Draft predstavljanje 24

Nebrušeni dijamant Kameruna

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 00:00
Nebrušeni dijamant Kameruna
Nebrušeni dijamant Kameruna

Ulrih Čomči, 2005. godište, nastupao na NBA Akademiji u Africi.

Krilni centar/centar, visok 208cm, težak 106 kilograma, raspon ruku 223cm.

Ulrih Čomči je gotovo sigurno “najsiroviji” igrač ovogodišnje draft klase. Pričamo o najmlađem igraču koji izlazi na draft, a koji je imao neverovatnu životnu priču, koja je važnija od njegovih trenutnih brojki, statistika, vrlina, mana. Jer radi se o neverovatnom potencijalu koji nije ni zagrebao delić svog talenta.

Čomči dolazi iz Kameruna, iz malog mesta Bafang. Po njegovom sopstvenom svedočenju, košarkašku loptu nije ni dotakao do pre koje godine. Sa 11 godina je prvi put krenuo da igra košarku u svom rodnom mestu, i to više iz dečje zabave i zbog one priče o visini koju određeni klinci poseduju. U nekom trenutku su ga zbog neverovatne visine i ogromnih ruku, spazili ljudi vezani za NBA ligu i projekat koji je liga pokrenula u Africi – “NBA Academy Africa”. Dugo su skauti i čelnici ovog projekta nagovarali Ulrihove roditelje da ga puste u Senegal, gde je sedište ovog kampa. Nakon mnogo ubeđivanja i predstavljanja svih benefita, popustili su i pustili su Ulriha da ide da se školuje i da igra košarku. Sport o kome nije znao puno, jer kada je došao u kamp, treneri su odmah shvatili da on ni ne zna pravila. Tada nije znao ni engleski jezik, tako da je postojala i ozbiljna jezička barijera.

Zbog svoje radne etike i nestvarnih fizičkih predispozicija, on je uspeo da napreduje i da se dobrano istakne. Igrao je i u nekoliko afričkih klubova i liga koje su povezane sa ovim projektom. Prethodne dve godine je tu bilo i brojnih utakmica na raznim kampovima, skupovima talenata (Nike Hoop Summit), egzibicionim mečevima koje organizuje NBA, tako da je nezahvalno izvlačiti neku statistiku i proseke koje je imao. Uspeo je da dogura i do reprezentacije Kameruna, za koju je debitovao u februaru prošle godine.

Prve svega, moramo reći da o svemu osim što se fizičkih karakteristika tiče, pišemo u potencijalu i teoriji. Čomči je neko ko još uvek savaladava osnovne veštine košarke, čitanje igre, defanzivne koncepte, pa i samo postavljanje pika, ali upija znanje neverovatnom brzinom. Imajte na umu da je Čomči košarkom počeo da se bavi pre 5 godina, dok klinci njegove starosti igraju košarku većinom više od 10.

Čomči ima nestvarne fizičke predispozicije. Nisam neko ko je pogovornik toga da atletske sposobnosti u kombinaciji sa godinama znače “talenat”, šta više, sasvim suprotno, ali u Čomčijevom slučaju radi se o zaista neviđenim mogućnostima. Ogroman u ramenima već sada, a toliko pokretljiv, brz direktno, kao i lateralno, da je to zaista prava retkost. Verujte, ne preterujem kada kažem da bi se već u sledećoj sezoni radilo o jednom od najbržih igrača u čitavoj ligi. Sa svih 208cm. Par snimaka sam uspeo da pronađem kako “ubrizgava” i ostao sam u čudu.

Raspon ruku od +15cm u odnosu na visinu, po čemu je takođe među najboljima od svih igrača koji će biti izabrani. Nema se šta puno dodati za Čomčija, zaista elitne fizičke predispozicije. Nije jedan od onih igrača koji su skočni, ali ne i pokretljivi ili pokretljivi, ali niski, teške noge, patike od betona itd… Čomči, fizički gledano, nema manu.

U svojim ograničenim ulogama na parketu je radio sve što se od njega traži – trči, skače, postavlja blokove, preuzima i to radi neumorno i bez puno pogovora (tako deluje). Noge su takođe odlične, aktivne, deluje da je igranje fudbala pomoglo u ovome. Kao i većini košarakaša koji su nekada igrali fudbal, taj rad nogama će mu sigurno pomoći, a trenutno je to nešto što se zaista ističe.

Ono što je dobro i što daje nadu ljudima koji veruju u njega, kao i onima koji razmišljaju da li da ga izaberu na draftu – Ulrih je već počeo da gradi određeni identit u igri. Potpuno nesvakidašnje za momka njegovih predispozicija i ovog opisa koji ste pročitali, ali Čomči počinje da pokazuje i jako mekanu ruku. Iz takmičenja u takmičenje, a bio je na brojnim, kako to obično biva sa talentovanim momcima koji ne igraju nekom preterano razvijenom košarkaškom sistemu – Kamerunac pokazuje sve više samopouzdanja u šutu i

Sve mane ovog momka mogu se podvesti pod ono o čemu smo pisali na startu – on košarku igra tek 5 godina i njegove, pre svega, košarkaške navike nisu još uvek tu. Trebaće puno vremena da se potkuje košarkaški, da zagradi, da komunicira, pomaže u odbrani i pronađe pravi tajming za praktično sve što radi.

Rekli smo da je dobar defanzivac, ali timski gledano, nije previše pismen u odbrani, očekivano. Jednostanvo, igra na neki instinkt, a telo mu je pomagalo da krpi potencijalna kašnjenja i greške. Moraće mnogo da uči i radi na ovome, a uostalom kao i na svim segmentima igre. Ipak, potencijal koji postoje za preuzimanje gotovo svih pozicija na parketu, za zaštitu obruča, ali i za defanzivu i “zatvaranje” protivnika na perimetru, uh…

Najveći “udarac” koji trpi i zbog kojeg nije smatran za pika prve runde, pored navedenog potencijala jeste da je on trenutno, u NBA okvirima praktično samo to. Ne postoji šansa da u ovom trenutku pomogne svom timu, a veoma je moguće da će biti neko ko će čitavu sezonu provesti u Razvojnoj ligi. Verovatno i dobar deo druge. Jednostavno, momak je potpuno sirov proizvod.

Rado bih izbegao poređenja jer je Čomči nekako specifičan, ima tu miksa mnogih igrača. Ono što kažu određeni skauti mogu da prenesem, čisto radi neke vizualizacije, a to je – Nik Klakston. Dodao bih da me, ne igrom, već situacijom u kojoj se nalazi, Čomči podseća na košarkaša Partizana, Bruna Kabokla. Brazilac je, nakon što je izabran od strane Toronta, dobio jedan “legendarni” nadimak – Two years away, from being two years away. Za one koji ne barataju engleski, “Dve godine daleko, od momenta kada će biti za dve godine spreman da igra”, u nekom pokušaju prevoda. Mislim da je Čomči u ovom trenutku ipak spremniji nego što je to bio slučaj sa Brunom.

U kratkim crtama:

  • Neverovatan atleta, možda najbolji na draftu
  • Projekat, projekat, projekat
  • Pokazao potencijal u šutu
  • Nikako ne može da pomogne timu u ovom trenutku

Intrigantan je potencijal i profil ovog momka iz Kameruna. Za sada ne postoje realne garancije da će on biti biran na ovom draft, ali zaista mislim da bi to bila greška. Neki tim koji nema prevelike trenutne ambicije i koji bi mogao da uloži dosta truda i strpljenja za njegov razvoj, to bi bilo idealno.Očekujem da veći deo naredne sezone provede u Razvojnoj ligi gde će se prilagođavati novom izazovu i novom kontinentu, kao i načinu života pre svega.

Istorija bi bila ispisana ako Ulrih nastupi u NBA, jer bi tako postao prvi talenat iz projekta “NBA Academy Africa” koji je došao do lige. Ako se to ne desi sa njim, moram spomenuti još jedno ime, koje doduše figurira za narednu godinu – Kaman Maluač, momak iz Južnog Sudana visok skoro 220cm, viđen kao top 3 opcija naredne klase… Obratite pažnju na njega već sada, a i na mladog Ulriha.

Vrati se na sve igrače.