Draft predstavljanje 24

Momak koji nije opravdao očekivanja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 00:00
Momak koji nije opravdao očekivanja
Momak koji nije opravdao očekivanja

Džastin Edvards, 2003. godište, Amerikanac, koji je igrao za Kentaki u koledž košarci.

Krilo, visok 203cm, sa rasponom ruku od 210cm i 104kg.

8.8 poena, 3.4 skoka, 0.9 asistencija, 48.6% šut iz igre, 36.5% šut za tri poena, 77.6% slobodna bacanja.

Ovaj momak, koji je odrastao u Filadelfiji, svoj talenat je pokazao u srednjoj školi, gde je kao junior imao odličnih 18.3 poena i 8.3 skoka u proseku. Nastupao je u Elitnoj Najki košarkaškoj ligi, bio je deo Najki Hup Samit tima, a učestvovao je i u čuvenoj Mekdonalds Ol-Star utakmici za momke svog uzrasta. U svojoj poslednjoj sezoni je za svoje Pantere beležio je 17.9 poena i 7.5 skokova, zbog čega je bio proglašen za najboljeg košarkaša Pensilvanije, a čime je i privukao pažnju velikog broja koledža.

Ovaj levoruki momak se na kraju opredelio za Kentaki, gde nije opravdao velika očekivanja, jer su ispred njega iskočili kolege Rob Dilingem i Rid Šepard, koji su imali konkretniju sezonu u odnosu na našeg junaka.

Džastin Edvards je u startu nezgodan zato što igra levom rukom. Jedan od najvećih kvaliteta ovog momka su njegove fizičke predispozicije, koje mu daju na kvalitetu na obe strane terena. Edvards je takođe kvalitetan spot-ap šuter, ali i mehanika njegovog šuta je lepa za oko, iako je mogao da ima bolje proseke u svojoj epizodi na Kentakiju. Ono što je takođe njegov kvalitet, je igra bez lopte. Naime, kada je izvan linije za tri poena, Džastin Edvards veoma dobro koristi svoju sposobnost da utrčava, odnosno da zaseče ka prostoru unutar linije za tri poena, izdigne se na šut iz blizine, kao i da napadne sam obruč. Igra u tranziciji, odnosno trčanje mu je takođe jedan od kvaliteta.

Vidite, radi se o jako talentovanom momku, sigurno. Slabija godina na Kentakiju to nije promenila, ona je promenila samo njegovu reputaciju. Edvards je bio projektovan kao prvi pik ove klase, pre samo godinu dana. Kombinacija poteza kao što je ovaj ispod, jedan je od razloga za to.

Što se defanzive tiče, zbog svog atleticizma, kao i fizičkih predispozicija, bio je jedan od najzapaženijih defanzivaca svoje ekipe. Kao i u napadu, defanzivno je kvalitetan od lopte, na postu, ali i u čuvanju viših igrača. Ima dugačke ruke i neretko je uspeo da isčačka loptu čak i direktno iz ruku nosioca, ofanzivnog igrača.

Čini se da je jedna od glavnih slabosti ovog momka to što izuzetno teško dolazi do pozicije za realizaciju kada je lopta u njegovim rukama, bar je to bio slučaj u protekloj godini, što se nije očekivalo. Poprilično alergičan na reket i sve što iskreira za sebe, rešava slabije efikasnim šutevima sa poludistance.

Pomenuli smo da je dobar spot-ap šuter, ali njegova mana je to što retko koristi svoju desnu ruku, što sigurno utiče na njegove ,,plejmejkerske” sposobnosti, o čemu govori i činjenica da ima manje od jedne asistencije po meču. Takođe, ako se gledaju sami procenti iz prve sezone sa Kentakija, moraće mnogo, mnogo bolje, ukoliko želi da ostavi bilo kakav trag u najkvalitetnijoj ligi na svetu.

Retko ko će se setiti ovog momka, s kojim ćemo uporediti Edvardsa, verovatno neki fanatici poput nas ili zaljubljenici u 2K, ali Džastin je praktično regen Džejmsa Janga, nekadašnjeg talenta Boston Seltiksa. Jang je, kao i Edvards, levoruki strelac, koji je takođe nastupao jednu sezonu za Kentaki, a potom se preselio u NBA. Nažalost, ovaj poenter nije uspeo da pronađe svoju sreću u NBA. Igrao je fenomenalno u okvirima Razvojne lige, postizao gomilu poena, ali to nije ono što se traži za NBA. NBA iz Dži lige “kopa” specijalce, jer će retko ko, bar do sada niko nije, iz Razvojne lige dobiti priliku da u NBA igra kao glavni igrač tima. Potrebno je prilagođavanje, promena uloge, a nadamo se da će Edvards u tome biti uspešniji od Janga.

U kratkim crtama:

  • Levoruki kreator
  • Fina mehanika šuta, procenti nisu u potpunosti ispratili
  • Nešto sporiji prvi korak, uz manjak želje za prodor igrom
  • Prošle godine projektovan kao najbolji igrač ove klase

Kao što smo pomenuli, Edvards je u Kentaki stigao kao veliki talenat i mnogo se očekivalo od njega. Nažalost, nije ispunio očekivanja, ali nema sumnja da ukoliko bude kvalitetno radio i ako bude imao prave stručnjake oko sebe, može da ima solidnu NBA karijeru. Ne bi bilo ogromno iznenađenje da se Džastin nađe i u prvoj rundi predstojećeg drafta, jer sigurno da postoje franšize koje veruju u momke koji su imali zapažene role u srednjoj školi, ali nisu opravdali očekivanja na koledžu. Ipak, mišljenja smo da će ovaj momak biti izabran u drugoj rundi drafta.

Vrati se na sve igrače.