Draft predstavljanje 24

Centar Marketa cilja bar drugu rundu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.06.2024 00:00
Centar Marketa cilja bar drugu rundu
Centar Marketa cilja bar drugu rundu

Oso Igodaro, 2002. godište, nastupao za Market koledž.

Krilni centar/centar, visok 210cm, težak 105 kilograma, raspon ruku 211cm.

13.4 poena, 6.9 skokova, 2.9 asistencija, 57.6% iz igre, 62.6% sa linije za slobodna, u 36 utakmica za Market koledž.

Oso Igodaro je jedan zanimljiv profil visokog igrača. Njegova pozicija za ovaj draft se drastično menjala u prethodnim nedeljama i mesecima. Prvo su postojale indicije da bi sve ekipe mogle da ga preskoče, a po nekim kasnijim informacijama, oduževio je na “pre-draft” treninzima i sada se smatra za sigurnog pika druge runde. Glavni utisak oko njega mi je da je ostao zaglavljen između neke vrste centra stare škole i današnjih modernih centara. Ima određene karakteristike obe grupe, ali sve je jako sirovo i mnogo toga nedostaje da bi se garantovao njegov uspeh u ligi. Ipak, ono što mi se svidelo, a naravno i skautima NBA timova, jeste solidna mogućnost razigravanja. Na ovom draftu nema toliko centara koji imaju takve sposobnosti, što Igodaru daje dobru početnu poziciju.

Igodaro je pokazao solidan potencijal kada su u pitanju asistencije i razigravanje saigrača. Najčešće su to pozicije sa vrha kapice, iz kojih uručuje pas i čita utrčavanja svojih saigrača. Slikovito opisano, to su ona dodavanja i situacije u kakvim se nalazi Drejmond Grin. Naravno, sve to na nekom mikro nivou, ali da postoji osećaj za igru, postoji.

Na draft merenjima i testovima je pokazao neke od najboljih brojki što se vertikalnosti tiče. U prevodu, vrlo je skočan, iako ne izgleda preterano eksplozivno. Može da završi i zakuca mnoge lob pasove, a važi i za odličnog skakača na oba kraja parketa. Ta otvaranja iz takozvanog kratkog rola je nešto gde on najviše profitira i gradi svoje napadačke posede. Igrao je sa Tajlerom Kolekom na koledžu, momkom koji je vrhunski razigravač, a o kom smo takođe pisali u draft predstavljanjima i to je sve izgledalo jako dobro na parketu. Oso je pokazao da igrač koji odlično postavlja pik, kao i da se iz toga otvara, jer bez toga i ta zajednička igra sa plejom ne bi bila moguća. Ima i jako meku ruku u blizini obruča i osećaj za poentiranje u reketu, može da završi flouterima i polaganjima i to sa vrlo efikasnim procentima. Pitanje oko napada je šta će biti ako ne bude igrao sa nekim poput Koleka koji je ekstremno dobar plejmejker, sa kojim je ostvario dobru hemiju i koji ga je hranio loptama?

U odbrani važi za pametnog defanzivca koji ima mogućnost da preuzme bekove na perimetru i odigra solidnu odbranu na njima. Više je tip igrača koji će moći da brani “lice u lice”, jer mu za elitnog zaštitnika reketa, osim dobre vertikalnosti koju poseduje, fale neke stvari do kojih sada dolazimo.

Oso ima jako ograničen domet svojih ruku, raspon mu je jedan od najlošijih od svih centara koji izlaze na draft, a da ne spominjemo elitne NBA četvorke/petice. Fali mu i snage i dužine da bi igrao pravu peticu i da bi mogao da bude defanzivni bedem u reketu. On je trenutno zarobljen negde između pozicije četiri i pet, a većina skauta ga vidi ipak kao nisku peticu, u nekoj varijanti rezervnog centra. Ono što mnogi ne pominju, a gde mi slutimo na problem, jeste da noge izgledaju sporo, tačnije, izgleda kao da trči pomalo na petama. Iako je imao uspeha protiv nižih igrača na koledžu, videćemo koliko će se toga preneti na viši nivo.

Šut je druga problematična stavka u njegovoj igri. Trojke ne šutira uopšte, a poludistanca nikako nije efikasna. To što uzima sa poludistance je nešto između pravog šuta i guranje lopte i floutera, nema dobru mehaniku. Kako izlazi iz reketa, njegova napadačka produktivnost jednostavno opada. Centarska tehnika i igra leđima takođe nije na zavidnom nivou. Procenti sa linije za slobodna, malo iznad 60%, na tome će morati ozbiljno da radi.

Kako bi opstao u NBA moraće maksimalno da se posveti svojim vrlinama na perimetru, a to je pomenuto čitanje igre sa vrha kapice, taj momenat za dodavanje. Danas u NBA praktično svi pokušavaju da igraju “5 Out” napade, sa svih 5 igrača na perimetru i što većim prostorom u reketu i generalno širinom u napadu, pa ako ste centar koji ne može da doprinese ovakvom vidu napada, već ste u ozbiljnom zaostatku.

Jedna od vrlina, koju nismo pomenuli, a tiče se napada sa perimetra – jeste Osova veština da protivničke centre napadne driblingom u 1 na 1 situacijama. Iz tih poseda jako dobro zna da ode do samog koša ili udeli pas. Kažem, kako bi opstao u NBA i doneo kvalitet svom timu, moraće da se fokusira na ove stvari i dovede ih do perfekcije.

Baš sam se potrudio da se setim nekog dobro poređenja za Igodaroa, ali rekao bih i da ih nema puno. Možda je to Usman Garuba, što i nije najbolje za centra Marketa. Mada, nije ni Garuba dobio preveliku šansu. Igodaro je nešto viši, sa ipak malo kraćim rasponom ruku, ali to je neki stil igre koji je Garuba prikazao u limitranom vremenu i ono što je igrao za Real Madrid.

U kratkim crtama:

  • Jedan od boljih dodavača među centrima
  • Može da napadne visoke igrače driblingom
  • Pomalo limitiran defanzivno, nedovoljno dugačak za NBA nivo
  • Potpuno limitran poenterski van reketa

Opcija da Oso uopšte ne bude izabran jeste otvorena, ali mislim da se to neće desiti. Ima on svoje kvalitete i šta da ponudi timu koji ga izabere, mislim da je vredno potrošiti pik u drugoj rundi na njega. Ono što nismo pomenuli ranije jesu i godine koje ime, on je 2002. godište i u ligu će ući sa 22 godine, što je jedan od razloga zašto ga skauti potencijalno vide na nižim pozicijama druge runde.

Igodaro se pominjao kao jedna od potencijalnih opcija Denver Nagetsa, koji biraju sa 56. pozicije, ali kao što smo već naveli, Igodarova reputacija je značajno poboljšana nakon ovog trenažnog procesa pred draft. Neki ga vide čak i kao potencijalnog prvog pika.

Ono što smo uspeli da pronađemo i što je bilo javno dostupno, jeste da je Igodaro radio treninge za Portland, Golden Stejt, Milvoki i Jutu.

Vrati se na sve igrače.