Draft predstavljanje 24

Raznovrsni vođa Djuka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.06.2024 00:00
Raznovrsni vođa Djuka
Raznovrsni vođa Djuka

Kajl Filipovski, 2003. godište, Amerikanac koji je prethodne sezone nastupao za Djuk.

Centar/krilni centar, visok 210 cm, sa rasponom ruku od takođe 210cm i težinom od 104kg.

16.4 poena, 8.3 skoka, 2.8 asistencija, 1.5 blokadi 50% šut iz igre, 34-8 šut za tri poena, 67% slobodna bacanja.

Kajl Filipovski je jedan jako interesantan igrač, koji je od ove sezone svoju poziciju krilnog centra, zamenio igrom na petici. Radi se o momku koji pokriva pozicije centra i krilnog centra, koji se i prethodne godine prijavio za draft, ali se na kraju odlučio da otkaže učešće i odigra još jednu godinu na Djuku, gde je te sezone bio proglašen za najboljeg novajliju svoje konferencije. Nema sumnje da je otkazivanje sa drafta bio pravi potez, jer su poeni, procenti šuta, kao i asistencije bile statističke kategorije koje su ,,porasle” u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj je, takođe, bio vrlo dobar.

Ono što smo zapazili kod ovog momka je to da je veoma agilan za svoju visinu, kao i da ima odličnu kontrolu lopte. Krasi ga i dobra igra u pik en rolu, ali posebno pik en pop igra, jer ima sasvim dobar šut, a to je ono što se traži od visokih igrača u današnjoj košarci. Nije veliki broj visokih igrača, čak i u NBA, koji mogu da se pohvale da u repertoaru imaju “step back” trojke.

Njegov kvalitet je i igra na postu, gde njegov fenomenalan rad nogu dolazi do izražaja, ali i veoma dobar osećaj za pravovremen pas kada biva udvojen od strane protivnika. Ono što se takođe primećuje kao jedna od vrlina ovog momka je to što pod košem podjednako dobro koristi i levu i desnu ruku, što govori činjenica da je prošle sezone njegovih 58% pokušaja na obruču bilo levom rukom, iako je desnoruk.

Što se njegove defanzive tiče, iako ima nešto manji raspon ruku za visokog igrača, njegov veoma dobar rad nogu, pokretljivost i osećaj doprinose tome da uglavnom bude u pravo vreme na pravom mestu. Uspevao je da uspori protivničke bekove, a da li će mu to polaziti za rukom i na višem u mnogome će odrediti tok njegove karijere.

Glavna mana ovog momka je njegov raspon ruku od 210 centimetara, što može da mu bude otežavajuća okolnost u NBA. Filipovski se u napadu dosta muči sa snažnijim, a posebno višim igračima od njega, što možemo takođe pripisati njegovom rasponu ruku, jer se dešava da napravi veoma izglednu poziciju za postizanje poena, ali zbog svoje mane pokuša da se dočepa poena uz pomoć floutera ili skok-šuta, što je svakako teži način.

Takođe, odraz mu nije jača strana. Ono što upada u oči, ali i te kako može da se koriguje, jesu slobodna bacanja ovog Filipovskog. Prve sezone na Djuku je imao učinak od 76.5%, što je dobar procenat, dok je prethodne godine bacanja izvodio veoma loših 67%.

Pominjali smo njegove dobre defanzivne karakteristike, ali Filipovski ima i mana u odbrani, naravno. Ono što može da bude problem za igrača je preuzimanje nakon pika i izolacija od strane nižeg igrača. Pomenuli smo da je u tome bio uspešan na koledžu, ali ako bih morao da se kladim, rekao bih da će to dosta teže ići u NBA. Takođe, iako dobro čita odbranu i ima dobro kretanje i brzu reakciju, nije dovoljno snažan da se bori sa fizički jačim centrima i morao bi dosta da poradi na tom segmentu kako bi bio kompetativan.

S obzirom da Kajl Filipovski poseduje kvalitetne napadačke veštine, kao i zavidnu košarkašku inteligenciju, porede ga po stilu igre sa Kelijem Olinikom, tačnije ga skauti vide kao igrača koji može da donese iste stvari kao što je Kanađanin donosio svojim ekipama za koje je igrao. Olinik, doduše, ima slične napadačke karakteristike, ali je za razliku od mladića sa Djuka, dosta tanji u defanzivi. Jedno dobro poređenje može biti i Moric Vagner, igrač Orlando Medžika. Imaju zaista veliki broj sličnosti.

U kratkim crtama:

  • Raznovrsni ofanzivni centar
  • Pitanje koliko odbrana može da se prenese u NBA
  • Mogao bi da ima dugačku karijeru, ali ne u nekim ogromnim ulogama

Momak sa Djuka ima, pomenuli smo, za svoju poziciju i visinu ima sjajnu kontrolu lopte. Kako bi se u potpunosti uklapio u kalup savremenog centra, moraće da poradi na svom šutu za tri poena, jer je veoma eksplozivan kada se otvara nakon pika, a bilo bi sjajno kada bi dodatno podigao svoje procente šuta iz daljine. Mislimo da neće biti izabran u ranoj fazi prve runde, a ono što bi bilo izuzetno zanimljivo, ukoliko ga veliki broj timova zaobiđe, je potencijalno biranje od strane Nagetsa, koji će birati sa 28. pozicije. Relano je da bude nešto ranije izabran.

Filipovski je odradio treninge za Orlando, Portland i Čikago.

Vrati se na sve igrače.