Draft predstavljanje 24

Švajcarski nož

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.06.2024 00:00
Švajcarski nož
Švajcarski nož

Kišon Džordž, 2003. godište, Švajcarac koji je igrao za Majami u koledž košarci.

Krilo, visok 201cm, sa rasponom ruku od 209 i 95kg.

7.6 poena, 3 skoka, 2.2 asistencije, 47% za 2, 41% za 3, 78% sa linije penala.

Ovaj mladić zanimljivog košarkaškog puta nije bio ni na mapi skauta za ovogodišnji draft, ali je dokazivao svoj talenat iznova i iznova kako je koledž sezona tekla, te u ovom trenutku sebi praktično zagarantovao izbor u prvoj rundi draft. Kišon je rođen u Švajcarskoj, gde je njegov otac, Demonte, inače rođeni Kanađanin, igrao profesionalno košarku.

Kako to obično biva sa supertalentovanim igračima iz košarkaški manjih država i sredina, uputio se u razvijenija mesta, ovog puta u susednu Francusku. Džordž je prošle godine dominirao u ligi mladih igrača, igrajući za Šalon, a uspeo je da upiše i čak 23 nastupa za seniorski tim, ekipu koja je izborila plasman u elitni rang francuske košarke. Sve je to činio bez profesionalnog ugovora, što mu je dopustilo da se prošlog leta preseli “preko bare” i oproba u koledž košarci.

Radi se o jednom ogromnom krilu, odličnog šuta i talenta za organizaciju igre. Sama po sebi, ova kombinacija čini dovoljno da probudi intrigu kod većine skauta. Ponavljamo kao papagaji, to je smer u kojem liga ide. Svi ciljaju što više visokih igrača koji su kao švajcarski nož, koji mogu da rade puno stvari na terenu na kvalitetan način. Kišon je igrao mali broj minuta, pogotovo na početku sezone, ali je spletom okolnosti, povredama, ali i odličnom igrom uspeo da se izbori za mesto startera, u „dubokom“ timu Majamija.

Milina je gledati ga kako šutira, jer čini to, nekako, sa lakoćom. Ispaljuje iz svih pozicija i veoma je brz na obaraču. Ovih 41% u svojoj prvoj sezoni na koledžu dosta govori. Kao mlađi je igrao na poziciji plejmejkera, što se i te kako primećuje. Na Majamiju je češće bio neka mini spona u napadu, igrač koji je u kratkom vremenu sa loptom trebao da pronađe prednost na terenu i pravi pas. Kako je sezona odmicala, sticao je sve veće poverenje struke, pa samim tim dobijao i više prilike da on bude inicijator napada, a potkovanost iz evropske košarke i mogućnost da zbog visine pronađe bolje uglove za dodavanja počeli su da se ističu. Neko je ko veoma brzo razmišlja i pronalazi kvalitetna rešenja.

Džordž nije među najbržim i najčvršćim igračima. Znalo je to da se pokaže defanzivno, iako je pokazao zavidan nivo inteligencije i, hajmo reći, spretnosti. Svakako da se od njega neće očekivati da bude defanzivni stoper, pre svega na nekom širokom prostoru, takozvanom „ostrvu“ ali sa ofanzivnim kvalitetima koje poseduje, Džordžu će biti dovoljno da ne bude „rupa“ u odbrani i trebao bi da ima finu NBA karijeru.

Taj nedostatak prvog koraka, tačnije preterano brzog, verovatno će ga ograničiti kao kreatora na višem nivou. Mada i to ne mora da znači, Džordž poseduje tu kreativnost, tu lucidnost u pokretima koja izbacuje iz ritma i najkvalitetnije defanzivce. Imao je problem, doduše, da završi na samom obruču. Da li to pripisati čvrstini ili toj nekoj, možda lepršavosti s kojom igra, koja mu u određenim segmentima donosi, ali ovde očigledno oduzima određeni kvalitet. Moraće, kao i svaki kreativni klinac, da pronađe balans u tome.

Dok gledam njegove poteze, mišljenje mi varira i vidim sve od Džoa Inglsa, do nove zvezde Oklahome, Džejlena Vilijamsa. Ingls je neko ko nikada nije bio brz, šta više, karakterisali bi ga kao sporog igrača, ali je u jednom delu karijere važio čak i za elitnog defanzivca. S druge strane, njegovi pokreti i rešenja u napadu, neodoljivo me podsećaju na Džejlena. Vilijams te stvari, razumljivo, u ovom momentu radi sa mnogo više repeticije iliti kvaliteta.

U kratkim crtama:

  • Ogromno krilo sa širokim napadačkim repertoarom
  • Ne najbrži igrač, ali sa osećajem za igru koji to nadoknađuje
  • Neočekivano eksplodirao i došao, verovatno, do prve runde drafta
  • Veoma, veoma, dobar šuter

Ko god bude birao Kišona, „kladiće“ se na to, da li će ili ne, njegova kreativnost i njegov šut uspeti da se popnu i na NBA nivo. Ukoliko pogode, dobiće, i to verovatno pri kraju prve runde, jednog jako zanimljivog, potencijalno vrhunskog napadača.

Vrati se na sve igrače.