Draft predstavljanje 24

I Šveđani konja za trku imaju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 00:00
I Šveđani konja za trku imaju
I Šveđani konja za trku imaju

Bobi Klintman, 2003. godište, nastupao za Kerrns Tejpens u Australiji.

Krilni centar, visok 206cm, težak 96 kilograma, raspon ruku 211cm.

9.7 poena, 4.8 skokova, 0.7 asistencija, 44% iz igre, 33.7% za tri, 79% slobodna bacanja, u 23 utakmice za Keirns.

Bobi Klintman nam dolazi iz Švedske, a košarku je igrao i na koledžu u Sjedinjenim Američkim Državama, ali u u najboljoj ligi Australije. Nakon odrastanja u Malmeu i prvih košarkaških koraka, usledilo je školovanje u Americi. Klintman je birao i dogovarao se sa dva koledža pre nego što je otišao na Vejk forest koledž. Tamo je igrao u sezoni 2022/23, a na 33 utakmice je beležio 5.3 poena i 4.5 skokova za nešto više od 20 minuta igre. Nakon te sezone, odlučio je da potpiše za Tejpense u Australiji, zbog novog programa pod nazivom “Next Stars” koji je fokusiran na razvoj mladih igrača. U prethodnim mesecima je upisao debi za nacionalni tim Švedske do 18 godina. Sezona u Australiji statistički možda nije bila najbolja, ali su timovi bacili oko na njega pre svega zbog potencijala i modernog tela koje poseduje a za kojim tragaju svi timovi.

Bobi trenutno važi za solidnog i sposobnog trojkaša. Koristi spotap situacije jako dobro, hvata prazne pozicije oko uglova, te ima sasvim pristojnu mehaniku šuta, koja mu je do sada garantovale korektne procente. Biće prostora za njega da bude pretnja iz tih “off ball” napadačkih opcija, manje iz sopstvene kreacije. Tako je i u ostalim napadačkim segmentima. Lepo se otvara i utrčava kada nema loptu u rukama. Odličan je i u tranziciji, brz, prodoran, koristi svoje dugačko telo. Pogodio je, na primer, 9 od 15 trojki iz dotrčavanja prethodne sezone.

Telo je verovatno njegov najveći kvalitet. Puno puta smo koristilu tu reč i termin, ali nije to slučajno – “size”. To se jednostavno traži i vrednuje, a Bobi svakako ima dobar raspon ruku i visinu koja će mu pružiti sigurno mesto na draftu. U odbrani sve što radi dobro radi zbog tog tela, gde može i da blokira i da gotovo uvek zasmeta na protivničkom šutu, čak i kada ispadne ili kasni, što mu se dešavalo puno puta.

Celokupna timska odbrana i koncentracija mu nisu jače strane. Zna da ispada, da zaspi, da ga povuče lopta i da ostavi igrača samog. Imao je i ozbiljnih problema sa faulovima, prosečno 2.7 faulova na 21 minut igre. Iako je dobro branio licem igrače na svojoj poziciji, noge mu sigurno nisu najbrže i to ga ograničava da bude mnogo bolji defanzivac. Lateralne kretnje su spore, te ima probleme u preuzimanjima znatno bržih igrača, što će svakako biti problem, pre svega ako bude igrao u ekipi koja često preuzima, kojih je sve više.

Još jedna manjkavost je snaga i manjak kilaže, previše je mršav i da bi branio krilne centre, pa čak i jača krila, jednostavno će morati da nabaci mase.U napadu mu fali te snage i konstantnosti u završnici na obruču. Poludistancu izuzetno retko koristi, još manje kada sebi treba da kreira prostor za šut. Dakle, nije baš vrsan poenter kada se izuzme šut za tri poena.

Diandre Hanter ili recimo, da vas malo podsetim na njega, Trevor Ariza. To je taj neki profil “two-way” dugačkog krila sa solidnom trojkom.

Ovakav tip igrača je jednostavno na ceni, to mislim da smo ustanovili. Čak i sa očitim manama ili, bolje rečeno, segmentima igre koji su nedovršeni i nepotpuni, timovi će se rado opredeliti za ovakvog igrača. Nisam iskreno naišao na neku konkretnu glasinu oko tima koji ga tačno želi, ali sve pozicije od dvadesetog do tridesetog na draftu su trenutno u opticaju. Zanimljivo je i da bi Bobi trebalo da postane tek četvrti igrač iz Švedske koji će zaigrati u NBA ligi, a prethodna tri su Damir Markota (imao je državljanstvo ove države, nikada nije igrao za repku, ali recimo da se zvanično računa), Jonas Jerebko i Džefri Tejlor.

Vrati se na sve igrače.