Draft predstavljanje 24

Džejlenov brat stiže, može li biti bolji?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2024 00:00
Džejlenov brat stiže, može li biti bolji?
Džejlenov brat stiže, može li biti bolji?

Kodi Vilijams, 2004. godište, nastupao za Kolorado koledž.

11.9 poena, 3 skoka, 1.6 asistencija, 55.2% iz igre, 41.5% za tri poena, 71.4% sa linije za slobodna u 24 utakmica za Kolorado.

Visok 199cm, sa neverovatnim rasponom ruku od 216cm, ali i tek 80 kilograma.

Od sledeće sezone ćemo u ligi gledati još jedan par braće. Kodi Vilijams je mlađi brat zvezde Oklahome, Džejlena Vilijamsa. Kako to obično biva, normalno je očekivati sličnosti i poređenja mlađeg sa starijim bratom. Neke razlike između njih dvojice su nesumnjive, pa ista poređenja verovatno nisu na mestu. Ono što bi moglo da se poklopi je pozicija sa koje su draftovani, jer je Džejlen izabran kao 12. pik izabran na draftu pre 2 godine. U dobrom delu sezone, Vilijams je bio viđen i kao prvi pik na draftu, ali su trenutne procene tu negde, oko 10. pozicije. Hajde da vidimo igračke kvalitete i nedostatke ovog visokog i mršavog momka sa Kolorada.

Kodi je još jedan u nizu igrača sa ovog drafta koji predstavlja oličenje modernih zahteva NBA lige. To je krilo sa izuzetno dugačkim rukama, koji ima sposobnosti šuta i određene kreacije, uz potencijal da bude dobar defanzivac koji može da preuzima više pozicija. E sad, pravo je pitanje da li će svi od tih igrača uspeti i ispuniti svoj potencijal i nadograditi mane koje imaju. Kod Kodija je to očigledno, poseduje znanje, ali ništa još uvek nije na vrhunksom nivou da može da garantuje uspeh u budućnosti. Kao što smo rekli, dugačko telo i ruke mu pružaju dosta toga na parketu.

Krenimo od šuta za tri, koji je na solidnom nivou. Po procentima skoro 42%, ali to je na malom uzorku zaista, jedva dve uzete trojke po meču. Tu postoji jedna caka koja se ne vidi sa procentima – on ima vrlo spor i trom izbačaj i šut i trenutno je ograničen samo na trojke iz mesta. Nije lako naći neku trojku koju je pogodio iz driblinga, istrčavanja ili preko protivnika. U prevodu, ako je sam i dobije loptu, šutnuće i to pogađa u vrlo visokom procentima, što je veliki plus. Ipak, minus je što nije na tom nivou da pogađa kompleksnije šuteve, što će mu svakako trebati ukoliko želi da podigne svoj igrački plafon. Teši činjenica da je i njegov brat bio sličan tip (uz malo lošije procente), ali da vremenom taj repertoar raste, a svi skauti isto očekuju i od Kodija. Sa dugačkim rukama postoji potencijal da pogađa preko mnogih bekova, k’o od šale.

Oko obruča naravno koristi duge ruke da položi ili zakuca (imao je nekoliko dobrih zakucavanja). Ima jako dobru viziju i osećaj za igru, racionalan je i nesebičan. Uvek je spreman da podeli pas više, ne želi da on ima previše loptu u rukama, takva mu je bila uloga na koledžu. To će, verujemo, biti slučaj i u NBA ekipi koja ga izabere. Zabeležio je nekoliko lepih dodavanja, iako statistika kaže da je to prosek od samo 1.6 asistencija po meču, racionalnost i osećaj za igru su tu.

Specifično kod Kodija je da nema neku toliko izraženu manu. Pomenuli smo taj spori šut za tri, te možemo spomenuti i neko odsustvo agresivnosti i napadačke inicijative. Ponekad to u napadu deluje pomalo nespretno i ne baš lepo, ali glavni utisak mi je to da je on nedovršeni proizvod sa ozbiljnim potencijalom.

Jako je očito i da će morati da ojača i da nabaci nekoliko kilograma mišića. Mršav je i nije toliko jak, mora se na tome raditi. Doduše, stvarno bih se kladio na njegovu genetiku i na to da će kroz 2-3 godine to biti jedan mnogo jači i mišićaviji momak. Do tada, naravno da će imati problema u odbrani sa brojnim jačim igračima lige, pogotovo ako bude igrao na toj poziciji “streč” četvorke. Pravi potez bi bio da za početak bi igrao krilo, pa u zavisnosti od napredovanja u šutu i drugim segmentima, biće prilike i za druge pozicije.

Jedna mana koju smo možda naveli i u sekciji vrlina jeste ta što nema izraženi kvalitet, nešto u čemu je stvarno odličan. Mnogi mladi igrači po ulasku u NBA traže identitet, nešto na šta mogu da se oslone, pa bi Kodijev problem mogao da bude taj što nema jasno definisane kvalitete, nema neki jasan način kojim će recimo stizati do poena i tako sticati dodatno samopouzdanje.

Kodi stvarno ima sličnosti i sa Džejdenom Mekdenijelsom, poklapaju se u nekoliko segmenata. Možda mu i ne odgovara to konstantno upoređivanje sa bratom i da se tako izrazim, boravljenje u njegovoj senci. Videćemo, i to će biti zanimljivo za ispratiti u narednim godinama, ali Mekdenijels zaista jeste dobar reper, kako njegova karijera i igra trebaju da se razvijaju. U ovom trenutku Kodi je samo ofanzivno veliki potencijal i trebao bi da “zgrabi” svaku priliku da u tom pogledu napreduje i iskoristi ono što mu je majka priroda podarila.

U kratkim crtama:

  • Izuzetno mobilno krilo, sa neverovatnim rasponom ruku
  • Precizan šuter, ali sa jako sporim izbačajem
  • Nema definisanu napadačku igru, ali ima osećaja
  • Potencijalno član najboljih defanzivnih petorki lige

U prethodna dva, tri dana su se pojavile informacije da je Kodijeva vrednost na draftu naglo skočila, pominje se i neka peta pozicija potencijalno. Tu se on najviše povezuje sa Detroit Pistonsima, koji biraju peti. San Antonio Sparsi sa svoja dva visoka pika (4. i 8.) žele jednog plejmejkera i jednog igrača baš ovakvih karakteristika, pa na njih treba obratiti pažnju. Naravno, postoji i ta pre svega medijima i društvenim mrežama zanimljiva priča o dolasku u Oklahomu kod svog brata, ali za to šanse nisu baš realne, mada bi realno bilo zanimljivo videti i trećeg igrača sa Vilijams prezimenom u jednoj ekipi.

Rekao bih da je Kodi Vilijams pravi švajcarski nož od igrače i da će ekipa koja ga bude izabrala upravo očekivati to od njega. Ne možete se nadati da će on postati elitni poenter i prva napadačka opcija nekog tima koja postiže 25+ poena po meču, ali zato možete očekivati mnogo, mnogo drugih stvari na parketu. Veliko je pitanje i da li može dostići Ol-star nivo, ali kao treća ili četvrta opcija neke ekipe – pa i to su igrači bez kojih se ne može osvojiti titula.

Vrati se na sve igrače.