Draft predstavljanje 24

Sve je više Kamerunaca

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.06.2024 00:00
Sve je više Kamerunaca
Sve je više Kamerunaca

Iv Misi, 2004. godište, Kamerunac, rođen u Belgiji, koji je igrao za Bejlor u koledž košarci.

Centar, visok 210cm, sa rasponom ruku od 218cm i 104kg.

10.7 poena, 5.6 skokova, 1.5 blokada, 61% šut za dva, 61% sa linije penala.

Iv Misi, Kamerunac koji je rođen u Belgiji, odrastao je u Jaoundeu, rodnom gradu Džoela Embida, a zanimljivo je da je baš kao i Džoel, ali i Paskal Sijakam, kao dečak više voleo fudbal. Ono što je verovatno prevaglo je to što su se njegovi roditelji takođe bavili košarkom, te se pored njih pojavila ljubav prema ovom sportu.

Po dolasku u SAD, pohađao je Vest Notingem akademiju u Merilendu, odakle se kasnije prebacio u Severnu Kaliforniju, tačnije Napu, gde je beležio 9.3 poena, 8.7 skokova i 1.3 blokade po meču, zbog čega ga je ESPN ,,video” kao drugog najboljeg igrača u Kaliforniji, a trinaestog u celoj državi.

Kamerunac je imao zavidnog uspeha na Najki Hup Samitu, a kasnije je igrao i Elitnu Najki košarkašku ligu za mlade, gde je bio veoma zapažen, sa 12.7 poena, 9.9 skokova i 2.8 rampi po meču. Nakon toga usledila je jednogodišnja epizoda na Bejloru.

Ovaj momak ima ozbiljne atletske sposobnosti! Poslastica su mu hvatanje lob paseva, kao i veoma snažna zakucavanja i realizacija nakon pik en rola, a nije mu strana ni ekspresna realizacija nakon ofanzivnog skoka. Prilično je snažan, za svoju visinu ima izvrstan rad nogu, što uz njegov raspon ruku čini kvalitetan spoj fizičkih predispozicija, zbog kojih je ocenjen kao veoma kvalitetan defanzivac. Takođe, jedna od njegovih vrlina je i ta što može veoma kvalitetno da brani niže igrače, nakon pik en rol preuzimanja.

Misi je još uvek sirov igrač, ali potencijal da postane odličan defanzivac u NBA okvirima, pa čak i stub odbrane, zaista su jasno vidljivi. Problem za Misija je što u NBA svake godine uđe po nekoliko igrača njegovih karakteristika. Na dalje je sve želja, ali i talenat, ne u onom tradicionalnom smislu koji svima prvo padne na pamet, već talenat u vidu toga koliko igrač brzo upija i uči nove stvari.

Pomenuli smo tu reč ponovo, “sirov”, on je počeo da igra košarku pre samo 4 godine. Pred početak sezone ga niko nije video kao NBA igrača, a sada se očekuje da bude izabran u prvoj rundi. Misi ima još puno rada ispred sebe, ali je već sada, u protekloj godini pokazao izuzetan napredak. Nije toga bilo previše, ali ima i horoga, finti šuta na postu, napada čak i driblingom, sa perimetra.

Ogromna mana ovog momka je šut, koji bukvalno ne postoji! Kako bukvalno ne postoji, pitate se. Prosto. Momak je u prethodnoj sezoni, u kojoj je odigrao više od 30 mečeva, uputio tek jedan skok-šut ka košu protivnika. Neverovatno za jednog igrača, pogotovo u ovo moderno košarkaško doba, kada gotovo svaki visoki igrač može da pogodi sa polu-distance i distance.

Što se tiče slobodnoh bacanja, u prethodnoj sezoni je sa linije penala šutirao tek 61.4%. Takođe, nakon pomenutih ofanzivnih skokova, u ogromnom broju slučajeva pokuša da postigne pogodak, iako su situacije veoma teške, a reklo bi se da nema osećaj za pravovremen pas, posebno u situacijama pod obručem. Osećaj za igru nije baš na nekom elitnom nivou. Daleko od toga.

Sve što se osećaja za igru tiče potencijalan je problem. Iako je igrao tek nešto preko 20 minuta po utakmici, Misi je neretko bio u problemu sa ličnim greškama. Ispadao je naivan u odbrani, olako se “pecao” na driblinge, finte uručenja i slične stvari.


Na prvi pogled podsetio nas je na Hasana Vajtsajda, ali Iv Misi izuzetno podseća na Klinta Kapelu, koji kroz celu karijeru skuplja otpatke, hvata lob dodavanja, poentira na obruču, ali ni ne uzima šuteve koji nisu na samom obruču, što su glavne karakteristike mladog Misija. To je neki maksimum, nešto ka čemu bi svakako trebao da teži.

U kratkim crtama:

  • Primećuje se okvir mobilnog, defanzivno orijentisanog centra
  • Bez ofanzivne raznovrsnosti, ali počeo da pokazuje potencijal
  • Veliki broj centara njegovih karakteristika je napravilo uspešnu karijeru

Čini se da Kamerunac ima podjednako kvaliteta i mana. Oni koji ga poznaju, kažu da je vredan, posvećen i da želi da napreduje, što će mu svakako značiti kako bi bio bolji igrač. Ukoliko i ne popravi šut, tačnije ne pridoda ga svom napadačkom arsenalu, sigurno je da može da ima ulogu sličnu koju Mičel Robinson ima u Njujorku, a da se nada da zaradi kao Klint Kapela, koji je trenutno u Hoksima.

Misi je radio treninge pred draft za tim u kom nastupa momak iz rodnog im grada, Džoela Embida. Filadelfija je već dugo u potrazi za kvalitetnim rezervnim centrom, pa bi Misi mogao da bude to rešenje u narednih nekoliko godina. Jedan tim koji baš, onako javno, razmišlja o Misiju jesu Finiks Sansi.

Vrati se na sve igrače.