Draft predstavljanje 24

Jeste li spremni za malo brazilske sambe?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2024 00:00
Jeste li spremni za malo brazilske sambe?
Jeste li spremni za malo brazilske sambe?

Tristan Da Silva, 2001. godište, nastupao za Kolorado koledž.

Krilo/krilni centar, visok 205cm, težak 98 kilograma, raspon ruku 208cm.

16 poena, 5.1 skok, 2.4 asistencije, 39.5% za tri, 49.3% iz igre, 83.5% sa linije za slobodna u 34 utakmice za Kolorado koledž.

Tristan Da Silva je meni lično, jedan od onih momaka koji će biti jako zanimljiv za ispratiti u narednim godinama. Doduše, malo stariji momak od većine konkurenata sa drafta, jer je Tristan 2001. godište i u ligu će ući sa čak 23 godine, što je prva specifičnost i zanimljivost vezana za njega. Brojni skauti kada vide ove godine odmah kažu “ne ovo nama ne treba, to nije potencijal koji tražimo”, ipak, za ekipe koje imaju visoke ambicije odmah i sada, možda će baš on značiti puno kao igrač koji može da donese instant kvalitet sa klupe. Jer je Tristan već skoro gotov proizvod, nema tu previše prostora za napredak i razvoj, barem tako deluje na prvu loptu.

Rođen je u Nemačkoj, u Minhenu, a ima brazilske krvi. Priča pet jezika – nemački, španski, portugalski, francuski i engleski. Njegov otac je bio profesionalni bokser u Brazilu, te se kasnije sa porodicom preselio u Nemačku. Prezime vam može zvučati poznato, a to nije slučajno – Tristanov brat je Oskar Da Silva, aktuelni igrač Barselone, bivši as Albe, i po trenutnim glasinama, novo pojačanje Bajerna za narednu sezonu. Možda vam je Oskarova igra poznatija, ali onda ponešto znate i o Tristanu, jer imaju slične fizičke i igračke karakteristike.

Tristan se ističe jako mekanom rukom i odličnim šuterskim sposobnostima za igrača njegove pozicije. Trojke gađa jako dobro, čak se ovo može smatrati njegovim najvećim kvalitetom. Uglavnom su to “catch and shoot” situacije, u kojima je najjači. Obožava ćoškove, te se savršeno uklapa u priču o “streč” četvorci kakve su danas na ceni. Trojke gađa i iz drugih pozicija, a dugačke ruke mu pomažu i da može da pogađa preko protivničkih igrača. Nije previše dobar u pozicijama u kojima on mora da nadribla i sebi kreira šut za tri. Ipak, za širenje terena će biti jedan od najboljih izbora ovogodišnjeg drafta, pogotovo kažemo za te ekipe kojima treba spreman igrač.

Osećaj za igru je vrlo izražen u Tristanovoj igri. To mu i pomaže u ostatku napadačkih segmenata. Kada krene u prodor, ima tu dozu lakoće i lepote u igri, zna da podigne protivnika, zna da udeli pas, neće se nužno zaletati i uzimati nešto što teško može da završi. Dodavački je to prilično solidno, moguće je od njega očekivati neku sekunardnu kreaciju, jer je pokazao izuzetnu tačnost i racionalnost u ovakvim situacijama.

Ono što takođe vredi pomenuti u segmentu vrlina jeste iskustvo koje on nosi sa sobom. Odigrao je četiri sezone na Koloradu koledžu, gde je imao mnogo zapaženih momenata i utakmica. Većina klinaca sa drafta su igrali samo jednu sezonu na koledžu. Pre toga je kratko nastupao u Nemačkoj četvrtoj ligi i na jednoj internacionalnoj košarkaškoj akademiji. To je bilo baš davno, u sezoni 2019/20, što govori koliko on već igra košarku u poređenju sa drugima iz “njegove klase”.

Da Silvu odlikuje inteligencija, u to nema sumnje. Ne pravi puno grešaka u odbrani, aktivan je, koncentrisan. Svakako da neće biti vrsan defanzivac zbog nedostatak koje ćemo navesti, ali daleko od toga da će ekipa trpeti.

Jasno i nedvosmisleno – Tristan nema brzinu i atleticizam kakav zahteva današnja liga. On ima duge ruke i solidne dimenzije na papiru, ali je trom i nedostaje mu eksplozivnosti. To ga ograničava i u odbrani i u napadu. Nećete moći da vidite kako istrčava neke sulude kontre i kuca preko protivnika, a to je definitivno i jedan od razlog zbog kojih ne može da iskreira sebi preterano dobre situacije za šut. On je, na primer, šutirao 42% trojke u spotap situacijama, a samo 21% iz situacija u kojima je sam morao da stvori poziciju.

U odbrani se ne može okarakterisati kao “rupa”, daleko od toga, ali će mu manjak brzine i tu nedostajati kada dođe u ligu. Vertikalnost mu je jedna od slabijih strana, tu je imao očekivano lošije rezultate od većine igrača sa istih pozicija. To ga sprečava i da bude elitni skakač, kako u napadačkim, tako i u odbrambenim skokovima. Više manje, sve što ima dodirnih tačaka sa nekim vidom eksplozivnosti nije nešto što možete očekivati od Da Silve.

Ono što će konkurentnim timovima biti vrlina, to iskustvo, to će onima koji biraju na samom vrhu drafta naravno biti mana. Da Silva je više-manje završen igrač. Naravno da ostaje tu prostora za napredak, daleko da nema, ali neće tu biti nekih velikih iskoraka u njegovoj igri. To jest, bar tako na to neće gledati skauti timova, te neće biti svakako izabran u samom vrhu.

Neko na koga me je Da Silva momentalno podsetio jeste Kris Midlton. Naravno, ona mlađa verzija. Da Silva je čak i značajno bolji koledž igrač od Krisa. Mislim da je Midltonov “okvir” nešto čemu Brazilac treba da teži, a verujem da bi apsolutno bio zadovoljan svojom karijerom ukoliko bi se to desilo.

Ako je Midlton “plafon”, onda je “pod” verujem Džordž Nijang. Tristan je verovatno pokretljiviji igrač od Nijanga, koji je takođe bio jako, jako dobar koledž igrač, ali taj metodički pristup, igranje u svojoj brzini je nešto što me podseća na sadašnjeg igrača Klivlenda. Obojica su veoma dobri šuteri, nešto što je Nijangu donelo već mnogo miliona u NBA ligi.

Jedno od poređenja, koje mi se sve više sviđa kako gledam Da Silvine snimke, jeste Simone Fontekijo. Verujem da će to biti neka uloga koju bi Da Silva mogao da preuzme veoma brzo u NBA ligi.

U kratkim crtama:

  • Veoma dobar šuter
  • Odličan osećaj za igru
  • Sporiji, ali inteligentan igrač
  • Ima sve u teoriji da bude veoma dobar igrač uloge

Pozicije od petnaestog do dvadesetog mesta prve runde su teritorija na kojoj je Tristan predviđen da bude izabran. Ekipe koje se najviše pominju su Klivlend, Filadelfija, Portland. Mislim da bi Kavsima baš legao jedan ovakav igrač, koji će odmah da donese šuterski kvalitet, streč potencijal i pametnu igru sa klupe. Kavsi kao tim imaju i neke visoke ambicije verovatno, trude se da izvuku maksimum iz trenutnog rostera, te nemaju puno vremena da čekaju na razvoj nekih mladih igrača. Sve druge ekipe koje su trenutno “na dnu” i u procesu totalne reizgradnje ne bi imalo previše smisla da pokupe Tristana, ali ko zna.

Ja imam velika očekivanja od ovog momka, koji naravno nema ogroman plafon u vidu Ol-Star igrača ili zvezde lige, ali zato može biti sjajan igrač uloge, koji je tu da doprinosi šuterskim sposobnostima i osećajem za igru, a nadam se da će i svoje telo što bolje spremiti i razviti, da ne bude igrač manje u defanzivi.

Vrati se na sve igrače.