Draft predstavljanje 24

Haubica upitnih defanzivnih kvaliteta

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 00:00
Haubica upitnih defanzivnih kvaliteta
Haubica upitnih defanzivnih kvaliteta

Tajler Smit, 2004. godište, nastupao za Dži lig Ignajt.

Krilni centar, visok 208cm, težak 102 kilograma, raspon ruku 216cm.

13.7 poena, 5 skokova, 1.3 asistencija, 47.6% iz igre, 36.4% za tri, 72.5% sa linije za slobodna u 27 utakmica za Dži lig Ignajt.

Još jedan igrač koji dolazi iz ekipe Dži lig Ignajta – treći koji će sigurno biti izabran, a ukupno šesti koji se prijavio na ovogodišnji draft. O ovom timu smo više pisali u predstavljanjima Tajlerovih saigrača, Matasa Buzelisa i Rona Holanda, pa preporučujem da pročitate i te tekstove o dva top 10 talenta ove klase.

Smit donosi ogroman streč potencijal timu koji ga izabere, jer je jedna od boljih visokih opcija koja može da pogađa trojke u dobrim procentima. Dimenzije na papiru isto izgledaju odlično, visina, raspon ruku, ali ipak se tu kriju neke velike mane koje ovom momku neće dozvoliti da bude među top pikovima, već da možda sklizne i u drugu rundu drafta.

Tajler ima jako mekanu i produktivnu ruku. Šut za tri je verovatno najveća vrlina koja ga preporučuje NBA ekipama. Mnogo je trojki je šutirao, mnogo je i pogađao protekle sezone. Nije zanemarljiv podatak da je u Razvojnoj ligi linija za tri poena ista kao i u NBA, što je jedna od prednosti igračima koji odatle dolaze, to prilagođavanje će bitil lakše i bezbolnije. Može da pogodi preko protivnika jer ima duge ruke, iz tranzicije i iz pik end popa. Ipak, njegova omiljena pozicija je oko ćoška/krila, gde čeka pas u ruke i onda podiže za tri – jako to dobro izgleda. Nije slučajno da baš voli te statične trojke, ali ćemo doći i do toga.

Dobar je i u određenim situacijima iz reketa. Na primer, po broju zakucavanja je bio jedan od lidera Razvojne lige, a bilo je tu i baš dobrih kucanja. Obično su to rol situacije gde mu serviraju loptu i on koristi telo da nesmetano poentira. To mu je omiljen način da završi kada je u reketu, mada može solidno da odigrao i na postu. Oko reketa su to neki šutevi preko igrača, bilo licem u lice ili iz nekog okreta, što takođe deluje lepo, i što je važnije, produktivno. Smitu ovde pomažu jako duge ruke, jer teško ga je blokirati ili u potpunosti mu otežati šut. Napadački, vrlo pismeno i ugodno za gledati.

Tajler je užasan defanzivac. Bez mnogo okolišanja. Najgore od svega je što on ima telo i veliki potencijal, ali na ovom delu parketa nije pokazao puno. Skočnost i ruke su tu, imao je i nekih blokada, znao da zaštiti obruč, ali ostatak igre u defanzivi je tanak, sa velikim padovima koncentracije. Tu dolazimo i do tog problema sa nogama, jako su spore, često se zaledi potpuno, nema ni približnu brzinu da isprati protivnike. Timska odbrana nije puno pomogla, jer u Razvojnoj ligi i ovoj ekipi, ovaj segment je možda najmanje važan, a u ranijim tekstovima smo spominjali da je Ignajt imao samo 2 pobede na nivou čitave sezone, što nešto govori o njihovoj košarci. Ipak, to nije alibi za Smita, nikako, on je jednostavno spor i nema taj kvaitet, barem ga nije pokazao za sada.

Nedostaje mu i čvrstine i za odbranu i za napad. Završnica sa kontaktom mu je bila dosta loša, po određenim statistika, 43.1% su pokušaji na obruču. Dakle ako nema dovoljno prostora da zakuca i ako ga izbacite iz njegove zone, imaće problema. Čudno je da igrač ovakvih karakteristika jednostavno nema tu jačinu i snagu, a tu se opet vraćamo na te noge, od kojih potencijalno sve i kreće.

Veliki broj visokih igrača koji su vrhunska pretnja sa distance i iz ćoška, a koji možda nisu najbržeg koraka, bi mogli da budu prava paralela sa Smitom. Čening Fraj, možda pomalo zaboravljeni centar/četvorka koji je bio neverovatna haubica sa distance, to bi bilo solidno poređenje.

U kratkim crtama: 

  • Jedan od boljih visokih šutera na draftu
  • “Kriminalan” defanzivac
  • Ozbiljno varira na predviđanjima, jer ima neke baš dobre NBA kvalitete, ali i toliko očigledne mane, koje se u najjačoj ligi na svetu retko trpe

Tajler je bio zauzet u nedeljama pred draft, on je već trenirao za Portland, Majami, Lejkerse, Nju Orleans, Toronto, Njujork i Vašington.

Da bi opstao u ovoj ligi kao igrač bitnije uloge, Tajler će morati da nađe način da pruži nekakav kvalitet u odbrani. U napadu naravno da ima manjih mana ili upitnika, ali je primetan određeni repertoar koji može komotno da prenese u ligu. Sigurno je da je daleko od gotovog igrača i da će morati dobro da se preznoji u narednim godinama. Trenutnu ulogu koju može da pruži jeste malo streč potencijala sa klupe, uz nadu da će ti procenti za tri ostati na solidnom nivou (na “pre-draft” treninzima je na primer šutirao dosta lošije od očekivanog). Pozicije sa kraja prve runde su njegova predviđanja, a čisto sumnjam da je moguć neki kiks da padne u drugu rundu.

Vrati se na sve igrače.