Draft predstavljanje 24

Sitna mašina za poene

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.06.2024 00:00
Sitna mašina za poene
Sitna mašina za poene

Rob Dilingem, 2005. godište, nastupao za Kentaki.

Plejmejker, visina 185cm, raspon ruku 191cm, težak 80 kilograma.

15.2 poena, 3.9 asistencija, 2.9 skokova, 47.5% šut iz igre, 44.4% šut za tri, 79.6% slobodna bacanja, u 32 utakmice za Kentaki Vajdketse.

Dilingem je jedan od onih igrača koje uglavnom svi obožavamo da gledamo, jer igra dinamičnu i zabavnu košaru. Kod njega nema one priče o sirovom talentu, o mukotrpnom razvoju i vežbanju šuta. Ne, on ima jasne kvalitete, a to su poeni, kreacija, dinamičnost, driblinzi. Tu je jedan od najjačih na ovom draftu, a posebno se ističe ta sintagma da može da kreira sam za sebe. Igra zaista dopadljivu košarku, kao na basketu, i može sebi da izgradi jako puno šuteva i da natrpa koš protivnika vrlo brzo. Šta ga onda sprečava od toga da recimo bude top 3 izbor na draftu? Pa pročitajte dimenzije ponovo, najviše visinu i težinu, i naslutićete jedan od glavnih problema.

Dilingem važi za hitrog i brzopoteznog igrača koji svoje poene postiže na brojne načine. Bilo to da je iz floutera, koje obožava (52.8% ove sezone, 19 od 36), trojki, polaganja na obruču ili poludistance. Nije mu strano ni da uzima teške šuteve i step bek trojke, ali to je onaj tip igrača, kada ulazi, onda pljušti sa svih strana. Lepo menja tempo i ima brz prvi korak.

Odličan je u pik end rol igri. Lepo prepoznaje kada treba da napadne koš, a kada treba da uzme šut sa distance. Nije bio startni plejmejker Kentakija, ali je imao dobru minutažu i vrteo je dosta akcija sa svojim centrima. Nije neko za koga bi rekli da je elitni organizator igre ili da će to postati, ali je i više nego upotrebljiv. Četiri asistencije u proseku na 23 minuta… pa nije zanemarljivo svakako, ali jednostavno rečeno, nije u pitanju onaj klasični plejmejker.

Trojke takođe pogađa u odličnim procentima, što možda ne biste pomislili kada se priča o ovakvom tipu igrača. Oni kažu, 44.4% u šutu za tri, a te trojke su dolazile iz svih mogućih načina. Iz spot ap, iz dotrčavanja, iz blokova, lične kreacije… birajte. Može dobro da čita napade i kada nema loptu u rukama i da se tako pozicionira za šut za tri. Ipak, radi se pre svega o igraču koji uživa u igri, možda bolje reći u plesu sa loptom.

Zbog svojih fizičkih predispozicija, Dilingem jednostavno nije faktor u odbrani. I to je jednostavno, bez puno filozofije, manji igrači će uvek morati da imaju ekstra kvalitet kako bi uspeli u današnjoj ligi. Dilingem nema visinu, snagu, ni raspon ruku da napravi bilo kakvu razliku u odbrani. Nažalost, do sada nije pokazao ni dovoljan nivo energije i koncentracije u nekim osnovnim defanzivnim šemama i odbranama. Za neku jedan na jedan odbranu zna da se potrudi, ali je i to daleko od željenog nivoa. Visinu ne može da nadoknadi, ali će morati da radi na drugim poljima, da bi uspešnije koristio svoje brze noge i da bi se uklopio u šematiku.

Odluke na terenu – takođe znaju biti problematične, povuče ga lopta, želi previše, zarije se u dva igrača i izgubi svaki ugao za dodavanje. Tu dolazimo do potencijalnog problema, da li je plejmejker ili bek šuter? Zna da pronađe rešenje, ali te situacije nisu toliko rutinske i česte, koliko biste želeli od svog organizatora igre. Ta nesiugrnost i lutanje između pozicija, nažalost, obično su igrače sličnih karakteristika smeštale u neku ulogu poentera sa klupe, gde verujemo da će Dilingem na kraju i naći svoju nišu.

Veliko polje za napredak jeste i završnica oko obruča. Imao je sjajnih prodora i polaganja, ali definitivno mu ta kontakt igra nije omiljena, jednostavno zna da se muči u takvim momentima. Tu do izražaja dolazi nedostatak snage, naravno, ali nekako naslućujemo da ima u sebi tu finesu da postane bolji u blizini koša.

Po flouterima me je Dilingem odmah podsetio na Imanuela Kviklija, imaju taj specifičan pokret. Bouns Hajlend je isto sličan, a verovatno će im biti i slična uloga na parketu, u smislu da će (makar u početnim fazama karijeri) ulaziti sa klupe da donese malo poena i ofanzivne energije. Neizbežno je poređenje i sa Lu Vilijamsom.

U kratkim crtama:

  • Navijači će se zaljubiti u njega
  • Maštoviti dribler, sa neubičajno dobrim procentima šuta za svoj stil igre
  • Fizički ograničen
  • Verovatno “upada” u ulogu sjajnog igrača sa klupe

Pao je na draft listama ovaj plej Kentakija u poslednjim nedeljama, ali i dalje će to biti visoko mesto. Sa kreacijom i poenterskim sposobnostima koje donosi, sigurno je da ga mnogo ekipa želi i da će se kockati sa njegovim nedostatkom fizikalija. Zbog blaže povrede zgloba je imao vrlo ograničene aktivnosti sa NBA timovima, tako da nema previše “insajd” informacija ko ga najviše želi. Šuška se da su Bulsi (11. pik) zainteresovani, kao i Juta Džez (10. pik). Potencijal koji ima sa loptom u rukama je zaista velik, pogotovo napredak koji je pokazao za kratko vreme u prelasku iz srednje škole na koledž. Sa samo jednom sezonom na Kentakiju, ono što je prikazao je zaista i više nego zadovoljavajuće. I da, pogledajte hajlajtse ovog momka, vredeće.

Vrati se na sve igrače.