Draft predstavljanje 24

Volite li plejmejkere stare škole?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2024 00:00
Volite li plejmejkere stare škole?
Volite li plejmejkere stare škole?

Tajler Kolek, 2001. godište, nastupao za Market koledž.

Plejmejker, visok 186 cm, težak 89 kilograma, raspon ruku 190cm.

15.3 poena, 7.7 asistencija, 4.9 skoka, 49.6% iz igre, 38.8% šut za tri, 85.1% slobodna bacanja, u 31 utakmici za Market koledž.

E, ovo je jedan od košarkaški pismenijih i oku ugodnijih igrača sa ovog drafta. Onaj pravi i istinski plejmejker. Bez onih priča, kombo bek, igrač koji može da pokrije više pozicija i slično. Ne, Tajler Kolek je čistokrvni organizator igre i zakucan je na poziciji “jedan”. Okej, to može biti mana u eri u kojoj se traže polivalentni igrači, ali nekako prija videti i jedan ovakav profil igrača, koji je pritom već gotov proizvod, spreman da zaigra u ligi. To kažem i zbog Tajlerovih godina, jer je on u onoj grupi starijih momaka ovog drafta. Krenimo po običaju, od kvaliteta i pozitivnih strana.

Kao što se da naslutiti iz uvodnog pasusa, kao i iz segmenata statistike, Tajler se ističe odličnom kreacijom i dodavačkim sposobnostima. On je pravi predvodnik napada i neko ko diktira tempo i akcije čitave ekipe. “Floor general” je savršen izraz i opis. Ozbiljan “manipulator”, usudiću se da napišem neku glupost i uporedim ga po tome sa nekim od najboljih dodavača ikada, ali da ima tu crtu, bar do neke mere, ima. Gleda na jednu stranu terena, kako bi odbrana reagovala, pa tu reakciju iskoristi i prosledi pas na drugu stranu.

Prosečno je igrao 33 minute prošle sezone, te je imao skoro 8 asistencija u proseku. Dobar pas može da podeli iz skoro svih pozicija, ako je saigrač sam na nekom delu parketu, vrlo je izgledno da će ga Kolek pronaći dodavanjem. Verovatno najbolji pik igrača u čitavoj klasi. Svi skauti ističu i tu karakternu crtu lidera i nekoga ko mrzi da gubi, a nije mu strano ni da rešava utakmice u bitnim situacijima. Ovo se uvek ceni i nikada ne može da škodi, a možda se o tome ne piše dovoljno – mentalni sklop igrača i njihova celokupna psiha.

Trojke šutira jako dobro, procenti su odlični, ali izbačaj nije najlepši koji ćete videti, a možda mu malo fali i na brzini kojom poteže. Napredak u šutu sa distance je primetan, gde je povećavao procente skoro svake godine koledža. Prošle sezone, skoro 39%. Neće odbrane moći da ga ostavljaju samog nikako i to je jako bitna stavka. Završnica oko obruča je solidna, koristi svoj sitan, ali brz korak da se podvlači odbranama i iz toga napada ili asistira. Obožava floutere.

U odbrani važi za pametnog defanzivca. Zna gde treba da bude, razume igru i brzo čita situacije. Ima i brze i aktivne ruke. Zašto se ne smatra elitnim defanzivcem? Fizikalije…

Tajler Kolek nema visinu, ni raspon ruku kakav je danas potreban NBA ligi. Prosto i jednostavno, mali bekovi/plejevi će uvek biti targetirani od protivničkih odbrana i imaće problema na oba kraja parketa. Retki su omanji igrači koji važe za vrhunske defanzivce, a i to su oni koji nedostatak visine nadoknađuju nekom iznaprosečnom snagom i jakim telom. Da ima bolje dimenzije, na ovaj osećaj za igru i šut, Kolek bi komotno bio top 10 pik.

Manom se mogu smatrati i godine o kojima smo već pisali u slučajevima nekih drugih igrača. Tajler ih ima 23 i to je jednostavno skautima minus, jer se uvek traže mlađi i talentovaniji igrači koji mogu višestruko da napreduju. Opet, ova priča ima dve medalje… Nekima će Kolek biti pravo rešenje, baš zato što je iskusan, “namazan” igrač, a takve je sve teže dodati kroz tržište slobodnih igrača, zbog novih pravila kolektivnog ugovora.

Bitno je pomenuti i da se ne radi o atletski nadarenom igraču, nikako, čini mi se da mu je korak nešto “teži” i sporiji, da noge nisu hitre na nivou NBA plejmejkera, pa tu potežem pitanje da li će uspeti da dolazi do željenih pozicija na terenu odakle bi delio ova svoja dodavanja?

Omaleni prodorni plej sa osećajem za igru koji se podvlači kroz protivničke linije odbrane i odatle pravi štetu? Ima sličnosti sa Džejlenom Bransom, ali čini mi se da Kolek nema taj poenterski potencijal, niti dovoljno snažno telo da se u budućnosti popne baš na ovaj nivo. Jedno poređenje koje mi baš nekako paše, jeste Tajus Džouns.

Džouns je odigrao samo jednu sezonu koledža, mnogo je ranije ušao u ligu, ali vidim puno sličnosti u njihovim igrama. Kolek je, kao i Džouns, sjajan organizator igre i neko ko ne greši preterano sa loptom u rukama, odnosno poklanja posede protivničkim ekipama.

U kratkim crtama: 

  • Majstor pik en rol igre i jedan od najpametnijih igrača ovog drafta
  • Levoruk igrač, što donosi određene prednosti i otežava defanzivcima posao
  • Visina i brzina će ga verovatno ograničiti
  • Plejmejker kakvih je sve manje

Finiks Sansi su ekipa koja se najviše povezuje sa njim i to su poprilično pouzdane informacije. Jasno je da ovoj ekipi Sansa treba pravi organizator igre, a sve se glasnije čuje da će probati da ga pronađu na draftu, jer je to mnogo jeftinija opcija i jedna za koju ne moraju da rade vratolomije sa velikim razmenama, jer nemaju prostora u budžetu. Oni biraju sa pozicije 22. Tajler im je vrlo realna i isplativa opcija. Oni su ekipa koja, bar u njihovim glavama, naredne godine pretenduje na titulu i jedan su od onih timova koje smo pominjali, a koji na ovom draftu neće ciljati potencijal, već kvalitet.

Razigravačke sposobnosti i razumevanje igre kakvo ima Tajler svakako nikada neće izaći iz mode, a ja se nadam da će moći da se zadrži dugo u ligi zbog određenih fizičkih nedostataka. U svakom slučaju, radi se o igraču kojeg će oni poštovaoci stare škole košarke prosto obožavati.

Vrati se na sve igrače.