Draft predstavljanje 24

On je spreman za NBA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.06.2024 00:00
On je spreman za NBA
On je spreman za NBA

Kevin Mekalar mlađi, 2001. godište, igrao za Kanzas u koledž košarci.

Krilo, visok 196cm, sa rasponom ruku od 206cm i 93kg težine.

18.3 poena, 6 skokova, 4.1 asistencija, 1.5 ukradenih, 52% za 2, 33% za 3, 81% penali.

Mekalar je odigrao čak pet sezona koledž košarke, a ova poslednja, u kojoj je bio apsolutni lider Kanzasa, očekivano je bila njegova najbolja. U jednom trenutku kotirao se kao neko ko bi mogao da bude izabran čak i u “lutriji”, i pored svojih godina, ali su povrede skratile njegovu poslednju sezonu i oduzele mu lep zalet koji je napravio.

Mekalar je, iako glavni poenter Kanzasa, vrsni defanzivac i to je uloga s kojom će tražiti svoje mesto unutar rotacije NBA timova. Žustrina sa kojom igra, tehnička potkovanost u jurnjavi kroz blokove i radu nogama kako bi uvek bio na pravom mestu kvaliteti su koji će se verovatno primetiti u NBA od prvog dana.

Mekalar nije neko koga ćemo oslovljavati velikim šuterom, verovatno nikada, ali nije ni toliko rđav koliko mu većina skauta „zamera“. Šutirao je tek 33% za poena, ali je veliki broj njegovih šuteva bio jako težak. Morao je da kreira za sebe, da šutira iz tih, mnogo složenijih situacija, u kojima jednostavno nije dobar, ali pogodite šta? To i neće biti njegov posao u NBA. On je pogađao iz spotap situacija mnogo češće, a iz „ćoškova“ je pogađao čak i preko 40%. Veoma respektabilno.

Jedan od pluseva što je bio pod pritiskom da sam organizuje je što smo videli i njegove dodavačke sposobnosti, a ispotavilo se da ima čime da se pohvali. 4.1 asistencija, nije uopšte zanemarljivo za krilnog igrača, a momenti gde se možda najviše primećuje osećaj za igru jesu ulazni pasovi na post. Pogledajte sa koliko osećaja Mekalar to baca i koliku prednost pravi svom saigraču.

Ekipa koja ga izabere dobiće igrača spremnog da doprinese od prvog dana, što nas navodi na to da će ga verovatno birati neko od timova konkurenata, na niskoj poziciji prve, možda i početku druge runde. Kako su zakoni kolektivnog ugovora pooštreni za timove potrošače, pikovi na draftu postaju sve dragoceniji, s obzirom na to da je do proverenih igrača značajno teže doći putem razmene ili potpisa slobodnog igrača. Kada se sve to uzme u obzir, Mekalarova vrednost sigurno raste.

Iz ugla timova koji se sigurno neće u skorije vreme boriti za naslov šampiona Mekalar je igrač za koga neće biti ni najmanje zainteresovani. On je neko ko je stariji od dobrog dela igrača iz prethodna tri drafta, a kamoli sadašnje. Na to dodajemo pitanja vezana za šut, koja smo pokrili u sektoru vrlina, kao i određene probleme sa povredama u prošlosti, jasno je da je Mekalar igrač od kojeg se ne može očekivati da postane mnogo bolji. On je, žarkonski rečeno, gotov produkt. Nema nekog prevelikog prostora za napredak.

Druga stvar je istorija povreda. Za ovih pet godina, novinari pažljivo broje propuštene utakmice i količinu povreda. Da li će to biti slučaj i u NBA?

Naišao sam na jedno jako dobro poređenje za Mekalara, prateći Tviter prostor Nagetsa, a to je Brus Braun. Njegove veštine, odnosno njihova kombinacija, neodoljivo podsećaju na neprežaljenog igrača šampionskog tima. Inteligentan, uporan, prodoran, polivalentan, duge ruke. Zaista imaju puno sličnosti.

U kratkim crtama:

  • Od prvog dana spreman za NBA minute
  • Nema veliki potencijal, više-manje gotov proizvod
  • Srčan defanzivac, koji ne odustaje
  • Biće bolji trojkaš u svojoj ulozi na višem nivou, nego što je bio na koledžu

Mekalar je, u prva tri meseca, bio možda i najbolji igrač koledž košarke. Kao što smo pomenuli, u tom trenutku on je bio viđen kao garantovani pik prve runde, ali je nakon poslednje povrede potpuno zaboravljen.

Nismo uspeli da pronađemo previše informacija što se tiče timova za koje je Mekalar odradio probne treninge, ali jedan tim je, po onome što prenose insajder, pokazao interesovanje – Njujork Niksi.

Vrati se na sve igrače.