  • Visok nivo inteligencije, kreativan sa loptom

Pisali smo o momku koji će definitivno imati dugu NBA karijeru, makar ostao samo defanzivni specijalista, što je najniža moguća lestvica za njega. Šut spolja biće odlučujući faktor u njegovom doprinosu NBA ekipama.

Vrati se na sve igrače.