Draft predstavljanje 24

Francuzi se ne šale

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.06.2024 00:00
Francuzi se ne šale
Francuzi se ne šale

Tiđan Salon, 2005. godište, igrao za Šole, u Francuskoj.

Krilni centar, visok 205cm, sa rasponom ruku od 217cm i 99kg.

9 poena, 4 skoka, 1 asistencija, 1.2 ukradene lopte, 37% iz igre, 33% za 3 poena i 77% sa linije slobodnih bacanja.

Kao jedan od najmlađih igrača na draftu, Salon je u drugom delu sezone počeo da stiče reputaciju u NBA krugovima. Napredovao je iz utakmice u utakmicu, igrao velike minute u ozbiljnim ligama i to iskustvo velika je prednost u odnosu na vršnjake.

Pre par nedelja proglašen je najboljim mladim igračem košarkaške Lige šampiona. Momak inače dolazi iz košarkaške porodice, a sestra Žanel već godinama igra u ženskoj Evroligi i reprezentuje svoju državu.

Timska defanziva ili kako bi skauti rekli, defanziva od lopte je u ovom trenutku možda najbolji segment Salonove igre. Veoma je aktivan, ima izuzetno duge ruke koje koristi da ometa protivničke igrače koji vode loptu i tako pomaže saigračima, prava napast u tom smislu. Dodatno, bori se i trči kroz blokove neprestano i bez zaustavljanja.

Radi se o sjajnom atleti, bez čega bi gornji pasus izgledao dosta drugačije. Eksplozivnost, već sada solidno telo, lateralne kretnje, duge ruke, sve je na mestu.

Salonova uloga će i u napadu biti “od lopte”. Aktivan je bez lopte u napadu, utrčava, gleda da postavi blok, nikad ne stoji. Da li je to utrčavanje u srce reketa kada mu defanzivac okrene leđa ili se kreće po perimetru i “lovi” šuteve, ali statičnog će te ga retko videti.

Ima jako lepu formu šuta, odlična mehanika, brz i visok izbačaj, a noge su u većini slučajeva postavljene dobro. Pogodio čak 74 trojke, fantastična brojka za nekoga kome je upitnik u šutu spolja bdio nad glavom pred početak sezone.

Igrao je velike minute u ozbiljnoj ligi, već sa 18 godina, što je zasigurno veliki plus i ogromno iskustvo. Još bitnije, bio je sve bolji kako je sezona odmicala. Kada se uradi presek, on je postizao tek 5,9 poena na prvih 14 mečeva u LNB ligi, a čak 11,5 nakon toga. Završio je sezonu sa 13 poena u proseku, na poslednjih 11 utakmica, računajući plej-of. Napretka je bilo u svim fazama igre, poenterske brojke su bile samo najjednostavniji način da to živopisno prenesemo.

Većina problema što se Salona tiče dolaze iz mladosti. Sirov je, ima tu problema u defanzivnoj tehnici i svesnosti na terenu. Još uvek nije potkovan defanzivno na lopti, previše lako ispada, previše ga lako “zaljuljaju” driblinzi protivnika i to mu je u ovom trenutku najveći problem. Njegove lateralne kretnje su dobre, to jest dovoljo brze, ali mislim da previše želi u određenim momentima, da možda potpuno razruši napad protivnika i ofanzivca na lopti, u situacijama kada je sigurno bolje samo biti dobro pozicioniran i ne dozvoliti protivniku da ostvari prednost. U ovu priču oko mladosti i nedovoljno iskustva spadaju i greške sa loptom u rukama. Imao je onih momenata u kojim se zapitate “Da li se ovaj čovek šali?”

Nešto što verovatno ograničava njegov plafon je igra sa loptom u rukama i momenti kada treba on da “izmisli” nešto. Ne postoji iz driblinga, kada šutira u tim situacijama uglavnom se završava jaucima table ili obruča. Zatvoren reket će takođe biti problem, kada treba da finišira, nema još tu čvrstinu. Kada su u pitanju utrčavanja to završava glatko, obično kucanjima, ali kada su u pitanju polaganja u pozicionim napadima, kada je odbrana čvršća, izgleda tanko – nekih 42% uspešnosti tek. Imao je, kao i u ostatku igre, određene bljeskove kreacije kako je sezona odmicala, ali svako spuštanje lopte na teren je i dalje prava avantura.

Ove godine se popravio šuterski, to smo pominjali već, ali da li je to dovoljan uzorak? Bio je smatran za lošeg šutera pre ove sezone, pa je pitanje validno, ali nekako mi njegova mehanika zaista budi optimizam da će biti iznad prosečni šuter u NBA.

Negde sam pročitao poređenje sa Obijem Topinom i to mi se prilično svidelo. Mislim da je Topin Salonov “pod” u NBA, da neće biti gori od toga, a mislim da može biti značajno bolji. Poređenje koje se meni lično svidelo, ko mi je pao na pamet – Džon Kolins. Vrhunski atleta i neko ko je gradio svoj šut u uvodnim godinama, ali ga je težak prelom prsta malo poremetio u tome. Takođe igra sa puno emocije, kao i Francuz, jedina razlika je što je Kolins po ulasku u ligu već imao neku razvijenu igru leđima.

U kratkim crtama:

  • Odličan atleta, pokretljiv, skočan
  • Šut ide u dobrom smeru
  • Energičan, konstano u kretanju u napadu
  • Defanzivno bolji kao timski igrač, negoli stoper
  • U teoriji vrhunski 3&D igrač

Kako prenose insajderi, Salon je odradio treninge za Oklahomu, San Antonio, Sakramento, Detroit i Portland. Sve su to timovi sa pikovima među prvih deset, lep pokazatelj za Salon, koji je, uz ovu “potvrdu”, dobio pozivnicu za “zelenu” sobu, da na licu mesta prisustvuje draftu.

Vrati se na sve igrače.