Draft predstavljanje 24

Francuska invazija na NBA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 00:00
Francuska invazija na NBA
Francuska invazija na NBA

Pakom Dadije, 2005. godište, nastupao za Ulm u Nemačkoj.

Krilo, visok 203cm, težak 98 kilograma, raspon ruku 206cm.

32 utakmice u nacionalnom prvenstvu u dresu Ulma prošle sezone, 19 u Evrokupu, proseci u Evrokupu – 6.5 poena, 1.6 skokova, 0.4 asistencije, 58.8% iz igre, 30.6% za tri poena. 72% sa linije za slobodna.

Pakom je još jedan Francuz u ovoj draft klasi, koji imaju plejadu mladih talenata i prva pomisao mi je koliko bi moćno njihova reprezentacija mogla da izgleda u narednim godinama. Naravno, predvođeni najvećim talentom, Viktorom Vembanjamom. Dadije je igrač koji je nastupao za Ulm, gde je imao sličnu ulogu i minutažu i u ligi Nemačke, kao i u Evrokupu. Sezonu pre toga je igrao i u ekipi Pariza u Francuskoj, gde je za prvi tim debitovao sa šesnaest godina. Nastupao je i za mlađe kategorije reprezentacije Francuske. Kao još uvek jako mlad momak, on dolazi na draft sa solidnim iskustvom i tom prednošću igranja u profesionalnom okruženju, čime se ne može pohvaliti većina njegovih “klasića”.

Dadije je pokazao dosta potencijala da bude prava pretnja sa distance. On ima mekanu ruku i više nego korektnu tehniku šuta, a u Ulmu je imao ulogu trojkaša iz ugla i sa krila. To su uglavnom “catch and shoot” situacije. On i nije bio prva napadačka opcija, ni blizu tome, možda tek osmi ili deveti igrač po poenterskom učinku, ali iskustvo koje je stekao igrajući za jednu jako kvalitetnu Evrokup ekipu, sa samo 18 godina, zaista je neprocenjivo. Dadijeovi procenti šuta za tri na prvu loptu nisu briljantni, ali ako zagrebete malo ispod podloge, videćete da je na poslednjih 19 utakmica on na procentu od čak 41% pogođenih troi

U toj svojoj ulozi je bio dobar i u momentima kada treba da utrči u prazan prostor i pročita situacije, te tako dođe do koša. Uspevao je da kazni protivničku odbranu koja ga je možda potcenjivala i ostavljala samog ponekad, ali bitno je istaći da je osećaj za igru i kretanje – zaista dobar. U limitiranom vremenu sa loptom, Dadije je pokazao da je za svoje godine i te kako vešt. On je šutirao čak 68% oko obruča i sjajnih 60% dvojke iz skok-šuta. Veoma, veoma dobre brojke, a kada se uzme u obzir koliko je ovaj momčić mlad, dodatno dobija na značaju. Pogledajte rad nogama u par situacija na sledećem snimku, neki igrači nikada ne steknu ove veštine.

Dobre dimenzije su mu najviše pomagale u odbrani. Raspon ruku je na mestu, ono što se traži, što je svakako plus. Telo generalno, naravno da će morati da očvrsne i ojača, ali izgleda kao jedan od spremnijih momaka po tom segmentu, u čitavoj klasi. On je nastupao na poziciji krila, iako postoje indicije da sa godinama “preraste” u četvorku, ali i ta tačna pozicija je trenutni upitnik.

Driblinzi “labavi” i gomila neopreznosti, sve se može podvesti pod mladost i neiskustvo. Na to sve kad dodamo onu ležernost prilikom dodavanja i dečije izgubljene lopte, Dadije je opis svakog mladog igrača u takmičarski nastrojenim ligama.

Sve dobro i loše što smo videli od njega, videli smo na malom uzorku. I trojke koje su mu najjače oružje, bilo je savršenih pogodaka, ali i promašene čitave konstrukcije. U pitanju je sirov talenat pred kojim je dosta rada, kao igrač još uvek nespreman za NBA.

Dadijeov najveći problem ipak, bila je odbrana, pre svega dalje od lopte. Opet se vraćamo na one dečačke stvari, ali iako je napredovao ove sezone u tom pogledu, prečesto mu se dešava da spava i gleda loptu, dok se njegov igrač neometano kreće.

Dadije me po nekoliko stavki strašno podsetio na ovogodišnjeg novajliju Denvera, Džulijana Strodera. Lak na obaraču, pokretljiv, inteligentno pomera bez lopte, fin u među igri, a opet nedovoljno koncentrisan defanzivno, kako bi zaradio više minuta u prvoj sezoni.

U kratkim crtama:

  • Raznovrsna napadačka igra, iako jako mlad
  • Defanzivno koncentracija veliki problem
  • Pokazuje sve crte nezrelog igrača
  • Sa druge strane, jedan od retkih igrača sa ovog drafta koji pokazuje potencijal da postane izuzetan i raznovrsan napadač

Po onome što smo mogli da pronađemo, Dadije je odradio treninge za Majami Hit, Milvoki Baks i Filadelfiju.

Dadije je samo pokazao bljeskove onoga što može da postane u budućnosti. Zbog toga on i neće biti top pik ovoga drafta, a otprilike se predviđa mesto oko kraja prve runde, sa otvorenom opcijom da “sklizne” čak i u drugu. Ipak, vreme radi za ovog momka, jer je četvrti najmlađi igrač koji je prijavljen na draft. Gde god zaigrao od naredne sezone, izvesno ga čeka neko vreme u Razvojnoj ligi, možda čak i čitava prva sezona. Teško da bi neka igračka eksplozija mogla da se desi naredne godine, ali on je onaj profil koji bi ozbiljno mogao da nadođe za dve ili tri godine. Svakako, kocka jeste, ali biće onih koji žele da pokušaju i kojima bi to moglo dobrano da se osladi za par godina.

Vrati se na sve igrače.