Draft predstavljanje 24

Kad "matorac" uđe u klinč sa klincima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.06.2024 00:00
Kad "matorac" uđe u klinč sa klincima
Kad "matorac" uđe u klinč sa klincima

Dalton Kneht, 2001. godište, igrao za Tenesi u američkoj koledž košarci.

Bek, visok 196cm, sa rasponom ruku od 206cm i 96kg težak.

21.7 poena, 4.9 skokova, 1.8 asistencija, 50% za 2, 40% za 3, 77% slobodna bacanja.

Kneht će verovatno biti ubedljivo najstariji igrač izabran u prvih 10, ali radi se takođe i o jednom od igrača koji donosi uvek prekopotrebni kvalitet u šutu, koji nikada neće izaći iz mode.

Kneht je među najstarijim igračima koji figuriraju za prvu rundu ovogodišnjeg drafta, a razlog je taj što je odigrao čak pet koledž sezona. Ove, protekle, je dodatno popravio svoj status među NBA funkcionerima, a pride i zaradio gotovo 800.000$ igrajući na koledžu, što je jedan od razloga zbog kojih se odlučio da produži “amatersku” karijeru. Njegov uspon do potencijalnog Top 10 pika je jedna od najboljih priča ovogodišnje koledž sezone, s obzirom da je došao iz neprimetnog Kolorada u verovatno najkvalitetniju koledž konferenciju i da su njegove brojke zapravo dodatno porasle.

Dalton je u svojoj jedinoj sezoni na Tenesiju katapultirao svoj status do te mere da većina stručnjaka previđa plasman među 10 prvih pikova ovog drafta, a nekolicina čak i u top 5. Kneht je na Tenesiju bio pokretačka snaga u napadu, sve je kretalo i završavalo se sa njim, a poene je postizao na razne načine. Prvi, očigledni i glavni razlog zbog kojeg će ga neka od ekipa birati jeste šut za tri poena. Ovaj koledž veteran je jedan od najčistijih šutera na draftu, a pogađao je i iz mesta, kao i iz trka, iz driblinga, iz pik en rola… izaberite način, Kneht je sigurno pogodio. Kao što smo u uvodnom pasusu naveli, šuteri nikada neće izaći iz mode.

Pokazao je i određeni atletski potencijal, ne toliko brzinski, koliko skakački. Veliki broj zakucavanja, neka od njih za TV špice, što mu daje dodatnu “težinu”. Ekipa koja ga bude izabrala definitivno se nada da će od prvog dana dobiti igrača rotacije, nekoga ko je spreman da doprinese pobedama. Kako drugačije, momak ima “već” 23 godine?

Možda se varam, primetili ste verovatno i po opisu njegovih kvaliteta, ali nisam preterano oduševljen Knehtom kao igračem koji će ići ovoliko visoko na draftu. Okej, radi se o jako “tankoj” klasi igrača, ali i u toj situaciji, Kneht nije neko ko po mom mišljenju donosi previše u ovom trenutku, kao ni neki preveliki potencijal. Ukoliko bude izabran unutar “lutrije” (Lutrijom se karakterišu prvih 14 pikova, odnosno pikovi ekipa koje nisu nastupile u plej-ofu i oni koji su imali makar i najmanje šanse da na draft lutriji dobiju prvog pika) biće tek deseti igrač sa u poslednjih 10 godina, sa 23 ili više godina starosti da je biran među prvih 14 pikova. Razlog tome je jasan, među prvima se uvek biraju momci koji imaju potencijal, ili se za njih smatra da imaju potencijal za najviše domete. Kneht, po mom mišljenju, jedan od tih igrača nije.

Njegov defanzivni stav je krajnje problematičan, stoji jako visoko, spor je lateralno i ni na koledžu nije uspevao da zadrži napadače ispred sebe. Ne znam kako se očekuje da to bude slučaj u NBA. Takođe, mimo zaista odličnog šuta, čini mi se da neće imati neku široku ofanzivnu igru. Navikao je da bude igrač oko koga će se sve kretati, a to sigurno, sigurno neće biti slučaj u NBA ligi. Nije pokazao ni najmanji kvalitet u igri iz pika, to jest, u razigravanju saigrača, a ta sekundarna kreacija je veoma bitna stavka u današnjoj ligi. Jednodimenzionalni igrači polako, ali sigurno, gube svoje mesto u rotacijama i protagonizam u ekipi. Pogledajte samo Tima Hardaveja i sve će vam biti jasno.

Pomenusmo Tim Hardaveja, a meni se čak čini da je Timi i sada, u svojoj ne baš najboljoj sezoni mnogo dinamičniji. Knehtov maksimum u ovom trenutku je, čini mi se, malo bolje građeni Dankan Robinson. Ukoliko uspe da “izvuče” NBA karijeru u tom rangu, trebao bi da bude veoma, veoma zadovoljan. Kneht je bio značajno bolji igrač na koledžu, ali se Dankan sa godinama izuzetno nadogradio kao košarkaš.

U kratkim crtama:

  • Vrhunski šuter, kako iz mesta, tako i iz pokreta
  • Veoma upitan defanzivno, mučiće muku na toj strani terena
  • Ima li dovoljno mimo šuta da nadomesti za nedostatke u defanzivi?
  • Po našem mišljenju previsoko na mnogim listama

Veći deo ste mogli zaključiti i sami. Mislim da je Knehtov limit, maksimum, neki kvalitetan doprinos sa klupe. Mislim da njegov kvalitet u šutu spolja ne može da nadmoseti ono za šta smatram da će biti njegov doprinos u defanzivi.

Vrati se na sve igrače.