Draft predstavljanje 24

Krilo sa ozbiljnim fizikalijama

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.06.2024 00:00
Krilo sa ozbiljnim fizikalijama
Krilo sa ozbiljnim fizikalijama

Ron Holand, 2005. godište, nastupao za Dži lig Ignajt.

Krilo, visok 203cm , raspon ruku 211cm , težak 89 kilograma.

19.5 poena, 6.7 skokova, 3.1 asistencija, 46% šut iz igre, 24% šut za tri poena, 72.8% sa linije za slobodna bacanja, u 29 utakmica za Dži lig Ignajt.

Još jedan talenat koji dolazi iz razvojnog projekta i tima Dži lig Ignajt. O njima smo pisali i u predstavljanju Matasa Buzelisa, Holandovog saigrača koji takođe ima ogroman potencijal. Iako je ova ekipa imala jednu vrlo anemičnu i neuspešnu sezonu (2 pobede i čak 32 poraza, zamislite tu košarku), te je to malo uticalo na poglede skauta prema ovim igračima, i Holand se pozicionirao kao siguran pik prve runde, a vrlo moguče i top 10 izbor. Holand je u srednjoj školi bio okarakterisan kao jedan od najboljih prospekata, ali je on odlučio da preskoči brojne ponude prestižnih koledža i oproba se u Razvojnoj ligi. To je nesumnjivo imalo negativnog uticaja na njegovu sadašnju poziciju, ali jasno je da on nije izgubio talenat koji su tada mnogi prepoznali, pa da vidimo šta to krasi ovog igrača.

Glavni kvalitet Rona Holanda jesu atletske sposobnosti, iz kojih proizilazi sve drugo i zbog koga ga čeka mesto u ligi. Fizikalije su sjajne i od njih počinje dobra odbrana koju igra ovaj momak. Istakao se u igri jedan na jedan, vrlo je agresivan i aktivan sa rukama, jak i stamen. Ozbiljan potencijal da bude krilo koje zatvara i teroriše protivnike. Tu je i raznovrsnost čuvanja, jer je dokazao da može da brani i niže i više igrače od sebe – sa snagom bi mogao da odgovori na defanzivne zadatke protiv nekih krlinih centara, a mogao bi da bude zadužen i za neke bekove, potencijal da brani od 1 do 4.

Timski je znao da zaspi i nekada ne isprati protivnika, ali ozbiljnost i generalna odbrana ove ekipe su sigurno imali uticaja na to. Protekle sezone je beležio 2.3 ukradene i 0.9 blokada, jako dobre brojke. Zna da igra na liniji pasa, koristi instinkte i onda brzinu da lako dođe do protivničkog koša. Zaista je bilo nebrojano ovakvih poteza i poena u toku sezone za njega.

Znate kako kažu, dobar napad dolazi iz dobre odbrane, to je moto ovog igrača kada je u pitanju igra u ofanzivi. Tranzicija je njegov teren, upravo te presečene lopte i kontre, tu je najjači i odatle dolazi najveći deo njegovih poena. Može da probije pored dvojice ili trojice igrača, da ukrsti korak i lepo iznese loptu, jer kada krene, izgleda kao brzi voz. Prodori su mu i u postavljenim akcijama osnova napadačke igre. Potencijal da kroz blokove i uigrane šeme istrčava ka košu je ogroman, tu bi mogao da bude prava napast za protivnike. Prošle sezone je zabeležio čak 44 zakucavanja. Bio je najefikasniji poenter tima u 13 utakmica u sezoni, u 15 utakmica je zabeležio 20+ poena i 5+ skokova, a osam puta je bio na učinku od 25+ poena. Da nije nekih ofanzivnih mana do kojih ćemo sada doći, ovi učinci bi možda bili dobrano podebljani.

Ron Holand je igrač koji svakako nije dobar trojkaš. Na nivou sezone je šutirao 24% i to na dosta velikom broju uzetih trojki (96). Primetan je slabiji rad i postavljanje nogu, ne morate biti stručnjak da to zapazite. Ovde će morati ozbiljno da radi da bi dostigao makar prosečan nivo uspešnosti, a očekuje se da će u prve dve godine ti procenti u ligi biti užasni, istorija prilikom selektiranja mladih igrača ovih karakteristika nam to govori.

Postoje i određeni problemi kada pričamo o odlukama koje donesi u napadu i viziji na terenu. Beležio je preko 3 izgubljene loptu, a nije mu strano da se zakuca u protivnika i jednostavno ne zna šta da uradi sa loptom. U ovom slučaju mu ipak moramo malo progledati kroz prste i sačekati da vidimo kako će to izgledati u boljem timu, jer konstrukcija tima Ignajta uopšte nije odgovarala ofanzivnoj igri Holanda. Igrali su praktično bez šutera i teren je figurativno bio jako mali. Nije elitni razigravač, ali imao je i lepih dodavanja i kreiranih akcija, iako je to sve nekonstantno za sada, ali kažem, u tome se vidi potencijal ukoliko bude igrao u ekipi sa boljim spejsingom. Svakako, poenterski, pored pomenute prodor igre nema mnogo i moraće da poradi makar na nekoj širini i raznovrsnosti u napadačkoj igri kako bi nadogradio sebe.

Nije da ligi manjka atletski dominantnih i brzih krila, ali Holand je nekako specifičan, nema nekog igrača sa kojim bi mogli savršeno da ga uporedimo. Postoje određenih sličnosti sa Džejlenom Braunom. Braun je u mlađim godinama takođe bio prilično ograničen napadač i u svojoj jedinoj godini na koledžu šutirao ispod 30% za 3 poena. Intenzitet sa kojim Holand igra u odbrani navodi me na to da pomislim da je i mentalno možda na nekoj talasnoj dužini na kojoj se Džejlen Braun nalazi. MVP nedavno završenog finala je iz godine u godinu bolji igrač, Holand će sigurno ka tome stremiti.

S druge strane, s obzirom na to da ste zaključili da jako verujem u njegove defanzivne sposobnosti, neko slabije poređenje bio bi Endrju Vigins. Odličan krilni defanzivac, vrhunski igrač u tranziciji i neko ko bi bio odličan u dobrim timovima, gde njegovo zaduženje ne bi bila preterana kreacija već više neka konstantna kretanja i izazivanje reakcije protivničkih odbrana.

U kratkim crtama:

  • Atletski savršen, pokretljiv i čvrst
  • Trenutno ograničen ofanzivno
  • Savršen igrač tranzicije
  • Potencijalni Ol-Star igrač

Ron Holand je za mnoge sigurna opklada ovog drafta, jer i da se ne nadogradi kao napadač, dobijate momka elitnih atletskih sposobnosti, koji za razliku od mnogih igrača istog opisa te sposobnosti zna da postavi u službu defanzivne igre. Šut zaista jeste upitan, tu će morati dosta da radi i pitanje je da li će ikada dostići željeni nivo. Ipak, fizikalije ga već sada preporučuju za košarku koja se igra u NBA ligi, a sa svojih osamnaest godina, moguć je razvoj u svakom segmentu.

Pre tačno godinu dana, konsenzus je bio da je Holand najveći talenat ove klase. Loša godina, odnosno slabija od očekivane u nekim segmentima, oduzela je Holandu tu imaginarnu titulu, ali sada se već čini i potcenjenim. Mislim da je jedan od retkih igrača ove klase koji ima potencijal, ili hajdemo još hrabrije, jedan od retkih igrača za koje verujem da će postati veoma, veoma dobri u našoj ligi. Mislim da je Ol-Star materijal.

Vrati se na sve igrače.