Draft predstavljanje 24

Srpska kolonija se pojačava

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.06.2024 00:00
Srpska kolonija se pojačava
Srpska kolonija se pojačava

Nikola Topić, 2005. godište, igrao za Megu i Crvenu zvezdu

Plejmejker, visok 197cm, sa jednakim rasponom ruku i 92kg.

18.6 poena, 6.9 asistencija, 3.7 skokova, 52% iz igre, 29% za 3 i 85% sa linije penala za Megu ove sezone, odakle imamo veći uzorak.

Nisam siguran da se radi o momku koga treba preterano predstavljati ljudima na našim prostorima, ali što da ne, sagledaćemo Topićeve vrline i mane, kao da se radi o momcima iz inostranstva. Nažalost, Nikola će zbog većini poznate povrede propustiti veliki deo svoje sezone, a veoma moguće i čitavu.

Topić je jedan od onih igrača koji kada ugledaju prostor kao da trče nizbrdo. Izuzetno je odlučan i spretan u korišćenju uglova koji se otvaraju na terenu, pogotovo kada se radi o pik & rol igri. Ta veština, uz vrhunsku prodor igru, kombinacija je koja oduševljava NBA skaute. Topić je, iako među najmlađim igračima ovog drafta, već sada sigurno najbolji pik igrač u klasi. Nije neki, možda bih rekao, elitni dodavač, ne izgleda svaki njegov pas prelepo, ali je i te kako produktivan. Čita i “savija” odbranu prodorima i dostavlja loptu tamo gde treba da dođe. Osećaj za igru i super-procesor u glavi, te donosi prave odluke sa loptom.

Kontrola lopte i to čitanje odbrane nakon p&r mu dozvoljavaju da praktično živi u reketu, gde je ubedljivo najbolji poenterski. Očigledno, korpulentan za beka, pogotovo plejmejkera, što mu je prednost, ali i pored toga je pokazao talenat da završi na obruču, na razne načine i protiv mnogo viših igrača. Vrhunski procenti u tim situacijama teraju odbranu da reaguje, pa onda dolazi do izražaja taj njegov osećaj, kada završiti sam, a kada proigrati saigrača.

Jedna od najboljih odlika, nešto što mi se najviše sviđa kod Topića je samopouzdanje sa kojim igra. Opterećenje koje je on nosio tokom protekle sezone retkost je za njegove godine, a i u takvoj situaciji prevazišao je sva očekivanja. Igrao je nestvarno za Megu, “zaradio” povratak među crveno-bele, ali su ga povrede nažalost omele da ostavi neki veći pečat. Drugi poenter i prvi asistent ABA lige u period koji je proveo u Megi, nije mala stvar.

Najveći problem Topića dolazi u šutu spolja, a to će posebno predstavljati problem sada kada se “odalji” linija za 3 poena. Sama mehanika izgleda jako čudno, veoma nisko izbacuje loptu, a često izgleda kao da zakači sopstveno čelo prilikom izbačaja. Dodatni problem može da se napravi jer Nikola još uvek nema ni neku veliku među igru, sa poludistance. Prilično tvrdo to izgleda u skok-šutu i kada je unutar linije za 3 poena, a nismo videli ni neke mekane floutere koji bi pomogli u tranziciji “preko bare”. Verujemo da će sve u ovom smislu nadoći, radi se o drugom najmlađem igraču na draftu, ali moramo navesti trenutne mane.

Defanziva takođe postavlja veliko pitanje. Nije igrao prejako, što verovatno i nije očekivano bilo u Megi, gde je imao ogroman teret, ali par stvari jednostavno ne ohrabruje, a to su defanzivni stav i lateralne kretnje. Mislim da stoji previše uspravno, previše često, ništa što se ne može rešiti, ali definitivno će biti zahtevno braniti brže igrače u NBA na samom početku.

Jedno pitanje koje se prosto nameće i neizbežno je, jeste stanje kolena. Doktori ubeđuju da nema razloga za brigu, nadamo se da je tako, ali naravno da situacija sa sobom nosi određeni minus i jedini je razlog što Nikola neće biti izabran među prvih pet pikova, što je većina skauta predviđalo pre obnavljanja povrede kolena.

Na sve više mesta “iskače” poređenje sa Goranom Dragićem. Nisam siguran da je to najbolja varijanta, više lenjost kolega i lako “rešenje”. Postoje određene sličnosti, Goran je takođe bio odličan u prodor igri, ali Nikola izgleda dosta moćnije i sigurnije u tim situacijama.

U kratkim crtama:

  • Verovatno najbolji pik&rol igrač ovog drafta
  • Vanserijski efikasan u reketu
  • Neverovatno iskustvo sa samo 18 godina
  • Šut spolja i defanziva na lopti ozbiljni izazovi

Nema sumnje da bi, kao što smo već rekli, Nikola Topić bio među pet pikova ove klase da nije došlo do povrede kolena. U ovoj situaciji, verovatno će skliznuti dosta niže, povreda ga je, naravno, onemogućila da radi i treninge za draft. Ne bi me čudilo da ga izabere neka ekipa koja će i naredne sezone biti u “tank” modu, dodatno bi im to olakšalo jurnjavu za prvim pikom i Kuperom Flegom, s obzirom da će Nikola verovatno propustiti sezonu.

Pogledaj sve igrače.