Draft predstavljanje 24

Defanzivni div u reketu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.06.2024 00:00
Defanzivni div u reketu
Defanzivni div u reketu

Donovan Klingen, 2004. godište, nastupao za Jukon.

Centar, visok 218cm, raspon ruku 234cm, težak 127 kilograma.

13 poena, 7.4 skoka, 1.5 asistencija, 63.9% iz igre, 25% za tri, 58.3% sa linije slobodnih bacanja u 35 utakmica za Jukon prošle sezone.

Starni centar šampionske ekipe Jukona koja je izdominirala protekle sezone u NCAA košarci. Već po samom ulasku u NBA, ovaj momak će postati jedan od gabaritnijih igrača NBA lige, a na koledžu je bio gotovo neprikosnoven po tom pitanju. Iako impozantnih dimenzija, pokazao je solidnu dozu brzine i pokretljivosti za svoju građu, a naravno da bez toga ne bi mogli da pričamo o visokom piku, koji sigurno ulazi u ligu koja se iz dana u dan sve više ubrzava. Krasi ga odlična odbrana i defanzivno prisustvo u reketu, a valja napomenuti da je igrao u savršenom sistemu koji je mleo protivnike na oba kraja parketa, a koji je Den Hurli, neprežaljena želja Los Anđeles Lejkersa, stvarao dugo godina, te je na kraju dobio konačan proizvod u vidu dve uzastopne titule.

Defanziva u reketu je ubedljivo najveći plus ovog momka. Svoje telo koristi na gotovo savršen način da “zaključa” unutrašnju igru protivničkim igračima. Timovi su šutirali 43.3% iz reketa sa Klingenom na parketu, što je u poređenju sa nekim poznatim zaštitnicima obruča koji su prethodno došli u ligu, sjajna brojka (Čet Holmgren 46.6%, Evan Mobli 49.5%, Voker Kesler 49.9%). Mora se ponovo pomenuti, deo zasluga za to ide i savršenom sistemu igre Jukona i njihovoj celokupnoj defanzivi. Prošle godine je bio na proseku od 2.5 blokade, a tu je i onaj deo igre koji ne ulazi u statistiku, kada se protivnici jednostavno okrenu u strahu od “banane” i Klingenovog samog prisustva u reketu. Pokazao je solidan nivo pik end rol odbrane, gde je u stanju da se dobro kreće i spušta do koša, kao i parira protivničkim bekovima. Ogroman je ovde potencijal da dodatno ubrza noge i napreduje do elitnog nivoa odbrambenog igrača iz pik end rola, čak i za NBA standarde.  Snaga je takođe bila dobra za nivo koledž košarke, gde je na niskom postu dobro branio protivnike, ali mu je recimo verovatno jedini snažniji i teži igrač iz ove klase od njega, Zek Idi, pravio dosta problema. Skakački je odličan, kupi veliki broj skokova, što ofanzivnih, što defanzivnih.

U napadu, Donovan je skočan i spretan oko obruča. Tipičan je primer centra koji završava polaganjem ili zakucavanjem ono što mu saigrači ostave, a svoje poene skuplja i iz ofanzivnih skokova. Poseduje i određenu centarsku finoću i tehniku, daleko od toga da je “kamen” u tom segmentu, ali ne očekujte od njega da bude poenterska mašina. To nije bio ni na koledžu, realno neće biti u NBA ligi, ali sigurno da može dosta da napreduje na tom polju. Nije mu problem da iskoristi mismeč i uzida nižeg protivnika, akcije koje su se tako igrale na njega su lepo završavane. Dodavački je dosta dobar, donosi rezonske odluke, može da prepozna akciju i da udeli pravovremen pas, pogotovo se isticao sa vrha kapice. Nema previše izgubljenih lopti, što zna da bude slučaj sa mladim centrima koji imaju bilo kakva napadačka zaduženja. Nije to neki osećaj za dodavanje kakav imaju određeni moderni centri koji su podigli standarde u tom polju, ali je upotrebljivo. To jest, repeticija nije na tom nivou, ali neka ofanzivna “čitanja” i prepoznavanja situacije bila su definitivno vredna pažnje.

Klingen ima nekoliko izraženih mana, a jedna od njih su slobodna bacanja. Samo 58% posto prošle sezone, dok je godinu pre toga šutirao 51%. Mehanika izvođenja je na mestu, kad pogledate, to ne deluje ružno ili posebno nepravilno, ali jednostavno ne ulazi. Može da raduje to što je za godinu dana podigao procente za oko 7%, te da je u poslednjih 16 utakmica sezone bio na 68.3% u ovom segmentu, što je možda pokazatelj da će u budućnosti napredovati.

Šut za tri poena je isto upitan, tačnije rečeno, gotovo nepostojeći. Mehanika koju poseduje je takođe vrlo solidna i pravilna, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o jednom ovakvom teškašu. U protekloj sezoni je uzeo samo 6 trojki, a pogodio 2. Dakle, ovaj segment u njegovoj igri još uvek nije u upotrebi. Kažem još uvek, jer on najavljuje da mu je to najveći fokus i polje na kojem želi da napreduje. Na određenim treninzima i snimcima smo mogli da vidimo kako cepa mrežice, ali znate već kako ide sa tim snimcima, na njima i Ben Simons deluje kao dobar trojkaš. Ostatak napadačkog arsenala – ima tu još posla, ali pošto neće biti prva, druga, a verovatno ni treća napadačka opcija neke ekipe, oni koji ga draftuju znaju šta mogu da očekuju od njega.

Defanziva na perimetru je najveća mana na tom polju igre. Izvlačenje van linije za tri poena bi moglo da bude problem. Brzina NBA bekova je nešto što će gotovo sigurno da izludi Klingena, makar u početku njegove karijere. Nisu zato slučajna poređenja sa Rudijem Goberom, gde je primetna dominacija u reketu, ali zato nastaju problemi kada ga plejmekeri i bekovi ciljaju i izvlače iz zone komfora.Postoje i određena pitanja oko njegovog zdravlja i upotrebne vrednosti. Imao je povrede desnog stopala više puta, još neke manje ili veće povrede, a zanimljiva je i njegova minutaža i činjenica da je samo četiri puta u karijeri igrao više od 30+ minuta. Ove sezone je to bio prosek od 22.3 minute, a sezona pre toga, 13 minuta.

Od gore pomenutog Rudija Gobera se, kada uzmemo u obzir sve navedeno, ne može pobeći u priči o poređenjima. Većina skauta tu pominje i Roja Hiberta, bivšeg centra Indijana Pejsersa.

U kratkim crtama:

  • Ogromno defanzivno prisustvo u reketu
  • Daleko od širokog napadačkog potencijala
  • Pokazao talenat da bude “spona” u napadu, na poziciji centra
  • Očekujemo ga kao startnog centra u narednoj deceniji
  • Potencijalni defanzivac godine u budućnosti

Donovan je baš puno lutao sa pozicije na poziciju i razna su predviđanja sa kog mesta će biti izabran. Uostalom, kao i mnogobrojni igrači ovogodišnjeg drafta. Najglasnije su se spominjali Hjuston Roketsi u početku, ali sada su u priči i Detroit Pistonsi, koji bi možda želeli centra kog će upariti sa Džejlenom Djurenom. Oklahoma bi ga želela, kao dobrog i jakog defanzivnog centra sa klupe, taman da upotpuni Četa Holmgrena, ali teško da će sa svojim 12. pikom moći da ga dosanjaju. Donovan je u svim projekcijama u top 5 pikova, a sve glasnije se pominju Atlanta Hoksi i prvo mesto na draftu. Da li u varijanti gde će ga izabrati sa prve pozicije ili uspeti da razmene prvog pika, trejduju naniže i izaberu ga sa neke slabije pozicije, ali po kuloarima se priča da Kvin Snajder obožava Klingena. U karijeri je već sarađivao sa Rudijem Goberom, a Klingena vidi kao novu varijantu francuskog centra. Kako god, onaj ko ga izabere svestan je da verovatno neće dobiti igrača koji će ikada postati ofanzivna sila, ali teoretski dobija koji bi mogao da bude jedan od najboljih defanzivnih igrača lige u budućnosti.

Vrati se na sve igrače.