Draft predstavljanje 24

Dinamični šuter sa Bejlora

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 00:00
Dinamični šuter sa Bejlora
Dinamični šuter sa Bejlora

Džakobi Volter, 2004. godište, nastupao za Bejlor koledž.

Krilo, visok 195cm, težak 89 kilograma, raspon ruku 208cm.

14.5 poena, 4.4 skoka, 1.4 asistencije, 37.6% iz igre, 34.1% za tri poena, 79.2% sa linije za slobodna u 35 utakmica za Bejlor koledž.

Džakobi je momak koji u ligu ulazi sa potencijalom polivalentnog igrača, koji u budućnosti svoje minute može tražiti i na beku i na krilu. Dugajlija solidnih fizičkih sposobnosti, uz jako mekanu ruku koja može da postiže mnogo iz izgrađenih akcija, pa deluje primamljivo za mnoge. Ipak, malo slabiji drugi deo sezone na Bejloru je uticao da padne na draft predviđanjima, te je sada viđen oko 20. pozicije, a veliki je upitnik i nepoznanica da li može da ode do neke pozicije oko desetog mesta. Na draft treninzima je po svim izveštajima odradio očekivan posao, niti je razočarao, niti oduševio skaute.

Krenimo od šuta ovog momka. Volter se može okarakterisati kao sjajan šuter mekane ruke, ali je imao određenih padova i nekonstantnosti, što je možda i očekivano za ovako mladog igrača. Bitno je naglasiti da nije onaj savršeni i čistokrvni trojkaš. Uzima veliki broj trojki i to iz raznih pozicija i akcija. Može se reći da je napad od lopte jedan od njegovih najvećih kvaliteta. Lepo istrčava i obožava da dobije loptu na liniji za tri poena, gde je spreman da potegne i preko protivnika, kao i iz step beka. Sposoban je da pogađa i u nizovima i da se “zapali”. Procenti kažu 34.1% prošle godine, ali na velikom broju uzetih trojki, 6.3 u proseku po utakmici.

Nije savršena brzina izbačaja i sama mehanika, ima prostora za rad na tom polju. Voli da uzima i poludistancu i tu je takođe relativno produktivan. Generalno gledano, u poentiranju i šutiranju je najjači, nekako baš lepo i pismeno to deluje, u tome je ispred mnogih bolje rangiranih igrača od njega.

Još jedan od od kvaliteta je njegov mentalitet i agresivnost koju prenosi na odbranu pre svega. U odbrani na čoveku je vrlo aktivan, koristi svoje duge ruke, energičan je i odlučan. Timska odbrana je korektna, svestan je situacije na parketu, nema nekih velikih kikseva, iako je možda malo sporiji i nema vrhunsku lateralnu kretnju.

Volter je trenutno dosta tanak u segmentu driblinga i poena iz prodora. Okej, duge ruke su tu, bez njih verovatno ne bi mogao dosta stvari koje radi, ali fali mi tu neke moći za NBA nivo. Neće baš driblingom napraviti razliku i proći protivnika ili završiti na obruču, pre će uzeti bilo kakav šut sa distance, što će sigurno uticati na kvalitet šuteva koje bude uzimao u NBA. Nedostaje tog vrhunskog ubrzanja i atleticizma, pa u kombinaciji sa upitnom kontrolom lopte to crta veliki upitnik. Otuda tek 42.3% u šutu za dva poena, još gore – 46% na samom obruču, što je prilično slabo.

Plejmejkerski nismo videli mnogo od ovog momka, jer jednostavno, na Bejloru nije imao gotovo nikakvih zaduženja u ovom delu igre. To je jedna nepoznanica, koja svakako zanima i većinu skauta, a može odrediti “plafon” ovog momka. Volter je mnogo više takvih poseda imao pretprošle sezone u srednjoj školi, gde je i iz driblinga, kao i punog trka nalazio dobra rešenja, ali daleko je to i od koledž nivoa, a kamoli NBA lige.

Igrač na kojeg me Džakobi prilično podseća, a relativno je skoro ušao u ligu, jeste Trej Marfi iz Nju Orleansa. Izuzetno dugoruk, spretan defanzivac, ne još uvek napast na lopti koliko bi mgao da bude, ali ide u pravom smeru. Džakobi, ko i Marfi, šutira sa lakoćom, ali možda nema najbolji izbor, odnosno selekciju šuta, pa otuda ni procenti ne prate ono što se može videti golim okom, a to je da je Volter ozbiljan, ozbiljan šuter.

U kratkim crtama:

  • Dinamičan šuter iz svih pozicija i vrsta kretanja
  • Nedovoljno efikasan unutar linije za 3 poena
  • Duge ruke, dobri instinkti, ali nešto sporije noge
  • Solidan potencijal za 3&D igrača

Džakobi Volter je zvanično dobio poziv za “zelenu” sobu, što otklanja sumnje da bi mogao da bude izabran sa nekog dosta nižeg mesta od predviđenog, odnosno van top 20 pikova. Nije se mnogo čulo o njemu na “pre-draft” treninzima, ali zna se da je trenirao sa Šarlotom, Sakramentom, Jutom i Detroitom, što govori da postoji i neki prostor za iznenađenje da ode i u top 10 (male šanse). Većina predviđanja ga smešta u Filadelfiju koja bira sa 16. pozicije i to u svakom smislu deluje logično i dobro za obe strane.

Mislim da će Volter i ekipa koja ga izabere morati da raskrste koja je prava pozicija za njega. Ima kvaliteta za obe pozicije (bek/krilo), ali ima i nekih mana, poput tromijeg tela. Potencijal je tu, prostor za određeni broj poena odmah u prvo sezoni je tu. Za ostale stvari će morati da prođe vreme, ali naravno da bi njega trebalo da ima dovoljno da se unapredi do nivoa odličnog i svestranog NBA igrača.

Vrati se na sve igrače.