Draft predstavljanje 24

Brzonogi bek stiže iz zemlje kengura

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.06.2024 00:00
Brzonogi bek stiže iz zemlje kengura
Brzonogi bek stiže iz zemlje kengura

Ej Džej Džonson, 2004. godište, nastupao za Ilavara Hokse, u Australiji.

Kombo bek, visok 193cm, težak 75 kilograma, raspon ruku 204cm.

2.8 poena, 1.3 skokova, 0.7 asistencija, 35% šut iz igre, 28% šut za tri, 53.8% sa linije za slobodna u 25 utakmica.

Kada ste pročitali ovu statistiku mladog Ej Džej Džonsona, možda ste pomislili da se radi o nekoj grešci. Ipak, to nije slučaj, brojke su na mestu. Džonson je još jedan momak koji će u ligu pokušati da uđe iz prve lige Australije, tačnije, iz njihovog posebnog programa razvoja i privlačenja talenata kojima kasnije žele da otvore vrata NBA lige. Sve više momaka će upravo dolaziti iz ove lige, a kada vam kažem da potencijalno prvi pik, Aleks Sar, takođe dolazi iz Australije, možda je to podatak koji dovoljno govori o usponu ove lige.

Ej Džej je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, u Kaliforniji, gde je i pohađao srednju školu. Kada je trebalo da odluči na koji koledž će ići da nastavi školovanje i igranje košarke, on je ipak odlučio da oproba svoju sreću u NBL ligi. Tamo je upravo potpisao za Ilavara Hokse. Sa jednom sezonom tamo, privukao je dovoljno pažnje skautima da bude projektovan za ovaj draft kao jedan od zanimljivijih talenata. Ipak, vratimo se na one brojke, koje su posledica izuzezno malo minutaže i uloge u ekipi. Samo 8 minuta prosečno, te smo od njega mogli samo da vidimo naznake onoga što poseduje, dakle vrlo mali uzorak. Ali, Džonson je jedan od onih momaka koji je najviše oduševio na “pre-draft” treninzima, gde je skrenuo pažnju na sebe i povećao vrednost pred izlazak na sam draft.

Ej Džej je igrač vrlo intrigantnog fizičkog profila. Vrlo je brz i skočan, sa zavidnim rasponom ruku za svoju poziciju i visinu. Treba pomenuti odmah da je vrlo mršav, što je verovatno mana, ali mu to daje na nekoj lakoći u trčanju i u svim pokretima. Igra sa samopouzdanjem, ima izražen osećaj za igru i kreaciju, ono što smo videli, zaista lepo izgleda. Dakle vrlo fluidne kretnje i solidna doza eksplozivnosti, jer je imao neka jako dobra zakucavanja u protekloj sezoni. Brz prvi korak i ta sposobnost da menja brzine u napadu i da tako dolazi do obruča ili pozicije za šut je jako zapažena.

Šut za tri, takođe, izgleda prilično dobro. Pokazao je da može da pogađa iz teških situacija i sa velikih udaljenosti. Tu pre svega pričam o draft treninzima i mečevima, gde se nije libio da šutira i preko protivnika i da jako lepo pogađa. Pokazao je pozitivnu dozu “bezobrazluka” i tog nekog samopouzdanja, što se možda nije očekivalo od njega. Poludistancu takođe koristi, doduše u manjoj meri, ali je i tu forma šuta i uspešnost na okej nivou. Napadački pričamo o igraču koji bi mogao da ima sve komponente da bude elitni poenter. Potencijalno, podvučeno, potencijalno.

Ono što treba naglasiti i pohvaliti, jeste da je Ej Džej veoma požrtvovan i koncentrisan defanzivac. Retkost je pronaći igrača njegovih godina, pogotovo momka koji je u srednjoj školi na sva usta hvaljen kao vrhunski talenat, da ovako grize i grebe u defanzivi. Nedostatak kilograma će biti problem u startu, o tome ćemo nešto kasnije, ali Džonson ima potencijal, a bitnije od toga, izgleda da ima i glavu da postane prava napast u odbrani.

Nismo imali puno materijala, ponešto ste videli gore, ali da bi pričamo o Ej Džeju kao kvalitetnom defanzivcu u ovom trenutku? To nikako ne smemo. Jako je mršav i fali mu i kilograma, biće to odmah minus stavka u njegovoj igri što se defanzive tiče. Jednostavno 75 kilograma ne može biti dovoljno za današnju ligu, mada smo već pomenuli milion puta, to je verovatno i najlakše nadoknadiv minus. Ipak, na samom startu, imaće problema da zaustavi igrače i u Razvojnoj ligi. Džabe i kretnje, možda i anticipacija, zamislite sebe u duelu sa nekim ko ima 20, 30 kilograma više. Ej Džej je drugi najlakši prospekt na ovom draftu, posle Roba Dilingema.

Snage mu fali i da bi bio dobar u završnici iz reketu. Tu je primetno da mu fali malo osećaja i konstatnosti, nema taj fini dodir na obruču, nekada teža polaganja ili flouteri deluje nekako nezgrapno, ali opet, podvlačimo nedostatak kilograma. Možda bi ti dodiri oko obruča izgledali mnogo bolje da je telo generalno pod boljim balansom.

Dodavački je pokazao da razume igru i zna lepo da udeli pas i pronađe saigrača, ali ne možemo pričati da se radi o nekom elitnom razigravaču.

Imao sam problem da pronađem sličnosti ovog momka sa nekim igračem iz prošlosti, kako bih vam ga približio u tom smislu. Mislim da i igrački nisam uspeo, fizički dosta podseća na Džamala Kroforda, verujem da bi bio presrećan kada bi uspeo da “upiše” njegovu karijeru. Džamal je, naravno, značajno bolji dribler, mada nije imao prvi korak ovog momka. Još jedno solidno poređenje, u neku ruku, mada i tu više fizički, mi je Dežonte Mari iz Atlante. Ej Džej je pokazao sve bolju svesnost sa loptom u rukama, nije nemoguće da ga vidimo u nekoj ulozi plejmejkera u godinama koje dolaze.

U kratkim crtama:

  • Kompletna priča je u potencijalu
  • Da je imao više prostora u Australiji, verovatno bi pričali o piku prve runde
  • Mora da nabaci bar 20kg u godinama koje dolaze
  • Jedan od eksplozivnijih igrača na draftu

Glavna vest oko ovog momka jeste to što smo pomenuli, da je oduševio sve na “draft combine” treninzima i merenjima i da je jedan od onih kojima je vrednost višestruko skočila. Pre par meseci je bio viđen i kao igrač koji neće biti draftovan, a sada to deluje kao sigurni pik druge runde. Postoje i informacije da bi mogao da se dobrano približi prvoj rundi, možda čak i da zakorači u nju. Ali on jeste sirov da bi postojale garancije da ga uzmete bez razmišljanja. Koliko će dobiti šansu u prvoj sezoni je vrlo upitno, ko god ga draftovao, ali ovo je tip igrača koji za par godina može biti viđen kao krađa drafta.

Vrati se na sve igrače.