Draft predstavljanje 24

Krilo kakvo se traži

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.06.2024 00:00
Krilo kakvo se traži
Krilo kakvo se traži

Matas Buzelis, 2004. godište, nastupao za Dži lig Ignajt u Razvojnoj ligi.

Krilni centar, visok 206cm, težak 94 kilograma, raspon ruku 208cm.

14 poena, 6.6 skokova, 1.9 asistencija, 2.1 blokada, 44.5% iz igre, 67.7% slobodna bacanja, 27.3% za tri poena u 26 utakmica za Dži lig Ignajt prošle sezone.

Nekada “zlatna koka” i momak kojeg su mnogi videli kao lidera svoje klase i verovatno prvog pika, u proteklim mesecima je ipak pao u očima skauta nakon odigrane sezone ispod očekivanja. Buzelis je nastupao za tim, tačnije projekat, koji je imao u planu razvoj igrača koji ne žele da se za draft pripremaju na koledžu i koji žele da zarade novac i pre ulaska u ligu. Dobar deo za “sezonu ispod očekivanja” Litvanca mogu preuzeti i odgovorni za sklapanje tima u Ignajtu, s obzirom da su svojim mladim momcima ove sezone zaista sastavili jednu jako lošu sporednu ekipu.

Kako su se finansijska pravila na koledžu izmenila, nakon četiri godine postojanja, Dži lig Ignajt više neće postojati od naredne sezone. Za to vreme su “izbacili” neke igrače u ligu, od kojih su svakako najpoznatiji Skut Henderson i Džejlen Grin. Buzelis je tako jedan od poslednjih velikih talenata koje će podariti ligi, pre nego što odu u istoriju. Pa da vidimo šta nudi ovaj momak rođen u Čikagu, gde su se njegovi roditelji, inače profesionalni košarkaši, doselili iz Litvanije, i šta je to što ga je preporučivalo za najvećeg talenta, a šta je to zbog čega je pao u očima skauta.

Matas se ističe u odbrani, preciznije, u odbrani od lopte i timskoj defanzivi. Vrlo je pametan i koristan u tom segmentu igre, lepo čita protivničke akcije i dodavanja, aktivan je i dobro radi na liniji pomoći. Odličan je u takozvanoj sekundarnoj zaštiti obruča. Uvek je tu da udeli blokadu i iskoristi svoje dugačko telo. Protekle sezone je imao malo preko 2 blokade u proseku, što je zaista odlična brojka, a ukupno na nivou čitave sezone, to su bile 66 blokade, što je rekordan učinak ovog tima. Nije Razvojna liga utočište najbolje i najsavršenije odbrambene košarke na svetu, ali jednostavno to je kvalitet koji Matas poseduje i zbog kog će NBA timovi gledati u njegovom pravcu. Ne predviđa mu se da bude ona vrsta igrača koje će igrati ludački presing i zaključavati protivnička krila, ali se očekuje da bude sjajan timski defanzivac koji će najbolje moguće koristiti kvalitet koji se u današnjoj ligi ceni, veliko, mobilno telo. Ocenjen je i kao dobar pik end rol igrač odbrane, ali i tu postoji prostora za napredak.

Osećaj za igru i razumevanje iste mu upravo pomaže u odbrani, ali u napadu. Odmah je bitno napomenuti da Buzelis nije tip igrača koji uzima loptu, sam sve kreira i rešava. Ne, on se baš kao i u odbrani, za sada profilisao kao dobar napadač od lopte. Koliko je to dobro odlika, u Buzelisovom slučaju ima i svoje boljke, a to je da takav tip igrača retko bude izabran na visokoj poziciji. Timovi se, sa pozicija koje se predviđaju Buzelisu obično nadaju nekom spasiocu franšize, što Matas svakako nije. Ruku na srce, nema ih previše, ako uopšte, u ovoj draft klasi.

Odlično oseća prostor i kako i kada treba da utrči. Sve je to sastavni deo one priče o timskom igraču, osećaju za igru. Jedna napadačka crta koja se sigurno sviđa ljudima koji veruju da može postati ozbiljan napadač, možda jedina crta koju je protekle sezone pokazao u nekom vidu kreacije za sebe jeste igra na postu. Buzelis je bio prilično efikasan i pokazao zavidan potencijal u igri leđima, a posebno je “zaljubljen” u Dirkov šut iz pada.

Ako bi pričali o zahtevima moderne lige, Buzelisova najveća mana bi mogao da bude šut za tri poena. Trenutno se nije pokazao kao pouzdan i konstantan šuter za tri. Ipak, kakvi su sve igrači nameštali i uvežbavali ruku nakon ulaska u ligu, zaista ne postoji veliki razlog da se sumnja da i Buzelis to može da uradi. Njegov izbačaj izgleda veoma kvalitetno. Trenutno je neko koga možda ne bi ostavljali samog na šutu, ali ne biste se ni previše pretrgli ako ostavite njega da vas kažnjava. Da bi igrao na nekoj poziciji četvorke koja širi igru, a za koju on može da konkuriše, moraće da izgradi dodatno samopouzdanje u šutu.

Velika zamerka skauta ide i na račun sposobnosti, tačnije manjka iste, da sam sebi kreira i gradi pozicije za poentiranje. Jednostavno, nije ta vrsta igrača. Nema vrhunski dribling, nema vrhunsko ubrzanje i prodor kada je reč o igri jedan na jedan. Trojke iz driblinga je šutirao sa samo 7% uspešnosti, tačnije 1 od 14 na nivou prošle sezone – opet, to je neki nivo koji se traži od nosioca ofanzivne igre, za kojeg ga da ponovimo, ne smatramo u NBA okvirima. Velika prepreka je tu takođe i odsustvo snage, jer je imao problema da poentira kada se suoči sa jačim protivnicima koji igraju na istoj poziciji. Pokazao je osećaj za igru u određenim segmentima, što me navodi da mislim da će čitanje situacija za dodavanje takođe nadoći, ali oni koji nisu njegovi fanovi mogu svoju tezu tvrditi činjenicom da je imao veći broj izgubljenih lopti negoli asistencija.

Snaga će mu biti potrebna i za vrhunsku odbranu jedan na jedan, jer mu teži i gabaritniji igrači prave problema po tom pitanju. Kada dođe u NBA i kada se na njega sjure teška krila i četvorke, pa neće mu biti lako u najmanju ruku. Samo telo i visina neće biti dovoljni da zaustavlja takve igrače, pogotovo ako želi da igra na poziciji četvorke. Ipak, ako je neka kategorija nadoknadiva i podložna poboljšanju, to je nabacivanje kilograma i dodatne snage. Kada bi morali da zaključimo tu priču na defanzivnom delu terena, rekli bi da tu brige nema, masa će nadoći, a lateralne kretnje i instinkti su već tu – ovaj momak će biti vrsan defanzivac.

Neko solidno poređenje je sa Džeremijem Grentom, jer to je ta pozicija kojoj Buzelis teži. Obojica su se istakli u igri u defanzivi, dok je Grent gradio svoju igru u napadu kroz godine – upravo nešto čemu se nada i Litvanac. U ovom trenutku, spreman sam da kažem da je Buzelisov “plafon” viši od Grenta, možda baš zbog tog aspekta koji Amerikanci često potcene, a to je osećaj za igru.

Možda odlika karaktera i mentalne prednosti u odnosu na ostale mladiće – kada je priča oko Zakarija Risašea počela da se “zakuvava” i kada su skauti složno počeli da na njega gledaju kao na verovatnog prvog pika na draftu, Buzelis ga je bukvalno prozvao da igraju 1 na 1, pred okom kamere i NBA skauta, na treninzima pred draft. Sigurno crta koja će se svideti poštovaocima stare škole NBA lige.

U kratkim crtama: 

  • Veoma mobilan i hitar visoki igrač
  • Timski odličan, na obe strane terena
  • Nedostaje maštovitosti i znanja u kreaciji za sebe
  • Viđen kao Ol-Star potencijal nekada, nakon ove sezone možda bolje sortiran među potencijalno vrhunske igrače uloge

Gotovo je izvesno da je Matas Buzelis igrač koji će biti na nekoj od top 5 pozicija, maksimalno šesti ili sedmi. Dosta predviđanja govori da bi mogao u San Antonio koji bi ga uzeo sa četvrte pozicije. Naravno, Sparsi traže igrače koji će biti pomoć Vembanjami, koji je njihov generacijski talenat i oko koga će se sve graditi. Buzelis bi u teoriji mogao da bude upravo to, dobar defanzivac i igrač koji se telom uklapa u priču oko Vembija. Spursi bi u toj varijanti imali dva izuzetno mobilna visoka igrača, strah i trepet na defanzivnom delu terena u godinama koje dolaze.

Detroit se sve češće spominje kao mogućnost, oni biraju peti na draftu. To deluje realno i izvodljivo, verovatno bi sa Buzelisom pokušali da naprave neku priču u paru sa Džejlenom Djurenom, Matas bi “pokrpio” dosta defanzivnih propusta mladog centra.

Litvanac po poreklu definitivno ima šta da traži u ovoj ligi, jer sa svojim dugačkim telom i osećajem za igru definitivno pripada najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Upitnici šuta i kilaže su već dokazano kategorije koje se sa godinama daju uspešno nadograditi, a jedina prava mana i nedostatak bi mogao da bude ta slabija napadačka igra i odsustvo poena iz izolacija. To je nešto što bi moglo da ga spreči da napreduju do najvećih razmera, ali bi to mogao (morao) da nadomesti već pomenutim kvalitetima.

Vrati se na sve igrače.