Draft predstavljanje 24

Dilon Džouns - potencijalna krađa druge runde?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.06.2024 00:00
Dilon Džouns - potencijalna krađa druge runde?
Dilon Džouns - potencijalna krađa druge runde?

Dilon Džouns, Amerikanac, 2001. godište, nastupao za Veber Stejt koledž.

Krilo/bek šuter, visok 198cm, sa rasponom ruku od 210cm, težak 107kg.

20.8 poena, 9.8 skokova, 5.2 asistencije, 2 ukradene lopte, 48.9% šut iz igre, 32.4% trojke, 85.7% sa linije penala.

Dilon Džouns, momak rođen u Južnoj Karolini, je iz srednje škole, gde je beležio vrlo dobre brojke, otišao na Veber i odmah u prvoj godini se istakao, pokazao zavidan kvalitet na 25 mečeva, koliko je odigrao, a nagrada je stigla na kraju sezone, gde je bio proglašen za najboljeg novajliju svoje konferencije. Te sezone je svojoj ekipi doprinosio sa klupe, jer je na tek dva meča Veber Stejta bio u startnoj petorci.

Momak koji je nastavio da napreduje iz godine u godinu, koji je u svakoj narednoj sezoni bio starter na gotovo svakoj utakmici, svoj pun potencijal je pokazao u prethodnoj sezoni, u kojoj je imao sjajne brojke od 20.8 poena, 9.8 skokova, 5.2 asistencije i 2 ukradene lopte po meču. U toj sezoni je dobio nagradu za najboljeg igrača konferencije, nagradu koju je Dejmijen Lilard osvajao dva puta, koji je takođe bio na Veber Stejtu.

Iako mu je prirodna i primarna pozicija krilo, Džouns se veoma dobro snalazi sa loptom u rukam. Glavna karakteristika mu je snažan prodor, kroz veliki broj igrača, neretko i kroz šumu ruku, nakon čega je postizao poene u veoma dobrim procentima ili iznudio slobodna bacanja, što je ozbiljan kvalitet.

Još jedna od vrlina ovog momka je sjajan osećaj za skok, što govori i činjenica da je imao skoro 10 skokova u proseku u prethodnoj sezoni na koledžu. Takođe, njegove sposobnosti da kreira, osećaj za pas, posebno iz pik en rola, čine ga veoma atipičnim košarkašem za svoju poziciju. Slobodna bacanja su mu jača strana kroz čitav dosadašnji tok karijere.

Dilonove dve ukradene lopte po meču, govore nam dosta o njegovim defanzivnim karakteristikama, jer to je odličan prosek za momka koji igra krilo. Njegova vrlina u odbrani je i ta što je u mogućnosti da brani i više, pa i snažnije igrače od sebe, iako on sam poseduje zavidnu snagu.

Ono što je mana ovog momka je šut, posebno sa distance. Procenti za tri poena su nešto slabiji, a čini se da je i sam izbačaj sporiji. Kada uzmemo u obzir ove dve stvari, čini se da će momak iz Južne Karoline morati da poradi na tom segmentu, jer on voli da je lopta u velikom delu meča u njegovim rukama, a u NBA to definitivno neće biti slučaj.

Veća je šansa da će se dosta više “šunjati” oko i izvan linije za tri poena, nego li na koledžu i svoje poene traži kao spot ap šuter. Džouns ogroman broj poena postiže na obruču, ali je problem što su to u ogromnim procentima polaganja, kao i flouteri, a ne zakucavanja, te mu taj segment mu ne ide u korist, jer u NBA neće moći tako lako da postiže poene na obruču.

Ono što ga nije krasilo prethodne sezone su izgubljene lopte, ali verujemo da će to doći na svoje u budućnosti.

Džouns je kao što smo naveli nekako specifičan i teško je uporediti ga sa nekim igračem iz najjače lige na svetu. Što se tiče fizičkih predispozicija, izuzetno podseća na Grenta Vilijamsa, koji kao i Džouns, svoje nedostatke nadomešćuje dobrom odbranom, željom, požrtvovanošću, ali i velikim brojem skokova. Jedno solidno poređenje i neko ka čijoj će ulozi verovatno stremiti Džouns jeste Džoš Hart. Nešto niži za svoju poziciju, ali izuzetno borben, spreman da učini sve za pobedu.

U kratkim crtama: 

  • Džouns je radio sve na Veber Stejtu, moraće da pronađe svoju ulogu u NBA
  • Ozbiljna sila za igrača visokog 194cm
  • Pokazao sve prave mentalne crte
  • Imaće problem sa pozicijom u NBA

Momak koji napreduje iz godine u godinu, koji je solidan potencijal na obe strane terena, sigurno je skrenuo pažnju na sebe i mislimo da može da bude ,,krađa” druge runde drafta. Ono što će nama u Srbiji biti zanimljivo, jeste da je Džouns radio treninge za Denver Nagetse. Pored Nagetsa, “dokazivao” se Portlandu.

Vrati se na sve igrače.